IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Колективна или лична одговорност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Колективна или лична одговорност

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
Автор
Порака
kirca_zakon Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 25.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kirca_zakon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2008 во 14:52
Originally posted by dudulovski dudulovski напиша:

И колективна и лична одговорност. Тие две нешта секогаш одат заедно

oooo biser komunjarski.
kakva kolektivna odgovornost???

koga nekoj ke izvrsi ubistvo, MOZE LI da ima kolektivna odgovornost? Moze li da ima odgovornost od maaloto, od zgradata??? Koga nekoj ke ukrade, MOZE LI da ima kolektivna odgovornost?

sekako vo komunizmot, moze, bidejki se e 'secie' (kako ne!) ama odgovornosta e nicija.

toa vsushnost znacese toj tolku mudro iskovan termin. Da se zabludat zrtvite deka SITE TIE SE KRIVI, pa nema prostor da se baraat individualni vinovnici.

sekoj zakon duri i koga kaznuva FIRMA, kaznuva i Odgovorno lice za samoto delo. Taka vo zakonikot, NIKADE NE POSTOI KOLEKTIVNA ODGOVORNOST! toa e pravna glupost.
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2008 во 10:03

Не е така. Германија односно германците до ден денес им се извинуваат на евреите за втората светска војна. И оние кои не ни биле тогаш родени се уште имаат грижа на совест и чувство на одговорност поради нивните злодела кои не се баш така стари. Тоа има ОГРОМНО влијание на развојот на целата нација, не само  на нејзината политика (и внатрешна и надворешна) туку на менталитетот на луѓето и воопшто на културата, стилот на живеење, градење на меѓучовечки односи, ставови, во апсолутно сите сегменти на општеството ... тоа ти е типичен пример за колективна одговорност. И нема врска со „комуњарство“ (ко што знаеме, нели).

Можеби баш затоа Германија е една од „најсоцијалистичките“ земји (општества) во историјата на човештвото, во вистинска смисла на зборот. И поради тоа една од најдобрите земји за живеење.

Изменето од chuchuliga - 26.Јуни.2008 во 10:05
Кон врв
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2008 во 12:16
Originally posted by kirca_zakon kirca_zakon напиша:

Originally posted by dudulovski dudulovski напиша:

И колективна и лична одговорност. Тие две нешта секогаш одат заедно

oooo biser komunjarski.
kakva kolektivna odgovornost???

koga nekoj ke izvrsi ubistvo, MOZE LI da ima kolektivna odgovornost? Moze li da ima odgovornost od maaloto, od zgradata??? Koga nekoj ke ukrade, MOZE LI da ima kolektivna odgovornost?

sekako vo komunizmot, moze, bidejki se e 'secie' (kako ne!) ama odgovornosta e nicija.

toa vsushnost znacese toj tolku mudro iskovan termin. Da se zabludat zrtvite deka SITE TIE SE KRIVI, pa nema prostor da se baraat individualni vinovnici.

sekoj zakon duri i koga kaznuva FIRMA, kaznuva i Odgovorno lice za samoto delo. Taka vo zakonikot, NIKADE NE POSTOI KOLEKTIVNA ODGOVORNOST! toa e pravna glupost.

Неделков, не се нервирај. Само продолжи да си лечиш комплекси, само пази да не се мрднеш, може да станеш и сериски убиец. Сега ќе објаснам што подразбирам под колективна одговорност. Не на тебе, туку има доста луѓе што само го читаат форумот, без да учествуваат. Ним ќе им објаснам што мислам.
Им беше виновен некој на работниците од фирмите кои пред и по распадот на Југославија своите акции практично за беспари им ги даваа на големите газди? Да, се плашеа да не бидат избркани од работа, имаше и такви закани. Но имаа ли поим работниците дека, ако останеа доследни и сложни, ќе се собереа како што сега се свикуваат акционерски собранија и едноставно ќе го сменеа директорот. Но во тој поглед беа необразовани, неискусни, тоа го искористија директорите, со благослов на власта и дојде до тоа за мали пари да се купуваат огромни фирми. Значи, нечесно е, на работ од законот е, но сепак е легално. И друго. Зарем Радован Караѓиќ сам е одговорен за злосторствата. Ратко Младиќ? Еден човек сам ли го изврши масакрот во Сребреница? Јанез Јанша сам ли ја растури Југославија?
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2008 во 23:43
Originally posted by moira moira напиша:

Originally posted by orlov orlov напиша:

Jas licho reagirav za vtoriot i toa bash na kriminalot i shvercot koj toj zaedno so liderot na setorot za razuznavanje go praveshe i sega seushte go pravat iako se pod istraga. Bash poradi toa i me trgnaa. Pa, moira za toa napishav dosta temi od koi nekoi bea brisheni- znash i samata. Na ko go toa ne mu odgovarashe?
Ajde ti kako pravnik koj gi shtiti i zastapuva interesite pred sudskite- istrazjnite institucii kazji dali tie se lichno odgovorni ili pak povtorno kje ja izmislime kolektivnata odgovornost, od prichina shto vo taa nasoka trgna nivniot sluchaj so podmetnuvanjeto na akti za potpis kaj Metoij Stamboliski?

Очигледно не сакате да го разберете ниту напишананото од мене ниту од chuchuliga...ајде те молам уште еднаш прочитај го, размисли па ке дискутираме.

Dosta dobro go razbiram, no sepak neli treba da prednja;i individualnata odgovornost? Mislam deka na narodot mu e presednato od taa kolektivna odgovornost. Bar sega ne bi trebalo vo ,,ime na narodot,,. Toa beshe i pomina. Mene lichno togash mi beshe odlichno, no sepak ne e toa toa. Mislam deka i tvojata profesionalnost bi se slozjila so mene. Sepak bi sakal da slushnam i po ova komentar.
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2008 во 23:56
... jas pak za licnata odgovornost ... vo obrazovanie... neznaesh dal da placesh il da se smeesh... slusham na vesti... dale viza za ucebnici na avtori koi pocnale da pishuvaat po 5 dena po diplomiranjeto... nekoi pishuvale ucebnici za predmeti koi ne gi predavale... treti si zemale koavtori spored kriterium koj samo nim im e poznat... i sega izdavackite kuki mesto da baraat odgovornost od direktorkata na biroto za razvoj na obrazovanie... koja formirala komisija koja ja utnala rabotata... pa od avtorite koi go prekrshile zakonot so samoto toa shto konk*rirale... baraat ni pomalku ni poveke vladata da im ja nadoknadi shtetata shto ja pretrpele za pecatenjeto na ucebnicite... red e eden po eden...site koi mislele deka za toa shto tie si lovele vo matno...vo period dodeka se izbirashe vlada ke mozat da ja zavrshat rabotata i da si objavat shto sakaat... eden po eden da pagaat... eden po eden da platat...licno i personalno... ne da pokrivaat shteta so moite...vash*te pari... samo taka...preku licni reperkusiii... nie ke izgradime zdrava kolektivna svest... 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 00:09
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

... jas pak za licnata odgovornost ... vo obrazovanie... neznaesh dal da placesh il da se smeesh... slusham na vesti... dale viza za ucebnici na avtori koi pocnale da pishuvaat po 5 dena po diplomiranjeto... nekoi pishuvale ucebnici za predmeti koi ne gi predavale... treti si zemale koavtori spored kriterium koj samo nim im e poznat... i sega izdavackite kuki mesto da baraat odgovornost od direktorkata na biroto za razvoj na obrazovanie... koja formirala komisija koja ja utnala rabotata... pa od avtorite koi go prekrshile zakonot so samoto toa shto konk*rirale... baraat ni pomalku ni poveke vladata da im ja nadoknadi shtetata shto ja pretrpele za pecatenjeto na ucebnicite... red e eden po eden...site koi mislele deka za toa shto tie si lovele vo matno...vo period dodeka se izbirashe vlada ke mozat da ja zavrshat rabotata i da si objavat shto sakaat... eden po eden da pagaat... eden po eden da platat...licno i personalno... ne da pokrivaat shteta so moite...vash*te pari... samo taka...preku licni reperkusiii... nie ke izgradime zdrava kolektivna svest... 

И, после сето ова твое напишано де кажи дали треба да одговара целото образование или оние едники кои тоа го сториле и оние кои тоа им го овозможиле?
Повеќе од сигурно е дека, нема простор за колективна одговорност.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 00:26
... definitivno... site tie...eden po eden...licno... od svoj dzeb... od sovetnici-skrieni avtori... do avtori-neavtori.... komisii....i sovetnici-izdavaci... ako sega im prostat... nikojpat poveke obrazovanieto nema da se oporavi... 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 00:40
Директорт на инспекторијатот во Министерството за Образование на РМ- доколку и понатаму остане, е од оној тип на струмичани кои знаат да си го чуваат лебот и затоа не простуваат ни на ближниот свој. Но, доколку остане. Но, државата има и други инстиуции кои се занимаваат со организиран криминал. Но за да го искоренат него треба прво да го искоренат непотизмот.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 08:49
...i ako ushte tvrdime deka e isto koletivnata i licnata odgovornost... togash aj site na besilka...od obrazovanie.... od zdravstvoto...KOJ DA ODGOVARA za ova....
Вакцинацијата против епидемичниот паротид, односно заразните заушки, е законски регулирана во Македонија, влегува во Програмата за задолжителна имунизација и се спроведува кога детето ќе наполни една година, со ревакцинација на седумгодишна возраст. Министерството кое се грижи за здравјето на своите граѓани ги признава пропустите направени пред повеќе од десет години и одговорноста ја лоцира кај амбулантите и лекарите во јавното здравство. Републичкиот завод за здравствена заштита ги обвинува и родителите. Но, како што не научило досегашното искуство, одговорноста никој нема да ја понесе. Било, па поминало. Во цивилизираните земји, со кои ние многу сакаме да се споредуваме, здравството е една организирана област, која ја водат многу сериозни институции. Таму, за вакви пропусти, следуваат казни и за лекарите и за родителите.
... kroime politika za zgolemuvanje na nartalitetot... namaluvanje na belata kuga.... vaka...
Пропустите сега излегуваат на виделина со сета своја жестокост. Најголем дел од заболените се на возраст од 15 до 19 години, а другите се уште повозрасни. Последиците од заушките можат да бидат сериозни затоа што болеста ги зафаќа и половите органи, но и мозочната обвивка. Компликациите кај момчињата можат да предизвикаат неплодност.
-----------------------------------------------------------------------------------
... dali na ovie deca...cij zivot e upropasten za necie  licno nahalno odnesuvanje  nekoj moze da im  kaze zoshto ke nemaat svoe pokolenie... zatoa shto nekoj tamu ...koj polagal hipokritova zakletva... odlucil so eci peci pec...koj ke prima... a koj nema da prima vakcina...

Изменето од mamamd - 27.Јуни.2008 во 08:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 09:12
... eve ushte eden kuorizitet...
...vcera vo mnogu skopski ucilishta stignale pisma nekade okolu 10:30... nekoi i porano...ama nekoi i podocna... vo koi se povikuvaat nastavnicite da odat vo 8:00 (istiot den) na obuka za realizacija na programata za devetoletkata.... i iako mnogumina ne stasale...mnogumina zakasnile... sovetnickata si go terala seminarot... i ne planirala da organizira drug... ta toa shto nastavnicite ne ucestvuvale ne bilo nejzina vina...
...pri internet...pri faks...sovetnicite od Biroto.... se odlucle informacijata da ja pushtat po "bavna poshta"... koja normalno zakasnila so dostavata... pa kako shto izjavila nekoja ucitelka.... aj belja... sega ke odgovara poshtarot... koj na 40 stepeni odi po skopskite ulici i nosi zakasneti pisma...od site...  licnata odgovornost ke ja snosi poshtarot... drugite ... za niv vazi kolektivnata odgovornost... 

Изменето од mamamd - 27.Јуни.2008 во 09:12
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 10:16
Kolektivna odgovornost i mene nekako mi zvuci kako cist komunizam, koga za nesto kolektivno se odgovara lesno se izbegnuva odgovornosta.
Zatoa mislam klucn e da se trgne od licna odgovornost, a rabotite vo opstestvoto taka da bidat postaveni da se bara licna odgovornost.
Bidejki fudbalot e aktuelen ke dadam primer za onaa sto go mislam,
ako na eden tim ne mu odi ne se bara kolektivna odgovornost od fudbalerite tuku od trenerot, koj licno e vinoven za toa sto fudbalerite ne bile odgovorni.
Isto e i vo obrazovanieto ako eden klas napravi nekoj problem, odgovornosta ja snesuva klasniot rakovoditel, taka e i vo politikata i vo rabotata i na sekade.
Znaci kolektivnata odgovornost e samo prefrluvanje na topkata od eden na drug ( komunizam ), zatoa vo modernite opstestva kolektivnata odgovornost e odgovornost na poedinec.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 17:11
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

...i ako ushte tvrdime deka e isto koletivnata i licnata odgovornost... togash aj site na besilka...od obrazovanie.... od zdravstvoto...KOJ DA ODGOVARA za ova....<span id="_ctl4_lblArticleContent">Вакцинацијата против епидемичниот
паротид, односно заразните заушки, е законски регулирана во Македонија,
влегува во Програмата за задолжителна имунизација и се спроведува кога
детето ќе наполни една година, со ревакцинација на седумгодишна
возраст. Министерството кое се грижи за здравјето на своите граѓани ги
признава пропустите направени пред повеќе од десет години и
одговорноста ја лоцира кај амбулантите и лекарите во јавното здравство.
Републичкиот завод за здравствена заштита ги обвинува и родителите. Но,
како што не научило досегашното искуство, одговорноста никој нема да ја
понесе. Било, па поминало. Во цивилизираните земји, со кои ние многу
сакаме да се споредуваме, здравството е една организирана област, која
ја водат многу сериозни институции. Таму, за вакви пропусти, следуваат
казни и за лекарите и за родителите.</span> ... kroime politika za zgolemuvanje na nartalitetot... namaluvanje na belata kuga.... vaka...<span id="_ctl4_lblArticleContent">Пропустите сега излегуваат на
виделина со сета своја жестокост. Најголем дел од заболените се на
возраст од 15 до 19 години, а другите се уште повозрасни. Последиците
од заушките можат да бидат сериозни затоа што болеста ги зафаќа и
половите органи, но и мозочната обвивка. Компликациите кај момчињата
можат да предизвикаат неплодност. -----------------------------------------------------------------------------------... dali na ovie deca...cij zivot e upropasten za necie  licno nahalno odnesuvanje  nekoj moze da im  kaze zoshto ke nemaat svoe pokolenie... zatoa shto nekoj tamu ...koj polagal hipokritova zakletva... odlucil so eci peci pec...koj ke prima... a koj nema da prima vakcina...
</span>

Sepak treba da razgranichime sho e kolektiv a shto individua, pa soglasno toa i odgovornosta da ja svedeme samo na lichna.
Dokolku vo nekoja negativna devijacija se pomeshani povekje osobi toa ne e kolektivna odgovornost, toa vi chisto organiziran kriminal.
Mislam deka sum jasen?
Кон врв
AlbanianGirl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2008
Локација: Cuba
Поени: 495
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlbanianGirl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 17:18
da
kristalno jasen
kako i sekogash
You think I am a devil. But only because I have lived in hell. I want to get out.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 17:24
Se dodeka ne se svedat rabotite na licni, se dotogash kriminalot zaedo so site negovi poroci kje ni cveta. A, nekoj kolektivnoto zato i go izmislil.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.