IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата и Инцестот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата и Инцестот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 02:31
Jasno i glasno. Toa se Bozhjite zborovi, a ne onoa sto se opishuva kako grev vo Stariot Zavet.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
HILAFET_CH Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 10.Април.2008
Поени: 138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај HILAFET_CH Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 02:53
Steta tolku mnogu interesantna tema ,i bi sakal da cujam nesto poveke od hristijanite na ovaa tema .No sto e tuka toa.Ili ne znaete ili ne sakate da zboruvate na ovaa tema?
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 02:55
Pa corav li si vidis li sto ti odgvori messanger ......
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај HILAFET_CH Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 03:07
Nisam ja corav ,corav da bi po svijetu hodao ,budi molim te malo pristojniji mene jednostavno zanimalo sta imate ti i tvoja braca na ovu temu da pricate jer ipak to stoji u vasim knjigama i nadao sam se da mozete malo opsirnije o tome govoriti ali ako vas to boli ?NE Mora biti.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 03:12
Хилафет - ова е втора тема на истото прашање и толку се изназборевме и се објаснивме. Кога Ефендија ја постави истата тема, на секое прашање одговоривме. Сега, јас веќе одговорив. Не знам што тоа не ти е јасно...?! Воопшто не е болна тема, напротив. Сериозно - што тоа не е јасно, а што веќе не е одговорено?!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 03:16
Mozhebi ne gi razbira odgovorite?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 03:26
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

ЛЕВИТ - ТРЕТА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 18                                         

1 Господ му рече на Мојсеја:

2 „Зборувај им на Израелевите синови и речи им: ‘Јас Сум Господ, ваш Бог.

3 Не правете како што се прави во Египетската Земја, каде престојувавте; ниту правете како што се прави во Ханаанската Земја, каде ве водам; не поведувајте се по нивните обичаи!

4 Исполнувајте ги Моите закони; исполнувајте ги Моите заповеди; одете според нив. Јас Сум Господ, ваш Бог.

5 Затоа, пазете ги Моите закони и Моите наредби: кој ќе ги исполнува, ќе биде жив. Јас Сум Господ!’

6 ‘Никој од вас нека не и се доближува на крвна роднина, за да ја открие нејзината голота. Јас Сум Господ!

7 Не откривај ја голотата на татка ти ни голотата на мајка ти. Мајка ти е, не ја откривај нејзината голота.

8 Не ја откривај голотата на жената на татка ти; тоа е голота на твојот татко!

9 Не ја откривај голотата на сестра си - на ќерката на татка ти или на ќерката на мајка ти - било да е родена во куќата или надвор од неа!

10 Не ја откривај срамотата на ќерката на твојот син, ниту на ќерката на твојата ќерка! Па нивната срамота е твоја сопствена срамота.

11 Не откривај ја голотата на ќерката на жената на татка ти! Зашто, родена од татка ти, таа ти е сестра.

12 Не откривај ја голотата на сестрата на твојот татко! Па таа е крв на татка ти.

13 Не откривај ја ни срамотата на сестрата на мајка ти! Па и таа е крв на твојата мајка!

14 Не откривај ја срамотата на татковиот брат! И не приближувај и се на неговата жена; таа е твоја стрина.

15 Не откривај ја голотата на твојата снаа! Таа е жена на сина ти. Не ја откривај нејзината голота.

16 Не ја откривај голотата на жената на твојот брат! Тоа е голота на брата ти.

17 Не ја откривај голотата на некоја жена и на нејзината ќерка! Не жени се со ќерката на нејзиниот син, ниту со ќерката на нејзината ќерка, за да им ја откриеш голотата; тие и се еднокрвни; тоа е беззаконие.

18 Не земај за себе некоја жена заедно со сестра и, за да и ја направиш соперничка; за да и ја откриеш преку неа, голотата, додека оваа е жива.’

19 ‘Не приближувај и се на жена кога е во нечистотата на својот месечен ред, за да и ја откриеш голотата!

20 Не легнувај со жената на твојот ближен; ќе се онечистиш со неа.

21 Не дозволувај некое твое дете да му биде жртвувано на Молоха; не го обесчестувај името на твојот Бог. Јас Сум Господ!

22 Не легнувај со маж како што се легнува со жена, тоа е гнасно и одвратно.

23 Да не си легнал ниту со некое животно, ќе се онечистиш од него. И жената не смее да застане пред животно, за да се спари со него. Тоа е гнасно и бесрамно.’

24 ‘Не се онечистувајте со ништо од тоа! Со сè тоа се онечистуваат народите, што Јас ги гонам пред вас.

25 И земјата стана нечиста. Затоа ќе ја казнам за нејзините гревови, па земјата ќе ги изблува своите жители.

26 Вие пак пазете ги Моите заповеди и Моите закони: не правете ниту едно од тие гнасни нешта - ни вие ни странецот, што живее меѓу вас.

27 Зашто сите тие гнасотии ги правеа луѓето на оваа земја, што е пред вас; и земјата стана загадена;

28 за да не ве изблува и вас земјата од себе, кога вие ќе почнете да ја загадувате, како што таа ги изблува народите, кои беа пред вас.

29 Ако некој ги прави сите тие гадости; душите на тие кои го прават тоа ќе бидат истребени од својот народ.

30 Затоа пазете ги Моите повелби, за да не постапувате според гнасните обичаи, според кои постапуваа пред вас, и за да не се онечистите со нив. Јас Сум Господ, ваш Бог!’”

Eve vi Bozhja zapoved za incesot vo Biblijata!
Toa sto nekoi pravele inces toa ne znachi deka Bog go odobril toa. bash kako shto kazha zidarski, toa e napisano za da ni dade primer kako ne treba da pravime, a kako treba da pravime vi e dadeno vo stihovite pogore!
Kako sto gledate vo Biblijata Bog go zabranil incesot i na nieden Bozhji prorok ne mu ja dal snaata za zhena, kako sto e toa sluchajot so Muhamed (na kogo alah mu ja dal da ja ozheni zhenata na svojot sin)
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 03:35
Pravoslaven, kako prvo ne spamiraj so povtoruvanje na veke objaveni komentari, a kako vtoro prinesi fakti za onoa sto go tvrdish vo vrska so Muhamed.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 03:48
messenger, ako nekoj te prasa kolku se 2+2 i ako ti mu odgovoris deka toa e 4, i ako toj pak te prasa kolku se 2+2, ti sto ke mu odgovoris? Se razbira deka ke "spamiras" i pak ke mu odgovoris 4.
Neka ne spamiraat oni so prasanjeto i nie nema da spamirame so odgovorite.
Fakti za toa so Muhamed imas vo k*ranot citatot ti e 33:37. Tamu pisuva deka Alah mu ja dal na Muhamed za zhena zhenata na negoviot sin. (iako toj bil posvoen sin sepak mu bil sin na Muhamed) no toa e nadvor od temava.
Кон врв
only_me Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: Israel
Поени: 295
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 10:16
Za da im odgovoram na muslimanive prvo sakam da cujam defincija za nivnata sveta kniga koj ja napisal i kako ja napisal i sto zapisal!
Pa posle ke ve secam..prostor na vas da postirate i da lepite od bosanskite sajtovi! A neka odogovri i mudjahedinot od CH!
Кон врв
im happy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај im happy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 11:15
Финтата е што никој од оние што Омер ги спомна на почетокот не биле казнети за инцестот што го извршиле. Пази, жителите на Содома и Гомора биле казнети (за неморалот што го правеле), дури и децата во Содома и Гомора биле убиени иако тие, децата, сигурно не биле виновни за ништо. Но ете, во Библијата Господ сака да убива деца, и тоа го покажува во неколку примери. Но Лот и неговите ќерки не се казнети иако извршиле инцест! Тие се наградени со многу поколенија! Значи, Господ во Библијата одобрува инцест, ако е извршен од човек кој му е по мерак. Ех каков Господ!
middle is best... i believe in science
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај HILAFET_CH Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 12:35
O tome se radi brat ,mislam jasno e deka Lot i drugite Pratenici ne gi napravile tie raboti.Tie sepak bile isprateni od Gospod i toj ne bi dozvolil odabrani Ludze da pravat takvi nesta .Finta je o tome i ja dobijam polako utisak da je neko probao da te dobre i plemenite ljude pokusao da ocrni id a ih prikaze u najgorem svijetlu.Ne znam mozda gresim ali po prici se dobije takav utisak.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 13:16
Originally posted by im happy im happy напиша:

Финтата е што никој од оние што Омер ги спомна на почетокот не биле казнети за инцестот што го извршиле. Пази, жителите на Содома и Гомора биле казнети (за неморалот што го правеле), дури и децата во Содома и Гомора биле убиени иако тие, децата, сигурно не биле виновни за ништо. Но ете, во Библијата Господ сака да убива деца, и тоа го покажува во неколку примери. Но Лот и неговите ќерки не се казнети иако извршиле инцест! Тие се наградени со многу поколенија! Значи, Господ во Библијата одобрува инцест, ако е извршен од човек кој му е по мерак. Ех каков Господ!

Мала, прошетај по темите, објаснето е тоа, земи Библија в рака, истражувај...ако навистина те занима да научиш.
А Господ како Господ, ма добар си е Он, Ѓорѓи Колозов, како за когоголема%20насмевка.
Ако не ти чини, земи книшка и зачлени се кај Алах, Кришна, Вишна....барем избор има колку сакаш.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2008 во 15:08
Ili pametno govorite ili molcite...
kakvi se toa niski strasti i udarci, kniska i zacleni se kaj Allah лутина
Neocekuvano od edna vernicka, no jas se cudam sto sum iznenadena....

Biblijata kako verska kniga izobiluva so moralni poraki,  kako i kazni za onie koi ke go prekrsat Zakonot.
No ona sto navisitna bi sakala da go cujam, kako vie na decata im go objasnuvate ovoj del, ovie Bibliski stihovi...
Da ne gi povotruvam, vratete se na pocetokot od temata, gi ima.
ZNaci vasite deca ja citaat Biblijata, i doagat do toj del......Kako, zosto....
ZOsto Bozjite pratenici, koi se isprateni i ODBRANI OD BOGA, bivaat taka prikazani vo Biblijata.
Se nadevam deka ke dobijam soodveten odgovor.
A za site prasanja vo vrska so Islamot i Quranot, imate soodvetni temi. POvelete tamu!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.