IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Тројство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Тројство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 19>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 19:35
Свемирски - тоа што го чувствувам, мојата лична врска со Бога е апсолутната вистина! Другото се толкувања на истата таа вистина.
А во врска со Троиството - и докази изнесовме. Дали ќе ги прифатиш како такви, тоа е твоја работа.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 20:00
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

6. If there are three persons, why are there not three Gods?

The co-equal and distinct persons of the Father, the Son, and the Holy Spirit are not three Gods because they share the same essence in complete unity. This is difficult to grasp because we have no comparison that we can experience empirically or with our five senses.

For example, the patriarchs Abraham, Isaac, and Jacob are three distinct persons and beings. They do not share the same essence or being or divine attributes. However, the doctrine of the Trinity says that the Father, the Son, and the Holy Spirit share the same being or essence, and this is where the human example of the three patriarchs and the divine nature must part company. So the human analogy fails to describe the Trinity and would in fact confuse this doctrine if we took the example seriously.

Augustine comes up with an analogy that is deep: the lover, the beloved, and love (The Trinity, Books VIII.14; IX.2, and XV.10). As we saw at the baptism of Jesus, the Father says that he loves the Son, and at that very moment, the Spirit descends and rests on Jesus (see no. 1, above, and Matt. 3:16-17). Augustine seems to say that the Father loves the Son, who receives his love and returns it, for example, in his willingness to obey the Father and die on the cross, while the Spirit communicates the love between them. This image of a triad of love expresses how Christians believe the Father, the Son, and the Holy Spirit existed before the creation of time and the universe, and how the three persons will forever exist. It is into this love that the Trinity welcomes all believers and all who have received the love of God, through Christ and by the power of the Holy Spirit.

Augustine’s analogy is profound, because we have all experienced love from a lover, and we have returned the same love. But it still does not adequately explain how the one God shares this divine attribute of love and all the other divine attributes in three persons. Our human love is but a poor reflection of divine love. We cannot observe this with our eyes, so all analogies from nature and humanity ultimately fail in illustrating the Trinity. Analogies from nature cannot reach up to heaven so that we can connect them to the Trinity. Our finite and limited mind cannot grasp this mystery, even after our minds have studied the doctrine for years.

To clarify further why there are three persons, but not three Gods, God’s essence is not divided equally into three parts; it is not one-third, plus one-third, plus one-third. Also, the three persons are not added on to God’s essence or being, as if they are tacked on to the outside of God. Rather, all three persons share the same essence, fully God in one being, in total and perfect unity.

Thus, basic Christian doctrine teaches that one God exists in three persons: the Father, the Son, and the Holy Spirit, not in three Gods, which is called tritheism.

7. However, doesn’t 1 + 1 + 1 = 3? So isn’t belief in the Trinity irrational?

The previous section just asserted that all natural analogies fail, and so do mathematical ones. However, since these questions reflect Muslim polemics against this doctrine (a Muslim emailer wrote this to me), we should get into the mathematical arena and answer them.

First, multiplication works better with integers:

1 x 1 x 1 = 1

Second, the exponent comes out the same:

1na(tretta)3 = 1

Third, how about an infinite number of sets of things? This works better:

Infinity + infinity + infinity = infinity.

Let us say that we add an infinite number of red books to an infinite number of white books, and still add an infinite number of blue books to the red and white books. Despite adding these three sets of infinite numbers of books together, we have not augmented or increased infinity by even one book. Such is the mystery of infinity; we cannot figure it out.

However, these three mathematical analogies of the Trinity ultimately fail because, among other reasons, the three infinite sets of books have different properties, because they do not exist in perfect unity in one essence, and because we do not "add up" or even "multiply" the three persons of the Trinity.

But the infinity analogy does reveal the utter mystery of things that we have never experienced with our five senses. And we have never experienced an actual infinite number of things. Even time is finite, since the so-called Big Bang, which states scientifically that the universe has a beginning.

Thus, infinity is a mystery, and so is the Trinity. Belief in the Trinity is not irrational, but transrational—above our puny minds to figure out, ultimately.

E ako i posle ovaa imate prasanja togas .....
Mozebi neznaete angliski no sigurno znaete matematika .....se nadevam ......

SVEMIRSKI ZAREM OVAA NE TI E DOVOLEN ODGOVOR ....mislev deka barem malku
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 20:22
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Svemirski ne se fakjaj za APSOLUTNOTO bidejki ne go razbirash, kako sto vprochem i nikoj drug ne go razbira... Toa sti ti mislish deka e apsolutno vsushnost e mnogu relativno.

Tuku, me interesira kakov dokaz ke mu ponudish na ateista deka Bog postoi, koj sto toj bi go prifatil bez pogovor? So drugi zborovi, sakam da prochitam kako vernik ke mu objasni na nevernik deka ima Gospod?

Messenger,ne somneno e deka postoi APSOLUTNA VISTINA.
Jas nikade ne rekov deka sum ja spoznal i deka ja poznavam,no deka postoi,vo toa siguren da bides.

Dokazi se izneseni bezbroj,deka postoi SOZDATEL,KEATOR,,, Istite tie dokazi bea dokazi deka Qur'anot e vistina,zatoa sto tie dokazi se tokmu tamu.

Bezbroj pati se zboruvalo okolu Qur'anot i naukata.
Bezbroj pati se zboruvalo okolu toa deka vo Qur'anot ima naucni fakti koi osven SOZDATELOT vo vremeto koga e objaven Qur'anot,drug ne bi mozel da gi znae.
Toa e dokaz deka Bog postoi i deka Qur'anot e vistina i deka Taa objava e Bozja.

Dali,na primer,Muhammed s.a.w.s bi mozel togas da znae deka kaj sekoj insan na zemjava,od prviot pa se do posledniot,ima razliciti otisci na prstite ? Ovoj metod e otkrien 1880 (sofransis).

Allah dz.s veli deka i vo povtornoto ozivuvanje,povtorno ke ni gi sozdade razliciti otisocite na prstite !

Sura 75-Al-Qiyama,ajeti 3,4:
Zar covjek misli da kosti njegove necemo sakupiti?
Hocemo,Mi mozemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.

Znaci,nemoj da mislite deka koskite nema da mozam da vi gi soberam,mozam duri i otisocite na prstite povtorno da vi gi sozdadam.
Ova onaka,patem mi padna na pamet.
Da ne zboruvam za sozdavanjeto na covekot,pricina na koja eden embriolog prifatil Islam. Opisana na sovrsen nacin.

Pa za sozdavanjeto na kosmosot,teorijata za golemata explozija (Big Bang).
I mnogu mnogu drugi raboti i koi doprva ke se otkrivaat.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 21:02
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Svemirski ne se fakjaj za APSOLUTNOTO bidejki ne go razbirash, kako sto vprochem i nikoj drug ne go razbira... Toa sti ti mislish deka e apsolutno vsushnost e mnogu relativno.

Tuku, me interesira kakov dokaz ke mu ponudish na ateista deka Bog postoi, koj sto toj bi go prifatil bez pogovor? So drugi zborovi, sakam da prochitam kako vernik ke mu objasni na nevernik deka ima Gospod?

Messenger,ne somneno e deka postoi APSOLUTNA VISTINA.
Jas nikade ne rekov deka sum ja spoznal i deka ja poznavam,no deka postoi,vo toa siguren da bides.

Dokazi se izneseni bezbroj,deka postoi SOZDATEL,KEATOR,,, Istite tie dokazi bea dokazi deka Qur'anot e vistina,zatoa sto tie dokazi se tokmu tamu.

Bezbroj pati se zboruvalo okolu Qur'anot i naukata.
Bezbroj pati se zboruvalo okolu toa deka vo Qur'anot ima naucni fakti koi osven SOZDATELOT vo vremeto koga e objaven Qur'anot,drug ne bi mozel da gi znae.
Toa e dokaz deka Bog postoi i deka Qur'anot e vistina i deka Taa objava e Bozja.

Dali,na primer,Muhammed s.a.w.s bi mozel togas da znae deka kaj sekoj insan na zemjava,od prviot pa se do posledniot,ima razliciti otisci na prstite ? Ovoj metod e otkrien 1880 (sofransis).

Allah dz.s veli deka i vo povtornoto ozivuvanje,povtorno ke ni gi sozdade razliciti otisocite na prstite !

Sura 75-Al-Qiyama,ajeti 3,4:
Zar covjek misli da kosti njegove necemo sakupiti?
Hocemo,Mi mozemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.

Znaci,nemoj da mislite deka koskite nema da mozam da vi gi soberam,mozam duri i otisocite na prstite povtorno da vi gi sozdadam.
Ova onaka,patem mi padna na pamet.
Da ne zboruvam za sozdavanjeto na covekot,pricina na koja eden embriolog prifatil Islam. Opisana na sovrsen nacin.

Pa za sozdavanjeto na kosmosot,teorijata za golemata explozija (Big Bang).
I mnogu mnogu drugi raboti i koi doprva ke se otkrivaat.

Svemirski ova beshe objasnuvanjeto deka Bog postoi?

Znachi so objasnuvanjeto na k*ranot ti na nevernik ke mu dokazhish deka Bog postoi?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 21:38
Messenger,
neznam zosto ne svakjate... ne sakate ili nemozete ?

Neli pronajdenite fosili se dokaz za postoenje na takvi zivotni pred nas ?

Koga nikoj nisto ne znaese,sto se odnesuva do naukata,Allah objavil deka kosmosot se SHIRI !
Koj bi mozel da znae togas toj podatok da go objavi,ako ne SAMIOT KREATOR,SOZDATEL ?
So toa SOZDATELOT se Dokazuva !
Ako sakam da me pametat idnite generacii,treba da napravam nesto GOLEMO I VREDNO koe vo IDNO vreme ke VREDI I KE VAZI.

Cak,objavata e dadena na eden pustinski covek,kako uste eden DOKAZ + nepismen.

Nitui edno covecko bitie ne go poducilo.Nego go ucel STVORITELOT. Ve ma jentiku 'anil-heva. 3. On ne govori po hiru svome- in huve illa vahjun juha. 4. to je samo Objava koja mu se obznanjuje, 'allemehu sedidul-kuva. 5. uci ga jedan ogromne snage." (k*r'an 53: 3-5)

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 22:15
Ajde, ke go pochekame anakin, pa da vidime kolku ti se silni dokazite...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 22:31

Ajde, ke go pochekame anakin, pa da vidime kolku ti se silni dokazite...

Messenger,
Qur'anot ne e za poedinci.
Vprocem,ne e samo anakin koj ne veruva vo Boga,nitu vo Allah nitu vo Isus....

Sozdatelot ne ima i za takvi opomenato.Ne e konkretno za Anakin,no za onie koi i vo dokazi jasni ne veruvaat: "Onima koji nece da vjeruju,doista je svejedno opominjao ih ti ili ne..."

Dali tebe ti e jasno sto ti zboruvav jas ili ne ? Sega so tebe praam muabet.

Za anakin,imam konkretni rabotio da te potsetam,kako ednas od inat i od nemanje argumenti od sebe napravi......

Toj ne veruva vo Allah zaradi slednovo:
Ne go videl.
Ne go doprel.
Ne go pomirisal.

A koga mu rekov deka spored toa toj nema razum,zatoa sto:
ne sum go videl.
ne sum go doprel.
ne sum go pomirisal...

togas pocna da vregja.... taka ispagja koga na nekoi so zapecateni srca dokaz ke im izneses...

nego otidovme daleku od temava.
Bitno me svati sto sakav da ti kazam.Ona sto mu e objaveno na Muhammed s.a.w.s objaveno e pred poveke od 1400 god. Vo taa objava spomnato e deka kosmosot se SHIRI. Dali Muhammed s.a.w.s bi mozel da go znae toj fenomen vo toa vreme ?
Deka otisocite na prstite se razliciti kaj sekoj covek i kaj onie umrenite i kaj onie sto doprva ke se ragjaat.
Deka vselenata nastanala od golema explozija,teorijata poznata kako Big Bang..... i mnogu mnogu dokazi koi denes duri naukata so tolkava tehnologija gi ima dostignato.
Toa e dokazot deka Allah postoi i deka objavata e NEGOVA.

Kade e dokazot deka Isus e Bog ? Sekogas koga ova prasanje ke vi se postavi,edinstven odgovor e: "Muslimanite ne ja razbiraat doktrinata na hristijanite" Nemate popametno da kazete ?

Spored Biblijata zemjata e RAVNA PLOCA. Zatoa i gi palela crkvata naucnicite,kako galileo,kopernik i kompanija,oti tvrdele deka zemjata se vrti okolu sonceto a ne sonceto okolu zemjata.... oti biblijata sprotivno tvrdi.

Jas inaku i ne ocekuvam sekoj so mene tuka da se slozi,toa se podrazbira.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 22:43
Свемирски - за ова зборувавме веќе и тоа ептен на долго и на широко - никаде во Библијата не се вели дека земјата е рамна плоча. Никаде! Црквата ги палела научниците, од чисто политички, а не од верски причини, но и тоа е друга тема.
А Троиството - го објаснивме неколку пати... Бидејќи на христијаните на форумов им е ептен јасна идејата за Троиството, тогаш значи има смисла во тие објаснувања. Имаш објаснувања од многу луѓе дадени, а ние ниту се познаваме, ниту сме разговарале меѓу себе за тоа, ниту сме се договарале за тоа каков одговор да дадеме. Значи - секој, независно од другиот - изнесува тези и идеи кои се многу блиску една до друга и совршено добро го разбираме.
Тие што не можат да ги разберат тие идеи - живи и здрави да се. Како што многу пати тука си потенцирал ти самиот - к*ранот убаво вели - Оние кои не сакаат да веруваат, џабе е дали ќе ги опоменуваш или не...
И исто како што и ти велиш - се разбира - не очекувам да се согласи секој со мене...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 22:57
Zidarski,imam otvoreno tema "Biblijata i Astronomijata" pobaraja temata,na prviot post postaviv nekolku prasanja,temata ima poveke od 20 strani.Ako najdes odgovor na bilo koe prasanje da me pluknes.

Najdi go odgovorot na prvite prasanja i vo ovaa tema koja napravi veke 5 strani i kazi mi kade e. NEMA. Toa vi e izgovor: "odgovorivme" KADE ?!

Eve,za da ti gi skratam makite da ja baras temata:

Matej 4,8 - (8) " Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu."

Na brdo od koe go videl celoto kralestvo na svetot ??? Ova znaci deka zemjata e RAVNA PLOCA ! Ako bukvalno gi citame citative kako sto vo drugata tema se ismejuvate na Qur'anskite aeti.
A i TAKA go tumacele i taka veruvale,deka e RAVNA PLOCA pa zaradi toa i gi palela i gi progonuvala crkvata naucnicite koi tvrdele deka e KUGLA.

" Daniel - Pogledam, kad evo jedno stablo usred zemlje vrlo veliko. Stablo poraste, postade snažno, visina mu doseže nebo, vidjelo se s krajeva zemlje."

Drvo Visoko koe se gledalo od Kraevite na zemjata. Zemi sega ti kugla vo race i kazi mi kade se kraevite ! I + za da bide poprecizno deka se misli deka Zemjata e Ravna ploca,opisuva deka tolku bilo vidoko drvoto,sto,ete,da receme,od site STRANI na zemjata,ili kade i da se naogjas,mozes da go vidis. JASNO I PRECIZNO KAZUVA DEKA SPORED BIBLIJATA ZEMJATA E RAVNA PLOCA.
Sekoj trud za popravka bi ti bil zaluden,zatoa sto pred da pokusas da popravis zamisli SITE TOGASNI NAUCNICI,KOI TVRDELE DEKA E KUGLA,BILE PROGNATI I BILE PRVITE ERETICI I ZIVI ZAPALENI.

"Sunce izlazi, sunce zalazi i onda hiti svojem mjestu odakle izlazi." Propovjednik 1,5
Zar si ikad zapovjedio jutru, zar si kazao zori mjesto njeno, da poduhvati zemlju za rubove i da iz nje sve bezbožnike strese; da je pretvori u glinu pečatnu i oboji je k'o kakvu haljinu. (Job 38, 12)

Eve,ovie se citati koi ni sam ne si gi procital. Ja fatil zemjata,kako carcav na okrugla masa pa gi istresil site bezboznici ! Mozes ova da go zamislis na Kugla ?

Vo Biblijata go pisuva Hebrejskiot zbot KHUG=KRUG a ne DUR=KUGLA.Deka se raboti za krug a ne kugla e nepobitno.
Strongova konkordancija (br. 2328 i 2329), "Holladay’s A Concise Hebrew" i "Aramaic Lexicon of the Old Testament" (str. 97) i "Brown Driver-Briggs Hebrew" i "English Lexicon" (str. 295) davaat i glagolski opis kako ke "nacrtame kruznica" Imenkata se preveduva kako "krug",polukruzna arkada.

Eve za da bide pojasno:
Izreki 8, 27
kad je stvarao nebesa, bila sam nazočna, kad je povlačio krug (Hebrejski khug) na licu bezdana.
Izaija 22, 17-18
Gle, Jahve će te baciti daleko udarcem jednim jedinim, snažno će te uhvatiti, (18) smotat će te u klupko, kao loptu (Hebrejski dur) te baciti po zemlji širokoj!

I da ne ti pisuvam i preveduvam uste Istorii od togasnite "sveti oci" i maltretiranite naucnici.

I dajte objasnete eden citat od navedenite,me interesira kolku lesno i kako ke mi gi objasnite. Kako Moira... ami,monahinjite sami sakale vo crkva da se zaklucat i bela videlina da ne vidat,vie so sila gi pokrivate zenite... tla tla tla.... Zasramete se,bruka vi e sekoj zbor,uste kritikuvate drugi i mani barate......

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 22:59
Eve uste ova:

Josua,golem svestenik-ratnik,bara od Boga da go sopre sonceto i prodolzi denot kako bi gi pobil negovite neprijateli Amorejci.

" Tukli su ih sve do Azeke i do Makede. (11) A dok su bježali pred Izraelom uz bethoronsku strminu, bacao je Jahve s neba na njih tuču kamenja sve do Azeke te su ginuli. I poginulo ih je više od tuče kamene nego što su ih pobili sinovi Izraelovi svojim mačevima. (12)
Onoga dana kada Jahve predade Amorejce sinovima Izraelovim, obrati se Jošua Jahvi i poviče pred Izraelcima:

(So kamenja gi Gagjal Jahve od nanebo.)
"Stani, sunce, iznad Gibeona, i mjeseče, iznad dola Ajalona!" (13) I stade sunce i zaustavi se mjesec
(Sonceto zastanalo nad Gibeon a i mesecinata zastanala)

..... sve dok se nije narod osvetio neprijateljima svojim.
Ne piše li to u knjizi Pravednika? I stade sunce nasred neba i nije se nagnulo k zapadu gotovo cio dan. (Jošua 10,12-13) "

Prorok Habakuk (3,11)
" Sunce uvis diže ruke, Mjesec u obitavalištu svojem popostaje, pred blijeskom tvojih strijela, pred blistavim sjajem koplja tvoga."

Upravo ovie bibliski redici se upotrebuvani od strana na crkvata protiv Galileo Galilej,koga istiot im pokazal brojni naucni dokazi deka zapravo zemjata se vrti okolu sredisnoto sonce.Koga inkvizitorite mu gi pokazale nivnite "dokazi"-spravite za macenje i biblijata,Galileo mudro se povlekol.
ZAMISLETE JA SEGA APSURDNOSTA: SONCETO NA NEBOTO SEDELO CEL DEN A MESECINATA NAD PLANINATA SEDELA (IZNAD DOLINE).
Ne vleguvam vo raspravija dali "cudata" se mozni ili ne. No kakvo e toa cudo sonceto da se zapre koga i onaka e vo sredinata na zemjinata oska i site drugi planeti ? Dali taa "cudesna" pojava ja videle i Kinezite i Indijcite ?????
Interesno e koga crkvenite apologeti ja videle taa NEBULOZA pocnale so objasnuvanje deka sonceto ne zastanalo tuku zemjata. I toa gi izraduvalo nekoe vreme. Ne ni pomislile deka takvo zapiranje na zemjata koe se dvizi 1000 milji na sat bi donelo KATASTROFA.

VODA NAD NEBESKIOT SVOD.

On zatvara vodu u svoje oblake, a oblaci se pod njome ne prodiru. On zastire puno lice mjesečevo razastirući svoj oblak preko njega.
On je na vodi označio kružnicu gdje prestaje svjetlost i tmine počinju. Svodu se nebeskom potresu stupovi i premru od straha kada on zaprijeti.

Hvalite Jahvu s nebesa, hvalite ga u visinama! Hvalite ga, svi anđeli njegovi, hvalite ga, sve vojske njegove! Hvalite ga, sunce i mjeseče, hvalite ga, sve zvijezde svjetlosne! Hvalite ga, nebesa nebeska, i vode nad svodom nebeskim!
Psalam 148,4

ISUSOVIOT LET NA NEBO.

Kada to reče, bi uzdignut njima naočigled i oblak ga ote njihovim očima. (10) I dok su netremice gledali kako on odlazi na nebo, gle, dva čovjeka stadoše kraj njih u bijeloj odjeći (11) i rekoše im: "Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uznesen na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo."
Dj 1, 7-11

12 И чуја силен глас од небото, кој им велеше: „Дојдете ваму, горе!” И отидоа горе во небо во облакот, и нивните непријатели ги видоа.

13 А во тој час настана голем земјотрес, и падна десеттиот дел на градот, и од земјотресот загинаа седум илјади човечки имиња; а другите се уплашија и Му воздадоа слава на небесниот Бог.

Ilija odgovori: "Mnogo tražiš: ako me budeš vidio kad budem uznesen ispred tebe, bit će ti tako; ako pak ne budeš vidio, neće ti biti." I dok su tako išli i razgovarali, gle: ognjena kola i ognjeni konji stadoše među njih i Ilija u vihoru uziđe na nebo.

NAUCNA FANTASTIKA... ME POTSETUVA NA FILMOT SO NIKOLAS KEJDZ... VOZAC NA DUHOVI,SO OGNENIOT KONJ I OGNEN MOTOR I SEKAKO OGNENI SOFERI....

Spored Biblijata vo pogorniot del:
(1) Zemjata e nepokretna.
(2) Site denesni oblici na zivotni postojat od samiot pocetok.
(3) Starosta na zemjata,po svetoto pismo,nemoze da bide poveke od 6.000 godini (iako naucnicite imaat potvrdeno deka e postara 4,6 milijardi godini)
(4) Prema biblijata Zemjata e sozdadena pred sonceto i zvezdite a promenata na denot i nokta pred Sonceto.
(5) Ovosjeto i steblata postovjaat pred zivotnite i sonceto (spored biblijata).

III den.

I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako. (12) I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro. (13) Tako bude večer, pa jutro - dan treći.

IV den.

I reče Bog: "Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama, (15) i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!" I bi tako. (16) I načini Bog dva velika svjetlila - veće da vlada danom, manje da vlada noću - i zvijezde. (17) I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju, (18) da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog da je dobro. (19) Tako bude večer, pa jutro - dan četvrti.

(6) site jazici nastanale odednas pod kulata Babilonska.
(7) Mesecinata e svetlo kako i sonceto.

I taka nataka i taka nataka........ Toa bese za Sonceto koe Jahve go zaprel i za Zemjata koja e nepodvizna....... Odime ponataka;
PLANETITE ISTO TAKA SE ZVEZDI:
(16) Ja, Isus, poslah anđela svoga posvjedočiti ovo po crkvama. Ja sam korijen i izdanak Davidov, sjajna zvijezda Danica. Otkr. 16.9. "
... kao što i ja to primih od Oca svoga. I dat ću mu zvijezdu Danicu. (29) Tko ima uho, nek posluša što Duh govori crkvama!"

Možeš li lancem vezati Vlašiće i razdriješiti spone Orionu, u pravo vrijeme izvesti Danicu, vodit' Medvjeda s njegovim mladima? Zar poznaješ ti zakone nebeske pa da njima moć na zemlji dodijeliš?
Kao zvijezda Danica među oblacima i kao mjesec pun; kao sunce koje obasjava Hram Svevišnjega

Danica e planeta.

Zvijezde
Sjaj je zvijezda ljepota neba, blistav ures visinama Gospodnjim. Po zapovijedi Svetoga, kako on odredi, one miruju i ne zamaraju se nikad od straže svoje.

Greska na Pastirite im izgledalo deka miruvaat no denes modernata astronomija otkriva deka se dvoizat.

JAHVE "GO POMERUVA SONCETO NANAZAD" KAKO ZNAK DEKA KE IZLECI GNOJNI CIR:
(8) Ezekija upita Izaiju: "Po kojem ću znaku prepoznati da će me Jahve izliječiti i da ću za tri dana uzići u Dom Jahvin?"
(9) Izaija odgovori: "Evo ti znaka od Jahve da će učiniti što je rekao: hoćeš li da se sjena pomakne za deset stupnjeva naprijed ili da se vrati za deset stupnjeva?"
(10) Ezekija odgovori: "Lako je sjeni pomaknuti se deset stupnjeva naprijed! Ne! Neka se sjena vrati natrag za deset stupnjeva!"
Prorok Izaija zazva Jahvu i on učini da se sjena vrati za deset stupnjeva. Sišla je za deset posljednjih stupnjeva na Ahazovu sunčanom satu. "
Druga knjiga za kraljevite 20,7-11

KOJ NE BI POVERUVAL DEKA KE SE IZLECI OD CIR AKO KAKO DOKAZ SONCETO SE VRATI NANAZAD ?

Jahve po drug pat go vrakja sonceto nanazad,kako znak deka ke go izbavi gradot od Asirskiot Kral.

U ono se vrijeme Ezekija razbolje nasmrt.
Tada dođe riječ Jahvina Izaiji: (5) "Idi i reci Ezekiji: Ovako kaže Jahve, Bog oca tvoga Davida: 'Uslišao sam tvoju molitvu, vidio tvoje suze. Izliječit ću te; za tri dana uzići ćeš u Dom Jahvin. Dodat ću tvome vijeku petnaest godina. (6) Izbavit ću tebe i ovaj grad iz ruku asirskoga kralja. Jest, zakrilit ću ovaj grad!'"
Izaija odgovori: "Evo ti znaka od Jahve da će učiniti što je rekao: sjenu koja je sišla po stupnjevima Ahazova sunčanika vratit ću za deset stupnjeva natrag." I vrati se sunce deset stupnjeva natrag po stupnjevima po kojima bijaše već sišlo.
Izaija 38,4-8

Da povtorime: Zemjata odednas zastanala,pa se okrenala vo sprotivna mera povtorno zastanala i se vratila na stariot smer za nekolku sati. Toa se slucilo dva pati. Verovatno tuka Adolf Hitler nasol Inspiracija za negovoto moto: "Lagata neka bide golema,ednostavna,,, povtoruvaja i konecno ke poveruvaat vo nea"

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2008 во 23:12
Прво - избега ептен од темата за Троиството.
Второ - на темата за тоа дали според Библијата земјата е топка или не, стварно зборувавме и дадовме објаснување за сите цитати... стварно немам намера нити да барам линкови сега, нити да пишувам пак, овој начин на дискутирање веќе станува стварно досаден...
Имате една многу чудна логика... кога ќе прашате нешто и кога ќе ви се даде одговор, ако не ви се допаѓа одговорот или ако не го разберете, секогаш сметате дека не е одговорено.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2008 во 00:18
"Stani, sunce, iznad Gibeona, i mjeseče, iznad dola Ajalona!" (13) I stade sunce i zaustavi se mjesec
(Sonceto zastanalo nad Gibeon a i mesecinata zastanala)

Svemirski pak si utnal be pa koga vece prasuvas nesto pobaraj na internet i ce vidis deka nekoj toa vece go odgvoril sto se brukas tuka eve ti od wikipedia ti e ovaa::

These could have been the two eclipses at the beginning of Joshua's reign. The first one was a lunar eclipse, right above the Valley of Ajalon and the rugged western horizon, at the moon was still eclipsed when reaching the horizon, its middle about an hour before sunrise on December 22, 1471 BCE, with a magnitude of 1.28 or 128%.

As for the wording that the sun and the moon "stopped" in the sky, there was a widespread explanation, even during the Middle Ages, for example in A.D. 1595. According to it, the light issued by celestial bodies served them as a propulsion for their apparent movements in the sky, just like for comets. The second one, still during that long battle of Joshua, must have been the eclipse of the sun at noon, in the middle of the sky. It occurred on January 6, 1470 BCE. This date corresponds very well with the biblical and Jewish chronology (Seder Olam, Josephus, Bar Hebraeus) but has never been widely accepted by secular authorities. According to them, the Egyptian chronology is much more reliable than that of the Jewish nation, despite that it has no reliable absolute dates for about three millennia. It is a floating chronology, and even Prof. Bickerman cites three different dates (by 25 years uncertainty) for the accession of Ramses II. These questions cannot be resolved without harmonizing the Jewish and Egyptian chronologies, and being neutral.

Se nadevam deka sega ce ti e pojasno... Geografija i Astronomija se dosta egzaktni nauki...

Znam deka i na ovaa ce najdes zamerki zatoa na drugoto ne ti ni odgvoaram a ima odgovor ........ I prestani vise da prasuvas detski prasanja pa za tebe ovdeka govorea kako za nekoj koj se razbira od nesto no izgleda preterale malku .... no vo red e ....

Изменето од Templarius - 24.Мај.2008 во 00:20
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Ezan-a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Локација: Somalia
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ezan-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2008 во 00:56
Templarius COPY PASTE MASTER
Beautiful Mind

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2008 во 05:21
Може да е copy-paste - но одговорот е апсолутно точен. И веќе е дискутиран...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.