|
Разлика помеѓу православните и католиците |
Внеси реплика | страница <1 234 |
Автор | ||
Паланчански
Сениор Регистриран: 01.Декември.2007 Локација: Dubrovnik Статус: Офлајн Поени: 1655 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Разлика...
Па кај едните е поп, а кај другите вратар. И двајцата го лажат народот... |
||
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Katolickata i pravoslavnata crkva se edno te isto, za zal 1054 hristijanskata crkva mislam poradi borba za vlas se podeluva na istocno i zapadno krilo, so tek na vremeto poradi reformite najmnogu vo katolickata crkva razlikit se zgolemile.
Moj stav e deka ovie razliki kako sto se stvorile treba da se najde nacin kako da isceznat. Jas sum pravoslaven Makedonec megutoa ne mi se sviga sto pravoslavnite crkvi se podeleni i maksimalno politizirani od taa strana mozenbi ne e vo red sto papata se smeta za bezgresen megutoa so ova e obezbedeno vodene na vernicite od eden centar a katolicite s eprepoznavat po toa sto se katoloici a ne po toa od koja drzava doagat. Za zal Bartolomej vo Istambul e samo figura i nema nikakva vlast vrz pravoslavniot svet. A toa sto i se slucuva na MAKEDONSKATA CRKVA od strana na Srpskata ,Grckata i Bugarskata a i sto taka na Ukrainskata od strana na Ruskata pokazuva kolku rabotite ne se namesto vo pravoslavieto i kolku ima politika vo verata sto e navistina absurd. Za sreka MAKEDONSKATA PRAVOSLAVNA CRKVA E VO CELOST PODRZANA OD KATOLICKATA, Македонија му оддаде почит на св. Кирил Папата Бенедикт се интересирал за проблемот со името и за зачленувањето во НАТО и во ЕУ РИМ - Премиерот Никола Груевски, кој ја предводеше државната делегација на чествувањето на св. Кирил во Рим, во саботата имаше средба со папата Бенедикт Шеснаесетти и со монсињор Доминик Мамберти, државен секретар при Светиот стол. „Со папата разговаравме за темата која сега е најактуелна во Македонија. Многу го интересираше проблемот што го имаме со името, нашиот пат за зачленување во НАТО, зачленување во Европската унија. Му кажав неколку детали и нашите проблеми со тоа прашање. Се разбира, од Ватикан и порано, а и сега имаме поддршка“, изјави Груевски по средбата. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sto mislish, zoshto e toa taka ? Изменето од Messenger - 26.Мај.2008 во 14:21 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Iskreno nemam tocni informacii koi se pricinite za ovaa podrska na katolickata crkva. Bi procital so zadovolstvo ako nekoj poveke znae vo vrska so ovaa neka napise. Mozebi imat vrska MAKEDONSKITE SVETCI, kako Kiril i Metodij, Naum i Kliment Ohridski, samiot grad Ohrid od kade pocnuva Hristijanizacijata na ovoj del na Evropa, mozebi i poradi MAJKA TREZA. Neznam navistina ovie se samo predpostavki. |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jas gledam samo edna ochigledna razlika,...ednite stojat,...a,drugite sedat,....po crkvite!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
only_me
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 295 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne e vistina. Podobro bi bilo da se kaze pogresnoto tolkuvanje kaj pravoslavnite na Filoque...koj vo nikoj slucaj ne podrazbira podredenost..ama toa nasite svesteni lica treba malce da go prodlabocat vo svoite studii pa togas se ke im e jasno... |
||
only_me
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 295 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
only_me
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
cudi se, ne se cudi... tvoj problem , a mene zaobikoli me |
||
only_me
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zaso butelce? neli smeam da diskutiram so tebe? Ili moite teorii se tolku posilni i poosnovani od tvoite, iako sum so nekomunisticki sfakanja, pa ednostavno ti e strav da diskutirame?
Nese sekiraj, imam jas trpelivost za toa...dokolku sakas, mozeme zaedno da izlezime na videlina:D od mrakot sto go ima staveno komunizmot vrz mnogu raboti pa za zal i vrz religijata.... |
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne, tyuku tvojot nacin na diskutiranje, cinizam, navredi i se taka vo toj stil ne mi se dopagjaat. slobodno diskutiraj ti za toa sto jas go pisuvam , no zabeleskite kon mojata licnost zacuvaj si gi za sebe.
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nema razlika site sme hristijani....
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Al_Masih_Qam
Сениор Регистриран: 24.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 113 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Абе не е дека нема разлика. Не е решението ѓубрето да го сметеме под тепих. Да немаше разлика, немаше да има дијалог меѓу православните и римокатолиците околу спорните прашања. |
||
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ! |
||
Al_Masih_Qam
Сениор Регистриран: 24.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 113 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако толку се разбираш, тогаш образложи каде се состои „pogresnoto tolkuvanje kaj pravoslavnite na Filoque“. За погорниот коментар - прашањето за Filoque ниту е единственото, а уште помалку е најважното прашање. Доста е сложено и не верувам дека некој на форумов ќе види посебен аир ако фатиме да го разглабаме и одговараме. Пишав погоре за сериозните разлики помеѓу РКЦ и ПЦ и на кратко тоа е тоа. |
||
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ! |
||
Внеси реплика | страница <1 234 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |