IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС Е БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС Е БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 24>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2008 во 01:12
Covek moze da ti dade dusa (ne te ubiva znaci ti ja podaruva)
Covek moze da zeme dusa (te ubiva znaci ti ja zima)

Covekot stvara deca a sto se tie ako ne zivi sustestva...
??????????????????????????????????????????????

Spored ovaa doadjame do zaklucok deka vie muslimanite veruvate vo obicen covek.......koj go narekuvate bog...

Od druga strana vie ne veruvate vo onaa bozestveno vo sto nie veruvame
Covek ne moze da te voskresne ama bog moze ....

Изменето од Templarius - 01.Јуни.2008 во 01:16
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 00:53
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Spored ovaa doadjame do zaklucok deka vie muslimanite veruvate vo obicen covek.......koj go narekuvate bog...

ГЛУПОСТИ!

ВПРОЧЕМ ШТО ДРУГО МОЖЕ ОД ТЕБЕ ДА СЕ ПРОЧИТА.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 01:40
Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

ГЛУПОСТИ!

Ako velis ti deka se gluposti, togas sigurno ne se ???
Ajde razmisli malku sto bozestveno vie imate vo vasata religija :

-Vasiot muhamed sam se proklamiral kako prorok .... i toa mu teknalo deka e prorok duri koga ostarel .....

-Go rodila obicna zena i dodeka ne stanal popularen sto bil ???

-Negoviot seksualen zivot e hmmmmm buren balansira na granica na moralot.....

- Vodel ratovi vo koi ubival

- Imal robovi i robinki

- Edno edinstveno cudo ne napravil so koja ce ja dokaze naklonetosta na boga kon nego se se sveduva na veruvajte mi zimi majka e taka...

-Dali podignal nekogo od mrtvite - NE, no zatoa za vreme na vojnite mnogumina pratil medju mrtvite i den deneska negovoto ucenje (dzihadot) se uste ubiva mnogu nevini ludje.

- Propoveda ljubov no nekoja cudna ljubov koja e samo vo ramkite na vasata religija....(nemoj sega da vikate deka ne e tocno zasto ne e taka tocno e i ima mal milion dokazi)....

-Hadisite gi delite na jaki (visitniti) i nevisitniti sto znaci ako ima slabi ili nevistiniti deka nekoj laze a bil blisku do vasiot muhamed....

-Zenata ja tretirate kako sto ja tretirate vie si znaete ama opsto prifateno mislenje e deka ne ja tretirate, tuku ja poseduvate ....

- Vasiot k*ran koj velite deka e od Allah e ima mnogu prezavakani i prepisani rabota koi mozete da gi najdete vo Biblijata a i od drugi sveti knigi....

-k*ranot vi e prepoln so kontradiktornosti i za da se razberat treba da se citat hadisi (user manual) a kako sto vece rekov i tie hadisi se turlitava ....

- Na nieden nacin ne pokazal deka ja pobedil smrtta...

-Na ovoj svet dosol zacnat od negoviot tatko

Itn...

I pak mislite deka se gluposti ne se be ...... mozda ovaa ce ve navredi ama nemoj mnogu da placete .. vsusnost ja ne rekov nisto sto drugi pred mene ovdeka na forumov ne go rekle ...... ama ako veruvajte si vo vasata religija ..... samo ne se frlajte mnogu ... mozat mnogu gadni temi da se otvorat na smetka na vasiot prororok i mnogu raboti da se dovedat vo prasanje samo vidite toa ne se slucuva zasto ne sakame da ve navredime .... dodeka vie em suti em se bodete .... otvarate navredlivi temi samo za da bocnete a koga vas nekoj ve bocne togas plukate vrz nego velite deka ima mnogu nikovi hahahahahahaha daj boze da ima uste pet sest templari i masoni na forumov vie togas ce velite deka forumov go poseduvaat masonite hahahahaha
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 20:26
“Исус е Господ, Месија и Син Божји“
Во времето на Исус, во Израел Бог го нарекувале "Adonai" кое означува Господ.
Евреите се плашеле да го изговорат името на Бог – Јехова, па затоа наместо името Божјо велеа “Adonai.“
Пример во книгата на судиите 13:8 (Тогаш Маној му се помоли на Господа и му рече: “Господи, (Адонаи) те молам, Божјиот човек, што еднаш го испрати, нека дојде уште еднаш кај нас да не поучи што треба да правиме со детето кога ќе се роди....)
Јован 13:13
“Вие Ме нарекувате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум.“ оригиналниот збор во новиот завет е: k*rios - Господ (се употребува во септуагинтата)
Зборот “k*rios“ означува Господар, оној кој има власт, оној кој поседува, или оној кој има врвен авторитет има еднакво значење со зборот "Adonai".
- Јасно е дека Исус го употребува зборот Господ за да се идентификува себеси.
Овој збор Господ – k*rios е употребен во Матеј 1:20-23 каде вели:
Матеј 1:20-23
Но штом го намисли тоа, ете, (k*rios)Господов ангел му се јави на сон и му рече? “Јосифе, сине Давидов, не бој се да ја земеш Марија, својата жена, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух. 21 Таа ќе роди Син и ти ќе Му го дадеш името Исус, зашто Тој ќе го спаси Својот народ он нивните ревови. 22 А сето тоа се стана за да се исполни она, што (k*rios)Господ го рече преку пророкот кој вели: 23 Ете, девица ќе зачне и ќе роди Син, и ќе Го наречат Емануел, кое преведено значи: “Бог со нас!“
- И на многу други места каде на Исус му се обраќаат со “Господ“ е употребен зборот “k*rios.“ Овој збор е спомнат во новиот завет над 600 пати
Јован 8:12 Исус пак продолжи натаму велејки: “Јас Сум светлината на овој свет; кој Ме следи, нема да оди во темнина, туку ќе ја има Светлината на Животот.“
Прво послание на Јован 1:5 И ова е веста што ја чувме од Него и што ви ја јавуваме вам: Бог е Светлина и во Него нема никаква темнина.
Јован 8:58
Исус им рече: “Вистина, вистина ви велам: уште пред да се роди Авраам, Јас Сум“
Во оваа изјава Исус го употребува истиот израз кој Бог го спомна на планината со Мојсеј “Јас Сум“ на стар арамејски значи “Јехова.“

Изменето од fileo - 04.Јуни.2008 во 15:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 20:27
Фарисеите кога го слушаа Исус да вели: Јас Сум... знаеја што Исус вели и затоа сакаа да го убијат.
Слушнете што Му велат фарисеите на Исус:
Јован 10:31-33
31 Јудејците пак донесоа камења, за да го убијат со камења. 32 Исус им одговори: “Ви покажав многу добри дела од Мојот Татко; за кое од тие дела фрлате камења на Мене?“ 33 Јудејците му одговорија: “ Не те каменуваме заради добро дело, туку заради богохулство – зашто Ти, бидејки човек, се правиш Бог.“
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2008 во 19:21
Филипјани 2:6-8
6 Кој иако е во Божјо обличје, не го сметаше како грабнато тоа што е еднаков со Бога, 7 туку се лиши Самиот Себе, и зеде обличје на слуга и стана сличен со луѓето. 8 И откако се најде во лик како човек, Тој се понизи Самиот Себе, и стана послушен до смрт, дури до смрт на крст.

Овде стих 6 вели дека Исус е еднаков со Бог, стих 7 вели дека ја остави својата слава како Бог се направи слуга и стана сличен на човек (беше во човечко тело) стих 8 вели се понизи и стана послушен до смрт, дури до смрт на крст.
Ова “се понизи“ означува дека сега мора да го слуша Таткото што ќе рече, но неможе да прави ништо по своја волја, бидејки е слуга и мора да биде послушен. Затоа Исус се што правеше беше по Божја заповед и инструкции. Кога читаме во Јован 5:19 каде вели: “Синот не може да прави ништо Сам од Себе“ мисли на тоа дека нема право сам да донесува свои одлуки, но мора да прави она што Таткото ќе нареди. Не се мисли на чудата, демек не може да ги прави Без Таткото. Во продолжение на овој стих Исус вели “зашто она што го прави Таткото, истото го прави и Синот!“ но сепак без одобрување на Таткото Синот не смее да дејствува, поради тоа што се понизи и стана слуга и зеде облик на човек и стана послушен дури до смрт на крст.

Исус одсекогаш бил Бог, уште од пред почетокот на времето, ова го читаме и на други места во Библијата:
Исус постоеше уште пред се друго да постои (Колосјаните 1:17 И Тој е пред се, и се во Него има свое вплотување)во продолжение може да прочитате до 20 стих каде пишува за крстот, ако се сомневате дека ова е запишано за Исус.

Јован 5:18
Затоа јудејците уште повеќе го бараа да Го убијат, не само дека ја нарушуваше саботата, туку дека и Бога Го наречуваше Свој Татко, изедначувајки се со Бога.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2008 во 21:43
Originally posted by fileo fileo напиша:

Фарисеите кога го слушаа Исус да вели: Јас Сум... знаеја што Исус вели и затоа сакаа да го убијат.
Слушнете што Му велат фарисеите на Исус:
Јован 10:31-33
31 Јудејците пак донесоа камења, за да го убијат со камења. 32 Исус им одговори: “Ви покажав многу добри дела од Мојот Татко; за кое од тие дела фрлате камења на Мене?“ 33 Јудејците му одговорија: “ Не те каменуваме заради добро дело, туку заради богохулство – зашто Ти, бидејки човек, се правиш Бог.“

Isus imal ubava prilika da im kaze: Pa sto da vi kazam drugo BOG SUM.

No reko deka tie se bogovi
Кон врв
BUGS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Февруари.2008
Локација: India
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2008 во 23:42

Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

ГЛУПОСТИ!

Ako velis ti deka se gluposti, togas sigurno ne se ???
Ajde razmisli malku sto bozestveno vie imate vo vasata religija :

-Vasiot muhamed sam se proklamiral kako prorok .... i toa mu teknalo deka e prorok duri koga ostarel .....

-Go rodila obicna zena i dodeka ne stanal popularen sto bil ???

-Negoviot seksualen zivot e hmmmmm buren balansira na granica na moralot.....

- Vodel ratovi vo koi ubival

- Imal robovi i robinki

- Edno edinstveno cudo ne napravil so koja ce ja dokaze naklonetosta na boga kon nego se se sveduva na veruvajte mi zimi majka e taka...

-Dali podignal nekogo od mrtvite - NE, no zatoa za vreme na vojnite mnogumina pratil medju mrtvite i den deneska negovoto ucenje (dzihadot) se uste ubiva mnogu nevini ludje.

- Propoveda ljubov no nekoja cudna ljubov koja e samo vo ramkite na vasata religija....(nemoj sega da vikate deka ne e tocno zasto ne e taka tocno e i ima mal milion dokazi)....

-Hadisite gi delite na jaki (visitniti) i nevisitniti sto znaci ako ima slabi ili nevistiniti deka nekoj laze a bil blisku do vasiot muhamed....

-Zenata ja tretirate kako sto ja tretirate vie si znaete ama opsto prifateno mislenje e deka ne ja tretirate, tuku ja poseduvate ....

- Vasiot k*ran koj velite deka e od Allah e ima mnogu prezavakani i prepisani rabota koi mozete da gi najdete vo Biblijata a i od drugi sveti knigi....

-k*ranot vi e prepoln so kontradiktornosti i za da se razberat treba da se citat hadisi (user manual) a kako sto vece rekov i tie hadisi se turlitava ....

- Na nieden nacin ne pokazal deka ja pobedil smrtta...

-Na ovoj svet dosol zacnat od negoviot tatko

Itn...

I pak mislite deka se gluposti ne se be ...... mozda ovaa ce ve navredi ama nemoj mnogu da placete .. vsusnost ja ne rekov nisto sto drugi pred mene ovdeka na forumov ne go rekle ...... ama ako veruvajte si vo vasata religija ..... samo ne se frlajte mnogu ... mozat mnogu gadni temi da se otvorat na smetka na vasiot prororok i mnogu raboti da se dovedat vo prasanje samo vidite toa ne se slucuva zasto ne sakame da ve navredime .... dodeka vie em suti em se bodete .... otvarate navredlivi temi samo za da bocnete a koga vas nekoj ve bocne togas plukate vrz nego velite deka ima mnogu nikovi hahahahahahaha daj boze da ima uste pet sest templari i masoni na forumov vie togas ce velite deka forumov go poseduvaat masonite hahahahaha

nie veruvame vo Muhamed a.s a,bog e ALLAH za nas,a Muhamed a.s e samo pengamber(pratenik)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2008 во 03:45
Tvojata vera za tebe mojata za mene ..... veruvaj vo sto mislis deka e ispravno jas ce veruvam vo onaa sto mislam deka e ispravno......
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2008 во 03:58
Многу пати се спомна тука дека Бог нема Син и дека не може да има Син и дека Исус не е единствениот што е зачнат од Бога...
Напротив - Исус е единствениот што е Божји син. Никаде на друго место нема пример каде што жена зачнува од Бога и го отелотворува Него.
Примерот што најчесто се дава како контрапункт е Адам. Но не заборавајте - Адам не е Божји Син, не е Негово отелотворение - туку Негова творба. Има голема разлика. Бог не зачнал жена за да го создаде Адам - туку го создал од земја. Во случајот со Марија - Тој ја зачнува за да се отелотвори преку нејзиниот плод, да се појави во човечки вид, меѓу луѓето.
Затоа - Исус Е Божји Син, Божје Отелотворение, Еден со Бога, Еден од Троиството, Самиот Бог.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2008 во 08:48
Zidarski komu treba da veruvame tebe ili na luka ?!!!

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава  3   

38 Еносов, Ситов, Адамов, Божји.

ne gledam jas pricina zosto tebe da ti veruvam a ne na luka

vo rodoslovot koj go ima dadeno luka jasno e pisano deka ne Isus tuku Adam e Bozji Sin.

i sto pravime sea ?!!!

ili za da bide uste pojasno

eve vo isia sto pisuva

КНИГА НА ПРОРОК ИСАИЈА
Глава  64   

8 Па сепак, наш Татко си, о Господи: ние сме глина, а Ти си нашиот Грнчар - сите ние сме дело на Твоите раце.

vkljucuvajki go i Isus

ДЕЛА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ
Глава  17 

26 Тој, исто, направи целиот човечки род да потекнува од еден човек и да се насели по лицето на целата земја; откако им определи одредени времиња и граници на нивните живеалишта,

27 за да Го бараат Бога; не би ли Го напипале и нашле некако, зашто Тој не е далеку од ниеден од нас.

28 Зашто во Него живееме, се движиме и постоиме, како што и некои од вашите поети рекле: ‘И ние сме Негов род.

29 И бидејќи сме Божји род, не треба да мислиме дека Божеството е како злато, или сребро или камен; како творба на човечката уметност и замисла.

jas ne znam do koga ke gi vadite stihovite od kontekstзбунетост

e sea ne adam ne bil sin bozji oti on e sozdaden od glina a isus ne e sozdaden od glina ......

PA AKO STE ISKRENI DAJ NAVEDETE KADE SE PISANI KRITERIUMITE KOI TREBA DA SE ISPOLNAT ZA NEKOJ DA SE PREPOZNAE DEKA E BOG .

NAPISETE MI KOI KRITERIUMI TREBA BOG DA GI ISPOLNI ZA DA BIDE BOG........OD KADE VIE GO IZVADIVTE TOJ KRITERIUM  ?!!!

Изменето од Ebu-Hurejre - 08.Јуни.2008 во 09:07
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2008 во 21:10
Ебу - ти ги имаш извадено стиховите од контекст...
Затоа што се разбира дека сите сме Божји Чеда... сите сме дел од Него и сме Негова Творба... Родословот покажува кој од кого потекнува - и е точно - Адам потекнува од Бога, затоа што пред него нема човек. Но Син Божји, е само Еден.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2008 во 21:39
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ебу - ти ги имаш извадено стиховите од контекст...
Затоа што се разбира дека сите сме Божји Чеда... сите сме дел од Него и сме Негова Творба... Родословот покажува кој од кого потекнува - и е точно - Адам потекнува од Бога, затоа што пред него нема човек. Но Син Божји, е само Еден.

Allah da vi se smiluva na glupostite (ovoj pat komotno ke recam).

Gledaj go ova pa me interesira smrtno kako ke mi odgovoris na sledniov citat:

(Psalmi 2. 7) za da ja objavam odlukata Gospodova: Gospod Mi rece (David): „Ti si Moj Sin, JAS DENES TE RODIV.”

(Ishod 4 red 22) A ti kazimu na faraonot: Vaka veli Gospod: Izrail e MOJOT PRVORODEN SIN.

(Eremija 31 red 9) Tie otidoa so solzi, Jas, pak, ke gi vratam so uteha, ke gi povedam pokraj      potoci so vodi, bideki Jas sum Otec na Izrail, i Efrem e Mojot PRVORODEN

Ne mi e jasno sto se prepinate.
Sekoj e "sin Bozji". SITE SME BOZJA TVORBA. Kako sto nemoze tatkoto da napravi razlika pomegju sinovite,ako se meri ljubovta. Razlikata e samo vo nivnata poslusnost.Inaku,spored Islamot,SEKOJ E ISTO ZA BOGA,ne bile duri ni pratenicite Bozji posebno nesto.Samo bile izbrani da ja prenesat Vistinata Bozja/Allahova.
Nie ne velime deka Qur'anot e praten samo za Muslimanite,tuku za celo COVESTVO. Za Allah site sme edno,razlikata e vo nasite patista,koj se drzi do praviot pat koj skrenal. Vo taa smisla sme sinovi Bozji.
Farz (Obaveza) e na Hadzdz da se oblece Ihram (toa e onaa bela obleka).
Kako znak deka pred Allah SITE SME ISTI. Nema bogat siromav.EDNO SME.

Kakov prvoroden kakov ednoroden Neuzubillah.
Citaj ke najdes vo biblijata deka ima i takvi za koj "bog" veli deka DENES GI RODIL (David na primer).

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2008 во 21:45
Uste nesto.
28 stih od delata koi Bratot gi navede,gledame deka i ie "vo nego ziveeme" i toj "vo nas zivee" ako slucajno vi dava nesto da veruvate stihot "tatkoto e vo mene i jas vo tatkoto"....

Nema apsolutno nisto poveke ni pomalku vo Isus a da go nemalo vo drugite Bozji pratenici a.s.

Nie sme site LUGE. Covecki rod. Za Allah dz.s SITE SME ISTO. Da ne pomisli deka nekoj e posebno ili izbran. DELATA GI DELAT LUGETO.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.