IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Света Троица
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Света Троица

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 26>
Автор
Порака
Ezan-a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Локација: Somalia
Статус: Офлајн
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ezan-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 21:00
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Mislam deka najednostavnoto objasnuvanje bi bilo ova:

Vodata e edna, no se manifestira vo tri formi - techna, cvrsta (zamrznata) i parea.

Toa e objasnuvanje za pretshkolksa vozrast.

Eve vaka ubavo si vikas deka vodata moze da bide techna smrznata i parea toa se tri svojstva na vodata aj sea kazi mi dali istovremeno moze da bide i techna i smrznata i parea hmmmm malce ke mu napravime problemi na decata od pred skolska vozrast znaci ako vodata e tecnha togas e voda ako e smrznata togas e mraz a koga e parea togas e vozduh znaci tri raboti sto ne mozat da bidat istovremeno voda znaci tie se tri raboti,ama objasnuvanje LOGICNO demek hahah a tie sto gi imas napisano vo istiov post podolu za sredna i za fakultet mi se cini i samiot ne se razbiras so pisuvas hmmm
Beautiful Mind

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 21:09
Ezan... убаво кажа Месинџер, објаснувањето е за претшколска возраст.
Ајде убаво да се дообјасни тоа со многу малку физика - водата кога е замрзната е пак вода, само што нејзиното својство е наречено мраз. Кога е пареа, тогаш е пак вода, а нејзиното својство се нарекува пареа (не воздух!).
Водата во исто време ги има и трите својства. Океаните, кои се поврзани меѓусебе, во исто време имаат делови кои се замрзнати, делови кои се течни и по целата своја површина испаруваат.
Објаснувањето на Чаир за Светиот Дух е сосема јасно. Толку е јасно, што ми станува јасно дека ти не сакаш да го разбереш и не си тука за дискусија. Тогаш - зошто пишуваш?!
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ezan-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 21:25
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ајде убаво да се дообјасни тоа со многу малку физика - водата кога е замрзната е пак вода, само што нејзиното својство е наречено мраз. Кога е пареа, тогаш е пак вода, а нејзиното својство се нарекува пареа (не воздух!).
Водата во исто време ги има и трите својства. Океаните, кои се поврзани меѓусебе, во исто време имаат делови кои се замрзнати, делови кои се течни и по целата своја површина испаруваат.
Објаснувањето на Чаир за Светиот Дух е сосема јасно. Толку е јасно, што ми станува јасно дека ти не сакаш да го разбереш и не си тука за дискусија. Тогаш - зошто пишуваш?!

Edno blic prasanje zosto bas mora de se TROICA zosto ako tvrdite deka veuvate vo EDEN BOG togas zosto se potrebni drugi dvajca toa me interesira Isus e vikate e Alfa i Omega e pa zosto tagas se potrebni uste dvajca,me interesira koga go raspnale Isus prasuval O Boze Zosto Me Ostavi zosto togas ne rekol o boze i sveti duhu zosto me ostavivte tuku rekol O Boze samo,ili uste po ednostavno zosto bara pomos od Bog koga samiot e toj Bog na kogo mu se obraka znaci SAMSEBE zboruval... ili pak nekoj imalo gore koj gi sledel negovite postapki se slozuvas ?
Beautiful Mind

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ezan-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 21:38
Beautiful Mind

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 21:44
На истото прашање е одговорено веќе стотина пати... ако тебе те мрзи да прочиташ, нема зошто да се повторуваме...
Do what is right, come what may...
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 22:09
Originally posted by Ezan-a Ezan-a напиша:

Edno blic prasanje zosto bas mora de se TROICA zosto ako tvrdite deka veuvate vo EDEN BOG togas zosto se potrebni drugi dvajca toa me interesira Isus e vikate e Alfa i Omega e pa zosto tagas se potrebni uste dvajca,me interesira koga go raspnale Isus prasuval O Boze Zosto Me Ostavi zosto togas ne rekol o boze i sveti duhu zosto me ostavivte tuku rekol O Boze samo,ili uste po ednostavno zosto bara pomos od Bog koga samiot e toj Bog na kogo mu se obraka znaci SAMSEBE zboruval... ili pak nekoj imalo gore koj gi sledel negovite postapki se slozuvas ?

Аман бе човек нели приметуваш дека си досадн се вртиш во круг 5 пати ти објаснувам дека е еден Бог во три лица дека нестанува збор за плитеизам туку за монотеизам твое право е дали ке сватиш и се спасиш или не ама не ги замарај другите неси интересен

Изменето од чаир - 13.Мај.2008 во 22:10
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ezan-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 22:34

На истото прашање е одговорено веќе стотина пати... ако тебе те мрзи да прочиташ, нема зошто да се повторуваме...

Fala mnogu eptem ubavo mi odgovori na prasanjeto ti blagodaram zidarski :)
Beautiful Mind

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ezan-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 22:39
Originally posted by чаир чаир напиша:

Originally posted by Ezan-a Ezan-a напиша:

Аман бе човек нели приметуваш дека си досадн се вртиш во круг 5 пати ти објаснувам дека е еден Бог во три лица дека нестанува збор за плитеизам туку за монотеизам твое право е дали ке сватиш и се спасиш или не ама не ги замарај другите неси интересен

Chair kolku sto gledam jas ti ni ednas ne si mi odgovoril ama i ne mora da mi odgovaras ti posto znam sto ke napses kako sekogas najubavo ti e tebe da si pisuvas na onaa tvoja tema Denes se slavi.. najaktiven si tamu i nikoj ne ti se mesa pisuvaj si tamu za tvoite svetci najdobro ti stoi i ti lezi toj sistem copy paste a ako prajme muabet za monoteizam vie ste daleku od toa posto i samiot zbor SVETA TROICA pokazuva deka veruvate vo GRUPA a isto taka moze da se kaze deka nekoi od vas se i IDOLOPOKLONICI aj sedete mi so zdravje

Изменето од Ezan-a - 13.Мај.2008 во 22:41
Beautiful Mind

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ezan-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 23:11
Beautiful Mind

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 23:24
O... pa posle tvojot posleden komentar jas pomisliv deka si otishol zadovolen so toa sto im gi zatvori ustite na site tuka, a ti si chekal neshto?

Sto chekash?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2008 во 23:49
Mene me interesira koj ke bide zakonodavec vo Rajot.
Otecot,Sinot ili Duhot ?
Dali tamu ke bidat trojca ili samo eden (posto velite deka eden e bog). Posto ne e krajot na svetot ete da recveme se podelil (neuzubillah) na tri dela... no dali ke se sobere ili i tamu ke bide trojstvo... kako toa go zamisluvate,kako e opisano?
Koj e tamu znaci zakonodavec ?
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2008 во 00:07

Zdr,Zidarski,koga nie upotrebuvame logika za Trojstvoo,vikate ne e Trojstvoto logika!OK,Koga upotrebuvame matematika,3=1,1=3Vikate ne e Trojstvoto matematika,no nejse...Sega ti trojstvoto go sporeduvas so Vodata...Ok,vo site tri situacii sostavot na vodata e H2O!!!!

Se nesto kazuvate ne e trojstvoto ova ne e trojstvoto ona..samo za da Izbegnete Temata...No nejse!!!

No,sto se slucuvat so Trojstvovo???

Spored ona sto vie sporeduvate so vodata,Vodata kazavme deka e vo site situacii H2O,no Trojstvovo,ne e ramnopravno.t.e.ne se site trojca isti!!

Kako sto sostavot na vodata e ist vo site tri situacii(poso ti go sporeduvas trojstvoto so vodata)..Treba sega i Trojstvoto da bide isto.t.e.Site trojca,treba da poseduvaat IsTOznaenje,Ista moc,Ista Vlast..Bukvalno Isto se!!!

No toa e daleku,mnoooooguu daleku!!

Ke ti navedam eden pasus...Isus ne znael koga e Sudniot den...Svetiot Duh isto taka ne znael..A samo Otecot go nael toa....Zarem ne se edno Isto?????

Vtora rabota...vo eden pasus(mislam vo marko bese)..Vikat..Ako go Bogohulite Isusa,ke vi se prostet,no ako go Bogohulite svetiot Duh,nema da vi se Prostet nitu na ovoj svet nitu na Idniot(se izvinuvam,ako gresno citirav..No vaka nekako bese pasusot).....Pa zarem ne se edno Isto,Isus i Sv,Duh????

Zosto ako se Bogohulet Isus se prostuvalo,a Sv.Duh ako se Bogohulet,nema da se Prostet!!

Znaci tuka Sv.Duh e Privilegiran...Ili e Povazen od Isusa???

Ako se site trojca isto,Togas zakonite ke vazat za site trojca isto..Site trojca ke znaat Isto...Site trojca ke prostuvaat isto...Site trojca ke imaat ista moc......No tuka Zidarski,se e obratno...eden so drug ne se soglasuvaat..Edniot znae drugite ne znaat,Za edniot se prostuvalo za drugiot ne...ne znam sega vo kogo e problemot zidarski,Dali kaj nas ili kaj Vas??

Изменето од Halid ibn Velid - 14.Мај.2008 во 00:25
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2008 во 00:08

Ајде кога веќе Зидарски и Месинџер посегнаа по научно објаснување на Светото Тројство поврзувајќи го со водата (како пример) и нејзините три состојби,се решив да пишувам малце поопширно, за Иншаллах да ги сузбијам нивните наводи,исто така од научна страна.

Да почнам:

Многу христијани кога ќе ги запрашате за Светото Тројство да ви дадат објаснување,покрај другите примери ќе слушнете дека тоа го објаснуваат и со примерот на водата и нејзините три состојби:

1.Течна – вода
2.Цврста -мраз
3.Гасовита-пареа

Па така велат водата ги има овие три состојби но нејзиниот состав не се менува,така е и со Тројството.

Но,ајде да видиме дали навистина е така.

За водата не спориме тоа е Ок,таа навистина може да се менува во три состојби а при тоа нејзиниот состав е секогаш ист,т.е. не се менува.Таа е H2o и секогаш има 2 атоми на Водород и 1 атом на кислород.

Но што е со Светото Тројство?

Ајде најпрвин да го видиме концептот на Светото Тројство:

1.Татко
2.Син
3.Свет Дух

Христијаните велат како што водата ја менува формата така и Бог но сепак,водата е вода,а Бог е Бог.

Ајде да не ги растажуваме на почетокот,ќе им речеме Ок вие објаснувањето за формата на Тројството,го прифаќаме како ваш аргумент,но што е со составот?-Дали составот останува ист,како кај водата?

Хмммм,интересно нели...

Драги мои Христијани сите добро знаеме дека Бог и Светиот Дух имаат ДУХОВЕН ОБЛИК-ФОРМА.Додека Синот или човечките битија се од месо и коскиТОА НЕ Е ИСТО!.

На луѓето им треба храна ,на Бога не муе потребна храна -ТОА НЕ Е ИСТО!

На луѓето им се потребни сите овосветски намирници ,додека на Бог не му се потребни-ТОА НЕ Е ИСТО!

Отворете го Новиот Завет кај Лука 24:36-39:
“36И додека тие уште зборуваа за тоа, Сам Исус застана меѓу нив и им рече: „Мир вам!”
37 А тие збунети и уплашени мислеа дека гледаат дух.
38 А Тој им рече: „Зошто сте збунети? И зошто се јавуваат сомненија во вашите срца?
39 Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”

Хмммм,а потоа следува 40-43:

40 И кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете.
41 А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”
42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе.
43 Тој го зеде и јадеше пред нив.

Што сакал Исус да докаже во овие цитати? Дека е Бог?НЕ! НАПРОТИВ,ДЕКА НЕ Е БОГ!

Тој јадел,тој бил човек од месо и коски А ДУХОТ НЕМА МЕСО И КОСКИ.

Ова докажува дека нема ни научна основа дека Отецот,Синот и Светиот Дух се БОГ!

Самиот збор Тројство не егзистира никаде во Библијата,но,се спомнува во к*р,анот.

Сура Ниса 171 ајет:
“...и не зборувајте: Тројца се!.Престанете,тоа е подобро за вас...”

Сура Маиде 73 ајет:“Сосема не веруваат оние кои велат:Аллах-Бог е еден од тројцата!.Нема друг Бог освен еден Бог.....”

Драги мои Христијани: Исус никогаш за себе не рекол дека е Бог. Единствен стих кој е најблиску до Тројството е во Првото Јованово Послание,5 глава,стих 7:

7 (Зашто тројца се Кои сведочат во небото: Таткото, Словото и Светиот Дух; и Овие Три се едно).

Гледате ли нешто необично во овој стих?-гледате ли дека целиот стих е ставен во заграда?-Сте се запрашале ли зошто е тоа така?-Ако не сте се запрашале,еве јас ќе ви кажам:

Прочитајте ја Ревидираната стандардна верзија на Библијата,која што ја ревидирале најеминентните христијански научници со најголеми теолошки титули во соработка со 50 различни кооперативни деноминации. И тие велат дека ОВОЈ СТИХ од Првото Јованово Послание,глава 5,стих 7 е:
-интерполација
-фабрикација ,или ИЗМИСЛЕН СТИХ!-

И како таков го исфрлиле од Библијата.

Продолжуваме:

Исус никогаш себе си не се сметал за Бог.Не постои ниту еден недвосмислен цитат во Библијата каде Исус вели:”Јас сум Бог! ,или: “Мене обожавајте ме!”.

Напротив,ако ја читате непристрасно Библијата таму ќе најдете многу цитати каде тој рекол:

Јован 14:28:
...Мојот Татко е поголем од Мене.

Јован 10:29:
Мојот Татко - Кој ми ги даде - е поголем од сите...
Матеј,12:28:
...Јас ги изгонувам демоните преку Духот Божји...

Лука,11:20:
Јас ги изгонувам нечистите духови со Божјиот прст,

Јован,5:30:
Јас ништо не можам да правам Сам од Себе; како што слушам, така судам, и Мојот суд е праведен, зашто не ја барам Мојата волја, туку волјата на Оној, Кој Ме прати.

Драги мои,зарем не е крајно време да и погледнете на вистината во очи?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ezan-a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2008 во 00:13
Allah da te nagradit za odlicniot post trebo
Beautiful Mind

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 26>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.