IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОНТРАДИКЦИИ ВО БИБЛИЈАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОНТРАДИКЦИИ ВО БИБЛИЈАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 27>
Автор
Порака
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 23:58

Koga se rodil Isus  vo civo vreme

Vo vremeto na : Irod ili  Kvirinej

Ирод

Квиринеј

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава  2      

1 А кога Исус се роди во Витлеем Јудејски, во дните на цар Ирод, ете, мудреци од исток пристигнаа во Ерусалим,

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава  2       

2 Тоа беше прв попис, кога Квиринеј управуваше во Сирија.

3 И сите одеа за да се запишат, секој во својот град.

7 И го роди својот Син, првенец, па Го пови и Го положи во јасли, зашто за нив немаше место во гостилницата.

Изменето од Ebu-Hurejre - 15.Мај.2008 во 23:59
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 00:13

Ako Isus svedoci samiot za sebe dali negovoto svedostsvo e vistinsko ili ne e vistinsko ?!!!

NE E VISTINSKO

E VISTINSKO

Евангелие според Јован
Глава  5          

31 Ако Јас сведочам Сам за Себе, сведоштвото Мое нема да биде вистинско.

Евангелие според Јован
Глава  8      

14 Исус им одговори и рече: “Макар што сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво е вистинско, зашто знам од каде сум дошол и на каде одам.

18 Јас сум што сведочам за Себе, и Отецот, Кој Ме прати, сведочи за Мене.”

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 00:26

Kolku luge obsednati od demoni gi sretnal Isus vo gradinarskata zemja :

2 OBSEDNATI SRETNAL

1 OBSEDNAT SRETNAL

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава  8     

28 И кога дојде на другата страна, во Гадаринската земја, Го сретнаа двајца опседнати од демони, кои излегоа од гробовите, многу свирепи, така што никој не можеше да помине по оној пат.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО
Глава  5   

1 И дојдоа на другата страна на морето, во Гадаринскиот крај.

2 И кога излезе од коработ, веднаш му дојде во пресрет - од гробовите - човек со нечист дух.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2008 во 01:24

Spored Evangelieto na Matej , se ispolnilo recenoto preku Prorokot Eremija ……

No fakt e deka toa receno od Zaharija a ne od Eremija

Matej veki deka rekol Eremija

Fakt e deka rekol Zaharija

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава  27 

9 Тогаш се исполни реченото преку пророкот Еремија; кој вели: „И ги зедоа триесетте сребреници, цената на Оценетиот, Кого Го оценија Израелевите синови,

10 и ги дадоа за Грнчаревата Нива, како што ми нареди Господ.

КНИГА НА ПРОРОК ЗАХАРИЈА
Глава  11   

12 Тогаш им реков: „Ако ви е добро тоа, дајте ми плата; ако не е, не давајте.” Тие ми ја одмерија платата триесет сребреници.

13 А Господ ми рече: „Фрли ја во ризницата таа убава цена со која ме оценија!”

Pa kako toa Matej inspiriran od Svetiot Duh pri pisuvanje na Evangelieto so Bozja inspiracija I pod negov nadzor ne znae koj go rekol toa pa ni veli Eremija ?!!!

Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 15:06
I,sto bidna be Risjani,so Kontradikciive!!

Ima li nekoj koj ce dokazet deka ne se Kontradikcii!!>?
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 20:11
Cepkajki niz internet najdov nesto navistina sto ne mi e jasno, i bi sakal nekoj poupaten vo Hristijanstvoto da mi go objasne??

1. Korinćanima Poslanica:11:14

13 Sami među sobom sudite je li lepo da se žena gologlava moli Bogu?

14 Ili ne uči li vas i sama priroda da je mužu sramota ako gaji dugačku kosu;

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 22:08
Originally posted by Ebu-Hurejre Ebu-Hurejre напиша:

<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><FONT face="Times New Roman" color=#000000 size=4>Koga se rodil Isus<SPAN style="mso-spacerun: yes"> </SPAN>vo civo vreme

<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><O:P><FONT face="Times New Roman" color=#000000 size=4> </O:P>

<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><FONT face="Times New Roman" color=#000000>Vo vremeto na : Irod ili <SPAN style="mso-spacerun: yes"> </SPAN>Kvirinej

<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><O:P><FONT face="Times New Roman" color=#000000 size=4> </O:P>

<TABLE style="BORDER-RIGHT: medium none; BORDER-TOP: medium none; BORDER-LEFT: medium none; BORDER-BOTTOM: medium none; BORDER-COLLAPSE: collapse; mso-padding-alt: 0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-alt: solid text .5pt; mso-yfti-tbllook: 480; mso-border-insideh: .5pt solid text; mso-border-insidev: .5pt solid text" cellSpacing=0 cellPadding=0 border=1 ="MsoTableGrid"><T>
<T>
<TR style="mso-yfti-irow: 0; mso-yfti-firstrow: yes">
<TD style="PADDING-RIGHT: 5.4pt; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; WIDTH: 221.4pt; PADDING-TOP: 0cm; mso-border-alt: solid text .5pt; transparent: " vAlign=top width=295>
<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><FONT face="Times New Roman"><SPAN style="mso-spacerun: yes">               </SPAN><SPAN style="COLOR: #666666">Ирод</SPAN>

</TD>
<TD style="PADDING-RIGHT: 5.4pt; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ebe9ed; WIDTH: 221.4pt; PADDING-TOP: 0cm; mso-border-left-alt: solid text .5pt; mso-border-alt: solid text .5pt; transparent: " vAlign=top width=295>
<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><FONT face="Times New Roman"><SPAN style="mso-spacerun: yes">                  </SPAN><SPAN style="COLOR: #666666">Квиринеј</SPAN>

</TD></TR>
<TR style="mso-yfti-irow: 1; mso-yfti-lastrow: yes">
<TD style="PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ebe9ed; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; WIDTH: 221.4pt; PADDING-TOP: 0cm; mso-border-top-alt: solid text .5pt; mso-border-alt: solid text .5pt; transparent: " vAlign=top width=295>
<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><SPAN style="FONT-SIZE: 8.5pt; COLOR: #666666; mso-font-kerning: 18.0pt"><FONT face="Times New Roman">ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава 2      <O:P></O:P></SPAN>

<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><SPAN style="COLOR: #666666"><FONT face="Times New Roman"> <O:P></O:P></SPAN>

<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><SPAN style="COLOR: #666666"><FONT face="Times New Roman"><SPAN style="mso-field-code: ' HYPER ''o 'Паралелна Библиja''"><SPAN style="COLOR: navy">1</SPAN></SPAN> А кога Исус се роди во Витлеем Јудејски, во дните на цар Ирод, ете, мудреци од исток пристигнаа во Ерусалим,</SPAN>

</TD>
<TD style="PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #ebe9ed; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #ebe9ed; WIDTH: 221.4pt; PADDING-TOP: 0cm; mso-border-left-alt: solid text .5pt; mso-border-top-alt: solid text .5pt; mso-border-alt: solid text .5pt; transparent: " vAlign=top width=295>
<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><SPAN style="FONT-SIZE: 8.5pt; COLOR: #666666; mso-font-kerning: 18.0pt"><FONT face="Times New Roman">ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА Глава 2       <O:P></O:P></SPAN>

<P style="MARGIN: 3pt 0cm; TEXT-ALIGN: center" align=center ="Msonormal"><SPAN style="COLOR: #666666"><FONT face="Times New Roman"><SPAN style="mso-field-code: ' HYPER ''o 'Паралелна Библиja''"><SPAN style="COLOR: navy">2</SPAN></SPAN> Тоа беше прв попис, кога Квиринеј управуваше во Сирија. <O:P></O:P></SPAN>

<P style="MARGIN: 3pt 0cm; TEXT-ALIGN: center" align=center ="Msonormal"><SPAN style="COLOR: #666666"><FONT face="Times New Roman"> <SPAN style="mso-field-code: ' HYPER ''o 'Паралелна Библиja''"><SPAN style="COLOR: navy">3</SPAN></SPAN> И сите одеа за да се запишат, секој во својот град. <O:P></O:P></SPAN>

<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" ="Msonormal"><SPAN style="COLOR: #666666"><FONT face="Times New Roman" color=#000000 size=4> <SPAN style="mso-field-code: ' HYPER ''o 'Паралелна Библиja''"><SPAN style="COLOR: navy">7</SPAN></SPAN> И го роди својот Син, првенец, па Го пови и Го положи во јасли, зашто за нив немаше место во гостилницата.</SPAN>

</TD></TR></T></T></TABLE>

sto e nejassno ovde? Kvirinej caruval nad Sirija a Irod nad Judeja
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2008 во 22:13

Ako Isus svedoci samiot za sebe dali negovoto svedostsvo e vistinsko ili ne e vistinsko ?
Јас сум што сведочам за Себе, и Отецот, Кој Ме прати, сведочи за Мене.”

no pak Isus veli Jas Sum sto svedocam sa Sebe i Otecot, Koj me prati svedoci za mene.
sepak Isus ne svedoci Sam za Sebe, Fariseite rekoa deka On svedoci sam sa Sebe, Isus ne rekol citiram: Jas svedocam Sam za Sebe"
no veli:
Јас сум што сведочам за Себе, и Отецот, Кој Ме прати, сведочи за Мене.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2008 во 00:23
Originally posted by fileo fileo напиша:

Ako Isus svedoci samiot za sebe dali negovoto svedostsvo e vistinsko ili ne e vistinsko ?
Јас сум што сведочам за Себе, и Отецот, Кој Ме прати, сведочи за Мене.”

no pak Isus veli Jas Sum sto svedocam sa Sebe i Otecot, Koj me prati svedoci za mene.
sepak Isus ne svedoci Sam za Sebe, Fariseite rekoa deka On svedoci sam sa Sebe, Isus ne rekol citiram: Jas svedocam Sam za Sebe"
no veli:
Јас сум што сведочам за Себе, и Отецот, Кој Ме прати, сведочи за Мене.

Zosto togas mu pripisuvate bozestvo na Isus i velite deka e Bog koga BOG NEMA SVOJ BOG,KOGA NA BOGA SVEDOK NE MU TREBA,KOGA BOG NE ZAVISI OD NIKOGO,KOGA BOG E POGOLEM OS DEKOGO,KOGA BOG SE ZNAE,KOGA BOG SE' MOZE I SE' SLUSA ??? A Isus imal nedostatoci ?
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2008 во 00:37

Biblijata e kontradiktorna od nejzinata prva stranica, pa se do poslednata. Tuka moze da se vbroi i predgovorot.

P.S. Procitav na edno mesto deka site pasusi od Noviot Zavet se prevzemeni od Stariot Zavet. Ete kako ja kroele Biblijata nejzinite krojaci.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2008 во 16:25

Zosto togas mu pripisuvate bozestvo na Isus i velite deka e Bog koga BOG NEMA SVOJ BOG,KOGA NA BOGA SVEDOK NE MU TREBA,KOGA BOG NE ZAVISI OD NIKOGO,KOGA BOG E POGOLEM OS DEKOGO,KOGA BOG SE ZNAE,KOGA BOG SE' MOZE I SE' SLUSA ??? A Isus imal nedostatoci ?
[/QUOTE]

mu trebaat svedoci na Bog, zaradi takvi kako vas koi ne veruvaat :)
bidejki coveckata potreba e da vidi, da slusne i da ima na sto da ja potpre svojata vera.

Bog ne zavisi od nikogo, zatoa nema potreba ti da se obiduvas da go svatis spored tvoite zamisli.
toj e pred tebe i Toj tebe te izmisli a ne ti Nego.
site nie zavisime od Nego.

jovan 2:24
Isus ne se doveruvase nikomu, i nemase potreba nekoj da mu kaze sto ima vo covekot, bidejkli znaese sto ima vo nivnite srca.

Isus imal nedostatoci.
uste li ne si svatil deka e covek i Bog.
coveckata priroda e ranliva, no Bozestvenata priroda e neunistliva i semokna.
Isus dozvoli da strada i da umre, za da vidime kakvi sme nie ranlivi i smrtni. No potoa voskresna za da pokaze kako ke ne spasi od smrtta.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2008 во 16:26
nie treba da go zapoznavame Bog a ne da go zamisluvame kako nam ni odgovara.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2008 во 16:27
Da ne si kontradiktoren vo poslednata recenica so sredinata na tvojot post?

Aj preprocitaj se, i editiraj se, dodeka ne procitaat nekoi drugi.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2008 во 16:28
Originally posted by fileo fileo напиша:

nie treba da go zapoznavame Bog a ne da go zamisluvame kako nam ni odgovara.

Nie treba da go veruvame Bog onaka kako sto ni se opisal vo svoite atributi i svojstva koi mu pripadjaat Nemu i na nikoj drug.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.