IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Алтруизам
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Алтруизам

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
vilazora Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vilazora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2008 во 01:35
mene preteshko mi zvuchi poimot SEBICHNOST koga se bara kako motiv zoshto nekoj pravi dobro delo (deka pozadi taa postapka stoi sebichnosta)

Vo najgolemiot broj megu nas vladeat zakonite na chovechkite kontakti, socijalnata komunikacija, zare ne?! i sosem e prirodno, pa duri i nesvesno, onoj koj od srce pravi dobro delo, bez svesni sebichni ochekuvanja, da ochekuva takov odnos da mu se sluchi i nemu! Vo prirodata ni e da zavisime (delumno) od okolinata, od tugite reakcii i postapki kon nas! A sekoj so zdrav mentalitet ochekuva i bara i saka dobri dela da mu se sluchuvaat od lugeto; sakam da kazam ne e sebichno - naprotiv prirodno e i duri potrebno za zdrav psihichki zivot!
A ne deka ne postojat humanisti so zadni sebichni nameri, taka fino zavitkani shto nekogash i samite ne znaat da gi prepoznaat!

A prirodata na altruizmot (sfaten kako zrtvuvanje na svoite interesi za drugite )se KOSI i so odredeni poimi kako ostvaruvanje na svoite potrebi, se sudruva so problemot na spojuvanje vo dvojka, gradenje semejstvo... oti kako vo isto vreme chovek da se posveti vo sebe si, kaj svojot partner, deca, roditeli... ako trcha sekade da stasa i da se polozi sebe si, zrtvuvajki go svoeto (gore navedeno)

ZIVOTOT E SEKOJDNEVEN IZBOR, VO SEKOJ MOMENT SVESNO ILI NE IZBIRAME SHTO, KADE, KAKO SO KOGO, I KOLKU!!!
... uf dobra tema za razgovor... samo shto polesno mi odi vo zivo! :)

Изменето од vilazora - 27.Април.2008 во 01:37
Кон врв
IQ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Регистриран: 11.Декември.2007
Поени: 12382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2008 во 01:46
vilazora zboruvav za nesvesen egoizam, za nesvesna sebichnost, site lugje se egoisti, samo nekoi povekje nekoi pomalku! toa ni e osnoven instinkt za prezivuvanje! ako ne bevme site sebichni ke ne snemashe kako vid
zboruvam za normalna sebichnost a ne za lugje koi osven za sebe ne napravile dobro za nikoj drug, ili ja gradat svojata srekja na tugjata nesrekja.

[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vilazora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2008 во 02:03
Za da se napravi nekakvo dvizenje (dejstvie) treba da se se pochuvstuva potreba (motiv). A motivot se raga koga koga ne e zatvoren onoj krugon shto ni go crtaa vo sredno :), znachi koga e narushena ramnotezata! Na toj nachin e tochno gledishteto deka od sebichnost (ili aj egocentrichnost)go chinime dejstvieto, za da si go zatvorime krugot, da ja vratime homeostazata na organizmot!

Altruistot go zatvora krugot preku sebevlozuvanje za drug!
No povtorno mi ostanuva dilemata za toa do kade se protega zdraviot odnos da se pomogne nekomu?! Vo shto se krie mudrosta da se izleze v presret na skeoj, a da se zachuva zdraviot odnos?! Da se pruzi pomosh bez da se narushi sopstveniot ego prostor ili poshiroko sopstveniot okrug na luge?!
I drugo, kako znaeme koga treba da pomogneme i kolku, dali nekgoash prividnata pomosh ne e odmaganje?!

Кон врв
...Well... Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...ExtraVagant...

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 5231
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ...Well... Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2008 во 04:13
...spored mene i ne e do tolku komplicirano toa, da kazeme deka takvite luge od okolinata obichno se proglaseni za naivni i nespremni za zivot vo dzunglata, sekako deka se sho e razlichno od okolinata drechi na nekoj nachin i odskoknuva, pa ima i primeri odavna deka i prorokot bil isteran od svoeto mesto kaj sho ziveel zasho ne im se dopadnalo na drugite toa sho on go zborel a bilo vistinata...taka da pak ke kazam-nekoja cvrska definicija nemoze da se desi vo realnosta, megutoa ima luge postojat koi po svojata priroda se blagi kon drugite, se oseka ako vednash sretnesh takov chovek, razliche e od drugite po mnogu neshta, megutoa ne, za mene toa ne e patot na zivotot po koj treba da se odi, rekov-ima takvi luge oni se posebni po mnogu neshta, so takov chovek nemozete na drugi temi da zborite, on si ja tera sekogash prikaskata kako sho mu e videno valjda u son li neam pojma kako sho, sho mene pak me navedue na mislenje deka e egoistichen vo svoite svakanja i postapki odnosno deka sekogash ke postapi vo dadena situacija kako on sho misli deka treba, a ne kako sho vie ke mu kazete deka mozebi e podobro iako so takva postapka ke nastrada mozebi ili ke nema lichna korist od toa nikakva, posebni se tie luge, oni se vozvisheni, ne gi zanima materijalnoto mnogu mnogu, imaat bogata i ubava dusha...ama se dosadni spored mene, ne se prai cirkus muabet so niv, se mnou ozbilni...toa...
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2008 во 04:58

...Егоист е оној кој не го признава другиот како човек, туку другиот (човек) претставува само средство за одредена цел, односно се однесува како другиот да не постои.

Егоцентризмот или себичноста е нормално човечко однесување кое се движи од една крајност во друга....од екстремен егоизам до екстремен алтруизам-саможртвување.

Било што да очекуваме кога делуваме алтруистички, делуваме себично...
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Април.2008 во 11:44
Алтруизам, во смисла на жртвување на себеси за другите...не го сфаќам баш така. Како би направил добро некому, ако себеси правиш лошо ( и тоа кажува нешто друго пак).
Од друга страна, жртвувањето само по себе, го сфаќам како себе-надминување, ширење на егото и надминување на истото за некоја повисока цел.
Или пак, родител кој -се жртвува- за своето дете.
Имаше една случка во Мк одамна, мислам дека имаше на ТВ... не се сеќавам точно на деталите, но отприлика беше: синот се тушира и во моментот се случува спојка некоја, го фаќа струја. А живеат во зграда, на повисок кат. Таткото го зема и со к*ршум брзина ги прелетува буквално скалите, со -натчовечка- сила копа дупка во земјата пред зграда за да струјата излезе од неговото тело низ земјата, и всушност го спасува детето. Секунди се во прашање, секако. Дали тој човек размислувал за себе, или за било што друго во тој момент? Сигурно не, самиот факт што свеста му се -згужвала-,намалила до тој степен да крвта му јурне во рацете и нозете, и да манифестира таква сила.
И дали може да се каже дека си го спасил синот поради себе, за себеси да се спаси од болка?

Јас не сакам да размислувам на тој начин.
Мислам дека тоа не е ни важно, дали мотивацијата тргнува всушност од себе и поради себе, или поради другиот.
Битно е дека алтруизмот е етички концепт, и дека не’ поттикнува да ги цениме добрите дела, и само тоа е важно. (Иако можеби, многу малку знаеме, или ич, што е навистина добро за некој друг.)

п.с. Егоцентричност не е себичност, себичност одговара на егоизам. Егоцентризам е карактеристично за децата, во оној период кога сеуште не можат прават разлика меѓу себеси како различно од другите, од светот. Светот ( мајка ми, птицата, играчката, итн), тоа сум јас. Ама тоа е сосема нормално нешто.

Изменето од Kali - 27.Април.2008 во 11:46
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 00:59
Мало објаснување:

Егоизам претставува психолошка состојба на преголема саможивост и одважност, а во некои облици егоизмот може да ги вклучува и нарцисоидноста и асоцијалното однесување.

Терминот егоизмот честопати се меша со терминот себичност кој всушност претставува безобзирна грижа исклучиво за сопствените потреби и за сопствената корист.
Себичноста означува претеран интерес за самиот себе и саможиво инсистирање исклучиво на остварување на сопствените интереси, притоа занемарувајки ги интересите на останатите.

Себичноста е принцип според кој секој ги наметнува своите сопствени интереси без да води сметка на постоечките нормални норми.

Егоцентризмот претставува неспособност на личноста да го опсервира светот од агол на друг поединец, туку истото го прави исклучиво од сопствениот. За егоцентризмот е карактеристична екцесивната преокупираност со самиот себе и изразен став за сопстената важнст и незаменливост.

Кон врв
invader Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Поени: 442
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај invader Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 01:02
Originally posted by moira moira напиша:

.................За егоцентризмот е карактеристична екцесивната преокупираност со самиот себе и изразен став за сопстената важнст и незаменливост.

hahaha,
kako da go opisa makedonskiov narod!
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 01:03
Kolku sakas pravi dobro, sekogas ke se najde nekoj da te plukne
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 09:56
Originally posted by moira moira напиша:

Мало објаснување:

Егоизам претставува психолошка состојба на преголема саможивост и одважност, а во некои облици егоизмот може да ги вклучува и нарцисоидноста и асоцијалното однесување.

Терминот егоизмот честопати се меша со терминот себичност кој всушност претставува безобзирна грижа исклучиво за сопствените потреби и за сопствената корист.

Не треба да се мешаат, туку често пати, егоистот( како склоп на личност) ja има себичностa како особина.
Егоцентричноста во онаа форма во која ја опишувате, е всушност нарцисоидност. Нарцисоидност како склоп на личност, и патологија на возрасни личности.
Инаку, егоцентризам е нормална фаза од развојот на едно дете. 

Ме замисли репликата од горе, за Македонците...
Збунети сме ние, голема%20насмевка

Изменето од Kali - 03.Мај.2008 во 09:35
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 18:40

Кали, егоцентризмот истотака е нормална фаза кај децата, но егоцентризмот е застапен и кај возрасните.

Долунапишаното е дефиниција за егоцентризам.

Да се вратам на алтруизмот.

Мое лично мислење во врска со алтруизмот е дека сите добри и ''несебични дела'' кои ги правиме, односно ги прават алтруистите, всушност не се воопшто така несебични...

Зошто така мислам?

Со секое направено добро дело се чувствуваме благородни...доброто дело не исполнува и прави да се чувствуваме срекни... и секако сме многу задоволни од направеното и од самите себе.

Ова задоволство е наградата за направеното добро дело.
Зарем не е ова задоволување на нашето ЕГО?

Мое мислење е дека eгото претставува клучен фактор за aлтруизмот

Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vilazora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 17:08
Било што да очекуваме кога делуваме алтруистички, делуваме себично...

Себичноста означува претеран интерес за самиот себе и саможиво инсистирање исклучиво на остварување на сопствените интереси, притоа занемарувајки ги интересите на останатите.

Moira, gi prepoznavash tvoive zborovi... Razgleduvajki ja prirodata na altruizmot na ovoj nachin mi doaga zakluchokot deka altruistot insistira na ostvaruvanje na svoite potrebi zanemaruvajki gi interesite na drugite (vo toj sluchaj ne bi bila potrebna ovaa kategorija, site sme takvi, zar ne?!)

Nekako kazanovo mi e kontradiktorno!

Altruistot ako go analizirame, da, sekogash i za se neshto ke stasame do toa deka se trga od nash*te potrebi... No mislam deka altruistot e chovek koj so svojata pomosh ima za CEL - PSIHOLOSHKI RAST kaj toj drugiot na kogo ja nudi svojata pomosh! Mislam deka tuka e razlikata vo samo pomaganje (radi pridobivkata za sebe da mislime deka sme humani ili dobrodushni) i pomaganje radi izdignuvanje na tugiot duh i kognicija na endo skalilo pogore, (dozivuvanje zadovolstvo i radost poradi tugoto zreenje, rastez pred se psiholoshki, sladenje na svojata dusha no poradi tugiot napredok, ne samo poradi toa shto sme bile tamu za nekoj, ne samo poradi toa shto nekomu sme pomognale da izleze od bolot)!

Edno razmisluvanje!

Pozdrav!

PS. a zoshto mi e kontradiktorno?! Ako e altruizam ova shot go kazav jas, ne e vozmozno pomaganje ako postoi interes "iskluchivo na ostvaruvanje na sopstvenite interesi"! Ili ako e i ova taka - togash logichki e da se zakluchi deka altruistot e sebichen i negoviot interes e samo da se sladi na tugiot rastez i razvoj!

mmm pa ne zvuchi taka losho a!?

Изменето од vilazora - 29.Април.2008 во 17:13
Кон врв
Zaspana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Март.2008
Локација: Macedonia
Поени: 429
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zaspana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2008 во 17:33
свашта
Кон врв
hanna4ever Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Март.2008
Поени: 239
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hanna4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2008 во 17:13
Altruizmot pretstavuva samoaktueliziranje preku priznanija koi ke gi dobieme od okolinata za nasite "nesebicni" dejstvuvanja..
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.