|
Морал |
Внеси реплика | страница <1 34567 10> |
Автор | |||
seka
Сениор Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
butle... mene ne moras za glad i za nemanje pari da mi kazuvas!!!! NE se sloguvam so tebe, kradenje e edna stav a ubivanje e druga stvar. I jas sum ziveela (dodeka bev vo MK) bedno, do tolku bedno kako sto velis, da moras, sakal nekel da gladuvas... i mojata majka go osetila toa, GLAD, NEMANJE, 2 DECA, SMETKI i.t.n da ne nabrojuvam no sepak ne se osudila da ubie nekogo!!!
|
|||
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta. |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ne samo bolni lugje posegnuvat po oruzje
tie vo momentot se neadekvatni, no nemora da se bolni |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тоа е реакција на фрустрацијата, за која зборував во претходниот пост.
Можеби тој дечко со години веќе живеел во тешка беда. Не знаеме која е неговата приказна и историја. За младите луѓе секогаш има можности и некакви услови за развој. Човек кога е млад е флексибилен и многу поотворен и посилен да ги издржи промените на времето во кое живее. Така да, тој ако сакал, сигурно ќе можел да има некаква работа за да не умира за млеко. Насобраната негативна енергија сигурно доаѓа од нешто друго што кулминирало во таков делириум.
Ако немаш елементарни услови за живот (што е најприродното право на секое живо суштество на планетава, како што е дишењето, водата и храната) за опстојување за светов, тогаш настапува фрустрацијата (неможност да се реализира она што се сака, или би требало, или е потребно) која создава конфликт во човекот.
Може да биде мал (ах, денес нема да си купам чевли; ја пропуштив мојата омилена серија)
или поголем, ама прифатлив ( ќе одам на одмор во Охрид, а не во Хрватска),
или голем (немам пари на детето да му купам чоколадо),
или мнгоу голем: немам пари ни леб да купам
па дури и колективен (Грција има моќ МК да ја стопира во развојот, затоа нема инвестиции, нема работа, има корупција, автоматски негативна атмосфера, омраза,,,, итн).
Моралот најдобро опстојува кога човекот ги има елементарните услови за мирно и непречено постоење (не мислам на никаков луксуз тука).
Баш како што велиш во примерот кој ти е одличен, и кој ние го имаме искусено на своја кожа: времето кога сите работеа и кога немаше криминал, односно беше минимален. Изменето од chuchuliga - 09.Јули.2008 во 10:51 |
|||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ocigledno ne se razbirame, no ajde da go ostavime ovoj primer, da go zemem primerot zosto makedoncite zemaat bugarski pasosi i potpisuvaat deka imaat bugarski koreni iako nemaat i kolku e toa moralno
a toa se slucuva denes vo ovie uslovi na beda i mizerija, a ne se slucuvalo togas koga se imalo normalne zivot. se nadevam deka sepak ke se slozis deka socijalnata situacija mnogu vlijae na moralnite normi, mozebi jas nikogas poradi moite moralni normi nema da potpisam deka imam bugarski koreni i da go prodadam svojot identite, no enormne broj makedonci gi zgazija tie normi i potpisaa. |
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
nieden covek neraboti protiv sebe i za da neraboti sekogas protiv sebe go izvitoperuva moralot kako so mu odgovara moral/ kultura----- sloboda, hrana se sprotivni kategorii |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
seka
Сениор Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
sekoj ZDRAV (zboruvame za mentalno zdrav) kolku da e frustriran i kolku da e vo kal zaglaven prvo ke razmisli!!!!
|
|||
skromnosta. |
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
dali smrtno isplasen covek - e bolen vo glavata?????
|
|||
|
|||
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мене не ми се чини дека не се разбираме, напротив, јас само се надоврзувам на тебе, Бутел, со тоа што се обидувам да ги „прикажам“ нештата од малку подруга перспектива (психолошка, иако не сум психолог, ама се интересирам за тоа). Лошите егзистенцијални услови го поматуваат умот, борбата за егзистенција го тера човекот на се, особено ако има деца кои треба да ги прехрани....знаеме сите колку е тешко. И ретко кој успева да остане доследен на себе, своите ставови и морални, етички норми. Ми се чини дека тоа е една од најтешките борби.
А за достоинството на Македонецот (во врска со бугарите, грците), има тема на подфорум Политика. Тоа е веќе И прашање на менталитет. Тоа е посебна тема. Изменето од chuchuliga - 09.Јули.2008 во 11:00 |
|||
seka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Smrtno isplasen covek, znaci nekoj mu preti so nesto loso(na primer so smrt)? na toa li mislis?
Si slusnal nesto za samo odbrana? Ako dobijam samar, ne stjam i go cesam obrazot, mavam nazat ... toa e sosema nesto drugo, toa bi go narekla samoodbrana a ne MORAL
|
|||
skromnosta. |
|||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
znam deka ima tema na politika, no poentata ne e vo toa kolku i sto ke dobie Bugarija od politicki aspekt, tuku kade i kolkav e moralot na makedoncite tuka .
|
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
koj sporedil samoodbrana so moral???????????? |
|||
|
|||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
....jas izgubiv moral!...cesniot pronaogac go molam da mi go vrati..!
|
|||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|||
seka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pa covek sto e smrtno isplasen ne mora da znaci deka nema moral... no gledam ti i jas ne mozeme da se razbereme...
|
|||
skromnosta. |
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
se razbirame
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 34567 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |