![]() |
|
Југоносталгичар сум...признавам |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4546474849 213> |
Автор | ||
DelijaSkopje ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1580 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Макијавели... Можеби во врска со некои работи се слагаме, ама со ова што го збориш за Милошевиќ не... Неможам а да не напишам нешто во врска со Милошевиќ... Тие негови зборови "Niko ne sme da vas bije.." му ги извадија од контекст западните пропагандисти... Западот вршеше огромна досега незапамтена медиумска и уште каква не пропаганда врз Милошевиќ... И како што вика Дудук , од стопати лажење едно те исто, љуѓе почнуваат да веруваат во тоа... Да те потсетам... Милошевиќ беше пратен на Косово таа година (која беше тачно незнам средина на 80-ите...), беше пратен како потпредседател на КПС (комунистичка партија на Србија), да разговара со тамошните Срби кои протестираа поради секојдневните закани кои ги имаа од страна на Албанците... И додека Милошевиќ разговара со неколку представници од селаните, надвор милицијата неможе да спроеде ред со селаните и почнува (што е нормално) да ги тепа Српските селани... После тоа Молошевиќ излегува надвор и се измешува со селаните кои буквално му се втурнаа в лице... (да потсетам тогаш Милошевиќ беше никој и ништо)... Снимено е убаво кога еден стар селанец околу 80 години, му вика на Милошевиќ: "Druze predsednice, sta da radimo, Albanci nam pale zito, stale, kuce, ubijaju nam stoku, siluju nam zene , cerke , a ovde milicija nas bije... sta da radimo, pomozite...!!!" И во тој момент Милошевиќ го изговара надалеку познатото "Niko ne sme da vas bije"... Кажи ми што требаше да каже тогаш гледајќи ги расплаканите очи на еден 80 годишен старец... Затоа велам тие зборови му беа извадени од контекст и западната пропаганда ДОБРО тоа го искористи... ![]() Изменето од DelijaSkopje - 27.Мај.2008 во 13:40 |
||
![]() |
||
трендафил ![]() Група ![]() Регистриран: 06.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 68 |
|
Југоносталгијата кај нас е негувана од една партија која се продаваше како наследник на порано единствената партија на чело со злосторникот против човештвото, Јосип Броз - Тито. Бог да го прости и него и Југославија. Како што дедо ми не бил Отоманоносталгичар иако бил роден и младоста му поминала во Отоманската империја, не гледам причина да бидам Југофил (Југоман). Не треба да бидеме ниту Југофобичари.
Не гледам ни причина зошто на пример повеќе би ги сакале или мразеле Србите споредено со Бугарите. Не ни дале Србите слобода, туку сме се избориле самите. Инаку и тие не ни ја признавале нацијата, со самото тоа и јазикот. Нивната неспособност да не задржат окупирани само по себе не е причина за љубов. Ни Косоварите не ги сакаат иако сега се самостојни, нели? Ова го пишувам само затоа што мислам дека југоносталгијата е србофилство плус еден Хрват - Тито. Да беше тој жив, можеби уште ќе беше претседател, бидејќи беше доживотно избран на таа функција.
Љубовта кон Југославија, пак во друга рака е љубов кон социјализмот. Не верувам дека некој пати по кралството Југославија. Само за да не се бара вина за неуспешната транзиција во тие што не водеа по осамостојувањето, се ширеше пропагандата дека ни е полошо затоа што не сме повеќе во СФРЈ. И Словенија не е во Југославија па не живеат полошо од тогаш. Со исклучоци, се разбира. И кај нас, колку повеќе ќе се приближуваме кон крајот на транзицијата, толку помалку ќе има југоносталгија.
Македонија не влезе во Југославија како самостојна и со сопствена волја, туку како српска колонија и само тој дел.
|
||
Негација на негативното.
|
||
![]() |
||
DelijaSkopje ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1580 |
|
Трендафил... Македонија стана дел од СФРЈ само затоа што ТИТО така сакше, заедно со Лазар Колишевски... Да не сакал Тито, Македонија никогаш сама немаше да се избори за своја сопствена слобода... Со што ќе се избореше? Со која војска? Со кое оружје??? Тито бил решен Македонскиот народ да го внесе во СФРЈ како рамноправен со сите други народи во неа... Пред СФРЈ, Македонија била под Србија, но само овој дел од 33%... Другите два дела си останаа таму и кај што си беа, во Бугарија и во Грција... Значи денес Република Македонија постои на оној дел киј го земала Србија со Бук*решкиот договор... Фала Богу против Србија не сме ратувале и оваа територија ни е вратена по заслуга на Тито, а под услов да сме во склоп на СФРЈ... Тоа бил условот!!! Затоа и Ченто бил убиен...!!!
|
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
... luge... iako mi e zal za ubaviot zivot vo Jugoslavija... sega posakuvam Makedonija da go dozivee ona ubavo vreme...
....cisto komparativno... i mene mi beshe ubavo kaj mama... ama otkako se omaziv...osamostaliv ...formirav moe semejstvo... sega pravam se na moeto semejstvo da mu bide ubavo... site nie koi izrasnavme vo taa Jugoslavija... i znaeme shto znaci sloboda...treba da im pokazeme na pomladite... da se izborat za takva Makedonija... za takva sloboda... za takvo ziveenje... ne da pravime nacionalizam...razdor... kavgi... da go ostavime minatoto... da ja gledame segashnosta... no da se stremime kon podobra idnina.... Изменето од mamamd - 27.Мај.2008 во 13:57 |
||
![]() |
||
|
Па може да се каже дека си во право Мамамд...
![]() |
||
![]() |
||
alan ford ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
|
dobro DelijaSkopje..eve i da si vo pravo za toa sto taa recenica nu ja izvadile od kontekst..sepak ostanuva faktot deka podocna koga stana pretsedatel na Srbija i na SR Jugoslavija,stana diktator od tipot na Chauseshku,ajde da se prisetime samo koj go donese Milosevich na vlast?..CIJ PROTEZE BESE SLOBO?..NA IVAN STAMBOLICH..AJDE SEGA DA MI KAZES KAKO ZAVRSI ISTIOT TOJ IVAN STAMBOLICH,KAKO MILOSEVIC MU SE ZABLAGODARI?..SO k*rSUM VO GLAVA...LEZI SEGA ZAKOPAN NA FRUSKA GORA..FAKT E DEKA SO SVOITE POLITICKI NEISTOMISLENICI,SE PRESMETUVASE SO STALINISTICKI METODI..k*rSUM VO GLAVA..KOLKU NOVINARI ZAVRSIJA TAKA?...DAJ DA BIDEME ISKRENI...COVEK KOI 10 GODINI UZIVASE VO BOGATSTVO DODEKA GRAGANITE NA SRJ BEA BLOKIRANI OD SITE STRANI,SO SITE MOZNI EMBARGA..A ZA TOA VREME SINOT NEGOV SE ODNESUVASE KAKO GRADSKI KAUBOJ-PANDAN NA NASIOV VERUSEVSKI JUNIOR..SEPAK DelijaSkopje PRED FAKTITE I BOGOVITE MOLCAT...TOA MI SMETA,I MISLAM DEKA ON,ZAEDNO SO TUDZMAN I IZETBEGOVICH BEA TROJCATA JAVACI NA APOKALIPSATA KOI JA SKROIJA SUDBINATA NA JUGOSLAVIJA...ETE TOA MI BESE ZBOROT DelijaSkopje ![]() |
||
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
||
![]() |
||
alan ford ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
|
mamamd..odlicen komentar..odlicno logicno,trevzeno razmisluvanje na eden intelektualec ![]() |
||
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
||
![]() |
||
moira ![]() Сениор ![]() ![]() ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
|
Секако дека моето мислење е мое и така ке остане, исто како што и твоето мислење е твое...не се ни обидувам да ти го променам мислењето, но имам право да го коментирам! ПОЗДРАВ |
||
![]() |
||
only_me ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 295 |
|
Ti si bolen cetnik brat,,,tebe ti nema spas.,.odi brani si go kosovo so spies po forumi... ili se lecis doma so lexiliumi? |
||
![]() |
||
|
Еј па сега нема вреѓање брат... До кај ќе идеме ако се вреѓаме??? Јас сум тотално смирен и не се нервирам толку, колку што ти изгледа си напнат... Смири се малку и кажи свое мислење ОК? ![]() |
||
![]() |
||
butel2 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
|
ne mene i moeto misljenje , tuku sostojbite nekogas i sega, voglavnom za toa zboruvame na ovaa tema. ednas veke napisav vo zabeleski a sega i ovde ke ti napisam, preprocitaj si go toas sto samata si go napisala kako pravilnik. Изменето од butel2 - 28.Мај.2008 во 09:43 |
||
![]() |
||
moira ![]() Сениор ![]() ![]() ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
|
Jас ги коментирав сосотојбите, опишани од тебе во твојот пост, кои се однесуваа на тогаш и сега...не те коментирав тебе како личност...патем ова е форум, и секој има право да коментира и да дискутира, секако во согласност со Правилата на форумот...но кој разбрал.... Благодарам што се грижиш за мене, но Правилникот го знам, немам потреба да го читам, сама го напишав и го ПОЧИТУВАМ! |
||
![]() |
||
only_me ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 295 |
|
Pa takvi ti se teoriite Delijo. Ako se vregas, togas prestani da delis bledi teorii, koi mnogu mi licat na cetnicki i osnovani na slepoto veruvanje na komunistickite (jugoslovenski) idei, tuku razmisluvaj i sogleduvaj gi rabotite objektivno bez komunisticki frustracii..
|
||
![]() |
||
|
Не сум Комунист нит па сум бил некогаш во некоја парија... Ја се појавувам само онаму каде има неправда... Јас сум секогаш за правдата, колку таа и да болела, дури и по цена да ме нарекувате србоман или што уште не...
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4546474849 213> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |