IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Југоносталгичар сум...признавам
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Југоносталгичар сум...признавам

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3536373839 213>
Автор
Порака
DelijaSkopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2008 во 16:30
Originally posted by Makijaveli Makijaveli напиша:

najgolemi Jugonostalgicari se Slovencite i Bosancite be momak...koj te informira tebe...sto spisanija citas..."Nas Svet".."Rosica"...ili 'Vecer' na Latas najnovata igracka ?...informiraj se podobro...Slovencite se najgolemite Jugonostalgicari [/QUOTE]

Во право си Макијавели... Потполно... А после нив се Македонците и Србите, па Црногорците и има доста и меѓу Хрватите... Кратко кажано, во сите бифши YU земји има гооолема носталгија...
Кон врв
only_me Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: Israel
Поени: 295
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2008 во 20:20
Se sobraa delliite da placat zaedno:D
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2008 во 20:41
Да ама плачеме за Македонија... Зошто нема кој друг...
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2008 во 22:28
Originally posted by mamma mamma напиша:

Sum,...jugonostalgichar,..mi fali koga odam na Jadransko more,a nemozam da recham-NASHE MORE...

... neznam dali e toa jugonostalgicarstvo... ili nostalgija po mladosta... i slobodata vo dvizenjeto... 15 dena Jadran...pa malku do nekoj od kampovite niz Makedonija... pa zlatnite pesoci ili  nekoe drugo mesto na Crno More...pa Leptokarija... ili malu nadolu/levo ...desno...pa Trst po farmerki... Solun po mandarini... a sega ovie pusti vizi... gi zatvorija mladite... ubavo e da mozea slobodno da odat... da vidat nadvor... i da svatat deka kaj nas e naj ubavo... zatoa nie odevme i se vrakavme...
Кон врв
kire_nedelkov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 23.Февруари.2008
Поени: 1228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kire_nedelkov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2008 во 23:59
a sto mu fali na eden prosecen romanec, kazete mi, koga za 15 evra ke letne so avion do Palma De Majorka, do Pariz, do London, ke pomine odmor niz Italijanskite sela, ili Svajcarskite alpi... itn?

znaci toa sto sme zatvoreni, ne e nicija vina tuku nasa sopstvena.

e da prasam dali togas nekoj ke bide 'nostalgicen' za tugoslavija.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2008 во 00:17
Originally posted by kire_nedelkov kire_nedelkov напиша:

interesen istoriski fenomen e deka vmro i hdz imale mnogu tesna sorabotka uste daleku nazad vo minatoto... a najgolem zaednicki cin na borbata za sloboda e ubistvoto (atentatot) na srpskiot kral vo Marsej, koj zaedno go spremale hrvatskite i makedonskite patrioti.

poseben eden klip za nasiot prijatel Delija Patriot

Кои Македонски патриоти кога тоа е Бугарското вмро, а ти се китиш со туѓи перја и се сладиш на убиства, а од друга страна велиш Србите убивале... Јаден си...
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2008 во 00:23
Originally posted by DelijaSkopje DelijaSkopje напиша:

interesen istoriski fenomen e deka vmro i hdz imale mnogu tesna sorabotka uste daleku nazad vo minatoto... a najgolem zaednicki cin na borbata za sloboda e ubistvoto (atentatot) na srpskiot kral vo Marsej, koj zaedno go spremale hrvatskite i makedonskite patrioti.

poseben eden klip za nasiot prijatel Delija Patriot

Кои Македонски патриоти кога тоа е Бугарското вмро, а ти се китиш со туѓи перја и се сладиш на убиства, а од друга страна велиш Србите убивале... Јаден си...

Не е тоа бугарско вмро........сега во вмро има повеќе комунари него што има со сдсм........работите се сменија........
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
only_me Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: Israel
Поени: 295
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2008 во 00:26

I dvajcata ste srbi ili srbomani! Taka za Makedonija nemozete da placete nema nisto sto ve vrzuva za nea, posebno Stevan cosidetto Macchiaveli go istakna i javno deka ovaa drzava mu e nametnata, no za zal nemi replicira koga go sovetuvav da si se preseli u Srbija, barem ke go dise vazduhot so mu nedostiga od SFRJ.
A so se odnesuva do hdz i vrmo nekoi vrski ovo ono, e samo dokaz deka posle 20 godini seuste razmisluvas alla komunjara! Se sto e vredno e samo KPJ drugoto e predavnicki ili bugarofislki.
Nekoj rece odele vo trst, da odele vo trst a od tamu na Goli Otok direkno...taka toa e..
TAzno e sto nesakate da sfatite kolkavo zlo bese komunizmot. Zrtvite vo SSSR se daleku povisoki od site evrei vo evropa sto gi iscisti Hitler. Ama vie pak samo za fasizmot velite bil los, a komunizmot bil "zlatno doba"...slepci!
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2008 во 09:46
pa ajde eve od denesnoto zlatno doba , od densnata realnost , od denesnata vlada koja ni e najdobra i najmnogu napravila dosega za Makedonija.

eden primer koj moze da se pomnozi najmalku so 1 000 isti.

vo emisijata na Robert utrovo tema bese rabotnickite prava ... i se javi zena koja rabotela vo detska gradinka, znaci ministerstvo za trud i socijala ... so dogovor na delo , bez socijalno i zdravstveno osiguruvanje .... inspekcija pri kontrola gi naogja i spored zakonot gi kaznuva niv , vrabotenite so dogovor na delo.... koja ironija na samata vlada.... rabotnikot ne e toj sto treba da odi da se prijavi i da plaka osiguruvanje tuku rabotodavecot .... inspektorite treba da gi kaznat rabotodavcite, znaci ministerstvoto treba da se kazni samoto sebe....

vo sugaviot komunizam , rabotnikot ne rabotel bez socijalno osiguruvanje , dali bil na zamena ili kako pripravnik si imal osiguruvanje i site prava, a pripravnickiot staz ne trael vecno , tocno se znaelo deka posle 6 meseci ili ke dobies resenie za neodredeno vreme ili nema nikoj da te eksploatira .

denes im e ubavo samo na onie koi so krazbi , manipulacii i zloupotreba na situaciite i polozbite se steknale so bogatstvo , ne plakaat danoci i osiguruvanje za vrabotenite , i site od cistacka do direktor se osigureni na minimalec ( ako se osigureni)

Изменето од butel2 - 06.Мај.2008 во 09:49
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2008 во 09:54
Originally posted by only_me only_me напиша:

I dvajcata ste srbi ili srbomani! Taka za Makedonija nemozete da placete nema nisto sto ve vrzuva za nea, posebno Stevan cosidetto Macchiaveli go istakna i javno deka ovaa drzava mu e nametnata, no za zal nemi replicira koga go sovetuvav da si se preseli u Srbija, barem ke go dise vazduhot so mu nedostiga od SFRJ.
A so se odnesuva do hdz i vrmo nekoi vrski ovo ono, e samo dokaz deka posle 20 godini seuste razmisluvas alla komunjara! Se sto e vredno e samo KPJ drugoto e predavnicki ili bugarofislki.
Nekoj rece odele vo trst, da odele vo trst a od tamu na Goli Otok direkno...taka toa e..
TAzno e sto nesakate da sfatite kolkavo zlo bese komunizmot. Zrtvite vo SSSR se daleku povisoki od site evrei vo evropa sto gi iscisti Hitler. Ama vie pak samo za fasizmot velite bil los, a komunizmot bil "zlatno doba"...slepci!

... nie koi zboruvame za nekoi dobri vreminja... ne sme so muzejska vrednost... zboruvame za periodot posle 80 ata .. koga od komunizmot nemashe ni bukvak... Nikoj ne gi negira zlodelata na postvoenite vreminja...Fakt e deka so crveniot pasosh se patuvashe segde... sega sekoj shto ke saka da otpatuva bilo kade e izlozen na torturi pred i vo  ambasadite. No koga ne bi postoela nadez deka ke se promenat rabotite... lugeto ke baraat promeni. Samo da se osvestat politicarite... da ne igraat leva ruka desni dzep... ke ima za site...Vaka 5% ekstra bogatashi... 95 % na granica na egzistencija... Mozebi zatoa kaj generaciite koi ziveeja vo jugoslavija od 80-90 ima po malku nostalgija za dobrite vreminja... pomladite ne mozat da go razberat toa shto ne go doziveale...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kire_nedelkov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2008 во 10:57
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

... nie koi zboruvame za nekoi dobri vreminja... ne sme so muzejska vrednost... zboruvame za periodot posle 80 ata .. koga od komunizmot nemashe ni bukvak... Nikoj ne gi negira zlodelata na postvoenite vreminja...Fakt e deka so crveniot pasosh se patuvashe segde... sega sekoj shto ke saka da otpatuva bilo kade e izlozen na torturi pred i vo ambasadite. No koga ne bi postoela nadez deka ke se promenat rabotite... lugeto ke baraat promeni. Samo da se osvestat politicarite... da ne igraat leva ruka desni dzep... ke ima za site...Vaka 5% ekstra bogatashi... 95 % na granica na egzistencija... Mozebi zatoa kaj generaciite koi ziveeja vo jugoslavija od 80-90 ima po malku nostalgija za dobrite vreminja... pomladite ne mozat da go razberat toa shto ne go doziveale...

mnogu dobra bese sporedba na only me. vsushnost i vo nacisticka germanija im bese DOBRO na nacistite i na nivnite podanici, na onie na funkcija, pa moze da se kaze i na narodot (so visokiot standard). Ama cekajte be lugje? zar sme nie lugjeto ISTO kako i zivotnite, pa samo da ne interesira od koja livada sme pasele i kolku treba imalo?

a sto so site zlodela? sto so site izmaltrerirani lugje od kodosite? vie koi nemate svoi lugje koi stradale, mozete da se udarate vo gradi, zatoa sto najverojatno i samite ste bile od kodoski familii, i ste imale korist od toa. znam za kodosite na moeto semejstvo deka se uste imaat 2 stana vo zgradite do sobranieto. i toa bez nikakva rabota, samo so pisuvanje lazni izvestai...

epa sega mozam da znam zosto se 'nostalgicni'...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2008 во 11:09

... nie koi zboruvame za nekoi dobri vreminja... ne sme so muzejska vrednost... zboruvame za periodot posle 80 ata .. koga od komunizmot nemashe ni bukvak... Nikoj ne gi negira zlodelata na postvoenite vreminja...Fakt e deka so crveniot pasosh se patuvashe segde... sega sekoj shto ke saka da otpatuva bilo kade e izlozen na torturi pred i vo ambasadite. No koga ne bi postoela nadez deka ke se promenat rabotite... lugeto ke baraat promeni. Samo da se osvestat politicarite... da ne igraat leva ruka desni dzep... ke ima za site...Vaka 5% ekstra bogatashi... 95 % na granica na egzistencija... Mozebi zatoa kaj generaciite koi ziveeja vo jugoslavija od 80-90 ima po malku nostalgija za dobrite vreminja... pomladite ne mozat da go razberat toa shto ne go doziveale...

mnogu dobra bese sporedba na only me. vsushnost i vo nacisticka germanija im bese DOBRO na nacistite i na nivnite podanici, na onie na funkcija, pa moze da se kaze i na narodot (so visokiot standard). Ama cekajte be lugje? zar sme nie lugjeto ISTO kako i zivotnite, pa samo da ne interesira od koja livada sme pasele i kolku treba imalo?

a sto so site zlodela? sto so site izmaltrerirani lugje od kodosite? vie koi nemate svoi lugje koi stradale, mozete da se udarate vo gradi, zatoa sto najverojatno i samite ste bile od kodoski familii, i ste imale korist od toa. znam za kodosite na moeto semejstvo deka se uste imaat 2 stana vo zgradite do sobranieto. i toa bez nikakva rabota, samo so pisuvanje lazni izvestai...

... alo... reteriraj malku so navredite... eden od brakata na mojot dedo e utepan tokmu od shiponi-imvorbirovci ili udbashi.... za da im go zemat bogatstvoto... na mazot mi familijata seushte se tuzi za vrakanjeto na imanjata kupeni so suvo zlato... od onie koi tvrdat deka vlozile vo kukite i stanovite...ama ne kazuvaat deka im se dadeni po zaslugi... niti deka nekoj zdravje izgubil koga im gi zele... no toa ne mi dava za pravo na site luge na koi im bilo ubavo... i ako vnimatelno citash... zboruvam... za 80/90 godini da gi narekuvam shpioni i predavnici... ocigledno Makedonija ushte dolgo nema da se izleci od podelbi i filstva... pa posle bugarite, grcite i ne znam koj ni e kriv...
Кон врв
SkySurfer Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Мај.2008
Локација: Sweden
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SkySurfer Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2008 во 11:25
Originally posted by diogenskopje diogenskopje напиша:

e pa vaka..jas sum JUGONOSTALGICAR...priznavam..Mnogu mi e
tesko..da ja svatam gluposta..Yugoslavija..zemjata vo koja sum
roden..nekoj so samo eden dekret da mi ja odzeme i da mi kaze deka
poveke ne postoi..Za samo nekolku godini da se naviknam deka poveke
Julijskite Alpi ne se pokrivot na mojot dom..nego toa e Sar Planina (vo
koja baj d vej,sega se sankaat nekoi "novi decki")..da mi kazat deka
ako sakam mozam da se brckam samo vo Ohridskoto ezero..na onie nekolku
plazi polni so razni pozeri..ne blagodaram..ne sakam da stojam pred
ogledalo nekolku casa pred plaza..Sakam povtorno da mozam da trgnam od
Ulcinj kon Istra...da se brckam vo Bar..da setam po Stradun vo
Dubrovnik..da odmaram na Splitskata Riva...da trknam do festivalot vo
Neum..so traekt da prosetam do Korcula..a vecerta da ja zavrsam u nekoj
lokal na Hvar..utredenta sakam da gi vidam Brioni..Plitvickite
ezera..da vlezam vo Postoinskata jama...da vozam tocak nekade niz
Alpite..a na vrakanje sakam da uzivam vo Slavonija..vo Vojvodina..da
lezam u seno..da gledam vo neboto (koj ne go poglednal neboto nad
Slavonija..mnogu izgubil)..sakam da se spustam po ubaviot plav
Dunav..zal mi e no Vardar e premnogu maten za mene...A vecerta moze
pijacka na Petrovaradin..ili Kalemegdan..zavisi do kade ke stignam
(bidejki ovaa zemja ne se proaga za 3 casa..za nea trebaat 3
meseca)...na vrakanje..Kopaonik..Zlatibor...Da bidam
iskren mene teritoriite nikogas ne mi nedostasuvale..mi falat lugeto na
tie teritorii..i nivnite vina..Na Sar Planina ionaka ne sum bil 15
godini..a Aerodrom odamna go osekam kao moja republika......Da
mozeme bar da se vratime vo 1990 godina i malku poinaku da gi rezirame
narednite 15 godini.Bi sakal Yugonostalgijata da se siri kako
epidemija..Pod istoto zname osvojuvavme pehari..zlatni medali..bevme
sampioni..evropski..svetski..i naednas pred 18 godini vremeto
zastana..nisto..mrak..nekoi idioti ne zrtvuvaa site nas poradi
udobnosta na sopstvenite fotelji....Reagirajte kako sakate...me
boli uvo..ali brate ne sakam Velika Srbija..ne sakam Hrvatska do
Drina..ne sakam Golema Albanija..si ja sakam bre mojata stara dobra
Yugoslavija љубов

ednostavno i korektno kazano.Samo onoj sto go doziveal,moze da napravi razlika sto izgubil a sto dobil,mi nedostiga mojata stara dobra Yuga      
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kire_nedelkov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2008 во 12:06

... alo... reteriraj malku so navredite... eden od brakata na mojot dedo e utepan tokmu od shiponi-imvorbirovci ili udbashi.... za da im go zemat bogatstvoto... na mazot mi familijata seushte se tuzi za vrakanjeto na imanjata kupeni so suvo zlato... od onie koi tvrdat deka vlozile vo kukite i stanovite...ama ne kazuvaat deka im se dadeni po zaslugi... niti deka nekoj zdravje izgubil koga im gi zele... no toa ne mi dava za pravo na site luge na koi im bilo ubavo... i ako vnimatelno citash... zboruvam... za 80/90 godini da gi narekuvam shpioni i predavnici... ocigledno Makedonija ushte dolgo nema da se izleci od podelbi i filstva... pa posle bugarite, grcite i ne znam koj ni e kriv...

ne znam kade (sakam konkreten odgovor) vide navreda?

poglema navreda kon dedo ti i kon predcite na tvojot maz ima li od tvojot stav i 'ljubov' kon zlostornicite? da ne boleduvas od stokholmov sindrom (ova seriozno)?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3536373839 213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,889 секунди.