IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Разлика помеѓу православните и католиците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Разлика помеѓу православните и католиците

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
Noor4ever Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 17.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 74
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Noor4ever Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Разлика помеѓу православните и католиците
    Испратена: 18.Април.2008 во 22:13
me intreseria edna rabota mozat da mi odgovaraat samo hristijanite: koja e razlikata pomegu pravoslavnite hristijani i katolicite?Kolku sto znam jas pravoslavnite se krstat od desna strana, dodeka katolicite od leva strana sto znaecenje ima ovaa, koga i ednite i drugite se hristijani, zosto nemate isti praznici na primer Velikden, Bozik itn?Sto e sustinskata razlika?

Vi blagodaram na odgovorot.

Pozdrav
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2008 во 23:08
da beshe temava za muslimanite dosega ce imashe eden kup odgovori ili podprashanja ama kogase odnesuva za nivnite veri ushte doolgo ce cekame na bilo kakov odgovor od nivna strana
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 16:23
razlikata e takva kakva sto e razlikata na belite drobovi.

od kade deka nema isti praznici? I Bozik i Veligden go slavat i ednite i drugite samo na drugi datumi.

ona sto najveke gi razlikuva ovie dve veri e razlicnoto tolkuvanej na potekloto na Svetiot Duh i dogmata za nepogresivosta na papata.

bitni razliki okolu ucenjeto nema, razlikite se poveke od " politicki " karakter
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 17:04

Нај битната разлика се прави за тоа кој да ги држи парите.Тоа кулминираше во 1054 год. кога дојде до раскол на црквата која што до тогаш се нарекуваше само христијанска црква. 1054 год позната како раскол помеѓу запад и исток или наречено ШИЗМА, дојде заради признавање на папата и неговата непогрешивост, што во основа тоа е небиблиски.
Другата работа се вика FILIQUE, или од каде произлегува светиот дух.
Католиците тврдат дека светиот дух произлегува од Отецот и Синот Исус Христос, а православните дека светиот дух произлегува само од Отецот, а не и од синот.

Мое мислење е дека расколот се случи заради власт, кој на кого да му биде потчинет.
И тоа не е Библиски, затоа што Исус кога им ги миеше нозете на апостолите им рече, поголемиот да му служи на помалиот. Со тоа сакаше да ни каже дека не треба да се стремиме да бидеме служени, туку секогаш да служиме.

Со почит, Госпел.
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 17:39
Разликата е што едните не ги признаваат на другите. А ЗОШТО?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 17:43
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

razlikata e takva kakva sto e razlikata na belite drobovi.

od kade deka nema isti praznici? I Bozik i Veligden go slavat i ednite i drugite samo na drugi datumi.

ona sto najveke gi razlikuva ovie dve veri e razlicnoto tolkuvanej na potekloto na Svetiot Duh i dogmata za nepogresivosta na papata.

bitni razliki okolu ucenjeto nema, razlikite se poveke od " politicki " karakter

Зарем ти не беше атеист? Гледам дека доста си упатена во оваа проблематика,и мило мие. Е,сега кога сум веќе тука да те прашам:Која е разликата во овие две вери во толкувањето за потеклото на Светиот Дух?
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:38
тоа не се две вери..тоа се само како гранки на дрвото што се вели иако јас не го подржувам католизмот. без навреда на никому ова е мое мислење значи. инаку верувам дека Бутел само знае што е тоа а е атеист.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:43
Duri se pobliski otkolku sunite i shiite. Neka bidam popraven od nekoj poupaten dokolku gresham.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:44
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Duri se pobliski otkolku sunite i shiite. Neka bidam popraven od nekoj poupaten dokolku gresham.

А,кои се тоа сунити и шиити!?
Малку ова нејасно ми е !
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:47
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Хмммммм....ај да не ја расипувам темава.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:48
оваа тема не се расипуваголема%20насмевка видиш ја како си прашувам шо не знам голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:51
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

оваа тема не се расипуваголема%20насмевка видиш ја како си прашувам шо не знам голема%20насмевка

Аха. Според тебе и твоето православно верување дали Католиците се заблудени во своето коментирање и практикување на христијанството?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:52
па така некако..ама не знам дали да си кажам не сакам да навредам некого
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:54
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

па така некако..ама не знам дали да си кажам не сакам да навредам некого

Ок,потполно те разбирам.Инаку затоа и реков,ај да не ја расипувам темава.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.