IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Морал
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Морал

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 10>
Автор
Порака
seka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Регистриран: 04.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4418
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 10:44
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

da, vo uslovi koga se e vo red, samo bolni lugje posegnuvaat po oruzje.

no razmisli malku , vo kakvi uslovi ziveel ili kolku dena gladuval, ili decata doma mu gladuvale koga nekoj se resil so pistol da vleze vo prodavnica poradi litar mleko, i ima i te kakva vrska so moralot, bidejki toj sigurna sum, gi zgazil site svoi moralni normi poradi golata potreba za opstanok, negov , ili na negovite deca ako gi imal ...

butle... mene ne moras za glad i za nemanje pari da mi kazuvas!!!! NE se sloguvam so tebe, kradenje e edna stav a ubivanje e druga stvar. I jas sum ziveela (dodeka bev vo MK) bedno, do tolku bedno kako sto velis, da moras, sakal nekel da gladuvas... i mojata majka go osetila toa, GLAD, NEMANJE, 2 DECA, SMETKI i.t.n da ne nabrojuvam no sepak ne se osudila da ubie nekogo!!!
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 10:47
ne samo bolni lugje posegnuvat po oruzje

tie vo momentot se neadekvatni, no nemora da se bolni
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 10:47

ima i toa golema vrska, vo vremeto koga site rabotea, se funkcionirase navremeno, nemavme krazbi i krimina, sekako nekoi se sekavaat na gajbite mleko i leb ostaveni pred prodavnicite koi nikoj ne gi cepkase , denes koga imame golema nevrabotenost, a i onie sto rabotat voglavnom ne se dobro plateni ili im kasnat platite, moralnite vrednosti pagjaat.

ne taka odamna na HRT imase slucaj koga za litar mleko e pukano vo prodavackata. Deckoto koj pukal za litar mleko , veruvam deka nikogas toa ne bi go napravil dokolku imal redoven raboten odnos i redoven finansiski priliv i sigurna sum deka negovite roditeli ne go ucele da puka za litar mleko.

Тоа е реакција на фрустрацијата, за која зборував во претходниот пост.

Можеби тој дечко со години веќе живеел во тешка беда. Не знаеме која е неговата приказна и историја. За младите луѓе секогаш има можности и некакви услови за развој. Човек кога е млад е флексибилен и многу поотворен и посилен да ги издржи  промените на времето во кое живее. Така да, тој ако сакал, сигурно ќе можел да има некаква работа за да не умира за млеко. Насобраната негативна енергија сигурно доаѓа од нешто друго што кулминирало во таков делириум.

Ако немаш елементарни услови за живот (што е најприродното право на секое живо суштество на планетава, како што е дишењето, водата и храната) за опстојување за светов, тогаш настапува фрустрацијата (неможност да се реализира она што се сака, или би требало, или е потребно) која создава конфликт во човекот.

Може да биде мал (ах, денес нема да си купам чевли; ја пропуштив мојата омилена серија)
или поголем, ама прифатлив ( ќе одам на одмор во Охрид, а не во Хрватска),
или голем (немам пари на детето да му купам чоколадо),
или мнгоу голем: немам пари ни леб да купам
па дури и колективен (Грција има моќ МК да ја стопира во развојот, затоа нема инвестиции, нема работа, има корупција, автоматски негативна атмосфера, омраза,,,, итн).

Моралот најдобро опстојува кога човекот ги има елементарните услови за мирно и непречено постоење (не мислам на никаков луксуз тука).
Баш како што велиш во примерот кој ти е одличен, и кој ние го имаме искусено на своја кожа:  времето кога сите работеа и кога немаше криминал, односно беше минимален.

Изменето од chuchuliga - 09.Јули.2008 во 10:51
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 10:50
ocigledno ne se razbirame, no ajde da go ostavime ovoj primer, da go zemem primerot zosto makedoncite zemaat bugarski pasosi i potpisuvaat deka imaat bugarski koreni iako nemaat i kolku e toa moralno

a toa se slucuva denes vo ovie uslovi na beda i mizerija, a ne se slucuvalo togas koga se imalo normalne zivot.

se nadevam deka sepak ke se slozis deka socijalnata situacija mnogu vlijae na moralnite normi, mozebi jas nikogas poradi moite moralni normi nema da potpisam deka imam bugarski koreni i da go prodadam svojot identite, no enormne broj makedonci gi zgazija tie normi i potpisaa.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 10:53

ocigledno ne se razbirame, no ajde da go ostavime ovoj primer, da go zemem primerot zosto makedoncite zemaat bugarski pasosi i potpisuvaat deka imaat bugarski koreni iako nemaat i kolku e toa moralno

a toa se slucuva denes vo ovie uslovi na beda i mizerija, a ne se slucuvalo togas koga se imalo normalne zivot.

se nadevam deka sepak ke se slozis deka socijalnata situacija mnogu vlijae na moralnite normi, mozebi jas nikogas poradi moite moralni normi nema da potpisam deka imam bugarski koreni i da go prodadam svojot identite, no enormne broj makedonci gi zgazija tie normi i potpisaa.

nieden covek neraboti protiv sebe
i za da neraboti sekogas protiv sebe
go izvitoperuva moralot kako so mu odgovara

moral/ kultura----- sloboda, hrana

se sprotivni kategorii
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 10:53
Originally posted by anakin anakin напиша:

ne samo bolni lugje posegnuvat po oruzje

tie vo momentot se neadekvatni, no nemora da se bolni
te molam anakine... kako mozes da reces deka ne se bolni vo glavata, aj objasni mi?
sekoj ZDRAV (zboruvame za mentalno zdrav) kolku da e frustriran i kolku da e vo kal zaglaven prvo ke razmisli!!!!
skromnosta.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 10:54
dali smrtno isplasen covek - e bolen vo glavata?????

Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 10:59

Мене не ми се чини дека не се разбираме, напротив, јас само се надоврзувам на тебе, Бутел, со тоа што се обидувам да ги „прикажам“ нештата од малку подруга перспектива (психолошка, иако не сум психолог, ама се интересирам за тоа).

Лошите егзистенцијални услови го поматуваат умот, борбата за егзистенција го тера човекот на се, особено ако има деца кои треба да ги прехрани....знаеме сите колку е тешко. И ретко кој успева да остане доследен на себе, своите ставови и морални, етички норми. Ми се чини дека тоа е една од најтешките борби.

А за достоинството на Македонецот (во врска со бугарите, грците), има тема на подфорум Политика. Тоа е веќе И прашање на менталитет. Тоа е посебна тема.

Изменето од chuchuliga - 09.Јули.2008 во 11:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 10:59

Smrtno isplasen covek, znaci nekoj mu preti so nesto loso(na primer so smrt)? na toa li mislis?
Si slusnal nesto za samo odbrana? Ako dobijam samar, ne stjam i go cesam obrazot, mavam nazatцрвенеење ... toa e sosema nesto drugo, toa bi go narekla samoodbrana a ne MORAL

skromnosta.
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 11:04
znam deka ima tema na politika, no poentata ne e vo toa kolku i sto ke dobie Bugarija od politicki aspekt, tuku kade i kolkav e moralot na makedoncite tuka .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 11:16
Originally posted by seka seka напиша:

Smrtno isplasen covek, znaci nekoj mu preti so nesto loso(na primer so smrt)? na toa li mislis?
Si slusnal nesto za samo odbrana? Ako dobijam samar, ne stjam i go cesam obrazot, mavam nazatцрвенеење ... toa e sosema nesto drugo, toa bi go narekla samoodbrana a ne MORAL

koj sporedil samoodbrana so moral????????????смеење

Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 11:24
....jas izgubiv moral!...cesniot pronaogac go molam da mi go vrati..!
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 11:41

Originally posted by seka seka напиша:

koj sporedil samoodbrana so moral????????????смеење

pa covek sto e smrtno isplasen ne mora da znaci deka nema moral... no gledam ti i jas ne mozeme da se razbereme...
skromnosta.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2008 во 13:06
se razbirame

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,184 секунди.