IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Совет за фотоапарат
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Совет за фотоапарат

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
Автор
Порака
within Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2008 во 12:06
Па секако дека има причина, колку плаќаш толку добиваш. Нема никакво барање беља бидејќи неможе да се наштети на апаратот никако.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2008 во 15:42
Hehehe, ok...ok.

Povtorno ce kazam, your money, your choice.
BTW, nema prv pat da bide da se zeznat algoritmite na aparatot zaradi alteracii na firmware-ot.

Inaku soglasen sum deka e kolku pari-tolku muzika (imam i edna druga uzrecica okolu besplatniot rucek i selenjeto namestaj, ama aj...), samo sto jas toa go gledam od eden aspekt, ti od drug.

Imeno, ne veruvam deka go ogranicile software-ski zaradi parite, tuku ne e prilagoden za da pravi fotki so ekspozicii podolgi od 15sec. Ako bilo samo do eden softverski seting, ce go ovozmozele toa (sigurno nemase da stane konk*rencija na DSLR-ite zaradi toa).

Dve raboti ne mi se jasni vo site ovie muabeti:

1. Zosto prasanja cii odgovori ne gi slusate?
2. Koga pobrzo vi (ili ti) zafalea tie  15 sekundi dopolnitelna ekspozicija?

Dolgo vreme se baftam so fotografija, i prilicno odamna pocnav da pravam i dolgi ekspozicii, no retko mi e potrebno preku 15sec!
Mozebi ne sum ne znam kakov fotograf, no znam sto zboruvam i mozam da kazam deka:

- Tipicna, gradska nocna scena ne trpi povece od 10sec ekspozicija pri f/11 na ISO100 (duri bi rekol 6-8sec e najverojatno vrednosta koja ce ti bide potrebna);
- Bridal veil efekt na voda se postignuva komotno so 10-15 sec; i
- So Canon S5 IS, sigurno nema da slikas zvezdi vo dvizenje

Sto ti e namerata, i zosto ti e tolku neophodno da prosiris do 30sec?

Za se vo zivotov e potrebna cel.
Odmeruvanjeto na soodnosot na ona sto treba da go vlozis za da ja postignes celta i korista od postignatoto, e ona sto ni ovozmozuva da go napravime vistinskiot izbor намигнување

Pozdrav, Mire
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
vidiidi Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Март.2008
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vidiidi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2008 во 17:30
Odmeruvanjeto na soodnosot na ona sto treba da go vlozis za da ja postignes celta i korista od postignatoto, e ona sto ni ovozmozuva da go napravime vistinskiot izbor намигнувањеPozdrav, Mire
[/QUOTE]

OPASNA IZJAVA! sodrzi dosta nauka.

UBAVO KAZANO!
pozz
Кон врв
within Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јуни.2008
Поени: 119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2008 во 21:06
Мире, се согласувам со тоа што го велиш. Главната причина за подолги експозиции ми беше главно   за манипулирање на водата и небото, кај мене макс е f-8, така да неизбежно е користење на ND филтер (има мој другар)за уште подолги експозиции, па сакав да испробам, и не е ништо неопходно, затоа и не го чепкав firmware-от, туку барав други можни решенија.

поздрав.
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2008 во 21:35
za 30 sekundi moze da se stakuvaat dve ekspozicii od 15sekundi so pola od svetloto...
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
stefan.taz Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Мај.2008
Поени: 14
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stefan.taz Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 16:10
Originally posted by mickeymkd mickeymkd напиша:

Originally posted by stefan.taz stefan.taz напиша:

drustvo eve me mene pa sas prasanje za nov aparat. Sto mislite za Kodak Easyshare z812IS ili Kodak Easyshare z7112IS sto gi prodavaat vo AMC. pozz
Што прашуваш па сега за овие апарати, ти кажаа луѓето убаво земи си Никон Д3.голема%20насмевка

vidi najvise sto bi si dozvolija e Nikon D40. E sga posto bi sakal da zemam nesto sto bi go zamenilo aparat od 4.1 mp, prasuvam sto mislite za ovie Kodak aparati. pozz
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 17:53
Zar ti mislis deka mozes da sporedis DSLR so P&S?
Ako ti treba kvalitet zemi si DSLR, ako ti treba za vo dzeb zemi si Kodak.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
mickeymkd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 368
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mickeymkd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 18:07
За во џеб бирај од овие:
FujiFilm FinePix F50fd

FujiFilm FinePix F47fd

Canon PowerShot A590IS
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
Кон врв
driver_off Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај driver_off Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2008 во 23:39
малку off - topic да не отварам нов;

обично DSLR апаратите имаат век на шатерот од 150 000 фотки, е сега тава е како гаранција нешто у стили или после таа бројка +- као можно е да се расипе шатерот или?
Оти планирам да земам кога тогаш DSLR и да правам Timelapes клипови па колку ке ми се исплати оти за некој клип ти требаат и по 500+ фотки кој се пават за неколку саати. знам дека тава се ногу клипови ... ама пак за година дена може да ги испукам тие фотки
Кон врв
ang3l4o Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 230
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ang3l4o Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2008 во 00:35
Shutter-ot na Canon 1Ds Mark III e testiran na 300000 okidanja, taka da mislam deka go nasetuvash praviot izbor za tvojata rabota.
Кон врв
driver_off Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај driver_off Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2008 во 01:00
да тоа го знам, ама знам и колку пари е :)

него прашањето ми е шо после тие 150 000 или 300 000 окидувања?

Изменето од driver_off - 20.Јуни.2008 во 01:01
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2008 во 02:13
Prvo tir brojki vazat za visokite modeli. Ne e golema verojatnosta da stignes do 100.000 so normalen dslr (D50,D80,400D) barem mislam. 
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2008 во 07:27
Toa e relativno, jas sum na 22K na D50-kata, a ne slikam ni od daleku dovolno mnogu kolku sto sakam. Edna rabota, ako shutterot na dSLR-ite e za 150K (za D50 bil okolu 60K) milsis deka na bridge mozes da okines 150K pati? Ne mi se veruva, mozebi gresam, iako znam deka tamu nema ni mirror slap, ni federi, ni sl, ama ne mi se veruva deka moze da opali 150K pati.
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2008 во 01:53
Дур сме кај „окинувањава“ во некој пост прочитав за програмче што може да ти каже колку си сликал ама да не го барам кај беше, ако некој знае од рукав да каже... би бил благодарен.

бајдвеј, што апарат би бил најсоодветен за сликање ѕвезди во движење..?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,220 секунди.