IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Житијата на светците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Житијата на светците

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 14>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 00:40
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

И јас ти благодарам Евангелос.
Иако ќе ми беше драго и Чаир да прокоментираше.

Кога си го видела ти Чаир да коментира? Тој не коментира, тој само доаѓа да направи COPY на некое житие од сајтот на МПЦ и PASTE овде на форумов со надеж дека ние се потепавме да му ги читаме неговите... приказни за добра ноќ среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 00:41
Originally posted by чаир чаир напиша:

Светите Четириесет и двајца маченици од Амореја

...Повеќепати доаѓаа муслиманските првенци и ги советуваа да ја примат мухамеданската вера, но војводите не сакаа ни да чујат. Кога Сарацените им велеа дека Мухамед е вистински пророк а не Христос, војводите ги запрашаа...

Барам мислење од муслиманите, дали овие муслимани - Сарацените навистина одрекувале дека Исус е пророк или пак и ова е едно од лажните сведоштва за житијата на мачениците?
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 00:44
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

<P ="SubProlog">Светите Четириесет и двајца маченици од Амореја

...Повеќепати доаѓаа муслиманските првенци и ги советуваа да ја примат мухамеданската вера, но војводите не сакаа ни да чујат. Кога Сарацените им велеа дека Мухамед е вистински пророк а не Христос, војводите ги запрашаа...

Барам мислење од муслиманите, дали овие муслимани - Сарацените навистина одрекувале дека Исус е пророк или пак и ова е едно од лажните сведоштва за житијата на мачениците?

Никогаш ниту еден муслиман не рекол дека Иса а.с. не е Пејгамбер,па ниту Сарацените,оти според Исламот ако муслиман негира дека Иса а.с. не е пејгамбер,тогаш тој излегува од исламот.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 00:49
Фала ти Омер, јас го знаев одговорот, но сакав да биде потврдено од муслиман дека сведоштвото кое ни го постираше Чаир за "светите 42ца маченици од Амореја" е лажно. намигнување
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2008 во 16:04
ЕвАнгелос - не избрзувај со заклучоци дека е лажно... самиот знаеш од искуствата тука на форумов, дека кога се вадат цитати и кога се пренесува скратена информација, многу често истата е погрешна...
И јас се надевам дека ќе добиеме одговор на ваквите коментари, но од друга страна и некоментирањето е доволен одговор, зарем не?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2008 во 17:45

Светиот праведен и многустрадален Јов

Јов беше потомок на Исав, внукот Авраамов и живееше во Арабија околу 2000 години пред Христа. Татко му е Зарет, а мајка Восора, а неговото цело име беше Јовав. Беше човек чесен, богобојазлив и многу богат. Но во седумдесет и деветтата година од неговиот живот Бог допушти тешки искушенија врз него преку сатаната, како што сѐ е потенко опишано во Книгата Јов. И во еден ден Јов го изгуби сиот свој имот, сите синови и ќерки свои. Потоа врз него падна тешка болест од којашто целото тело му се покри со рани од темето до табаните и лежеше Јов на ѓубриштето надвор од градот и со парче керамида си го вадеше гнојот од раните. Но не заропта на Господа, а стрпливо докрај ги поднесе сите оние маки. Затоа Бог му го врати здравјето и му даде многу поголемо богатство од претходното и пак му се родија седум синови и три ќерки, колку што ги имаше порано. Поживеа уште двесте четириесет и осум години, постојано славејќи и фалејќи Го Бога. Јов се смета за пример на трпеливо поднесување на секое страдање коешто Бог ни го испраќа и за предобраз на страдалниот Господ Исус.

"По ова, Јов живееше сто четириесет години и доживеа да види синови и внуци до четвртото колено."
(Јов 42:16 - од Библијата)

хи,%20хи...

Кон врв
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2008 во 18:01
Дали би можело да се најде житието на Св. Јован - Богослов во електронска форма ? Ако некој знае ви благодарам .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2008 во 13:54

Originally posted by Чаир Чаир напиша:

И ден денес мнозина христијани во молитва го повикуваат Пророкот Еремија против змии

"Маж или жена кои, меѓу вас, ќе станат повикувачи на духови на починати или ќе вражаат, нека бидат казнети со смрт; нека бидат каменувани, а нивната крв нека падне на нив"
(Левит 20:27)

Originally posted by Чаир Чаир напиша:

Трето наоѓање на главата на Свети Јован Крстител

Во време на луто иконоборство во 8 век, главата на Свети Јован Крстител беше пренесена во местото Комане, место на прогонството на Свети Јован Златоуст. А кога престана иконоборството, во времето на царот Михаил и патријархот Игнатиј, во 850 година, чесната глава на Свети Јован беше пренесена во Цариград и положена во придворната царска црква.

Иако Библијата ништо не кажува за некакво таинствено исчезнување на главата на Јован Крстителот (која најверојатно била погребана заедно со неговото тело), сепак многу православни и католички манастири се фалат дека ја поседуваат истата (заради бизнис, туризам и сл.)

Сепак, иако во Библијата не пишува експлицитно дека Јован имал само една глава, сите теолози се согласуваат дека тој навистина имал само една глава, бидејќи во спротивно, истото ќе било забележано од евангелистите. голема%20насмевка

Изменето од EvAngelos - 08.Јуни.2008 во 14:08
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2008 во 13:14
Originally posted by Vikentij Vikentij напиша:

Св. Пимен Велики говорел: „Поверувајте, браќа: каде ќе биде врзан сатаната, таму ќе бидам врзан и јас“;

Оваа изјава на Пимен открива две работи:
Или се работи за лажна (еретичка) скромност.
Или пак се работи за невера во Хрстовите ветувања дека никој не може да не грабне од Божјата рака и дека ќе бидеме со Него во Неговото Царство (а не врзани во пеколот со Сатаната среќа)

"Во Домот на Мојот Татко има многу живеалишта; ако не беше така, Јас ќе ви кажев, зашто одам да ви приготвам место. И кога ќе отидам и ќе ви приготвам место, пак ќе дојдам и ќе ве земам при Себе, за да бидете и вие каде што Сум и Јас."
(Исус во Јован 14:2-3)

"Јас им давам вечен живот и никако нема да загинат и никој нема да ги грабне од Мојата рака."
(Исус во Јован 10:28)

Додека Пимен верувал дека ќе биде врзан со Сатаната, Павле верувал дека ќе биде со Господ...

"Зашто за мене живот е Христос, а умирањето - придобивка. Но ако и натаму живеам во телото, тоа за мене значи: плодна работа - и не знам што да изберам. Притиснат сум од две страни: имам желба да си отидам и да бидам со Христа, што е далеку подобро, но заради вас е попотребно да останам во телото. "
(Филипјаните 1:21-24)

Давид исто така верувал дека ќе биде со Господ (а не врзан со Сатаната)

"И јас ќе престојувам во Господовиот Дом засекогаш"
(Псалм 23:6)

Исто така и Мојсеј, и Авраам, и пророците, и апостолите, и  учениците Христови од сите времиња се радувале на таа прекрасна радосна веста дека Христос беше жртвувам за нивните гревови и дека на основа на таа жртва тие ќе бидат поштедени од казната на Божјиот гнев и дека по смртта ќе бидат заедно со нивниот Спасител и Господ Исус Христос.
Се разбира, тук таму ќе се најдел и по некој кој не верувал во оваа благодат и откупнина на Христос и верувал дека ќе биде врзан заедно со Сатаната.

Што е тоа? Некакво лицемерие, лажно преправање дека се работи за скромност?

Се работи или за лицемерие, или за лажна скромност, или за невера во Христовите ветувања и проповедање ерес.
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2008 во 00:02
Пошто гледам дека ме  прозивате решив да ви пишам нешто  иако знам дека нема ццел пост да го прочитате ама нејсет

1. Сарацените се муслимани и не го прифатиле христа како месија и спасител да можеби за мислиманите тој е пророк ама тае само една од неговите служби тие не го прифаќаат комплетно во целина како Бог спасител.
2. Имам мал милион случаеви кога неко можти на светител се украдени и фрлени негде па истиот е и случајот со моштите на Свети Јован
3. Во постовите на викенти нигде не станува збор за скоромност туку за реалност светителот сватил каква е неговата душа и усте колку треба да работи да да достигне совршенство
4. А во цитатот за Јов си паднал мноу ниско тие финти се бајати амо неси ти крив може несзаеш то е тоа цитирање тоа значи дека се треба да стаиш од збор до збор исто како  што е кај оригиналниот текст кој го цитираш а во библијата сто „И живееше јов УШТЕ 100 и 40 години и виде синови и керки аман цитирај коп што пиува

Изменето од чаир - 11.Јуни.2008 во 20:32
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2008 во 00:18

Поживеа уште двесте четириесет и осум години, постојано славејќи и фалејќи Го Бога. Јов се смета за пример на трпеливо поднесување на секое страдање коешто Бог ни го испраќа и за предобраз на страдалниот Господ Исус.

"По ова, Јов живееше сто четириесет години и доживеа да види синови и внуци до четвртото колено."

хи,%20хи...

„И живееше јов УШТЕ 100 и кусур години и виде синови и керки

Врат или шија сеедно, ниту вратот не е рака, ниту шијата, "уште 140" е различно од "уште 248" намигнување
Кон врв
Vikentij Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Мај.2008
Локација: Macedonia
Поени: 26
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vikentij Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2008 во 15:44

Св. Пимен Велики говорел: „Поверувајте, браќа: каде ќе биде врзан сатаната, таму ќе бидам врзан и јас“;

Оваа изјава на Пимен открива две работи:

Или се работи за лажна (еретичка) скромност.

Или пак се работи за невера во Хрстовите ветувања дека никој не може да не грабне од Божјата рака и дека ќе бидеме со Него во Неговото Царство (а не врзани во пеколот со Сатаната среќа)

"Во Домот на Мојот Татко има многу живеалишта; ако не беше така, Јас ќе ви кажев, зашто одам да ви приготвам место. И кога ќе отидам и ќе ви приготвам место, пак ќе дојдам и ќе ве земам при Себе, за да бидете и вие каде што Сум и Јас."

(Исус во Јован 14:2-3)

"Јас им давам вечен живот и никако нема да загинат и никој нема да ги грабне од Мојата рака."

(Исус во Јован 10:28)

Додека Пимен верувал дека ќе биде врзан со Сатаната, Павле верувал дека ќе биде со Господ...

"Зашто за мене живот е Христос, а умирањето - придобивка. Но ако и натаму живеам во телото, тоа за мене значи: плодна работа - и не знам што да изберам. Притиснат сум од две страни: имам желба да си отидам и да бидам со Христа, што е далеку подобро, но заради вас е попотребно да останам во телото. "

(Филипјаните 1:21-24)

Давид исто така верувал дека ќе биде со Господ (а не врзан со Сатаната)

"И јас ќе престојувам во Господовиот Дом засекогаш"(Псалм 23:6)

Исто така и Мојсеј, и Авраам, и пророците, и апостолите, и  учениците Христови од сите времиња се радувале на таа прекрасна радосна веста дека Христос беше жртвувам за нивните гревови и дека на основа на таа жртва тие ќе бидат поштедени од казната на Божјиот гнев и дека по смртта ќе бидат заедно со нивниот Спасител и Господ Исус Христос.

Се разбира, тук таму ќе се најдел и по некој кој не верувал во оваа благодат и откупнина на Христос и верувал дека ќе биде врзан заедно со Сатаната.

Што е тоа? Некакво лицемерие, лажно преправање дека се работи за скромност?

Се работи или за лицемерие, или за лажна скромност, или за невера во Христовите ветувања и проповедање ерес.

Ili se raboti za Hristijansko smirenie, gledam nepoznato za nekoi nepravoslavni "Hristijani"
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2008 во 20:35

Поживеа уште двесте четириесет и осум години, постојано славејќи и фалејќи Го Бога. Јов се смета за пример на трпеливо поднесување на секое страдање коешто Бог ни го испраќа и за предобраз на страдалниот Господ Исус.

хи,%20хи...

„И живееше јов УШТЕ 100 и кусур години и виде синови и керки

Врат или шија сеедно, ниту вратот не е рака, ниту шијата, "уште 140" е различно од "уште 248" намигнување

проблемот е која библија ја користиш од онаа што ја издава синидот на МПЦ сигурно НЕ
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2008 во 22:35

Vikentij, зошто реплицираш на мојот пост кога не одговараш на истиот? Зошто во твојата реплика ги ставаш и моите библиски цитати кога не одговараш на истите. Демек напиша "смирение" и го реши проблемот. Вака ли се справувате со еретичките учења на некои самопрогласени "светци"? Претпоставувам дека не ја читаш Библијата, па затоа и ти постирам одредени библиски цитати за да видиш што вели/ветува Христос, а што вели твојот свети Пимен. Ти постирам за да видиш каква невера спрема Христос покажува овој "светец", сметајќи ги за ништожни ветувањата на Христос, а вие го славите него - демек убав пример ви оставил, за да знаат идните генерации како треба да не се верува во Христос ц ц ц..

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.