IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Мистерии и астрологија
  Активни теми Активни теми RSS - После смртта...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

После смртта...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 28>
Автор
Порака
Izzi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Регистриран: 18.Септември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4475
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Izzi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:02
мајкл,со реанимација не ти се враќа душата во телото

срцето продолжува да ти чука благодарение на електричните шокови
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:08
Originally posted by Izzie Izzie напиша:

мајкл,со реанимација не ти се враќа душата во телотосрцето продолжува да ти чука благодарение на електричните шокови

Точно... Но душата ако не е присутна не може ни срцето да чука, оттаму и понекогаш неуспешни обиди за реанимација.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Izzi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:13
можеби не сум верник,па ова не ми држи.

дали реанимацијата е успешна зависи од повеќе фактори,како на пр. староста,севкупната здравствена состојба на организмот,колку брзо и прецизно ке се изведе итн.итн. тоа го кажува медицината.

а тоа за душата го кажуваат верата и митовите.

во кое да се верува?збунетост

Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:21
Originally posted by moira moira напиша:

Долго време размислував дали воопшто да пишам на оваа тема. Но еве на крај се одлучив сепак да го споделам со вас она што го знам од свое лично искуство.

Јас пред 14 години имав доживеано клиничка смрт. И можам со сигурност да ви кажам дека сето она што се зборува околу доживувањата за време на клиничката смрт, односно дека се гледаш себе си надвор од физичкото тело и дека посматраш од ''горе'' се што се случува околу тебе, не е точно. Ништо, ама апсолутно ништо не знаеш, ниту пак гледаш, ниту пак си свесен што се случило.
Кога ме вратија во живот, и кога дојдов на себе не ни знаев што и како било. А кога ми соопштија што се случило веднаш ми текна на сите овие фамозни приказни и доживувања за време на клиничка смрт, и искрено бев разочарана затоа што излезе дека сето тоа нема врска.

Подоцна почнав да читам поинтензивно за и оклу ваквиот вид на доживување, исповеди на луѓе кои тврдат дека за се биле свесни и гледале што се случува, како и исповеди на луѓе кои го тврдат ова што го тврдам и јас, а истотака и мислења од стручни лица за оваа проблематика.

Се доаѓа само до еден единствен заклучок, а тоа е следниов:
Сите оние кои имале некакво доживување при клиничка смрт, истото им се случувало за време на операции, односно додека биле под анестезија.

Анестезијата кај секој поединец не делува исто, а кај некои се случува да иако се под дејство на анестезија да се свесни или пак да слушаат се што се случува околу нив, а мозокот прави проекција на слушнатото и така тие се секаваат на некои детали или пак на она што се зборело за време на операцијата. Така да кај нив сигурно останува некоја слика или доживување или разговор слушнат пред моментот на настанувањето на клиничката смрт бидејки и самите биле свесни што им се случувало. Тоа е тој момент на секавање и затоа откако ке се доживее клиничката смрт и по реанимацијата тие се секаваат на настаните.

Кај оние другите, во кој спаѓам и јас, кога клиничката смрт не е доживеана за време на некој си операција, и без анестезија, такво доживување НЕ ПОСТОИ!

А откако ке се вратиш назад АПСОЛУТНО НЕ ЗНАЕШ НИТУ ДЕКА СИ БИЛ НЕКАДЕ, НИТУ ПАК ДЕКА НЕШТО ТИ СЕ СЛУЧИЛО, А УШТЕ ПОМАЛКУ СЕ СЕКАВАШ КАКО ТОА БИЛО ПРЕДИЗВИКАНО.
Јас само прашав што се случило и што е целата таа паника околу мене. И секако се сетив на настанот пред да ја доживеам клиничката смрт.

Можеби поразително и разочарувачки звучи, но тоа е тоа.
Јас долго време размислував зошто не ја видов онаа ''фамозна бела светлина'' која те привлекува, оној тунел, зошто не видов кој и што правел за време на мојата клиничка смрт, но одговорот е дека такво нешто не постои.
И научно е докажано дека сето тоа е проекција на нашиот мозок и тоа до моментот на настапувањето на клиничката смрт. Понатаму нема ништо.

Така да во такви фантастични приказни воопшто не верувајте. Ние луѓето сме склони се да идеализираме и од нешто што претставува на било кој начин непознато за нас да направиме фама околу тоа или пак МИТ.

......ne si vo pravoнека%20ти%20е%20срам......da znaes.голема%20насмевка
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:24

можеби не сум верник,па ова не ми држи.дали реанимацијата е успешна зависи од повеќе фактори,како на пр. староста,севкупната здравствена состојба на организмот,колку брзо и прецизно ке се изведе итн.итн. тоа го кажува медицината.а тоа за душата го кажуваат верата и митовите.во кое да се верува?збунетост

Верата е слепа, а медицината или се прави дека е слепа или мижи на едно око. Сето тоа што ти го кажуваш е точно и повеќе ми е познато отколку што можеби ти се чини - се што сакам да кажам е дека ние не сме само збирка на лимфа, крв мускули, штетен холестерол итн...

Медицината нема конечен одговор што е тоа што не прави живи - таа додуша објаснува безброј процеси како се одвиваат но суштината не. Душата е таа што го оживува телото, како што на пр. мерцедесот некој мора да го вози па макар и далечински - секако мора да има дизел, масло, акумулатор итн но сепак е потребен управител. Со право ќе приговориш досега ни еден хирург не ја видел душата а отворил толку тела со скалпел, поентата е дека нема што да се види со несоодветни сетила и инструменти. Душата е духовна а не материјална како нашите очи, ЕКГ и ЕЕГ-а.

Изменето од Majkl - 21.Јуни.2008 во 03:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Izzi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:27
нашиот возач е мозокот,мајкл.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:29
Originally posted by marija1000 marija1000 напиша:

Марија, Моира има право на свое искуство, ние немаме право да и сугерираме што доживеала или што треба да доживее. Јас лично верувам во постоење на душата која го надживува телото. Дали некој тоа ќе го прифати или не е негово право.И онака еден ден сите не чека тој момент наречен смрт, па тогаш ќе се (раз)увериме...
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:31
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Марија, Моира има право на свое искуство, ние немаме право да и сугерираме што доживеала или што треба да доживее. Јас лично верувам во постоење на душата која го надживува телото. Дали некој тоа ќе го прифати или не е негово право.И онака еден ден сите не чека тој момент наречен смрт, па тогаш ќе се (раз)увериме...

.......a jas zboruvam od liçno iiskustvo......
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:31

нашиот возач е мозокот,мајкл.

А кој го вози нашиот мозок?

Мозокот е само централниот компјутер кој помош на шеќер,кислород, витамини и други работи помалце или повеќе успешно функционира како координатор, ама налогодавачот е свеста, како програмер пред компјутер монтиран на некој супер мерцедес.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:33

.......a jas zboruvam od liçno iiskustvo......

Токму така, ти зборуваш од искуство! Ама тоа е твое ЛИЧНО искуство а не искуството на Моира.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Izzi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:36

нашиот мозок се вози сам себе.

прочитај нешто дополнително (ако не ти е тешко) за АНС и ЦНС

Изменето од Izzie - 21.Јуни.2008 во 03:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:42

нашиот мозок се вози сам себе.прочитај нешто дополнително (ако не ти е тешко) за АНС и ЦНС

Сум читал за автономниот и централниот нервен систем не бери гајле, ти прочитај нешто од докторите кои пишувале за тие работи па ќе видиш дека некои од нив самите веруваат во постоење на нематеријлната душа.

Искрено кажано Izzie мислам дека само сакаш да покажеш колку си ти паметен и начитан вреден медицинар а не да допринесеш нешто кон темава.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Izzi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:49
не можам да допринесам во тема каде што се очекува да се согласат сите дека “постои нешто и после“.никој не може.

зборувај колку сакаш,сепак не си имал такво искуство.жив си.

и извини ако изгледа како да се покажувам колку “вреден и начитан медицинар сум“.само одбирам да и верувам на науката наместо на рекла-казала “искуства“.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 03:55

не можам да допринесам во тема каде што се очекува да се согласат сите дека “постои нешто и после“.никој не може.зборувај колку сакаш,сепак не си имал такво искуство.жив си.и извини ако изгледа како да се покажувам колку “вреден и начитан медицинар сум“.само одбирам да и верувам на науката наместо на рекла-казала “искуства“.

Добро. Те разбирам. Тоа е твое право, инаку и мене ми е помила науката од рекла кажала, но ни науката не знае се бидејќи е лимитирана на резултатите изведени по логички пат и повторени експерименти но сето тоа на материјално ниво, не духовно(да не го мешаме духовното со интелектуалното и традиционалното).
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 28>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,145 секунди.