IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Месото е убиство !!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Месото е убиство !!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
Автор
Порака
vilazora Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vilazora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 01:31
ne znam, tolku li e tehsko da se sfati deka davam mislenje (ne sudam)iako i so samoto mislenje neminovono delumno se sudi, deka (aj da ne se fakame veke za zborovi) celoto chovechko odnesuvanje so svojot pristap kon drugite vidovi mi e nedolichen za nas (luge so svest) i deka drugite vidovi evolutivno se zad nas; nie sme tie shto moze da gospodarime momentalno za nivnata sudbina (dali da gi jademe, im ja trueme okolinata, im gi secheme shumite (zivealishtata))...

zboruvam za podlaboko tumachenje i na nash*to razvoj, filogenetski gledano.. ne dali nekoj denes e moron ili ne... tuku za moznostite na cel nash vid da prodolzi da se razviva pritoa blagodarejki na nashata svest da ne im go poprechuvame i patot na drugite...

NO TUKA ZAPIRAM... KOJ SFATI SFATI... ova stana besmisleno,, fakanje za zbor i voskresnuvanje na sopstvenoto ego na lit nachin....

A samo kako fina mentalna gimnastika... zamislete si da se pojavi vonzemen svet koj bi bil daleku evolutivno pred nas... i site nashi obidi za komunikacija (za koja choveshtvoto se sprema veke dolgi godini) so toj svet, propadnat poradi toa shto sme evolutvno seusthe zakrzlaveni za niv (znachi samo zamislete) i tie reshat da ne odgleduvaat na farma i da ne gostat za nekoj niven praznik!!!!

Bi propadnala vo tava so zejtin i jabolko v usta celata nasha borbena evolucija i razvoj, site bitki so mikroorganizmite koi sme gi nadziveale za da se zdobieme so imunitet.....

Se bi otishlo niz debeloto crevo na nekoj si vonzemjanin vo nivnata kanalizaciona mreza!!!!

GOOOOOOD NIGHT!

Изменето од vilazora - 30.Април.2008 во 01:34
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 01:34
ne znam so da ti kazam

nie sme civilizacija- nase pravo i obvrska e da preziveeme

se drugo tvoe kazano  e kabare

Изменето од anakin - 30.Април.2008 во 19:05
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 02:20
E ova stvarno stana kabare! Sekoj so negovoto EGO (koj kako go svaka), misli deka drugite ne mozat da go razberat, pa se trudi na site nacini da objasni, kako na mali deca... A be luge nie dobro SE RAZBIRAME, belkim ne sme nepismeni pa da ne znaeme da citame ili ne znaeme sto znacat upotrebenite zborovi, ama mozebi smeta toa sto NE SE SOGLASUVAME, ednostavno imame razlicni mislenja okolu ova..
Aj sega eden drug primer za MORBIDNA (no realna) mentalna gimnastika (moze e vo obratna nasoka, no pravecot e isti: temata e MESOTO E UBISTVO!). Zamislete deka imate kuce koe si go cuvate kako domasno milenice i eden den toa kuce GO IZEDE VASETO DETE?? (brrrr... ne mozam da ne se stresam i na samata pomisla), a ne treba mnogu da zamisluvate zatoa sto toa se slucuva recisi sekojdnevno nekade vo svetot, proverete! Dali so nemanjeto svest ke go opravdate ZIVOTNOTO koe se rakovodi po svojot nagon i ke mu se smiluvate na sudbinata, pa ke si go cuvate i ponatamu pokraj vas kako milenice? Ili sam ke ja pustis seta tvoja svest i "borbena evolucija" i "bitkite so mikroorganizmite" da odat po gjavolite, koga znaes sto ima vo debeloto crevo na kuceto?!...
Aj ke ve molam, pa sepak se raboti za ZIVOTNI, poveke bi me zagrizuvalo koga bi pocnale da se jademe COVEK SO COVEK!..

Изменето од anastea - 01.Мај.2008 во 03:55
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 03:35
potseti me sto to bese zivotttttt..........
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
doriangray Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Опсесивен компулсивец

Регистриран: 03.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1460
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај doriangray Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 18:25
Originally posted by anastea anastea напиша:

<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>Aj sega eden drug primer za MORBIDNA (no realna) mentalna gimnastika (moze e vo obratna nasoka, no pravecot e isti: temata e MESOTO E UBISTVO!). Zamislete deka imate kuce koe si go cuvate kako domasno milenice i eden den toa kuce GO IZEDE VASETO DETE??
За да било кое животно нападне, мора да има добра причина. Ниедно животно не напаѓа без причина . Доколку некое куче го направи тоа што ти го посочуваш како морбиден пример, тогаш тоа куче сигурно е болно со некоја болест како беснило или слично. Тоа е еквивалентно на човек кој ја загубил способноста за свесно рационализирање. А на таквите луѓе им се суди (доколку направат некакво злодело)?

Изменето од doriangray - 30.Април.2008 во 18:25
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change.
And if you're talking about my life you're only wasting your own time!
Кон врв
james dean Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Февруари.2008
Поени: 4476
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 18:52

Внимателно ги прочитав сите постови и гледам дека малку ја искомпликувавме темава.
Генерално можам да забележам дека повеќето се сложуваат со фактот дека еволуцијата и гените, односно дека мајката природа е “крива” за нашиот начин на исхрана.
Прашањето дали консумирањето месо е здраво или не и дали човекот може да опстане без исхрана со месо, ќе им го оставам на докторите.
Тоа кој како одлучил да се храни го сметам за индивидуален избор во кој нема да навлегувам, а за тоа кој е поинтелегентен, мислам дека е бесмислено такво генерализирање на работите.
Споредбите за исхраната и постапките на животните и на луѓето воопшто нема да ги коментирам. Само ќе кажам дека, ако се ставаме на исто ниво со животните, тогаш подобро да им кажеме на научниците да го избишат она Homo Sapiens од еволутивната скала и тогаш за каква свест и за каков морал зборуваме овде воопшто.

Човекот денес се наоѓа на ниво кога ја има еволуцијата во своите раце. Од нас зависи во кој правец ќе го продолжиме човековиот развој. Па затоа не ми држи тоа дека опстанокот на цивилизацијата зависи од нашата исхрана со месо. Ние не можеме да одлучиме и од утре, како со нож пресечено, никој да јаде месо. Тоа и теоретски е незамисливо.
Но во секој случај, кога ќе седнам да ручам некое бутче и кога ќе ми текне дека со тоа нешто некое суштество одело, нема да ми биде баш сé едно и ако ништо друго барем ќе знам дека не е во ред и дека е неморално.

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:40
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 19:13
MAJKATA PRIRODA NE E KRIVA NA NISTO- taa se si organizirala

(NO  nemojte sega da go krivite i Gospod so go napravil Covek i mesojadec))

NIE SME SO SME- od nasa koza se nemoze

NE SME LAVOVI, NITU KRAVI, NAJMALKU PAK KITOVI

SEKOJ NA OVA PLANETA SE HRANI SO NESTO A MNOGUMINA SO NEKOI

FINTATA E NA PLANETATA DA IMA RAMNOTEZA

ENE TI PRIMER ZA IZIGRAVANJE NA RAMNOTEZATA- pred stotici godini vo avstralija deca na naselenicite si donele milenice ZAJAK

zatoa so ne mu bilo mesto na zajakot na toa tlo- i nemal neprijatel koj bi go trebel - se nakotile ko zajci

denesna avstralijanska vlada za dobrobit na lugjeto donele zakon- za sekoja opaska donesena vo opstinata 5$ avstralijanski

ich ne gi interesira- dalizajakot bil izeden ili nekade frlen

ramnoteza e najvaznoto nesto na edna planeta
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 19:34

'Кин, не заебавај сега. Котењето се случува зашто нас така ни чини. Сети се на живинарските фарми, на свињарството, краварството.... Ние си ги одгледуваме тие животни за наша корист. Тоа може и да не е така и пак да си има природна рамнотежа.

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 19:47
aj ne zbora nisto viseтага

vie od najobicna tema milenijumsko primenuvana -- napravivte solzi na majka tereza

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2008 во 20:00

Не бе шефе!
Секој требаше да каже само - 1. Да се сложувам неморално е!!! или 2. Не, не се сложувам, баш ми е гајле!!!
И на крај ќе отворевме тоа гласачките кутии, ќе ги преброевме гласовите и победниците ќе добиеја 4 годишен мандат!!    

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:41
Кон врв
...Well... Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...ExtraVagant...

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 5231
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ...Well... Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:52
Originally posted by james dean james dean напиша:

Ја отварам оваа тема во Филозофија и Психологиjа, а не во исхрана, бидејќи го поставувам ова прашање од филозофски и морален аспект, а инспириран од она што следи по Велигденкиот пост!

Па вака, сите ние кога ќе седнеме дома за ручек или во некоја кафана и кога ќе си нарачаме плескавици, кобасици, ражничи, вешалици и сл., можеби и не сме баш толку свесни што во тој момент всушност јадеме.
Ако за момент, кога го ставаме слаткиот залак во уста, се замислиме и сватиме дека она што го јадеме е всушност некое животинче (суштество, како и нас самите), кое можеби до неодамна трчало безгрижно на некоја ливада или можеби уште полошо - седело во наше заробеништво, за ние специјално да го одгледаме и да го спремиме за после да му го кркнеме ножот под грло, не знам дали би ни било баш се едно!
Значи, нашата месна исхрана е еден вид убиство - за кое ние, ако биде убиен човек, на пример, осудуваме (и тоа многу строго).
Знам дека многу луѓе можат да кажат дека не може да се споредуваат човечкиот живот и животот на некое животно, но сепак тоа е убиство на живо суштество, кое може да биде свиња, но и крава, јагне, срна, зајак, птица,.....
Некој ќе каже дека тоа е закон на природата, но ние сме свесни суштесва и имаме избор!!! Никој вегетаријанец не умрел до сега! Баш напротив. Живеел многу поздраво. Месото не само што е убиство, туку тоа е и убиец!!!

Па, аny opinion ???

...jas sum razmisluel na ovaa tema, i sum doso do dva zakluchoka sho sekako mene mi odgovaraat posho jas ne sum vegetozder, tuku sum mesojad...

1-vo biblijata e napishano deka ne e grev da se ubie za da se prehrani choekot

2-Bisakal da sum roden vo Svedska i da imam geni kako makrobioticharte, koi sho gi ima vo golem broj ama pusto od malo mi davale toa i sho deneska si jadam, odnosno nosam takvi geni od mesarsko podnebje...i bashka obozavam meso od site vrsti i oblici...

...toa e meto mislenje za i okolu temata, a sekoe prekumerno i nekontrolirano ubivanje na zivotnite kako sho e ribokradstvoto i lovokradstvoto gi osuduem mnogu...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2008 во 23:58

Браво бе Well, добро што ја спомна Библијата!
Со секоја почит, ама има contradicto in adjecto !!! Вика не убивај, а од друга страна кркни го к*рбан јагнето! Да му принесам жртва на Господа. Тие жртви јас не можам да ги разберам.

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:42
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:06
k*rbanot ne e hristijanski obicaj, James!!
Toa se paganski obicai,
za zal kaj nas seuste se praktikuvaat,
a crkvata manje vise molci
i si glea nejzina rabota..!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2008 во 00:09

Добро, можеби сум грешка, ама се мислам дека и во Библијата некаде се спомнуваат жртвувања. Е сега дали е тоа по воља на луѓето или Господ така им наложил тоа е друга прича. А од пагански обичаи поглупо нешто нема!

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:42
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.