IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Месото е убиство !!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Месото е убиство !!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 14>
Автор
Порака
invader Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 442
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај invader Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 00:51
ne znam dali ima nekoj sto uste od kako mu izlegle prvite zabi ne jadel meso vo bilo kakva forma!
i kako ponataka se raxzvival do
i posle pubertetot! tesko!
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 00:55
епа јас лично знам девојка која е растена мегу родители-вегани и  од дете не јаде месо..нема смисла да ставам нејзина слика ама оди со наша позната личност..па сега ти види дали таа е убава или не!
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај invader Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 01:00
toa se isklucoci
ama koga bi bilo pravilo
sigurno,bi se pokazale nekoi znaci na apstinencijata od jadenje meso.
nisto ne moze da gi zameni(100 %) zivotinskite proteini.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 01:02
знаеш што??? ај направи статистика ти колку доктори ке ти го речат тоа ти што го велиш и колку доктори ке речат дека месото може да се замени со било што друго од животинско потекло па дојди речи. до тогаш не ти реплицирам веке...а тоа за исклучоци слободно бладај. ај да одме на лекар да видиме кој е поздрав од нас двајца. Пријатно!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај invader Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 01:05
adios!
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 01:05
SAKAM DA VI PISAM

SUM SE SRETNAL SO NUTRIOCIONISTOT MITIC
TOJ KAZAL- KOLKU SO E STRUCEN

VIKA SITE VEGETARIJANCI- PRAVAT GRESKA
NEPRIMAT ENZIMI OD MESO
A NA 50 GODINI KJE IM VISI MUSKULITE NA RACETE I LICETO

PA DA VI PRENESAM

AKO ME LAZEL  JAS VE LAZAM VAS
тага
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај invader Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 01:21
nikoj ne bil apsoluten vegetarijanec od da receme edna godina ,pa nataka
site sto sega se toa
i te kako bile mesozderi !

a,nekoi stvarno i ne treba meso da jadat
od zdravstveni poricini.
Кон врв
IQ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Регистриран: 11.Декември.2007
Поени: 12382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 03:13
Originally posted by invader invader напиша:

covekot po priroda e poveke mesozder odkolku"trevopasen"

ova voopshto ne e tochno, ako sme nie mesozderi zabite ke ni imaa poinakov oblik.nash*te zabi se povekje ramni i tapi a ne shilesti i ostri kako kaj zivotnite koi se hranat so meso. isto taka digestivniot sistem ni e poslichen so zivotnite koi ne se hranat so meso!
lugjeto koi pochesto jadat meso se poagresivni od drugite koi poretko go konsumiraat.

jas ne sum vegetarijanec, ama retko jadam meso,otprilika ednash vo mesecot i toa vo mali kolichini.jadam iskluchivo meleno bidejki samo togash mi izgleda deka jadam neshto drugo a ne del od neshto koa pred nekoe vreme bilo zivo!
mnogu mi e zal za zivotnite. ne mora neshto da bide ubieno za jas da se nahranam. imam videno kako se kolat zivotni voopshto ne e prijatno za gledanje a ushte pomalku za SLUSHANJE...
za nosenje krzno ich ne pravam muabet, ne doagja vo predvid!

deneshnive zivotni gi klukaat so hormoni za pobrzo da porasnat i da dobijat na kilaza. decava koi jadat meso chesto rastat prebrgu, a imashe vest i vo vesnik deka od chesto konzumiranje na kopani na 4 godishni devojchinja im rastele gradi!

vo zivot ne sum zgotvila meso, nemam hrabrost za zgotvam,nitu pak sakam...mislam deka ke se chuvstvuvam kako ubiec

milo mi e shto temava ja postavi maz, bidejki mazite obichno mnogu povekje sakaat da jadat meso za razlika od zenite. milo mi e shto gledam deka postojat i mazi koi se      protiv ubivanje na zivotni. pozdrav james

[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
Кон врв
james dean Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Февруари.2008
Поени: 4476
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 10:38

Па, Invader, јас сум свесен дека човекот по природа е предатор. И знам што тоа значи! Дури еве ќе ви кажам и еден хипотетички пример.
Ние сме научени секогаш кога ќе ни се пријаде да си го отвориме фрижидерот и таму да си најдеме нешто за јадење и да ја задоволиме основната човекова потреба (или мотив - во психологијата). Ако ни е по некоја случајност празен фрижидерот секогаш имаме втора опција - да отидеме на пазарче, не ли???
Меѓутоа, замислете си еден ден да ја снема сета храна и навистина да нема што да се јаде! Тогаш човекот би се покажал во своето право светло. Знаете ли што во таа ситуација ќе прави човекот. Тој ќе биде покрволочен и од најголемиот ѕвер. Ниту лавови, ниту T-rex ќе му бидат рамни! Ќе се појави дури канибалство, а не нешто друго. (Сетете се на вистинската случка со преживеаните од авионската несреќа на Андите).
Меѓутоа, јас сметам дека човекот денес се наоѓа на доволно високо интелектуално ниво за да може на некој начин да "еволуира" во нешто друго, односно да промени нешто кај себе.
Дека настануваат промени во човековите потреби за месо ни кажува и еволуцијата на неговата крвна група од     0-та (која е месојадна), до AB (не сум баш сигурен сега дали е таа последна), која скоро да нема потреба од исхрана со месо!!!

Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:36
Кон врв
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 16:04
Meso jadam retko, nekako ne mi bara dusata a mleko i mlecni proizvodi obozavam. Ima jadenja koi gi gotvam isklucivo bez meso, mi se cudat  a jas niv im cudam zosto koristat meso vo jadenja koi se navistina po vkusni bez meso.Na eden prijatel mu tekna da si kupime jare , pa da go peceme na razanj i nie bidejki imame vikendica vo edno selo bevme zadolzeni da obezbedime jare.Koga dojde covekot sto cuva kozi so jarinjata i koga gi vidov kolu se ubavi i mili ne sakav da slusnam da kupime i da zakoleme jare. 
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 16:06
Ма темава глупости стана..некој ке ме убедува мене дека за 50 год. ке ми виселе мускулите...значи навистина има доктори кои ни Д од Диплома немаат.
Кон врв
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 16:21
stalno gresat.......ednas ke kazat jadite " toa i toa " zatoa sto e dobro za "ova i ova", pa posle ke kazat ,ne, toa ne cini treba da se jade nesto sosema drugo.........kraj ne im se faka.
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 16:22
да мила....ама доказите никој не може да ги демантира големо%20гушкање
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 16:27
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Кога се коле животинчето, што мислите, нели е тоа исплашено? Знам дека звучи сурово...ама така е. При стравот се лачи адреналин, па всушност ние го козумираме и адреналинот на животиончето, т.е. неговиот стрес.
Погледнета ја срната што пасе....а погледнете го крволочниот ѕвер-месождер. А?голема%20насмевка

Мојот сопруг како мал присуствувал на стравична за него глетка. Имено, за некој празник, неговите купиле живо јагненце и го чувале неколку дена. Маж ми се разбира, како дете, му се радувал и го хранел. А потоа дошол и тој ден, кога за жал, јагнето било заклано, ама уште пожално-тој го видел тоа. До денес неможе да вкуси јагнешко месо, колку и да е вкусно приготвено.
А што е со телињата во кланица?
Сакате уште?голема%20насмевка
Е сега, научниците велат демек месото имало аминокиселини неопходни за организмот. Не е точно, многу намирници од растително потекло ги содржат истите аминокиселини, како печурките на пример....

Ете пријателе, од постов можеш да го увидиш мојот став по однос на темава.големо%20гушкање

Ме потсети Марија на нешто, може и сум го напишала веќе....
Како помала, одев често на село кај роднини. Тие си чуваат свинчиња, телиња, кокошки, итн. Еднаш се погоди да колат теле. Нема да заборавам како плачеше телето. Не се помрдна, не испушти глас, само солзи му течеа.
Таа зима ниеднаш не пробав телешко, но потоа подзаборавив. Јадам и сакам месо, не многу често, но еднаш неделно сигурно. Плус, организмот ми бара, чувствувам потреба од месо.

За убиството....не знам, но од друга страна и растенијата се жива природа, и зеленчукот и овошјето. Сето тоа е живо, расте, цвета, венее. Јас си правам муабет со цвеќињата и со дрвјата во двор, на примерголема%20насмевка

Изменето од Kali - 28.Април.2008 во 16:27
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.