IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Уметност , култура и традиција
  Активни теми Активни теми RSS - Ваша песна,состав или што било напишано
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ваша песна,состав или што било напишано

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 138>
Автор
Порака
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Статус: Офлајн
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:02

...................Тоа место го замислував поинаку.Беше една огромна зграда со решетки на прозорците од кои допираа некои чудни звуци,врисоци,удирање во некакво железо.Некој од првиот кат на сиот глас пееше нешто.Поминав покрај еден човек кој седеше на еден камен и читаше некој застарен весник но свртен наопаку.Ја движеше главата од лево кон десно,поминувајќи со очите по редовите.Кога ме забележа направи загрижена фаца и како во себе рече........"пак некое срање". Го здогледав Крсте како седи на една клупа со некоја медицинска сестра се расправаше нешто мафтајќи со рацете.Таа се смееше.Кога ме виде се израдува.......
    - Хеј што има? - ме праша. -Баш супер што намина.Вечерва планирам бегство. Тоа беше кажано со несериозен тон,демек се шегува со сестрата. - Запознајсе со сестрата - ми вели. Се викаше Марина.Едвај имаше триесетина години.Имаше тркалезно лице,зелени очи,коса со боја на коњак и бронзен тен кој уште повеќе го потенцираше белата униформа.Се познаваше дека била на одмор.Седеше на самиот крај на клупата со скрстени нозе.Кломпите и беа собуени,лакот и беше розов и карминот исто.
   -Марина е најубавото нешто тука.И напишав песна - рече Крсте и ја допре нејзината рака.Потоа се сврте кон мене и ме праша: - Како си ти? Како се твоите?
   -Добро сме .Сите поздравуваат!.Еве ти донесов јаготки,ги набрав во товјот двор.Еве ти и некои стрипови, знам дека ги сакаш.
   -Тој е писател,занеш? - и рече на Марина џвакајќи. - Таа многу чита особено кога е дежурна. - Кажи кој ти беше омилен автор?
   -Кавка. - одговара таа
Ја викнаа.Гледав како се оддалечува.Одот и беше грациозен,кошулата залепена на кожата.
-А што викап?Зарем не е прекрасна? - ме праша
-Икона.Бомба. -му одговарам
-Сега може да запалам.Дај една. - запали.Вовлекуваше длабоко , небаре му е последна.Гледајќи уште во неа рече : - И ветив дека нема да пијам повеќе.Само пиво.
беше некако променет.Очите му беа подуени,косата подрасната.Испуши три цигари една по една.Рацете му трепереа.Од лицето му исчезна ведрината од пред малку.Не издржа.Почна тивко да плаче.Го допрев за рамото.Требаше нешто да кажам.
   -Животот е борба.Треба д асе бориме. - не знам и самиот од каде ми дојде таа излитена фраза.
   -Грешеш момче. Ја крена главата.Веќе не плачеше. - Животот е сон. -воздивна длабоко. -Само што јас мојот го отсунував.
Завршува погребната церемонија.Некои од роднините сакаа да ме префрлат со кола.Фи одбивам.Се спуштам пеш од гробиштата кон градот.Помислувам на Марина.Чувствувам силна желба да ја видам,да и речам го нема веќе.да и ја ставам главата на градиве кога ќе се расплаче,да и поминувам со прстите по косата,да ја бакнувам во темето,да и се удавам во парфемот.Ќе и напишам песна.Многу песни.
Некои деца играа баскет на еден паркинг.Се потпирам на една кола и ги гледам.Се расправаат.Бараат јас да пресудам дали едниот од нив направил чекори.Од под колата се појавува едно мало кученце и ми се мотка околу нозете.ГО зедов.Машко е.Само на нозете има бели шарки и како да носи чорапи.Жмирка со очињата и мрда со опавчето.
   -Еј пријателче,сега си мој.Ајде , одиме дома. Тгнувам.Ситен дожд.Ќе го викам Мали.

ФИН
Ориџинал бај блеки
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:36
Originally posted by $BlackDevil$ $BlackDevil$ напиша:

...................Тоа место го замислував поинаку.Беше една огромна зграда со решетки на прозорците од кои допираа некои чудни звуци,врисоци,удирање во некакво железо.Некој од првиот кат на сиот глас пееше нешто.Поминав покрај еден човек кој седеше на еден камен и читаше некој застарен весник но свртен наопаку.Ја движеше главата од лево кон десно,поминувајќи со очите по редовите.Кога ме забележа направи загрижена фаца и како во себе рече........"пак некое срање". Го здогледав Крсте како седи на една клупа со некоја медицинска сестра се расправаше нешто мафтајќи со рацете.Таа се смееше.Кога ме виде се израдува.......
    - Хеј што има? - ме праша. -Баш супер што намина.Вечерва планирам бегство. Тоа беше кажано со несериозен тон,демек се шегува со сестрата. - Запознајсе со сестрата - ми вели. Се викаше Марина.Едвај имаше триесетина години.Имаше тркалезно лице,зелени очи,коса со боја на коњак и бронзен тен кој уште повеќе го потенцираше белата униформа.Се познаваше дека била на одмор.Седеше на самиот крај на клупата со скрстени нозе.Кломпите и беа собуени,лакот и беше розов и карминот исто.
   -Марина е најубавото нешто тука.И напишав песна - рече Крсте и ја допре нејзината рака.Потоа се сврте кон мене и ме праша: - Како си ти? Како се твоите?
   -Добро сме .Сите поздравуваат!.Еве ти донесов јаготки,ги набрав во товјот двор.Еве ти и некои стрипови, знам дека ги сакаш.
   -Тој е писател,занеш? - и рече на Марина џвакајќи. - Таа многу чита особено кога е дежурна. - Кажи кој ти беше омилен автор?
   -Кавка. - одговара таа
Ја викнаа.Гледав како се оддалечува.Одот и беше грациозен,кошулата залепена на кожата.
-А што викап?Зарем не е прекрасна? - ме праша
-Икона.Бомба. -му одговарам
-Сега може да запалам.Дај една. - запали.Вовлекуваше длабоко , небаре му е последна.Гледајќи уште во неа рече : - И ветив дека нема да пијам повеќе.Само пиво.
беше некако променет.Очите му беа подуени,косата подрасната.Испуши три цигари една по една.Рацете му трепереа.Од лицето му исчезна ведрината од пред малку.Не издржа.Почна тивко да плаче.Го допрев за рамото.Требаше нешто да кажам.
   -Животот е борба.Треба д асе бориме. - не знам и самиот од каде ми дојде таа излитена фраза.
   -Грешеш момче. Ја крена главата.Веќе не плачеше. - Животот е сон. -воздивна длабоко. -Само што јас мојот го отсунував.
Завршува погребната церемонија.Некои од роднините сакаа да ме префрлат со кола.Фи одбивам.Се спуштам пеш од гробиштата кон градот.Помислувам на Марина.Чувствувам силна желба да ја видам,да и речам го нема веќе.да и ја ставам главата на градиве кога ќе се расплаче,да и поминувам со прстите по косата,да ја бакнувам во темето,да и се удавам во парфемот.Ќе и напишам песна.Многу песни.
Некои деца играа баскет на еден паркинг.Се потпирам на една кола и ги гледам.Се расправаат.Бараат јас да пресудам дали едниот од нив направил чекори.Од под колата се појавува едно мало кученце и ми се мотка околу нозете.ГО зедов.Машко е.Само на нозете има бели шарки и како да носи чорапи.Жмирка со очињата и мрда со опавчето.
   -Еј пријателче,сега си мој.Ајде , одиме дома. Тгнувам.Ситен дожд.Ќе го викам Мали.

ФИН
Ориџинал бај блеки

БЛЕКИ, ОВА Е ПРОЗА СО ВИСОКИ ЕСТЕТСКИ ДОСТОИНСТВА ВО КОЈА СЕ ТРЕТИРА ЕДНА ПОДЛАБОКА ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛНА СУШТИНА. НЕ МОЖАМ ДА КАЖАМ ДЕКА СУМ ИЗНЕНАДЕН, БИДЕЈЌИ НЕ ЗНАМ НИШТО ЗА ТВОЈАТА КНИЖЕВНА РАБОТА, НО ОВА НАВИСТИНА ВРЕДИ... СО РАСКАЗОТ НА КВЕНТИН, НАЈУБАВОТО ШТО СУМ ГО ПРОЧИТАЛ НА ОВОЈ ФОРУМ...
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 00:48
фала мајсторче на преубавите зборови
уште повеќе чест ми е тоа што она што го пишувам им се допаѓа на другите
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 01:02

СЕКОЈ ЕДЕН ШТО ПИШУВА САКА ТОА ШТО ЌЕ ГО НАПИШЕ ДА ИМ СЕ ДОПАДНЕ НА ДРУГИТЕ... ФРАЗАТА „пИШУВАМ ЗА СЕБЕ“ Е ЛИЦЕМЕРНА И НЕ ДРЖИ ВОДА... ТОЈ ШТО ПИШУВА ЗА СЕБЕ НЕМА ЈАВНО ДА ГО ПРЕЗЕНТИРА НАПИШАНОТО, ТУКУ ЌЕ ГО ЧУВА ВО МЕКОЈА ФИОКА И НИКОМУ НЕМА ДА ГО ПОЛАЖЕ... НО, ПАЗИ СЕГА, И ОВДЕ ИМА ДОЗА НА ЛИЦЕМЕРИЕ, БИДЕЈЌИ И ТАКВИТЕ САКААТ МЕКОМУ ДА ГО ПОЛАЖАТ ТОА АМА ПОРАДИ НЕДОВЕРБА ВО ВРЕДНОСТА СЕ ПЛАШАТ ДА ПРЕЗЕМАТ ТАКОВ ЧЕКОР... ПУБЛИКУВАЊЕТО, А ФОРУМОТ Е ЕДЕН ВИ НА ПУБЛИКАТОР, И ТОА ДОБАР ПУБЛИКАТОР, Е ОДРАЗ НА ХРАБРОСТ...
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Tamawa Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Март.2008
Локација: Macedonia
Поени: 41
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tamawa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 02:12
Originally posted by darkangel darkangel напиша:

Дишеш ли?
Го чувствуваш ли воздухот како се спушта во твоите бели дробови?

Денес е понеделник. Почеток можеби.
Станувам опседната со емоциите. Можеби нема да трае, но се чувствувам убаво. Го боли знам. Ти го газиш и сеедно ти е, но тоа плаче и те проколнува. И таа исто така. Ти си едно чудовиште за неа. Се плашам по малку. Како би можела да се предадам, кога знам дека вас ќе ве повредам. Што ако премногу станам свесна за сите вие кои живеете тука? Ќе неможам повторно да дојдам. А навистина го обожавам овој мир. А вас ви наметнувам неспокој. Себична ли сум? Или тоа што сум свесна за вас ме прави помалку себична? Или можеби повеќе? Но јас...јас не ве откинав, не ве уништив..барем не сакајќи.
Простете ми..ве молам.
Можеби полудувам..ви пишувам вам...на тебе дрво кои стоиш тука со години, на тебе желко која живееш тука удобно...на тебе природо која си толку прекрасна и те обожавам. Поинаку ве гледам. Дали е тој виновен за тоа? Дали љубовтта која ја чувствувам ме прави толку ранлива, толку сочувствителна? Дали...дали...Дали ќе се вратам набрзо на моите материјално финансиски и економско политички погледи и ќе можам да го затворам својот видик на конечните работи кои носат само моментално задоволство?
Не сакам...сакам...можеби...

Prekrasno...apsolutno prekrasno !!!
Life's a bitch,but SO AM I !!!
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 10:59
Seksot bese mnogu div vo raskosnata kada so mojata Sumiko, a taa se pripivase do mene kako da pocna da ja minuva barierata od nasite kozi...nasite dusi se dopiraa...
Ama koga ono se pojavija trojca razbojnici so vpereni cevki kon nas so namera da ne likvidiraat !
Ocekuvajki go posledniot moment Sumiko samo prosepoti deka me saka so poluzatvoreni oci uzivajki go momentot, a jas gi razvlekov usnite vo volceska nasmevka...so poteg pobrz od molnja otkornav edna plocka so koja potoa zamavnav kon moite neprijateli koja od silinata na udarot skoro istovremeno im gi presece vratovite...padnaa kako pokoseni ne znaejki sto gi snaslo kapejki se pred kadata vo sopstvena krv bez moznost za krik ili misla za keanje...
Se vrativ vrz Sumiko da ja prodolzam strasta i plamenot sto go raspalivme, a taa zbuneto :
 - Zbunet, kako mozes da mislis na seks dodeka trojca lezat mrtvi do nas !
A jas veke navleguvav do krajnite granici na nejzinata zenskost i kriknuvajki :
 - Zosto sum Nindzaa ! 
Кон врв
ZeZnAtA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Регистриран: 26.Мај.2007
Поени: 19172
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 11:04
site sme sozdadeni za neshto!среќа
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 12:51
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Seksot bese mnogu div vo raskosnata kada so mojata Sumiko, a taa se pripivase do mene kako da pocna da ja minuva barierata od nasite kozi...nasite dusi se dopiraa...
Ama koga ono se pojavija trojca razbojnici so vpereni cevki kon nas so namera da ne likvidiraat !
Ocekuvajki go posledniot moment Sumiko samo prosepoti deka me saka so poluzatvoreni oci uzivajki go momentot, a jas gi razvlekov usnite vo volceska nasmevka...so poteg pobrz od molnja otkornav edna plocka so koja potoa zamavnav kon moite neprijateli koja od silinata na udarot skoro istovremeno im gi presece vratovite...padnaa kako pokoseni ne znaejki sto gi snaslo kapejki se pred kadata vo sopstvena krv bez moznost za krik ili misla za keanje...
Se vrativ vrz Sumiko da ja prodolzam strasta i plamenot sto go raspalivme, a taa zbuneto :
 - Zbunet, kako mozes da mislis na seks dodeka trojca lezat mrtvi do nas !
A jas veke navleguvav do krajnite granici na nejzinata zenskost i kriknuvajki :
 - Zosto sum Nindzaa ! 

eden deloven predlog:
dali moze da bidam producent na tvojot film????
wow...wow...kje stanam bogataaaa....

се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 12:59
смеење газење%20од%20смеење  смеење
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 13:10
бакнеж AJ LAV JUбакнеж
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
eurydice Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Март.2008
Поени: 429
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eurydice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 13:12
АЈ МИСТ ЈУ

Изменето од eurydice - 21.Мај.2008 во 13:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 13:17
I want you...od sea samo angliski ke spikam
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 15:24
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

СЕКОЈ ЕДЕН ШТО ПИШУВА САКА ТОА ШТО ЌЕ ГО НАПИШЕ ДА ИМ СЕ ДОПАДНЕ НА ДРУГИТЕ... ФРАЗАТА „пИШУВАМ ЗА СЕБЕ“ Е ЛИЦЕМЕРНА И НЕ ДРЖИ ВОДА... ТОЈ ШТО ПИШУВА ЗА СЕБЕ НЕМА ЈАВНО ДА ГО ПРЕЗЕНТИРА НАПИШАНОТО, ТУКУ ЌЕ ГО ЧУВА ВО МЕКОЈА ФИОКА И НИКОМУ НЕМА ДА ГО ПОЛАЖЕ... НО, ПАЗИ СЕГА, И ОВДЕ ИМА ДОЗА НА ЛИЦЕМЕРИЕ, БИДЕЈЌИ И ТАКВИТЕ САКААТ МЕКОМУ ДА ГО ПОЛАЖАТ ТОА АМА ПОРАДИ НЕДОВЕРБА ВО ВРЕДНОСТА СЕ ПЛАШАТ ДА ПРЕЗЕМАТ ТАКОВ ЧЕКОР... ПУБЛИКУВАЊЕТО, А ФОРУМОТ Е ЕДЕН ВИ НА ПУБЛИКАТОР, И ТОА ДОБАР ПУБЛИКАТОР, Е ОДРАЗ НА ХРАБРОСТ...

ма каква фраза какви бакрачи мајсторче.......какво лицемирие.......ако целта ми е само да докажам нешто погрешно сум проценет...........
едноставно сакам да си пишам вакви работи....со мала доза на филозофирање........тоа е се........
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 15:37
ami so se odnesuva do mene
brat
dosta mi e
da pisues kecovi i po nekoja dvojka големо%20гушкање
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 138>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,563 секунди.