|
Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата |
Внеси реплика | страница <1 33343536> |
Автор | |||
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Богами,ме бива. |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
k*ran nikade ne e najden vo izvorna forma kako ti sto velis tuku e zbir od zapisi koi so godini se sobirani (napisani bile na pergamneti, papirus, palmini listovi)za da gi sostavat na kraj i togas da go objavat k*ranot ima dve najstarata se cuva vo britanija dodeka drugata koja e malku pomlada se cuva vo top kapi saraj,,,,, |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
I ti i toj ste samo bendisani..No nejse,da ne odime off topik,Bidejci toa vie Moderatorite go barate,a samite ne go pocituvate!! Prva rabota...Jas ne go mrazam Hristijanstvoto,mozebi trgnuvas od toa sto ti Tolku mnogu go Mrazis Islamot,pa sega go prepisuvas toa i na drugite mislejci deka jas go mrazam Hristijanstvoto...Mislis deka se site kako tebe!!! Vtoro...Nikki,toa sto go pisuvase ne bese Provokacija ili Sala...Ako taa se salese,ce mozese da gi Opravdat pasusite koi vi gi potcrtav...No ja nema,no ne samo nea..nego nieden Hristijanin,ne procitav toa da go napravil....Ne mi e Cudno,bidejci ne e prv pat..Sekogas taka Bilo!!! Treta rabota Messinger..Neli Temava e za Biblija...??? Pa site mozeme da postavame prasanje,a vie ste tie koi treba da ja opravdate Biblijata!! No dosega nikoj ne go napravil toa... Taka da tvojata Konstatacija okolu Mrznjata..Frlija tamu u Atlanski Okean! Изменето од Halid ibn Velid - 15.Мај.2008 во 09:32 |
|||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
|||
trebo.r.a
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ајде ВЕЌЕ ВИДЕНО да се затвараат теми уште на самиот старт,иако многу подобро и поразредено ќе беше ако имавме посебни теми за контрадикциите на светите книги,но,сепак модераторите мислат поинаку,па да не им го кршиме ќејфот.
Еве за почеток ќе го изнесам РОДОСЛОВОТ НА ИСУС од евангелието по МАТЕЈ и ЛУКА каде што многу јасно може да се види дека се работи за контрадикторност: ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава 1 1 Книга на родословот на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов: 2 На Авраама му се роди Исак, на Исака му се роди Јаков, на Јакова му се родија Јуда и неговите браќа. 3 На Јуда му се родија Фарес и Зара од Тамара, на Фареса му се роди Есром, а на Есрома му се роди Арам, 4 на Арама му се роди Аминадав, на Аминадава му се роди Насон, на Насона му се роди Салмон; 5 на Салмона му се роди Вооз од Рава, на Вооз му се роди Овид од Рута, на Овида му се роди Јесеј; 6 на Јесеја му се роди цар Давид. На цар Давид му се роди Соломон од Уриевата жена. 7 На Соломона му се роди Ровоам, на Ровоама му се роди Авија, на Авија му се роди Аса, 8 на Аса му се роди Јосафат, на Јосафата му се роди Јорам, на Јорама му се роди Озија, 9 на Озија му се роди Јоатам, на Јоатама му се роди Ахаз, на Ахаза му се роди Езекија, 10 на Езекија му се роди Манасија, на Манасија му се роди Амон, на Амона му се роди Јосија, 11 на Јосија му се родија Јехонија и неговите браќа во времето на преселувањето во Вавилон. 12 По Вавилонската преселба, на Јехонија му се роди Салатиел, на Салатиела му се роди Зоровавел, 13 на Зоровавела му се роди Авијуд, на Авијуда му се роди Елијаким, на Елијакима му се роди Азор, 14 на Азора му се роди Садок, на Садока му се роди Ахим, на Ахима му се роди Елијуд, 15 на Елијуда му се роди Елеазар, на Елеазара му се роди Матан, на Матана му се роди Јаков, 16 на Јакова му се роди Јосиф, мажот на Марија, која го роди Исуса, наречен Христос. ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА Глава 3 23 Тој - Исус имаше околу триесет години, кога почна да проповеда и беше -(како што мислеа ) син Јосифов, Илиев, 24 Мататов, Левиин, Мелхиев, Јанаев, Јосифов, 25 Мататиев, Амосов, Наумов, Еслимов, Нангеев, 26 Матов, Мататиев, Семеинов, Јосифов, Јудин, 27 Јоананов, Рисаев, Зоровавелов, Салатилов, Нириев, 28 Мелхиев, Адиев, Косамов, Елмодамов, Иров, 29 Јосиев, Елиезеров, Јоримов, Мататов, Левиин, 30 Симеонов, Јудин, Јосифов, Јонанов, Елијакимов, 31 Мелаев, Маинанов, Мататиев, Натанов, Давидов, 32 Јесеев, Овидов, Воозов, Салмонов, Насанов, 33 Аминададов, Арамов, Есромов, Фаресов, Јудин, 34 Јаковов, Исаков, Авраамов Тарин, Нахоров, 35 Серухов, Рагавов, Фалеков, Еверов, Салин, 36 Каинанов, Арфаксадов, Симов, Ноев, Ламехов, 37 Матусалов, Енохов, Јаредов, Малелеилов, Каинанов, 38 Еносов, Ситов, Адамов, Божји. Може ли некој да ми појасни зошто Исусовиот родослов во овие две Евангелиа не е ист? |
|||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Zidarski ke moze ova nekako da go objasnis? Изменето од Halid ibn Velid - 15.Мај.2008 во 17:24 |
|||
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да.
Исус не се моли за Светот, а се моли за луѓето! Исус е Бог во Човечка Форма. Тој бил на земјата за да ја прати пораката до луѓето. Тој не се моли за спасение на светот, тој се моли за спасение на луѓето, односно на душите нивни. Оние кои ми ги даде, зашто се Твои - тоа се луѓето, сите луѓе, а не конкретен народ, како што се обидувате вие го разбирате. Сите сме Негови, сите сме Божји Чеда и сите нас, Тој не дава на Неговиот Син за да не избави. |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ZIDARSKI DA NE SE POVTORIME OVA VEKE GO IMAM PISUVANO NA TEMATA "KONTRADIKCII VO BIBLIJATA" KADE DO DEN DENESKA NE STE ODGOVARALE NA MOITE POSTOVI KOI STO GI POSTIRAV TAMU ....ODGOVARAJTE NA TIE KONTRADIKCII TAMU DAJTE OBJASNUVANJA ZA VAKVITE CESTI POJAVI VO BIBLIJATA.
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Халид - каде вели дека се моли само за Израелците во тој стих?!?! А во врска со тоа до кого е испратен, деновиве дискутиравме (како и многу пати претходно) и ти објаснив дека почнува од народот меѓу кој е роден, но потоа самиот вели дека неговото слово важи за сите народи и за сите времиња (за да не прашуваш каде - пак ќе речам - погледни ја приказната за жената Хананејка, само еден од примерите е).
Основното нешто што не го разбираш во цитираниот стих е дека не станува збор за избавување на материјалното - затоа што тоа е небитно. Материјалното е минливо. Станува збор за избавување на душите! Тоа е поважно. Не е светот важен, светот може да го снема, ама душите ќе останат, затоа што се вечни! А на темата - на кого се моли - пак ќе почнеме со Троиството и пак ќе се вртиме во круг, затоа ќе те замолам да се согласиме да не се согласуваме по таа тема. |
|||
|
|||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од Halid ibn Velid - 15.Мај.2008 во 21:10 |
|||
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Извини Халид, ама волку апсурдна логика, до сега немав сретнато тука на форумов... според тебе, што и да се напише, тоа нема да има смисла ако не ја потврдува твојата теза, која за жал, не е точна.
Јас ти дадов многу јасно, многу логично и многу точно објаснување. Ако ти не го прифаќаш (или не го разбираш), тоа е твој проблем. Ако треба пак нешто да напишам, ќе го напишам пак истото, затоа што нема друго објаснување, освен тоа. |
|||
|
|||
trebo.r.a
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Има,има -контра аргумент ти се сите Цитати во кои Исус рекол дека е испратен до Израелчаните,светиот дух забранил проповедање во Азија.Кратко кажано Исус немал универзална мисија. А твој проблем е што сакаш поинаква конотација да им дадеш на очигледните пасуси. |
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ајдеее... добро бе, во последниве неколку дена барем 5 пати дискутиравме за ова...
Прво - Светиот Дух не дозволил само на Павле и Тимотеј да одат во Азија. Второ - за изгубеното стадо Израилево - толку многу дискутиравме и објаснувавме и дадовме уште еден куп други цитати во кои се вели дека е пратен до сите народи, што веројатно има некаков проблем во комуникацијата штом не го разбирате... не знам како подобро да го објаснам тоа, така што - продолжете да не го разбирате. Тебе твојата, мене мојата вера... |
|||
|
|||
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
navedi mi kade toa svetiot duh gi imenuval pavle i timotej i kade rekol deka zabranata se odnesuva samo na tie dvajca .......ili pak navedimi kade toa svtiot duh veli deka zabranata ne vazi i za ostanatite????
|
|||
Внеси реплика | страница <1 33343536> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |