IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ВЕРСКИ ОБИЧАИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВЕРСКИ ОБИЧАИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 25>
Автор
Порака
Nikki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 259
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nikki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 13:35
И во Библија пишува жените да носат шамии
.. Ап Павле
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 13:41
пишува де..ама ај претумачи си го добро тоа и колку е изменето од тогаш

Изменето од blueprayer - 01.Мај.2008 во 13:41
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 13:47
Originally posted by Nikki Nikki напиша:

.. Ап Павле

А ти носиш шамија?
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 15:00
Originally posted by *moon* *moon* напиша:

vo muslimanskite domovi seuste ima avlii so visoki kapii i zenite se seuste zabuleni-OBICAJ ILI OCAJ

Iksreno ne znam sto tuka e "ocaj"...

No za maramata veke e zboruvano, na ako imas nesto sto ne ti e jasno, slobodno prasaj.
Inaku seuste sme "Zabuleni" i se nadevam deka taka ke ostaneme, i deka ke ne ima sto poveke....

A za dvorovite.....
Kaj mene nema visoka kapija, ama ima visoka ziva ograda, koja za zal ne e uste tolku visoka i gusta, kako kaj mojot komsija nemusliman, kaj kogo ne moze nisto da se vidi od dvorot. Covekot si ja saka privatnosta i uziva vo nea....

Inaku za samiite vo Biblijata. Koga ja nacnavme ovaa tema, hristijanite ni rekoa deka toa e samo vo tekot na molitvata....
E sega gledav na TV koga prenos od Sobornata crkva, i ne vidov nikoj so marama, osven tuk tam nekoja stara babicka...

A ako ap. Pavle rekol, togas treba ON da se sledi zar neнамигнување

PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 16:08

.. Ап Павле

Само при молитва... зборувано е за ова повеќе пати, дадено е објаснување...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 16:10
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Originally posted by *moon* *moon* напиша:

vo muslimanskite domovi seuste ima avlii so visoki kapii i zenite se seuste zabuleni-OBICAJ ILI OCAJ

Iksreno ne znam sto tuka e "ocaj"...

No za maramata veke e zboruvano, na ako imas nesto sto ne ti e jasno, slobodno prasaj.

Inaku seuste sme "Zabuleni" i se nadevam deka taka ke ostaneme, i deka ke ne ima sto poveke....

A za dvorovite.....

Kaj mene nema visoka kapija, ama ima visoka ziva ograda, koja za zal ne e uste tolku visoka i gusta, kako kaj mojot komsija nemusliman, kaj kogo ne moze nisto da se vidi od dvorot. Covekot si ja saka privatnosta i uziva vo nea....

Inaku za samiite vo Biblijata. Koga ja nacnavme ovaa tema, hristijanite ni rekoa deka toa e samo vo tekot na molitvata....

E sega gledav na TV koga prenos od Sobornata crkva, i ne vidov nikoj so marama, osven tuk tam nekoja stara babicka...

A ako ap. Pavle rekol, togas treba ON da se sledi zar neнамигнување

Веќе заклучивме дека во сите религии многу е мал бројот на оние кои навистина ги следат сите правила како што треба... се на еден или на друг начин нешто се прекршува - во секоја една вера...
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 17:50
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

.. Ап Павле

A zosto samo pri Molitva!!>??
Zosto ne sekogas???

Ova mene mi izgledat so dva arsini!!

Zarem Bog taka vi naredil,pri molitva samija,a posle toa moze po normala-Golotilok!!

Изменето од Halid ibn Velid - 01.Мај.2008 во 17:52
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 17:50

.. Ап Павле

А зошто ниедна христијанка не оди покриена во Црква на молитва?
Кон врв
im happy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај im happy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 19:16
И јас сакам висока ограда! Доста ми е од комшиите пензионери нон стоп во прозор да ми ѕверат!
А да ги прашам сите немуслимани, бабите нивни, нели по цел ден шамии носеле? Или ќе го негираат тоа? Јас знам дека мојата баба на село се уште носи шамија! Е дали ја носи од обичај или од очај, ќе мора да ја прашам следниот пат кога ќе ја видам.
middle is best... i believe in science
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 19:24
јас имам висока ограда ..добро не е заѕидано ама би имала да ви кажам право....не треба да сум муслиман за да го имам тоа нели? само врека цемент и некоја лопата песок голема%20насмевка

П.С. баш поради комшиите
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 20:28
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

.. Ап Павле

Ќе одговорам прво на Халид... Ако жена не носи шамија, не значи дека се разголува. Не се тоа две состојби - или шамија, или голотија... Посланието од Павле јасно вели дека треба при молитва да се носи шамија и дава јасно објаснување зошто. Толку. Надвор од молитвата, не мора.
Омер - не е точно дека ниедна христијанка не оди покриена во Црква. Во Русија, и во руските цркви по светов (на пример тука во Канада), жена не може да влезе ако не е покриена со шамија. Ако случајно нема шамија со неа, на влезот на црквата и даваат. Истотака - не смее да влезе жена што е непристојно облечена.
Кај нас, тоа не се почитува, но тоа е грешка, а не нешто што е правило или дозволено. Нормално е што многу луѓе не знаат како треба да се однесува човек во црква - затоа што никогаш немале можност да го научат... не заборавајте - прв пат по речиси 6 века сега има сосема слободно право на религиско образование и вероисповедание. Од друга страна - колку меѓу муслиманите ги почитуваат и ги знаат сите правила и прописи (еве сега дискутираме за спорна тема - музиката)... истото е секаде и секогаш било така. Едни знаат како треба и што треба, други не...
Кон врв
im happy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај im happy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 20:34
Зидарски, жена ти во црква носи ли шамија?
middle is best... i believe in science
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 20:36
Жена ми искрено не почитува многу многу црква... верник е, но не сака да оди во црква затоа што се нервира од непочитувањето на верата кое се случува таму.
Во Руска Црква кога одиме, да, носи. Во Македонската не, но тоа не е исправно... ама ај оди ти објасни и...
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 20:44

Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

.. Ап Павле

Ќе одговорам прво на Халид... Ако жена не носи шамија, не значи дека се разголува. Не се тоа две состојби - или шамија, или голотија... Посланието од Павле јасно вели дека треба при молитва да се носи шамија и дава јасно објаснување зошто. Толку. Надвор од молитвата, не мора.

Ok,be zidarski!
Mozebi loso sum pisal na brzinka!!

Sakav da kazam(okolu zborot Golotija)..za Nepokrivanje na glavata!!

Sakav da kazam deka pri molba samija,a izleguvajci od crkva samijata u Torba!!
Gresno sum se izrazil..se Izvinuvam!!.No nejse,Znaci samijata sluzi samo za vo crkva!,pri molitva!!??

E sega vaka!!
Zena koja si se molet od doma,Dali i taa zena treba da stavet samija na glavata!!??

Poso nekade procitav deka Pavle naredil samo za vo crkva pri molenje da se stavat samija..e sega stom naredil samo za vo crkva..Togas ne e potrebno doma da se stavat samijata pri molenje..ili???

Blagodaram!!

Изменето од Halid ibn Velid - 01.Мај.2008 во 20:46
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 25>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.