IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 117118119120121 824>
Автор
Порака
__ __ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1089
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 10:52
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=4EABC9137D83E24F95281575B9FC799A
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 10:55
http://www.stackoverflow.com/
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 10:59
Originally posted by __ __ __ __ напиша:

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=4EABC9137D83E24F95281575B9FC799A

Џабе дневникот е пишуван 1913 година

Еве ти нешто од 1925 година....

Како второ од кај да знам дали на Мисирков некој му се заканувал, што ако бугарите му ставиле пиштол на глава да го пишува тој дневник??

Како трето тоа не го брише неговото дело За Македонцките Работи....

И како четврто еве пред неговата смрт што пишувал
За тоа Зоран Тодоровски многу многу не сака да зборува.

К. Мисирков: Самоопределението на македонците
Од Wikibooks
Скокни на: навигација, барај

Самоопределувањето на македонците

Мојата статија „Македонскиот национализам” објавена во в. „Мир“ од 12 овој месец му го предизвикала гневот на в. „Свободна реч”,[1> којашто ме нарече „еден човек што уште не си ја знае народноста”, со „простачки умувања”, кој „може да пишува нелепости, дури нискости” и е „познат по тоа што некогаш бил во услуга на српската пропаганда” поддржувајќи ја „теоријата на белградскиот професор Цвииќ” за постоењето одделна македонска народност. Пишаното од „Свободна реч” за мене предизвика голема огорченост против мене од страна на жителите на градот во којшто живеам[2> и дури се најдоа луѓе, кои, без да му мислат многу, тврдеа дека тие знаеле оти јас, како студент, сум ги посетувал собранијата и на бугарските и на српските студенти и затоа сум бидувал најсрамно избркуван од собранијата на првите.

http://mk.wikibooks.org/wiki/%D0%9A._%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2:_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

Еве ти уште нешто од 1925 година

К. Мисирков: Македонски национализам
Од Wikibooks
Скокни на: навигација, барај

Македонскиот национализам

Ние, македонската интелигенција, без сомнение, ја носиме најголемата одговорност за положбата во која денеска се наоѓа нашата татковина. Меѓутоа, има околности што ја намалуваат нашата вина, не оправдуваат пред нашите несреќни сонародници, особено пред оние што прокудени од своите родни огништа се принудени денеска немили и недраги да скитаат низ разните краишта на Бугарија.[1]

Цели триесет години се водеше херојска борба на Македонците за соборување на турското ропство. Едновремено со тоа во Македонија беснееја, деморализирајќи дел од населението, туѓите пропаганди. Македонската интелигенција се оддаде пред се’ на револуционерна дејност. Но имаше и такви што наоѓаа дека има и други патишта и можеби не помалку важни од револуционерната борба за успехот на македонското дело.

Мојата книшка за македонските работи, издадена во Софија во 1903 година, и мојата статија „За значењето на моравското или ресавското наречје за современата и историската етнографија на Балканскиот Полуостров”[2] покажуваат дека дел од македонската интелигенција барала и наоѓала и други средства за борба, а имено самостојната македонска научна мисла и македонската национална свест.

Јас не се каам што уште пред 28 години се објавив за македонскиот сепаратизам.[3] Последниов беше и си останува за мене единствениот излез, најдобриот пат по кој македонската интелигенција би го исполнила и ќе го исполни својот долг пред татковината и пред нашиот народ.

Во 1912 година на прашањето на моите сотатковинци - што да се прави ако нашето село остане под грчка власт, им одговорив: под каква власт и да остане селото вие ќе си останете на местото, нема никаде да се иселувате.[4]

Можеби од општобугарско гледиште јас не сум дал наполно патриотски совет, но од македонско гледиште тој совет е единствено правилен.

Кога, меѓутоа Грците изгонија насила многу Македонци во Бугарија, јас како Бугарин би требало да се радувам што бугарското племе изгуби земји, но си, го зачува населението од елинизирање.

Но јас не се радувам на тоа иселување. Исто така не можам да гледам на прашањево со очите на г. Мих. Маџаров[5], којшто вели дека подземните богатства и градските индустрии на Бугарија печалеле од пристигањето на бегалците.

Мојот македонски патриотизам и тука го победува бугарскиот патриотизам. Македонците и се нужни на Македонија; само со Македонци Македонија ќе биде на Македонците, а не без нив. Македонците или треба да си останат на родните места, па ако сака и ѓаволот да ги владее, или пак, ако им е судено да се местат, тие треба да се преместат од едниот крај на Македонија во друг крај, но пак на Македонија, а не на Бугарија, Србија или Елада. Изгонети од грчка Македонија, Македонците требаше да отидат во српска Македонија, да образуваат воени населби и да го дочекаат денот кога би можеле да се вратат на родните пепелишта.

Ќе речете: така не може да размислува еден Бугарин. Да, но така може и треба да размислува еден Македонец.

Можеби ќе бидам упрекнат за малодушност, за изневера. Ќе речат: тоа што е денеска нема да остане вечно така; и за бугарштината еден ден ќе огрее сонце.

Тоа е онаа иднина за која ние водиме и треба да водиме сметка и пред која ние сме одговорни. Но прашувам јас: правилно ли е разрешено македонското прашање со преселувањето на 300-400.000 Македонци од грчка Македонија во Бугарија наместо тие да бидат население во српска Македонија.

И од македонско и од српско, па дури и од бугарско, т.е. од општо јужнословенско гледиште најправилно, најцелесообразно и најпредвидливо би било изгонетите Македонци да бидат населени во Јужна Македонија за да образуваат една непробојна стена против азијатскиот грцизам расположен со фронт на север против Југославија и Бугарија.

Нека ми биде простено, но јас, како Македонец, на прво место ги поставувам интересите на мојата татковина и моите сонародници и само потоа интересите на Бугарија и Југославија. Јас сум Македонец, со македонска свест, и како таков си имам свое македонско гледиште врз минатото, сегашноста и иднината и на мојата татковина и на целото јужно словенство и затоа сакам и нас Македонците да не’ прашаат за сите прашања што не засегнуваат нас и нашите соседи, а не да се свршува се’ само со спогодби помеѓу Бугарија и Србија за нас, но без нас.

И нека бидат уверени сите заинтересирани дека кај Македонецот ќе се најде достатно такт, предвидливост, самопожртвување за постигањето на едно општо добрување на Балканот, доста е да биде зачетено националното и личното достоинство на Македонецот.

К. Мисирков! Македонски национализам, „Мир” XXXI, 7417, Софија, 12.3.1925, 1.

http://mk.wikibooks.org/wiki/%D0%9A._%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2:_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC

Изменето од Vladimir88 - 23.Април.2008 во 11:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:07
убаво си го прочети Мисирков

ама убаво

земи молив и си води белешки

и кога го прочетеш и разбереш пак ела
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:11

убаво си го прочети Мисирковама убавоземи молив и си води белешкии кога го прочетеш и разбереш пак ела

Го прочитав прашањето е дали ти си го прочитал
Гледам некако не сакаш да ги разбереш текстовите..кои се 10 години пишувани после ова...!?

Твој проблем не е мој проблем..
Тоа не го менува неговото дело За Македонцките Работи и тоа не ги менува овие статии кои се пишувани непосредно пред неговата смрт....

А тоа што му вперил пиштол некој бугарин на чело за да го напише тој дневник не ги менува работите во врска со неговата книга За Македонцките Работи и не го менува неговото национално чувство....

Или пак еве од странски извори..

Цитирај
Професорот, славист П.А.Лавров се упатува на експедиција на Балканот (во Европска Турција) кон крајот на XIX век. Во експедицијата, на извесен начин и се приклучил и К.П. Мисирков. Првата средба на Лавров со Мисирков вака ја соопштувасамиот професор во еден свој извештај за патувањето во Македонија, пишуван во почетокот на 1901 година, меѓу другото ќе напише:

"Отправившись в прошлом году из Одессы в путешествие по Македонии, мы встретились на параходе Русского общества с студентом С.-Петербургского Университета Мисирковым, Македонцем родом из села Постол, древней Пелы..."

(Архива Руссийской академии Наук, ф. 284, оп. 1, д. 76, лл. 3-3 об.)

http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=7&pid=26&ppid=235&tid=373

Изменето од Vladimir88 - 23.Април.2008 во 11:18
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:19
...изгонети од грчка Македонија, Македонците требаше да отидат во српска Македонија, да образуваат воени населби и да го дочекаат денот кога би можеле да се вратат на родните пепелишта.

къде са македонците изгонени од гръчка??? Македония ама не отишле в србска??? Македония

каде са бе Владко????

Можеби ќе бидам упрекнат за малодушност, за изневера. Ќе речат: тоа што е денеска нема да остане вечно така; и за бугарштината еден ден ќе огрее сонце.

що пък си мисли че ще го упрекнат за малодушие  и изневяра????

на кого ли изневерява Мисирков?

Изменето од __ __ - 23.Април.2008 во 11:21
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:21

...изгонети од грчка Македонија, Македонците требаше да отидат во српска
Македонија, да образуваат воени населби и да го дочекаат денот кога би
можеле да се вратат на родните пепелишта.
къде са македонците изгонени од гръчка??? Македония ама не отишле в србска??? Македониякаде са бе Владко????Можеби ќе бидам упрекнат за малодушност, за изневера. Ќе речат: тоа што
е денеска нема да остане вечно така; и за бугарштината еден ден ќе
огрее сонце.

що пък си мисли че ще го упрекнат за малодушие и изневяра????

Има и во Македонија егејци немој да мислиш дека нема...
Знам дека има и во Бугарија егејци....
Но ти го игнорираш Мисирков и се обидуваш да избегнеш за неговите колумни да одговориш 2 години пред неговата смрт....
А факт е дека се декларира за македонец во неговите статии.....

А овдека вика дека БИЛ ПЛУКАН И НАПАЃАН ОД БУГАРИТЕ!!!

Е како сега?

Изменето од Vladimir88 - 23.Април.2008 во 11:21
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:22
на кого изневерява Мисирков?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:34

на кого изневерява Мисирков?

На кого ...... Мисирков???
Ај превод на тој збор?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:36

ова од твоя пост

рекох ти - земи молив (црвен молив най-добре) и непознати зборови си ги записвай и ги барай  в вокабулаторите што значат

Мисирков е комплексна личност и мора да се чита с  тетрадка и моливи

Изменето од __ __ - 23.Април.2008 во 11:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:40

Можеби ќе бидам упрекнат за малодушност, за изневера. Ќе речат: тоа што
е денеска нема да остане вечно така; и за бугарштината еден ден ќе
огрее сонце.ова од твоя пострекох ти - земи молив (црвен молив най-добре) и непознати зборови си ги записвай и ги барай в вокабулаторите што значатМисирков е комплексна личност и мора да се чита с тетрадка и моливи

Некој ги вади работите од контекст..
Тоа не ми се допаѓа..
Зошто
Еве зошто

Но јас не се радувам на тоа иселување. Исто така не можам да гледам на прашањево со очите на г. Мих. Маџаров[5], којшто вели дека подземните богатства и градските индустрии на Бугарија печалеле од пристигањето на бегалците.

Мојот македонски патриотизам и тука го победува бугарскиот патриотизам. Македонците и се нужни на Македонија; само со Македонци Македонија ќе биде на Македонците, а не без нив. Македонците или треба да си останат на родните места, па ако сака и ѓаволот да ги владее, или пак, ако им е судено да се местат, тие треба да се преместат од едниот крај на Македонија во друг крај, но пак на Македонија, а не на Бугарија, Србија или Елада. Изгонети од грчка Македонија, Македонците требаше да отидат во српска Македонија, да образуваат воени населби и да го дочекаат денот кога би можеле да се вратат на родните пепелишта.

Ќе речете: така не може да размислува еден Бугарин. Да, но така може и треба да размислува еден Македонец.

Нека ми биде простено, но јас, како Македонец, на прво место ги поставувам интересите на мојата татковина и моите сонародници и само потоа интересите на Бугарија и Југославија. Јас сум Македонец, со македонска свест, и како таков си имам свое македонско гледиште врз минатото, сегашноста и иднината и на мојата татковина и на целото јужно словенство и затоа сакам и нас Македонците да не’ прашаат за сите прашања што не засегнуваат нас и нашите соседи, а не да се свршува се’ само со спогодби помеѓу Бугарија и Србија за нас, но без нас.

http://mk.wikibooks.org/wiki/%D0%9A._%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2:_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC

К. Мисирков! Македонски национализам, „Мир” XXXI, 7417, Софија, 12.3.1925, 1.

Изменето од Vladimir88 - 23.Април.2008 во 11:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:41
Добре де, айде обясни ми сега, как го разбира Мисирков кога на знаеш што значат вакви клучни зборови

ма как го зборувам тоа македонскиголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај __ __ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:42
Мојот македонски патриотизам и тука го победува бугарскиот патриотизам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Април.2008 во 11:42

Добре де, айде обясни ми сега, как го разбира Мисирков кога на знаеш што значат вакви клучни зборовима как го зборувам тоа македонскиголема%20насмевка

Што дали незнам што значи

Јас сум МАКЕДОНЕЦ СО МАКЕДОНСКА СВЕСТ ИЛИ??

Изменето од Vladimir88 - 23.Април.2008 во 11:43
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 117118119120121 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.