IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Житијата на светците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Житијата на светците

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 14>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2008 во 22:35

Originally posted by чаир чаир напиша:

проблемот е која библија ја користиш од онаа што ја издава синидот на МПЦ сигурно НЕ

Е не ми се верува колку тврдоглаво си ги браниш ересите кои ги постираш среќа Сега пробуваш да заматиш вода преку преводот, демек не сум ја користел оваа, туку онаа Библија, мижи асан да ти баам. Колку за твоја информација, МПЦ не издава никаква Библија (ниту пак некогаш издавала). Библијата на која е потпишан Гаврил, ја издава Библиското Здружение на РМ, а на ревизијата на најновото ревидирано издание на Светото Писмо учествуваа заедно и рамноправно еден претставник од библиските цркви, еден претставник од католичката црква и еден претставник од МПЦ.
Ок, еве ќе ти цитирам и од тој превод, да видиме после ова како ќе ја матиш водата голема%20насмевка

Поживеа уште двесте четириесет и осум години, постојано славејќи и фалејќи Го Бога. Јов се смета за пример на трпеливо поднесување на секое страдање коешто Бог ни го испраќа и за предобраз на страдалниот Господ Исус.

„И живееше јов УШТЕ 100 и кусур години и виде синови и керки
(Слободен превод на Чаир)

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

"По ова, Јов живееше сто четириесет години и доживеа да види синови и внуци до четвртото колено."
(Јов 42:16 - од Библијата - Ревидирано Издание - Со благослов на Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква )

хи,%20хи...

Забекешка: Спореди го овој стих со стихот што го наведов во предходниот пост, а потоа и двата стиха спореди ги со твојата "православна" Библија и ќе видиш дека сите тие се идентични и во сите пишува дека Јов поживеал уште 140 години, а не уште 248 години како што ни постираше тие од твоите еретички извори хи,%20хи...

Изменето од EvAngelos - 11.Јуни.2008 во 22:37
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2008 во 04:38
Едно од најубавите житија што сум ги прочитал, е тоа на Светите Браќа Кирил и Методиј, познато под името Панонски легенди.
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
Nikki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 259
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nikki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 13:04
Еве ги сите житија, во целосно издание
Тие се Душата на Православната Црква
Тие се Историја, Вистина, Сведоштво, Мачеништво и Слава
Тоа е Телото Христово, Вечно и Воскреснато, Бесмртно

ЛИНК
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2008 во 01:11
Sakam da mi definirate sto podrazbirate pod svetec. Kakov e toj covek,sto napravil za da stane toa. Koj se kriteriumite na Biblijata za istoto.

Citam ovde zitie na ovoj, zitie na onoj svetec....Koj svetec? Kakov svetec? Koj mu go dal toa pravo? Ima ili nema citat od Biblijata za toa? Ili pak Crkvata sama na svoj cef koga ce i tekne si bapnuva po nekoj nov svetec vo listata na svetcite?
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2008 во 01:19
Ova me interesira navistina i naj iskreno.

Majka Tereza e proglasena za svetica.
Dali nejzinite dela spagjaat vo Svetoto Pismo sega ?
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2008 во 08:47
Свемирски - се надевам дека прашуваш со искрени намери, а не со подбив, па затоа и ќе одговорам...
Имаш сосема погрешно разбирање за идејата за Светци и за Светото Писмо.
Светците се обични смртници, како и сите ние, кои на еден или на друг начин се посветиле на Бога, извршиле подвиг во Негово Име, направиле нешто Вдахновени од Бога. Според критериуми на црквата (православната и католичката), се разгледуваат делата на соодветната личност и потоа црквата ја прогласува за Света Личност... Светото Писмо е неменливо и е основа за нивните дела, а не обратно.
Ова е во многу кратки црти.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 16:31

Преподобните Јулиј и Јулијан

Родени браќа од грчката област Мирмидонија. Од малечки воспитани во христијанство, со завет дека ќе живеат секогаш во девственост, служејќи ѝ на Црквата. Јулиј беше презвитер, а Јулијан ѓакон. Од царот Теодосиј Помладиот издејствуваа грамат за да ги уриваат идолиштата, а да градат христијански цркви. Овие двајца браќа како двајца апостоли ги обраќаа нехристијаните во христијани вдолж Исток и Запад и ѕидаа цркви. Додека живееја изградија сто цркви. Се упокоија мирно во Господа, близу Медиолан. Жителите на Медиолан го повикуваат Свети Јулиј на помош против волците.

Уште еден пример на лажни христијани кои јавно ја кршеле новозаветната етика на меѓуверска толеранција и агресивно ја напаѓале верската слобода на другите верски заедници, притоа непочитувајќи ја слободната воља на другите народи да си веруваат во своите богови, идоли и сл.
Сакам јавно да апелирам дека христијанството се оградува од ваквите вандалистички постапки на ткн. "верници" чии постапки не соодејствуваат со учењето на Христос.
Христос никогаш не уништувал други верски објекти, ниту пак поучувал такво нешто.
Апостолите исто така не правеле ниту поучувале така.
Кога апостол Павле дошол во Атина и кога го видел овој град преполн со разни идоли, тој не урнал, ниту пак презел некаква иницијатива за уривање на тие идоли.
Затоа пак ќе повторам, Христијанството се срами и наполно се оградува од оние кои се нарекуваат "христијани", а поттикнуваат меѓуверски војни, меѓуверска нетолеранција и уривање на туѓите верски објекти, како што е случајот на горенаведените "светци" чие житие ни го прикажа Чаир.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 11:17

Светите девет маченици: Леонтиј, Атиј, Александар, Киндеј, Минситеј, Киријак, Минеон, Катун и Евклеј

Првиот беше дрводелец, а останатите земјоделци. Заради дерзоста да ја исповедаат Христовата вера и затоа што го урнаа храмот на Артемида, луто истизавани и обезглавени во времето на Диоклецијан во Пергија Памфилиска, станаа наследници на Христовото царство.

Уште еден пример на лажни христијани кои јавно ја кршеле новозаветната етика на меѓуверска толеранција и агресивно ја напаѓале верската слобода на другите верски заедници, притоа непочитувајќи ја слободната воља на другите народи да си веруваат во своите богови, идоли и сл.
Сакам јавно да апелирам дека христијанството се оградува од ваквите вандалистички постапки на ткн. "верници" чии постапки не соодејствуваат со учењето на Христос.
Христос никогаш не уништувал други верски објекти, ниту пак поучувал такво нешто.
Кога апостол Павле дошол во Атина и кога го видел овој град преполн со разни идоли, тој не урнал, ниту пак презел некаква иницијатива за уривање на тие идоли.
Затоа пак ќе повторам, Христијанството се срами и наполно се оградува од оние кои се нарекуваат "христијани", а поттикнуваат меѓуверски војни, меѓуверска нетолеранција и уривање на туѓите верски објекти, како што е случајот на горенаведените "светци" чие житие ни го прикажа Чаир.

Зарем е можно ваквите уривачи на храмови да го наследат Божјото царство?
Посочете ми КАДЕ Исус заповеда уривање на нехристијанските храмови?
Напротив, Исус го заповеда следново:

"Јас ве испраќам како овци меѓу волци; затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби."
(Исус во Матеј 10:16)

А Павле исто така јасно вели дека...

"...ни разбојниците нема да го наследат Божјото Царство."
(1 Коринтјаните 6:10)
Кон врв
Karamazov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2008
Поени: 144
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Karamazov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 12:07

<P ="SubProlog">Светите девет маченици: Леонтиј, Атиј, Александар, Киндеј, Минситеј, Киријак, Минеон, Катун и Евклеј

Првиот беше дрводелец, а останатите земјоделци. Заради дерзоста да ја исповедаат Христовата вера и затоа што го урнаа храмот на Артемида, луто истизавани и обезглавени во времето на Диоклецијан во Пергија Памфилиска, станаа наследници на Христовото царство.

Затоа пак ќе повторам, Христијанството се срами и наполно се оградува од оние кои се нарекуваат "христијани", а поттикнуваат меѓуверски војни, меѓуверска нетолеранција и уривање на туѓите верски објекти, како што е случајот на горенаведените "светци" чие житие ни го прикажа Чаир.

Зарем е можно ваквите уривачи на храмови да го наследат Божјото царство?

Посочете ми КАДЕ Исус заповеда уривање на нехристијанските храмови?

Напротив, Исус го заповеда следново:

"Јас ве испраќам како овци меѓу волци; затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби."(Исус во Матеј 10:16)

А Павле исто така јасно вели дека...

"...ни разбојниците нема да го наследат Божјото Царство."(1 Коринтјаните 6:10)

Sto tolku licno te pogodi toa sto nekoj go urnal hramot na Artemida?
Ovie, ocigledno ne praktikuvale pateticno hristijanstvo, tuku bile mnogu iskreni vo svojata revnost kon Boga.
Carstvoto Bozjo nema da go nasledat zatoa sto urnale nekoj paganski hram (patem receno, vo toj hram se pravele najgolemite amoralni gadosti, koi nie, sovremenite lugje ne mozeme ni da si gi prestavime, pa ottamu verojatno i porivot za da bide razrusen toj hram), tuku zatoa sto bez strav go ispovedale Hristos, pred macitelite.
tre, tri, tra
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2008 во 20:56
da da da  evangelos .......narocno tvojot pastor bush......ne poddrzuva ,,nehristijanski,, metodi.....

i pripazi sto zboruvas...za svetcite koi se pocituvani od pravoslavnite.......da ne te krenam u,,duhoven,, vazduh so tvojot luter-bush i ostanata kompanija........

pagjas na stepen na nekoi koi se odnesuvaa bez nikakva pocit sprema pravoslavnite hristijani.........te molam koregiraj si go pisuvanjeto......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2008 во 01:41

aladin, мојот пастор не е Буш, ниту пак некаде јас напишав "денес се слави Буш" како што Чаир ги слави светите разурнувачи на нехристијанските храмови.

Сосема ја разбирам твојата нервоза. Очигледно немаш никаков аргумент со кој би ги оправдал овие вандалистички постапки на светите разурнувачи на нехристијански храмови, па посегнуваш со мизерен и неадекватен контра напад.
Јас во мојот Христијански календар го славам единствено Господ. Доколку сакаш да ми дадеш соодветен контра напад, не ми го цитирај Буш, за кого јас ништо не сум изустил на форумов, туку повели цитирај ми  го Бог и некоја Негова неморална или неправедна постапка, па да видиме дали ќе држи место или не.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2008 во 14:24
Евангелос и Израилевите синови разурнувале пагански храмови и жртвеници од истата причина како и светците: гадости, блуд, крвопролевање, масовен колеж на животни и луѓе. И Пророкот Илија ги убил т.н. пророци на Ваал, а сепак бил признат и од самиот Бог.
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2008 во 14:35

aladin, мојот пастор не е Буш, ниту пак некаде јас напишав "денес се слави Буш" како што Чаир ги слави светите разурнувачи на нехристијанските храмови.

Сосема ја разбирам твојата нервоза. Очигледно немаш никаков аргумент со кој би ги оправдал овие вандалистички постапки на светите разурнувачи на нехристијански храмови, па посегнуваш со мизерен и неадекватен контра напад.
Јас во мојот Христијански календар го славам единствено Господ. Доколку сакаш да ми дадеш соодветен контра напад, не ми го цитирај Буш, за кого јас ништо не сум изустил на форумов, туку повели цитирај ми  го Бог и некоја Негова неморална или неправедна постапка, па да видиме дали ќе држи место или не.

uste ovoj pat ke te opomenam......najkulturno ...da se otkazes od jalovata strategija za plukanje po pravoslavnite svetiteli..........ili ako sakas veke ne vregjaj so omalovazuvacki i nevistiniti konstatacii(drzi se na nivo na prosta kultura).....koi gi preslikuvas tuka od tvojot ,,luteransko-kaubojski,, koncept vo glavata...... kon ona sto e najcisto za pravoslavnite.......

a toa za protestanskite propovednici(mironosci) vo denesnicata....podobro da ne zboruvame...........site dovolno gledaat....

argumentite ti gi napisaa......drugi........sega svirkaj.....kaubojski намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2008 во 14:41
aladin, твоите опомени ги множам со нула, затоа што се неосновани. Ниту си компетентен, ниту имаш моќ да ме опоменуваш.
Ова е јавен и слободен форум и секој може да пише што сака. За мене Христос е Господ, за муслиманите пророк, за атеистите обичен човек, за некои не бил ни тоа. Секој си има право на свое убедување и мене тоа воопшто не ме навредува. За тебе овие што ги наведов се православни светители, за мене се свети разурнувачи на нехристијански храмови. Ако сметаш дека моето убедување е погрешно, повели изнеси аргументи против мојата теза.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,469 секунди.