IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Југоносталгичар сум...признавам
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Југоносталгичар сум...признавам

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4647484950 213>
Автор
Порака
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2008 во 19:39
Originally posted by DelijaSkopje DelijaSkopje напиша:

Не сум Комунист нит па сум бил некогаш во некоја парија... Ја се појавувам само онаму каде има неправда... Јас сум секогаш за правдата, колку таа и да болела, дури и по цена да ме нарекувате србоман или што уште не...

Цитирај Во 1920 година, владата во Белград донесува уредба за колонизација на Вардарска Македонија и Косово. На територијата на денешна Репиблика Македонија паралелно со српската колонизација, се спроведува и аграрна реформа. Од целата обработлива земја која потпаѓа под аграрната реформа, македонските селани добиваат само 35%, додека останатиот поголем дел е доделена на српските колонисти - жандарми, резервни офицери, солунски ветерани, четници и др. Поранешни војводи на Српскиот четнички Покрет во Македонија добиваат како подарок цели села во Тиквешко и Велешко.

Паралелно со конолизацијата, великосрпскиот хегемонистички режим врз македонското население врши физички терор. Теророт во Вардарска Македонија го спроведуваат 8 000 жандарми (од вкупно 12 000 во цела Југославија). Заради тоа што македонското население било доста револуционерно настроено во тој период, теророт бил посебно суров. Според официјални податоци, од 1920 до 1926 од страна на српската власт без никакво судење се убиени над 1 700 Македонци и Албанци. Во тој период низ затворите минуваат над 30 000 Македонци, а по 1927 во затвор остануваат над 8 000 од нив.

Колонизацијата трае се до почетокот на Втората Светска Војна, кога Вардарска Македонија е окупирана од страна на Бугарија и Италија и српските колонисти се депортирани во Србија. Во 1944 година Народна Република Македонија ги прогласува српските колонисти во Македонија за реакционерни елементи и орудие на великосрпскиот шовинизам и го одбива нивното повторно населување во Македонија. За враќање во Македонија им е дозволено само на оние колонисти кои имаат склучено брак со Македонец.

Ако си еден од колонистите тогаш ова ќе го негираш нормално..

Ама нели

"За српство и Србију"

Изменето од moira - 28.Мај.2008 во 23:25
Кон врв
DelijaSkopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Поени: 1580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2008 во 19:50
Со вакви карти, секој со своја вистина... Има милиони вакви карти... Него друго ми беше зборот...
Сто пати ли ќе ти повторувам... Македонија, односно нејзината топографска територија била поделена на три држави (Бук*решт 1913)... Нормално е дека после тоа секоја држава на таа територија да поставува своја власт... Така било и во Србија и во Бугарија и во Грција... Но сега на овој дел кој го држела Српската држава, ние имаме држава која се вика Македонија... Дали тебе тоа нешто ти значи...???
А таму кај што било како во 1913 година, така е и останато до ден денес... И дали и ова нешто ти значи, односно ти кажува...???
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2008 во 20:01

Со вакви карти, секој со своја вистина... Има милиони вакви карти... Него друго ми беше зборот...
Сто пати ли ќе ти повторувам... Македонија, односно нејзината топографска територија била поделена на три држави (Бук*решт 1913)... Нормално е дека после тоа секоја држава на таа територија да поставува своја власт... Така било и во Србија и во Бугарија и во Грција... Но сега на овој дел кој го држела Српската држава, ние имаме држава која се вика Македонија... Дали тебе тоа нешто ти значи...???
А таму кај што било како во 1913 година, така е и останато до ден денес... И дали и ова нешто ти значи, односно ти кажува...???

Ми значи како не ми значи само што Србите не ми ја дадоа државата на поклон туку Македонците се изборија за ова парче земја, а тие што се осеќаа за Македонски Патриоти од страна на србоманите беа обвинувани дека се бугараши и завршуваа на Голи Оток..

Изменето од Vladimir88 - 28.Мај.2008 во 20:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2008 во 20:09
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Ми значи како не ми значи само што Србите не ми ја дадоа државата на поклон туку Македонците се изборија за ова парче земја, а тие што се осеќаа за Македонски Патриоти од страна на србоманите беа обвинувани дека се бугараши и завршуваа на Голи Оток..

Не ја познаваш доволно историјата бе брат... Македонија доби своја држава затоа што Тито така сакаше... А услов беше или со нас (СФРЈ), или нема независност... Кој тоа се изборил ајде кажи ми стварно, со кое оружје...? Ја како што сум листал по историските литератури, на Македонска територија нема погинато ниту еден Германец, ни Италијанец, а за Бугарските фашисти има по нешто... Ченто беше против заедничкото со СФРЈ... Затоа и беше убиен...
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2008 во 20:24
Е значи колку и да ги почитувам србите од ваквите како делија да му се одмили се и сешто,да видиме вака - Колку со горенаведеното ДЕлија ги приближи Србите до Бугарите
-Бугарите тврдат „Не ја познаваш доволно историјата бе брат„
-Сега и делија тврди „Не ја познаваш доволно историјата бе брат„
и што моментално делија докажа -
исти ... друго паковање е тој од Бугарите кога е Македонското прашање на дневен ред.Фала богу што сите Срби не се како овој Делијана погоре и не почитуваат и знаат дека Македонците по наредба на инфорбирото не отиде на Солун туку остана да живее во федерацијанамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2008 во 13:31

Немој сега да се жалиме и да плачеме... Па не одеа на Голи оток само Македонци... Таму одеа националисти од сите краеви на СФРЈ...
Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2008 во 15:55

[QUOTE=DelijaSkopje]

Kolku se nerviram,koga sekoj koga ke mu tekne go upotrebuva Goli Otok,kako argument za odbrana na svojot lokal-patriotizam...Sto uopste ti znaes za Goli Otok...Koj od tvoite zavrsil na Goli Otok?...sekoj denes so procitani 2-3 knigi se smeta za expert za Goli Otok...spomnuvanjeto na ova "ostrovce" licno me tangira i pogoduva..zatoa dragi,te molam ne go zlo-upotrebuvaj vo svoi celi...nemas ti poim za Goli Otok..toa e SF za tebe
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
трендафил Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 06.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 68
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај трендафил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2008 во 11:14

Трендафил... Македонија стана дел од СФРЈ само затоа што ТИТО така сакше, заедно со Лазар Колишевски... Да не сакал Тито, Македонија никогаш сама немаше да се избори за своја сопствена слобода... Со што ќе се избореше? Со која војска? Со кое оружје??? Тито бил решен Македонскиот народ да го внесе во СФРЈ како рамноправен со сите други народи во неа... Пред СФРЈ, Македонија била под Србија, но само овој дел од 33%... Другите два дела си останаа таму и кај што си беа, во Бугарија и во Грција... Значи денес Република Македонија постои на оној дел киј го земала Србија со Бук*решкиот договор... Фала Богу против Србија не сме ратувале и оваа територија ни е вратена по заслуга на Тито, а под услов да сме во склоп на СФРЈ... Тоа бил условот!!! Затоа и Ченто бил убиен...!!!
До 1948 година Тито не бил објект, не одлучувал. Одлучувал Сталин и Коминтерната. А во Коминтерната за наше признавање на самоопределување заслуги имаат Тодор Александров, Коста Солев-Рацин, Малина ПопИванова и други знаени и незнаени. Заслуги има и Хитлер. Да не ја почнел II светска војна можеби не би постоела македонска држава, а Тито би бил сметан за веќе осудуван терорист. Можеме да најдеме уште мноооогу странци кои би можеле да ги сметаме како заслужни за формирање на македонската држава. Доколку не сакаме, како сиот нирмален свет, заслугите за својата држава да си ги припишеме на себе. И да ги немавме Кузман Јосифовски-Питу, Михајло Апостолски требаше да ги измислиме.
Во почетокот на српската окупација сме војувале и со Србија. За жал, тогаш не имаат победено. Илјадници Македонци се убиени во таа борба. Илјадници гниеле по занданите. Точно е дека во НОБ не сме се бореле против Србите (ако се исклучат малите одреди на четници во северниот дел) но од нив не сме биле и окупирани. Последен окупатор биле Германците (по капитулацијата на Бугарија и пред тоа Италија). Што би рекле, Македонија не се ослободила од српско, туку од германско ропство. Без учество на партизани од Србија, Словенија или некоја друга република. Македонската војска дури по целосното ослободување на својата земја влегува во состав на ЈНА, кога командувањето со неа го превземаат немакедонци. Генерал Михајло Апостолски е сменет во јануари 1945 година и никогаш повеќе не бил офицер.
За жал, по влегувањето на Македонија во ДФЈ (подоцна ФНРЈ и СФРЈ) односот на власта е крајно диктаторски со голема репресија (слична на таа што ја применуваат окупатори) кон сите што биле за самостојна македонска држава, иако теоретски од почетокот секој народ наводно имал право на самоопределување до отцепување.
Во СФРЈ имаше различни периоди. И добри и многу лоши. Да потсетам само дека во еден период немаше со што да си ги избришеме задниците (немаше детергент и тоалетна хартија). Имам разбирање дека на тие што не користат хартија туку вода, ова не им пречеше. Нормално е дека секој има право на свое мислење. Јас го изнесувам своето. Воопшто не ми пречи ако некој пати по СФРЈ се` додека се работи за нормална љубов. Да не кажам доколку љубовта кон Југославија не се претвори во омраза кон Македонија. Иако ми е чудно некој да пати по диктатура.
И понатаму мислам дека колку ќе бидеме поблиску до крајот на транзицијата, што фала Богу почнува да се гледа иако не е блиску, толку помалку ќе се спомнува СФРЈ.

Изменето од трендафил - 30.Мај.2008 во 11:16
Негација на негативното.
Кон врв
MiroslavG8 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Мај.2008
Поени: 216
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MiroslavG8 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2008 во 11:30
kako li samo mozese da go napises seto ova ? ...... se pomisli li dali voopsto e ovoj tekst za vo javnost ili ne e ? ....... a be ne svacas li deka ne mozevme nitu od balistite da se oslobodime a ne od okupacija na nekoja poseriozna voena sila ? ..... i sto vprocem ti preci spomenuvanjeto na SFRJ ? ..... zosto fi omalovazuvas site raboti koi Makedonija gi stvori tokmu vo toa vreme ? .... i ne samo na ekonomski plan ..... znaes li ti sto znacat obvrski prifateni od togasnoto rakovodstvo na ASNOM ? ..... svesen li si deka samo na toj i nieden drug nacin MKD ne ce bese toa sto bese ? ..... vamu gi opravduvas naporite na nekoi poedinci koi poradi svoite zalozbi zavrsile na goli otok , a vo denesno vreme gi osuduvas istite tie napori na albancite vo MKD ..... ocigledno e deka imas isti arsini so albancite koga se vo prasanje licni interesi .... za vas vazi : tudjo sakame oti svoe nemame ........
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај трендафил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2008 во 12:01
Да не сакаш да ме убедиш дека Србите, Бугарите, Грците и други сами се ослободиле од Османлиското ропство, а не затоа што големите сили ги нападнале османлиите. Таму не ги слават Русите, Австро-Унгарците, Британците...
Зборуваме за две различни времиња. Кога било нормално да се менуваат границите и кога не е.  Јас зборувам дека во 1945 година, кога во Северна Грција големо мнозинство биле Македонците тој дел требало да биде дел од обединета Македонија. Во сегашно време, нормално би било Грција да се извини на македонскиот народ за геноцидот извршен во граѓанската војна, Македонците во Грција да ги добијат сите човекови права и границите да станат формалност. Тогаш Македонија би постоела како регион во рамните на ЕУ.
Кога се работи за развојот на економски план, колку што гледам, за периодот од 1945 до 1990 (кога беше во состав на СФРЈ) или до денес, Македонија е помалку развиена од една Грција што не беше под раководство на Броз ниту пак социјалистичка земја. Ниту пак нејзините државјани беа затворени во својата држава без право да патуваат. Труењето на велешани со олово (топилницата во својот град свечено ја отвори диктаторот, нели?) не го сметам за големо дело. Напротив.
Јас не сакам ништо туѓо. Југоносталгичарите би сакале Словенија или Хрватска да бидат во Југославија иако овие две земји тоа не го сакаа и со оружје во рака и пролеана крв се изборија за својата слобода. Но и за нашата. Без нивната борба Милошевиќ ќе владееше со СФРЈ. Тогаш веројатно ќе имаше помалку југоносталгичари. Дел ќе загинеа на фронтовите низ СФРЈ, а тие што ќе преживееа не верувам дека ќе патеа по таква Југославија.
Негација на негативното.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MiroslavG8 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2008 во 12:09
sakas da kazes deka dokolku resevme a vo taa namera ne ne zaprea ostanatite clenki na togasna Jugoslavija , ce ja osvoevme grcija i pokraj pomosta koja vo toa vreme e dobivase od edna anglija i usa ? .... koi podocna e napravija grcija na ekonomski plan ona sto e i den denes ? .....
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај трендафил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2008 во 12:24
Македонија ги имала како непријатели Американците и Англичаните во Грција затоа што ја воделе комунисти. Тие не се бореле против Македонците туку против комунистите. А без комунисти во Македонија (или во Југославија ако сакаш, бидејќи си југоносталгичар, а претпоставувам не комунистофил) и ние би биле членка на НАТО и ЕУ со децении и богати како Грција.
Во секој случај не мислам дека Македонија треба да биде благодарна на окупаторите, да почнам од крајот, Германците, Бугарите (на дел Италијаните), Србите, Османлиите и т.н. Да потсетам и дека во СФРЈ Србија го окупира делот од Македонија окулу манастирот Свети Прохор Пчињски, кој сами го ослободивме во текот на II светска војна од Бугарите. Тој дел ни Германците не успеале да го освојат кога дошле по капитулацијата на Бугарија.
Негација на негативното.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MiroslavG8 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2008 во 12:33

vo red be trendafile .... taka e .... go oslobodivme polovina balkan a ne mozeme da socuvame edno parce zemja narecena zapadna Makedonija .... a go imavme pod svoja kontrola , vo sekoj smisol na zborot .... se do 1991 - ta .... i imavme mnogu raboti koi sega gi nemame a kako trgnale rabotive , i ce gi nemame uste dolgo ... a sto e uste poloso , ce go izgubime i imeto ... i koj sega ni e vinoven ? ..... srbite i SFRJ ili nekoj drug ? ....

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MiroslavG8 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2008 во 12:40
svacas li ti trendafile , deka nas ce ne najde onaa narodnata " barajci gi vedjite , si gi isteravme ocite " ? ...... svacas li trendafile deka vo toj sojuz vo koj bevme do 1991 - ta , bevme nekoj i nesto ? svacas li trendafile deka sega sme nikoj i nisto ? .... ne mozeme na kraj da izlezeme nitu so edna banda teroristi ? svacas li trendafile deka sega nemame nitu eden prijatel ? nitu eden koj ne esapi za sojuznik ? svacas li trendafile deka vaka kako sto se odvivaat nestata , zapadna MKD ce bide istocna albanija ? ... svacas li trendafile deka celi 17 godini MKD samo tone ? i na ekonomski i na politicki , i na bezbednosen plan ? a so samoto toa i na nacionalen ? svacas li trendafile deka segasnite prijateli te prisiluvaat da popustis pred pritisokot na grcija ?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4647484950 213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.