IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Тројство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Тројство

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 19>
Автор
Порака
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Тројство
    Испратена: 19.Мај.2008 во 22:57
Taman koga mi padna vo glava da prasam nesto,gledam temata za "s.trojca" zatvorena.

Alal pravite sto ja otvoriv povtorno,no navistina me interesira nesto,ako moze da mi se odgovori.

Spored Hristijanite Isus e i Bog i Covek. No,dali e mozno Bog da prestojuva vo covecko telo,dali edno telo moze da ja opfati negovata Visost,Velicestvo...???
Zatoa sto od samiot Bog vo stariot i Noviot zavet citame deka toa NE E MOZNO.

Da se potsetime sto se slucilo koga Mojsie pobaral da go vidi Boga i kako zemjata se zapalila od negovoto velicestvo.

Dali Bog se inkarniral vo covecko telo ?

Sto e so Isus koga bil fetus vo majcinoto telo,ili koga bil bebe,,, dali i togas Bog bil vo negovoto bebesko telo ? Sto imavme togas ? Po ova ispagja deka imavme s.dvojstvo i bog fetus ili pokasno s.dvojstvo i bog bebe...

Sto se slucilo so Bog koga Isus bil mrtov (kako sto tvrdite) na tri dena ???
Dali imavme s.dvojstvo i mrtov bog (neuzubillah) ?

Mnogu prasanja bez logicno objasnuvanje,zatoa sto osnovnoto veruvanje e besmisleno.
Eve nekolku fakti vo vrska so Bozjiot prestoj na zemjava vo covecko telo:

1.Dali zemjata e dovolna da go prifati Bozjeto Velicestvo.

prva do carevite 8:27

27. Ali hoce li doista Bog stanovati na zemlji? Eto, nebo i nebesa nad nebesima ne mogu Te obuhvatiti, a kamoli ovaj dom sto ga sazidah?

vtora dnevnik 2:6

6. A ko bi mogao Njemu sazidati dom kad Ga nebo i nebesa nad nebesima ne mogu obuhvatiti? I ko sam ja da mu sazidam dom? Nego samo da se kadi pred Njim.

Jeremij 23:24

24. Moze li se ko sakriti na tajno mesto da ga ja ne vidim? Govori Gospod; ne ispunjam li ja nebo i zemlju? Govori Gospod.

vtora dnevnik 6:18

18. Ali, hoce li doista Bog stanovati na zemlji? Eto, nebo, i nebesa nad nebesima ne mogu Te obuhvatiti, a kamoli ovaj dom sto ga sazidah.

2.Dali e Bog covek:

broevi 23:19

19. Bog nije covek da laze, ni sin covecji da se pokaje. Sta kaze nece li uciniti, i sta rece nece li izvrsiti?

Job 9:32

32. Jer nije covek kao ja da Mu odgovaram, da idem s Njim na sud;

prva Samuelova 15:29

29. I doista Junak Izrailjev nece sl*gati, niti ce se raskajati; jer nije covek da se kaje

3.Dali naseto covecko telo moze da ja prifati Bozjata Golemina. Sto se slucuva koga "covecko oko" ke go vidi Boga ?

Izlez 33:20

20. I rece: Ali neces moci videti lice moje, jer ne moze covek mene videti i ostati ziv.

SE PRASUVAM: KOLKU LUGE GO VIDELE ISUS I OSTANALE ZIVI ???

Ajde da obozavame kapini vo koi Bog vlegol:

Izlez 3:4

4. A Gospod kad ga vide gde ide da vidi, viknu ga Bog iz kupine, i rece: Mojsije! Mojsije! A on odgovori: Evo me.

petta mojsieva 33:16

16. I blagom na zemlji i obiljem njenim, i miloscu onog koji stoji u kupini. Neka to dodje ne glavu Josifu i na teme odvojenome izmedju brace svoje.

ili obozavajteja VASANSKATA GORA HUMOVITA :

psalm 68:16

15. Gora je vasanska gora Bozija; gora je vasanska gora humovita.
16. Zasto gledate zavidljivo, gore humovite? Evo gora, na kojoj omile Bogu ziveti, i na kojoj ce Gospod ziveti doveka.

5.Na krajot slusame kako Isus se zamolil na svojot (i mojot) Sozdatel:

Ivan 11:41

40. Isus joj rece: Ne rekoh li ti da ako verujes videces slavu Bozju?
41. Uzese, dakle, kamen gde lezase mrtvac; a Isus podize oci gore, i rece: Oce! Hvala Ti sto si me uslisio.
42. A ja znadoh da me svagda slusas; nego rekoh naroda radi koji ovde stoji, da veruju da si me Ti poslao.

Изменето од svemirski_duh - 19.Мај.2008 во 23:16
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 00:04
Aman.

P.S. Ako posle site diskusii tuka, so istite chlenovi koi prashuvaat i odgovaraat, mozhe nekoj da kazhe neshto poveke na ovaa tema, neka poveli.

P.P.S. Inaku, ako prodolzhime vaka so ovie dokraj iscedeni i iljada pati do sega pretreseni i istreseni temi, jas veke ke pochnam da im se molam na site mozhni bogovi da me poshtedat od chitanje na istite prashanja i istite odgovori.

Изменето од Messenger - 20.Мај.2008 во 00:05
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 19:26
55 pati ja dzirnale temava odgovor nitu eden da dade.

Neise... nekolku pati imam kazano.Nitu ednas ne sum otvoril tema za da isprovociram ili da uvredam ili da omalovazuvam.
Celta e da si vidite deka vaseto osnovno veruvanje e besmisleno (ovde stanuva zbor za Hristijanite),povtorno ne mi e so namera da navredam,no moe mislenje,oti logicen odgovor ne postoi nitu za bilo sto vrzano za osnovnite raboti vo Hristijanstvoto.

Znaci,ne si gi gledate ovie raboti a otvarate temi i diskutirate za Islam,koj voopsto ne go razbirate i uste "mani naogjate" vo cistoto.

PS: Nikoj nemoze da odgovori jasno na nitu edno od postavenite prasanja,NIKOJ.Moze samo da se prepetelka,dodeka na sekoe Nie vi odgovarame.

Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 20:37
чекање

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 20:46

Уште 55 пати да зирнат нема да ти дадат одговор,од една проста причина : ЗАТОА ШТО НЕМААТ ОДГОВОР.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 20:53
Ovie teski prasanja nekako, pa nemozat i da izmislat nekoj odgovorтрепкање
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 22:06
Mene ova navistina me interesira,dali ima nakoe objasnuvanje.
Se nadevam deka nekoj ke proba da objasni.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 22:43
Ke se obide li tuka nekoj ?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 22:46
Izgleda ke se nachekate... Ne znam kolku pati toa prashanje e odgovoreno i ako ne ste razbrale, ne znam zoshto ochekuvate da razberete sega ???

No nishto ne se znae... mozhebi nekoj ke se izlazhe i povtorno ke se javi.

Samo , kako sto stojat rabotite ovie denovi, izgleda poveketo hristijanski chlenovi izgubija interes da diskutiraat so vas. Ako prodolzhi vaka ke morate samite da se prashuvate i da si odgovarate.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 22:52
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Izgleda ke se nachekate... Ne znam kolku pati toa prashanje e odgovoreno i ako ne ste razbrale, ne znam zoshto ochekuvate da razberete sega ???

No nishto ne se znae... mozhebi nekoj ke se izlazhe i povtorno ke se javi.

Samo , kako sto stojat rabotite ovie denovi, izgleda poveketo hristijanski chlenovi izgubija interes da diskutiraat so vas. Ako prodolzhi vaka ke morate samite da se prashuvate i da si odgovarate.

Messenger,
po (licno) moe mislenje,tuka Hristijani ima,mozebi eden,ili ete,naj mnogu dvajca.
Se' ostanato e.... Jas od nekoj Pravoslaven,vernik i ne ocekuvam tema so naslov od onoj tip,naj taze sto se otvori,za pedofilijata.... toa ti se se' maskirani Evrei. Samo neznam koj kolku moze da gi prepoznae.
Toa e samo licno moe mislenje i ne e del od temava.

Tuka kulturno postaviv prasanje i navistina i naj iskreno me interesira kako ova bi mozelo da se objasni.
Dali voopsto postoi objasnuvanje.

Za Hristijanite... neznam ni do sega zosto pisuvale tuka,ako pisuvale.
Sekoe edno postaveno prasanje im e samo kolku da se diskutira a na site im e jasno.
Sekogas se vri Dzihad,Ubistvo,,,,, nema sto da prasaat,se e jasno. Da mi bese i mene jasno Hristijanstvoto nemase ni jas da pisuvam,ke mi bese jasno...

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 22:52
PS: Da ne odime daleku.... jas cekam nekoj da mi objasni.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 22:57
Chekaj, mozhebi nakoj ke namine...
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 23:53
Sto be da ti objasni pa eve ti go forumov ima 30 stranici na nego temata za trojstvo ja ima otvarano prethodno odi najdi ja procitaj i jasno ce ti e....aman bre ludje .....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 04:47
Објаснето е не само во темата за Троиството, туку и во речиси секоја друга тема која е отворена, бидејќи се натаму ве води дискусијата. Ако до сега не го разбравте, сега нема па ич... затоа - или помирете се со фактот дека не го разбирате Троиството или препрочитајте повторно и обидете се да го разберете...
Како да ви објаснам на друг начин, нешто што на мене, а и на сите не-муслимани тука им е сосема јасно?! Се обидов да го објаснам на 5-6 различни начини, некои дури сосема детинести, затоа што веќе не знаев како да пристапам кон вашата логика, но за жал и тоа не вроди со никаков плод. Не затоа што не е јасно објаснувањето, а затоа што не сакате да го прифатите и уште пред да го прочитате објаснувањето тргнувате со идеја дека ќе го исмеете и дека нема да го прифатите како објаснување.
Затоа - најпростата логика налага да се престане со тоа објаснување, затоа што залудното губење на времето е страшна работа. Кој разбрал, разбрал - кој не, да е жив и здрав и да си верува на начин на кој си верува.
Do what is right, come what may...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.