|
Библијата и Инцестот |
Внеси реплика | страница <1 45678 9> |
Автор | ||
demnac
Нов член Регистриран: 11.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ima mnogu raboti sto ke se menuvaat vo opstestvata i ke bidat se poveke cudni.Za 1000 godini mozebi sekoj pasos ke im se cini na niv cuden,kako jadele meso vo biblijata ili sto znam.Edno e neizbezno denes covekot nastojuva vo sekoj pogled da bide bog,a zaborava deka e krsliv kako staklo.Uste ne znae da objasni kako dosol tuka,zasto zivee.Ziveeme da sme stvorele potomstvo.I sto so toa.Umiram.Zatoa saka da veruva deka ima poveke posle ovoa.Nadvor od tema sum ama morav da se iskazam.
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sekoja cest za misterx ... |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас се извинувам ако бев погрешно разбран - кога го спомнав к*ранот, навистина прашував, не давав контра-аргумент! Како настанува размножувањето на првите луѓе според к*ранот, ако некој знае да објасни...?
Ебу - повторно ќе ти речам - Мојсеј не е од нелегален брак, затоа што законите се изнесени дури во третата книга. Откако се поставени законите - дај ми пример каде што пророците ги нарушуваат, а не биваат казнети за тоа. И уште еднаш ќе потенцирам - во Библијата, пророците се луѓе. Обични луѓе, кои се посветени на Бога. Не заради нивните семејства, не заради лозата од која потекнуваат, не заради статусот нивни во општеството. Тие се пророци затоа што Тој така решил. И тоа е токму убавината, што обичниот човек може да биде најсвета личност... затоа што секој од нас е од Бога создаден. |
||
Azrael
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I jas bas toa sakav da go postavam za debata
Ako spored Biblijata razmnozuvanjeto e plod na incest, da vidime sto veli k*ran za toa. I tamu kako jas sto znam Adam e prviot covek |
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еве ќе одговорам според моето скромно знаење. Сите луѓе по крвно-сродна или биолошка основа освен Иса а.с. се нарекуваат БЕНИ АДЕМ - СИНОВИ ИЛИ ПОТОМЦИ АДЕМОВИ.Сепак,к*р,анот ги спомнува и сопствените Адемови синови,само што не ги именува( 5:27). Во Адемово време секогаш се раѓале по ДВЕ ДЕЦА-БЛИЗНАЦИ-МАШКО И ЖЕНСКО.Ниеден брат не смеел да ја ожени сестрата близначка,значи уште на почетокот се водело рачун за тоа. Според Адемовиот шериат (Верозаконик) кој му го дал Бог,забрането било женење со мајка,ќерка и сестра близначка. Тоа е она што се спомнува за Адем и неговите деца.Понатака со текот на множењето на луѓето се водело строго рачун за женењето и инцестот бил строго забранет ,а што се однесува до Ибрахима (Авраам),Лут,(Лот),ЈакубЈаков), (за разлика од Библијата,к*р,анот е јасен и стриктен и никаде не зборува за инцест на правен од овие Аллахови Пратеници.Овие Аллахови Пратеници биле чесни и чедни и представувале вистински пример за својот народ. Според Исламот овие работи не можат да се земат за вистински и точни,онака како што ги наведува Библијата,и општо прифатено мислење е дека овие Библиски пасуси и цитати немаат никаква вредност,наравоучение и етика во нив,туку едноставно се вметнати,напишани од човечка рака,а се со цел да се извалка честа на одредени Божји пратеници преку кажувањата за инцестот кои тие го направиле.Секој обид за оправдување на овој чин,за нас муслиманите е неприфатлив. |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тогаш како според Коранот се одвива геналогијата? Како децата на Адам направиле свои деца, со кого?
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
trebo.r.a
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас мислам дека многу убаво ти одговорив. Читај повторно: Во Адемово време секогаш се раѓале по ДВЕ ДЕЦА-БЛИЗНАЦИ-МАШКО И ЖЕНСКО.Ниеден брат не смеел да ја ожени сестрата близначка,(т.е. имал право да се ожени со сестрата близначка од другиот брат)Значи уште на почетокот се водело рачун за тоа. Според Адемовиот шериат (Верозаконик) кој му го дал Бог,забрането било женење со мајка,ќерка и сестра близначка. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Trebo, ajde prochitaj se ushte ednash sto si napishal i razmisli koi od dvata para bliznaci ne se brakja i sestri od ist tatko i majka.
Изменето од Messenger - 12.Мај.2008 во 18:50 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сепак се браќа и сестри, зарем не? Во тој случај, каде е разликата?!
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
trebo.r.a
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изгледа вие треба мене да ме препрочитате.Јас не реков дека тие не се браќа и сестри туку дека во почетокот се водело грижа машкото да не ја зема својата сестра близначка.Ако си ја читал Библијата вероватно си чул за Хабил и Кабил (Абел и Каин),и поради што го убил Каин на брат му. |
||
trebo.r.a
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Разликата е во Лот,Авраам и Јаков.Во Библијата се спомнуваат овие личности (поготово првите двајца),дека направиле инцест.И поентата на оваа тема е токму тоа,а не почетокот на множењето на човечката врста.Тука има огромна разлика,од времето на Адам до времето на Авраам и Лот има огромна разлика која само Бог ја знае.Во Библијата тоа што го пишува,к*р,анот го отфрла и негира. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Trebo, si uchel biologija? Ako si uchel, kazhi mi koja e razlikata megju sestra rodena pred ili posle bratot spored genskiot zapis, osobeno koga se rabotelo za Adam i Eva? Ili so drugi zborovi, zoshto edniot sluchaj bi bil incest, a ne drugiot? Изменето од Messenger - 12.Мај.2008 во 19:14 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Azrael
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Bratot
ne smeel da ja ozeni sestrata bliznaca, ama onaa drugata od vtoriot par
bliznaci smeel. O Zoti! Pa ako roditeli se Adam i Eva site nivni deca
SE braka i sestri, sto ima veze bliznak ne bliznak. Ajde da ne vrtime
vo krug-mora razmnozuvanjeto da nastanalo so takanarecen incest - i ako
go zememe Bibliskiot model i evoluciskiot taka e. A kako gledam i vo
islamot e taka. Ako bile Adam i Eva PRVITE luge na zemjata, nivnite
potomci MORALE da opstat megu sebe za da se prodolzi coveckiot rod-
bezrazlika kolku bizarno nas toa ni izgleda OD DENESEN aspekt. Na nas
denes ni izgleda i deka deva Marija bila mnoooogu mlada za majka i deka
onaa famozna Ajse na Muhamed bila dete sprema nego, ali ete na niv ne
im bilo cudno togas.
Sto ve frapira tolku? |
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mozhebi Trebo ima nekoe objasnuvanje za neincesivno mazhenje i zhenenjeto na brakja i sestri za koe ne sme znaele do sega. Da go pochekame negoviot odgovor...
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 45678 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |