IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ХРИСТИЈАНСКИ КАЛЕНДАР: ДЕНЕС СЕ СЛАВИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ХРИСТИЈАНСКИ КАЛЕНДАР: ДЕНЕС СЕ СЛАВИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: ХРИСТИЈАНСКИ КАЛЕНДАР: ДЕНЕС СЕ СЛАВИ
    Испратена: 11.Јуни.2008 во 22:39

Светиот Господ и Спасител Исус Христос     11/06/2008

Родум од селото Витлеем. Изобилувал со мудрост и чудотворства. Својот живот на земјата го поминал во Назарет, Галилеја, по бреговите на Галилејското море, Ерусалим итн. Поучувал благочестиво, со вистинољубие и со авторитетие. Бил нарекуван пророк, Еремија, Јован Крстителот, Илија итн. Но светиот апостол Петар посведочи дека Тој е Месијата, Божјиот Син. Ги лечел лепроцните, хромите, слепите, сакатите и затоа бил многу почитуван од обичниот народ, но многу омразен меѓу фарисеите и свештениците. Често бил обвинуван затоа што не ја почитувал Саботата како што ја почитувале фарисеите. Секогаш ја говорел вистината и не гледал на лице. Им бил трн во очите на фарисеите и затоа тие се договориле да го убијат. Бил осуден со лажни обвинениа и после долги мачења бил погубен со распетие на крст. Бил погребан во новата пештера на Јосиф Арматиецот. По 3 дни Неговите свети мошти на чудесен начин исчезнале од Неговиот гроб. Потоа Тој им се покажал жив на Неговите блиски. По 40 дни се вознесол на небесата и седнал оддесно на Отецот. На Него Му се молат христијаните и Тој со векови им дава исцелениа на луѓето од маките и болестите.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2008 во 22:58
Evangleose, ne te rzbiram...
Demek denes mu bilo rodenden, ili..... onaka samo....

Изменето од DAIJA - 11.Јуни.2008 во 22:59
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2008 во 23:21
Како што ти го славиш Аллах секој ден, така и јас го славам Исус секој ден. Но, ете штом прашуваш, според конвенционално прифатената хронологија, на денешен ден Исус веќе бил воздигнат на Небото во славата што ја имал пред создавањето на Светот, од десната страна на Таткото, најверојатно празнувајќи ја успешната мисија на откупување на човекот и воедно правел подготовки за испраќање на Светиот Дух врз верниците. (што ќе се случи задутре).

И те молам, во интерес на темата, доколку имаш дополнителни прашања да ги поставуваш на посоодветна тема (Општо и Неврзано).
Поздрав!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2008 во 01:03

Светиот Исполнител на Ветувањата Исус Христос     13/06/2008

На денешен ден, пред околу два милениуми, Господ Исус Христос си го исполни ветувањето кое беше им го дал на Неговите ученици

"Јован крштаваше во вода, а вие ќе бидете крстени во Светиот Дух, не по многу дни!” "
(Дела 1:5)

И кога дојде празникот педесетница, педесет дена по Христовото воскресение (денешен Духовден), Светиот Дух слезе врз апостолите и ги облече со небесна сила и од тој ден, тие, од исплашени ученичиња кои цело време се криеа од римјаните и фарисеите за да не бидат и тие распнати како следбенци на Христос, одеднаш станаа најревносните Христови апостоли, смело и со радост проповедајќи го воскреснатиот Христос, останувајќи му верни и по цена на сопствените животи. На овој ден, Христос ја основаше Својата Црква, дарувајќи и го Светиот Дух да ја води во сета Негова сила, мудрост и вистина.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2008 во 12:12

Оној пред Кого секое колено ќе се свитка и секој јазик ќе исповеда дека Исус Христос е Господ!

(Филипјаните 2:10)

Изменето од EvAngelos - 17.Јуни.2008 во 11:22
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2008 во 12:37
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Оној пред Кого секое колено ќе се свитка и секој јазик ќе исповеда дека Исус Христос е Господ!

Koj e .TOJ,ako mislis na Isusa, preformuliraj si go tekstot.
Ti ovde kako da zboruvas za dva Boga drugar.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2008 во 11:23
Оној Кој прави сè по советот на Својата воља.
(Ефешаните 1:11)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2008 во 02:18
"Достоен си, Господе Боже наш, да ја примиш славата, силата и честа, затоа што Ти си создал сe, и заради Твојата воља суштествува се и е создадено!"
(Откровение 4:11)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2008 во 16:50
Патот, Вистината и Животот!
(Јован 14:6)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2008 во 00:07

Оној во Кого е создадено сè што е на небесата и на земјата; видливо и невидливо, било престоли, или господства, или началства, или власти; преку Кого и за Кого е создадено сè. Оној Кој е пред сè и во Кого сè има свое сплотување.

(Колошаните 1:16-17)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2008 во 10:59

ПРВИОТ И ПОСЛЕДНИОТ (Алфа и Омега)

"Јас Сум Првиот и Јас Сум Последниот, нема бог освен Мене."
(Исаија 44:6)

"Јас Сум Првиот и Последниот и Живиот, и умрев, и ете, Жив Сум во сите векови."
(Откровение 1:17)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2008 во 19:13

Создателот на Небесата и Земјата.

"Во почеток Бог ги создаде небесата и земјата."
(Битие 1:1)

"Мојата рака ја основа земјата, Мојата десница ги оптегна небесата"
(Исаија 48:13)

"Се стана преку Него (Христос), и ништо, што стана, не стана без Него"
(Јован 1:3)

" зашто во Него (Христос) е создадено сè што е во небесата и на земјата; видливо и невидливо, било престоли, или господства, или началства, или власти; сè е создадено преку Него и за Него. "
(Колошаните 1:16)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2008 во 00:33
ВОСКРЕСЕНИЕТО И ЖИВОТОТ

"Исус и рече: „Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре - ќе живее."
(Јован 11:25)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2008 во 00:35
БОГОТ НА ЉУБОВТА

"А кој не љуби, не Го познава Бога, зашто Бог е љубов. Во тоа ни се откри Божјата љубов, кон нас, што Бог Го испрати во светот Својот Единороден Син за да живееме преку Него. Љубовта е во ова: не дека ние сме Го возљубиле Бога, туку Тој нè возљуби нас и Го испрати Својот Син како жртва помирница за нашите гревови"
(1 Јованово 4:8-10)

"Нека се раздвижат планините и нека се потресат бреговите, но Мојата љубов нема да се повлече од тебе, ниту ќе се расколеба Мојот Завет на мирот - вели Господ Кој ти се смилува."
(Исаија 54:10)

"Како што Таткото Ме возљуби Мене, така и Јас ве возљубив вас. Останете во Мојата љубов! Ќе останете во Мојата љубов, ако ги запазите Моите заповеди, како што и Јас ги запазив заповедите на Мојот Татко и останувам во Неговата љубов. Ова ви го реков за да биде Мојата радост во вас, и вашата радост да биде полна. Ова е Мојата заповед: да се љубите еден со друг, како што Јас ве љубев вас. Никој нема поголема љубов од оваа: да го положи сопствениот живот за своите пријатели."
(Јован 15:9-13)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.