IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Разлика помеѓу православните и католиците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Разлика помеѓу православните и католиците

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:39
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

razlikata e takva kakva sto e razlikata na belite drobovi.

od kade deka nema isti praznici? I Bozik i Veligden go slavat i ednite i drugite samo na drugi datumi.

ona sto najveke gi razlikuva ovie dve veri e razlicnoto tolkuvanej na potekloto na Svetiot Duh i dogmata za nepogresivosta na papata.

bitni razliki okolu ucenjeto nema, razlikite se poveke od " politicki " karakter

Зарем ти не беше атеист? Гледам дека доста си упатена во оваа проблематика,и мило мие. Е,сега кога сум веќе тука да те прашам:Која е разликата во овие две вери во толкувањето за потеклото на Светиот Дух?

Pravoslavieto veli deka Svetiot duh poteknuva samo od Otecot , a katolicizmot deka poteknuva i od Otecot i od Sinot.

Inaku jes ke bidam ateist sigurno do krajot na zivotot, samo dobro e koga i nekoj od vas sto ne pravi nepismeni , ke vidi deka sepak ne sme apla nepismeni...

pozdrav
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 12:51

razlikata e takva kakva sto e razlikata na belite drobovi.

od kade deka nema isti praznici? I Bozik i Veligden go slavat i ednite i drugite samo na drugi datumi.

ona sto najveke gi razlikuva ovie dve veri e razlicnoto tolkuvanej na potekloto na Svetiot Duh i dogmata za nepogresivosta na papata.

bitni razliki okolu ucenjeto nema, razlikite se poveke od " politicki " karakter

Зарем ти не беше атеист? Гледам дека доста си упатена во оваа проблематика,и мило мие. Е,сега кога сум веќе тука да те прашам:Која е разликата во овие две вери во толкувањето за потеклото на Светиот Дух?

Pravoslavieto veli deka Svetiot duh poteknuva samo od Otecot , a katolicizmot deka poteknuva i od Otecot i od Sinot.

Inaku jes ke bidam ateist sigurno do krajot na zivotot, samo dobro e koga i nekoj od vas sto ne pravi nepismeni , ke vidi deka sepak ne sme apla nepismeni...

pozdrav
Еве по незнам кој пат се повторува она што од секогаш не сум можел да го разберам.Светиот Дух потекнува од Отецот,светиот дух потекнува од отецот и синот,светиот дух........манџа со повеќе зачини.Бог е еден а не тројца,и во иднина не обидувајте се да ме убедувате дека Светиот дух,Отецот и синот се Бог,зошто 1000 пати ми докажавте дека зборувате за 3 различни личности.

Нема да коментирам околу твојата писменост,ќе ти речам само БЛАГОДАРАМ.

Изменето од Omer El Faruk - 23.Април.2008 во 12:52
Кон врв
Noor4ever Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 17.Април.2008
Поени: 74
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Noor4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 13:09
Cesto pati od hristijani imam slusnato deka BOG e ISUS, SINOT e PAk ISUS, Me intresira koj e BOG koj e SIN,

Pozdrav
Кон врв
nikita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2008
Поени: 1610
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 14:13
Originally posted by Noor4ever Noor4ever напиша:

Cesto pati od hristijani imam slusnato deka BOG e ISUS, SINOT e PAk ISUS, Me intresira koj e BOG koj e SIN,

Pozdrav

isus e negov sin,sinot bozji!
She sells seashells by the seashore...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 14:25
Originally posted by nikita nikita напиша:

Pozdrav

Значи Исус не е Бог?
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 14:28

Pozdrav

Значи Исус не е Бог?

Ne e..... среќа

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 17:01
Еве по незнам кој пат се повторува она што од секогаш не сум можел да го разберам.Светиот Дух потекнува од Отецот,светиот дух потекнува од отецот и синот,светиот дух........манџа со повеќе зачини.Бог е еден а не тројца,и во иднина не обидувајте се да ме убедувате дека Светиот дух,Отецот и синот се Бог,зошто 1000 пати ми докажавте дека зборувате за 3 различни личности.
-------------------------------------------------------

i religiite se kako politickite partii.... se e interes i borba za vlast i nadmok

Изменето од butel2 - 23.Април.2008 во 17:01
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 17:22
Мухадзир - кога даваш таква констатација, те молам имај респект и пиши дека е тоа така според Исламот! Инаку, може да се толкува како навреда кон Христијаните!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 18:58
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Мухадзир - кога даваш таква констатација, те молам имај респект и пиши дека е тоа така според Исламот! Инаку, може да се толкува како навреда кон Христијаните!

Исус не е Бог туку Божји син-според Јеховините Сведоци.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 19:31
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ne e Bog. Spored Islamot Isus a.s. e Bozji Pratenik, kako sto se Abraham a.s., Ishmail a.s., Mojsej a.s. i Muhammed a.s.

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Noor4ever Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 17.Април.2008
Поени: 74
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Noor4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 12:05

Pozdrav

Sopred ova sto go kaza proizleguva deka te citiram:Isus e sin na BOG a ne e BOG
Pa na http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=3972 kade sto clenovi od hristijanskata veroispoved iznesuvat dokazi deka Isus e BOG, sega koja e pravata vistina?Dali e Bog, sin ili?
Izgleda ni vie ne ja znaete pravata vistina.
Pozdrav
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 12:10
Abe zarem ne znaete da odelite monoteizam od anticka mitologija?
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Април.2008 во 17:01
Даија, малку повнимателно со такви изјави!
Кон врв
Al_Masih_Qam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2008
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2008 во 00:40
Serioznite razliki se mnogubrojni. Krstenjeto so leva ili desna raka i rasporedot na praznicite se prasanje na tradicii i ne se sustinski razliki. Edna od najvaznite razliki e nacinot na koj Crkvata treba da bide uredena i da funkcionira. Vo pravoslavieto najvisokoto telo vo Crkvata e Soborot na episkopite. Vo rimokatolicizmot najvisoka instanca e papata, koj e nad soborot. Spored pravoslavnite takvo nesto e neprifatlivo, bidejki nad soborot moze da bide samo Hristos.
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.