IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Уметност , култура и традиција
  Активни теми Активни теми RSS - Ваша поезија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ваша поезија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7677787980 146>
Автор
Порака
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 19:17
Originally posted by Quentin Quentin напиша:

Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

BATORA JA
Ks papa na pa, kipira sa,
Kipira sa, kipira sa,
Batora terana , batora ja
Batora ja, batora ja…

Сосема очекувано прашање...На кој идиом е ова?

Овие две песни на јзикот на барбиките кога ти влегуваат в сон и ти се смешкаат со насмевка на чоколада во очите на сиромашнп дете од Етиопија,се всушност заплет од еден мој расказ, но детали за наго нема да објавувам...Сепак, убаво што праша?
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Quentin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јануари.2008
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Quentin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 19:27
Сепак македонскиот препев не ми е баш компатибилен на изворниот "барби" јазик. Премалку барби зборови, премногу македонски. Изгледа, еден збор во барби јазикот опфаќа повеќе македонски.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 20:00

Сепак македонскиот препев не ми е баш компатибилен на изворниот "барби" јазик. Премалку барби зборови, премногу македонски. Изгледа, еден збор во барби јазикот опфаќа повеќе македонски.

Па препевот се врши исклучително со македонска лексика, инаку не би бил препев... Јазикот на домородците е посиромашен од македонскиот (идиомски ) значи одредени зборови се преведуваат описно, дури и со цели реченици...
Kipira вистина што не може да се спознае, sa - никој
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 20:01
POZDRAV DO BARBO LIGVISTICKI STRUCNJACI VO SVETOT
OBEDINETE SE
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Quentin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 20:08

Па препевот се врши исклучително со македонска лексика, инаку не би бил препев... Јазикот на домородците е посиромашен од македонскиот (идиомски ) значи одредени зборови се преведуваат описно, дури и со цели реченици...
Kipira вистина што не може да се спознае, sa - никој

Браво бе мајсторче! Ти си најверодостоен доказ дека уште постојат луѓе со фантазија.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 20:18
Без фантазија нема литература, а нема ни јазик, богами! Како ќе ја пресодадеш реалната слика и ќе го постигнеш јчинот на естетската трансформацијаако истата таа слика не ја пуштиш низ филтерот на фантазија
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 20:25
Na koj  idiom da e -mene mi se dopadja..
iako ne go razbiram
Ima ritam,ima melodija vo nea,ima smisol...ima ..neshto..
neznam shto,no mi e simpatichnoсреќа

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 20:28
Originally posted by mamma mamma напиша:

Na koj idiom da e -mene mi se dopadja..iako ne go razbiramIma ritam,ima melodija vo nea,ima smisol...ima ..neshto..neznam shto,no mi e simpatichnoсреќа

Има,мамма се што треба една песна, освен разбирливост...Исто како убав сон - не му го разбираш значењето но те исполнува со некоја милина додека трае, а кога ќе заврши се јадосуваш што не е вистина...
Кон врв
darkangel Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Март.2008
Локација: Macedonia
Поени: 58
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај darkangel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 20:52

BATORA JA

Kipira sa, kipira sa,
Batora ja, batora ja…

Volenga korezo vesto postoja
Milona poska kostera keja
Batora vesto kipira presto
Presto sea midore polesten.

Kipira sa, kipira sa
Kostero baluta, kostero terana
Batora ja, batora ja…

ако постои некој на форумов кој ги разбира твоиве зборови, тогаш навистина би разбрала зашто си ја постирал...мене ми изгледа чисто од инает...а да не пишувам па како ми звучи...навистина смешно
луѓето целат кон изучувањето на англискиот јазик бидејќи стана универзален и навистина би било прекрасно да се разбереме сите...а која е целта да зборуваш на јазик на кој неможеш со никого да се разбереш?...-осаменост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 21:07
Originally posted by darkangel darkangel напиша:

BATORA JA

Kipira sa, kipira sa,
Batora ja, batora ja…

Volenga korezo vesto postoja
Milona poska kostera keja
Batora vesto kipira presto
Presto sea midore polesten.

Kipira sa, kipira sa
Kostero baluta, kostero terana
Batora ja, batora ja…

ако постои некој на форумов кој ги разбира твоиве зборови, тогаш навистина би разбрала зашто си ја постирал...мене ми изгледа чисто од инает...а да не пишувам па како ми звучи...навистина смешно
луѓето целат кон изучувањето на англискиот јазик бидејќи стана универзален и навистина би било прекрасно да се разбереме сите...а која е целта да зборуваш на јазик на кој неможеш со никого да се разбереш?...-осаменост

ИЗГЛЕДА НЕ СИ ЧУЛА ЗА ЈАЗИКОТ НА САМОСПОЗНАНИЕТО, КОЈ Е ПОВАЖЕН ОД СИТЕ ОФИЦИЈАЛНИ (ИАКО Е НЕСТАНДАРДИЗИРАМ, БИДЕЈЌИ ДЕКОДЕРОТ Е ОД СУБЈЕТИВЕН КАРАКТЕР)ЈАЗИЦИ НА СВЕТОТ...ЗА ЖАЛ МНОГУ ЛУГЕ ГО ЗАБОРАВААТ ИЛИ ГО ИСТИСНУВААТ СО ТЕКОТ НА ВЕМЕТО ОД СЕБЕ ОВОЈ КОД ПА ДОАЃА ДО НИВНО ГУБЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ... а ТОА ШТО ГО ВЕЛИШ ЗА АНГЛИСКИОТ ЈАЗИК Е ПРЕМНОГУ СМЕШНО И НАДВОР ОД СЕКОЈА МОЈА ТЕМА, БИДЕЈЌИ ЈАС НИКАДЕ НЕМАМ НАПИШАНО НИТУ ЕДЕН ЗБОР ПРОТИВ ОВОЈ ОПШТОПРИФАТЕН СВЕТСКИ ЈАЗИК ЗА МЕЃУНАРОДНА КОМУНИКАЦАИЈА... НАПРОТИВ, СИТЕ МЛАДИ ГИ СОВЕТУВАМ ДА ГО СОВЛАДААТ КОЛКУ МОЖАТ ПОДОБРО, ИСТО КАКО И ЈАЗИКОТ НА ИНФОРМАТИКАТА... НЕ ВЛЕГУВАЈ НЕПОТРЕБНО ВО СМЕШНИ СИТУАЦИИ И НЕ БРКАЈ СИ ЈА МУВАТА ОД КАПАТА КОГА НИКОЈ НЕ ЈА ПОСОЧУВА...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Quentin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2008 во 21:20
Les couleurs de mon amour

Les bateaux ont navigué.
Je suis sur la rive,
et je regarde la distance
dans laquelle j'ai mis
chaque lettre de
ma innocence.

Il y a quelque chose
doux dans le vent.
Pour une minute,
je pensais que tes baisers
ont été mélangés avec les vagues.

Mon coeur désire seulement une chose.
Une courte promenade dans tes pensées.
Un bref instant de silence
pour que je puisse dire des mots
qui n'ont jamais été dit auparavant.
Une soudaine sourire peint sur ton visage,
avec les couleurs de mon amour.

Боите на мојата љубов

Лаѓите отпловија.
Јас сум на брегот
и ја гледам далечината
во која ги ставив
сите писма на мојата невиност.

Има нешто слатко во ветерот.
За минута помислив дека
твоите бакнежи се измешале
со брановите.

Моето срце посакува само едно.
Една кратка прошетка по твоите мисли.
Еден краток миг на тишина
за да можам да кажам зборови
кои порано не биле кажани.
Една ненадејна насмевка
насликана на твоето лице
со боите на мојата љубов.

Изменето од Quentin - 17.Мај.2008 во 22:29
Кон врв
ПодВодно Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 7391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ПодВодно Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 01:59
ххх

Првин
Газев на прсти
Сигурна дека доста е мирисот мој
Да те погали.

Потоа
Шушкав со ноќната кошула
И ти шепотев на уво зборови загари
Со надеж дека ќе те пронајдат
Во сонот.

На крај
ја дувнав свеќата.

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 02:12
gledam pod prozorot
kapkite pagjaat
eve edna padna
druga se ragja
kapkite zaedno mala bara pravat
sakat da tecat na edna strana

sedam sam , a nadvor vrne dozd
jas sum sam
"koja e uste sama?"
jas sum sam
memozam da se pomiram
da sedam sam , koga vrne dozd

kapkite mozebi
vo taa bara
zaedno so neja
kako sto para
shetat niz gradot
po istite mesta
mozebi kje ja sretnat
i nosat vesta deka

sedam jas sam i nadvor vrne dozd
da , jas sum sam
"Koja e uste sama?"
jas sum sam
nemozam da se poiram
da sedam sam
koga vrne dozd

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2008 во 02:32
ПЕСНАТА НА ЕМОСИОНАЛЕН ПЛАН ЈА ИЗЕДНАЧУВА МЕЛАНХОЛИЈАТА ВО ДУШАТА СО МЕЛАНХОЛИЈАТА ШТО КАКО ВПЕЧАТОК ЈА СОЗДАВА ДОЖДОТ...ЗНАЧИ, ГРАДИ ХАРМОНИЈА ОД НАДВОРЕШНОТО СО ВНАТРЕШНОТО, ИАКО СТИЛСКИ И ЛЕКСИЧКИ Е ПОБЛИСКА ДО ДЕТЕ ОД ДЕСЕТИНА ГОДИНИ, ШТО Е КОНТРАДИКТОРНО ОД ТВОРЕЧКИ АСПЕКТ,БИДЕЈЌИ ДЕТЕ НА ТАА ВОЗРАСТ НЕ МОЖЕ ДА СОЗДАДЕ ТАКВА ХАРМОНИЈА ОД ОД РАЗНОРОДНИ ЕЛЕМЕНТИ...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7677787980 146>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.