IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Внатрешни несогласувања во Христијанствот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Внатрешни несогласувања во Христијанствот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5678>
Автор
Порака
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 01:35
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Makedonska crkva e najstara i site tie gluposti so koi sakate da ja omalovazite ne vi drzat voda otvorete istorija i citajte... I edno prasanje koje postar Majkata (makedonska crkva) ili Cerkata (Srpska, Grcka, Ruska crkva)...????
ako bila najstara zoshto togash niedna druga crkva neve shisha ni 2 posto.ako bila najstara vashata crkva trebeshe vije da odlucuvate koja crkva treba dase priznava a koja ne treba dase priznava.a ne vije dase molete nekoj dave priznae

Изменето од trebo.r.a - 19.Април.2008 во 01:35
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 01:35
Pozdrav do tebe EvAngelos! Se vrati na forumov. Ni nedostigashe vo kometarite.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 01:37
Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

Makedonska crkva e najstara i site tie gluposti so koi sakate da ja omalovazite ne vi drzat voda otvorete istorija i citajte... I edno prasanje koje postar Majkata (makedonska crkva) ili Cerkata (Srpska, Grcka, Ruska crkva)...????
ako bila najstara zoshto togash niedna druga crkva neve shisha ni 2 posto.ako bila najstara vashata crkva trebeshe vije da odlucuvate koja crkva treba dase priznava a koja ne treba dase priznava.a ne ije dase molete nekoj dave priznae

trebo, ne si informiran za istorijatot na problemot i zatoa ne inflamiraj nepotrebno na tema koja e bolna tochka za makedoskite hristijani, a ne se gleda skoro reshenie za toa.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 01:47
pak nemate nikakvi argumenti .ikstorijatot mije do nekade poznat pa zatoa i prashuvam zoshto nikoj neve priznava kako crkva.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 01:49

pak nemate nikakvi argumenti .ikstorijatot mije do nekade poznat pa zatoa i prashuvam zoshto nikoj neve priznava kako crkva.

Pa ne sme priznaeni zato sto nekoi tvoi istomislenici mislat deka znaat se a nemaat osnovno poznavanje od istorijata, plus nie so sila na nikogo vera ne sme mu nametnale niti pak sme so sila delele ili unistuvale zemji ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 01:55

Pa ne sme priznaeni zato sto nekoi tvoi istomislenici mislat deka znaat se a nemaat osnovno poznavanje od istorijata, plus nie so sila na nikogo vera ne sme mu nametnale niti pak sme so sila delele ili unistuvale zemji ....
pa ajde ti posho imash barem malce poznavanje na istorijata objasnini nam shto poima emame zoshto nikoj neve priznava? ako ste imale najstara crkva.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 01:58
Ajde be ma nemoj, kako sto ti rekov nemam namera da te ucam na istorija zasto ti se gleda kolku si naucil istorijata a jas sigurno nema da bidam toj koj ce ti ja objasnuva zatoa idi setaj...najdi nekoj drug da ti ja objasnuva..
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 02:00

Ajde be ma nemoj, kako sto ti rekov nemam namera da te ucam na istorija zasto ti se gleda kolku si naucil istorijata a jas sigurno nema da bidam toj koj ce ti ja objasnuva zatoa idi setaj...najdi nekoj drug da ti ja objasnuva..
smiris bes nervozi.sekogash koga nemate argumenti vaka reagirate.najcesto so baniranje ili kako tebe vaka so navredi.istoricaru.

Изменето од trebo.r.a - 19.Април.2008 во 03:16
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 02:03

smiris bes nervozi.sekogash koga nemate argumenti vaka reagirate.najcesto so baniranje ili kako tebe vaka so navredi.istoricaru.

Jas so argumenti izlegov sto ne gi gledas tvoja rabota inaku jas tebe nikade ne te navrediv a toa sto ne sakam da diskutiram so tebe ne e tvoja rabota i te molam ne me provociraj ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 04:23
Ајде едно мало историско објаснување на проблемот...
ЕвАнгелос - го разбирам твојот став и јас апсолутно ја бранам идејата дека треба секоја верска заедница да има право да регистрира своја црква, односно здружение, но случајот со Јован и не е така едноставен. Од повеќе причини.
Пред се - Македонската Православна Црква, со сите свои недостатоци и административни проблеми кои ги има, сепак е и била стожер на македонската култура, традиција и бит. Опстојувањето на македонската нација е тесно врзано со неа. Причина за ова е тоа што повеќе од 500 години, припадници на друга вера биле владетели (окупатори) на тој регион и народот единствено наоѓал потпора и некаков национален идентитет во Црквата. Затоа - треба да имаме почит кон неа, ако ништо друго само заради тоа.
Уште нешто - токму тој период има пресудно влијание за црквите да бидат поделени на нации, а не да бидат обединети, како што е католичката или многу од протестантските деноминации, затоа што голем дел од православните народи во тоа време биле под муслиманска управа. Тоа налага модел на формирање на национални цркви. Тие само го зацврстуваат претходно прифатениот средновековен источен модел секој император да назначува патријарх кој ќе управува со црковниот живот.
Меѓудругото, ако добро ја познавате историјата на Европа, ќе знаете дека и во Западна Европа имало можност да се случи токму истото нешто, во средниот век, заради разните конфликти кои се јавуваат меѓу Рим и Германските владетели или Рим и Француските владетели... за нивна среќа - успеваат да изнајдат решение и католичката црква да остане обединета.
Една од главните причини за таквите национални цркви, се токму луѓето кои најактивно го шират Христијанството на истокот - Кирил и Методиј. Нивната идеја дека треба да се проповеда на локалниот јазик, со текот на времето создава јазична невозможност да се служи заедничка литургија на на пример - бугарски и грчки свештеници... И токму тоа во времето кога националниот идентитет е во опасност - за време на османлиите - станува симбол за нацијата и национализмот, бидејќи нема друг.
Католичката црква многу долго го задржува моделот на проповедање на латински, и соодветно, има посилно чувство на еднаквост и на припаѓање на една група.
Затоа - прашањето околу Јован е повеќе прашање на национален идентитет, кој за жал е наметнат на црквата (а не би требало да биде). Но - исто како што проблемот е наметнуван неколку векови, така ќе бидат потребни барем неколку децении за да се разреши. Не гледам никаков проблем во тоа, и не гледам зошто тоа би го засегало обичниот верник.
Јас ако сакам да влезам во црква и да присуствувам на богослужба во Бугарија, Грција, Србија, Албанија или Русија - никој нема да ме спречи, ниту пак ако седнам да зборувам со свештеникот по службата ќе имам проблеми (ова веќе го зборувам од лично искуство).
Затоа, повторно велам - признавањето е чисто административно прашање и нема никаква врска со верата и верниците.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 11:38
a ako obavuvash misa kako makedonski vladika dali togash ceti bide dozvoleno vo drugite dzavi.se nadevam deka so ova prashanje nikogo nesum isprovociral posho vece imam zakani od modertorive za banianje.

Изменето од trebo.r.a - 19.Април.2008 во 11:38
Кон врв
im happy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај im happy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 12:12
За сите што не се Македонци а живеат во оваа држава, ги молам, да не подржуваат по вакви национални прашања, а не да се ситат на нашата мака. И јас имам многу замерки за МПЦ, но во врска со непризнавањето од сите други православни цркви и во врска со дејствувањето на Јован во Македонија, апсолутно стојам зад МПЦ. Дајте и вие подржете ги. Затоа што сите велите дека ви е убаво да живеете тука, но нема да ви биде толку убаво доколку СПЦ, ГПЦ или БПЦ е државна црква! Размислете малку! Ова е прашање од огромна важност за Македонците, па ве молам, пружете ни рака.
middle is best... i believe in science
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 14:39
Originally posted by im happy im happy напиша:

За сите што не се Македонци а живеат во оваа држава, ги молам, да не подржуваат по вакви национални прашања, а не да се ситат на нашата мака. И јас имам многу замерки за МПЦ, но во врска со непризнавањето од сите други православни цркви и во врска со дејствувањето на Јован во Македонија, апсолутно стојам зад МПЦ. Дајте и вие подржете ги. Затоа што сите велите дека ви е убаво да живеете тука, но нема да ви биде толку убаво доколку СПЦ, ГПЦ или БПЦ е државна црква! Размислете малку! Ова е прашање од огромна важност за Македонците, па ве молам, пружете ни рака.

Сакам да те прашам: Дали само МПЦ како православна црква му е мила на Бога, а останатите СПЦ; ГПЦ; БПЦ; и другите православни цркви во светот не му се мили на Бога?

Библијата не учи, браќата и сестрите што се нарекуваат Христијани треба да живеат во мир и во слога.
Не можам да замислам како Православните цркви во светот си ги вадат очите, не сакаат едни со други да се признаат, а се нарекуваат Христијани. Сето тоа го прават заради власт и кој да ги држи уздите, кој да ја собира печалбата, кој кого да го држи потчинет и кој над кого да владее.

Но да се запрашаме дали тоа го учеше Исус и апостолите. Дали кога апостол Павле ќе отвореше нова црква, другите не се сложуваа со него. Напротив радоста беше голема секаде каде што ќе се отвореше нова црква, и браќата и сестрите христијани неизмерно се радуваа.

Дали библијта не поучува кога ке се судиме да одиме на светски судови, неверници да не судат? Тоа е забрането според Библијата.

Па зошто тогаш во австралија години и години, МПЦ си ги вади очите со своите верници кои што меѓу себе се нарекуваат браќа и сестри? Зошто трошат енормни богатства пари за некој да се прави стопан на тоа што го дал народот?

Па нели Библијта не учи споровите да ги решаваме внатре во црквата а не светски судии да ни ги решаваат споровите. Зарем тоа не е страмота за Македонската православна црква?

И да се запрашаме:Дали Православието во светски рамки е вистинска Христијанска деноминација (Црква или вера),кога неможи да си стави ред во внатрешното уредување на црквата.
Кога сите православни цркви не се радуваат ако некоја црква се признае или нова се отвори, кога се тепаат кој да ги држи парите и заработувачката, кога сите цркви не се единствени, кога љубовта не царува помеѓу црквите, кога едни со други се нарекуваат расколници затоа што проблемот не е во учењето на црквата туку кој да управува со црквата, кој кого да го држи во покорност.    

И еве што вели Библијата за ова:

Да зборувам на сите човечки јазици, па дури и на ангелски, штом љубов немам, ќе бидам бакар што ѕвони или кимвал што ѕвечи.
Љубовта е долготрпелива, полна со добрина, љубовта не завидува, љубовта не се превознесува, не се гордее, не прави што не е непристојно,не бара свое, не се срди, не мисли зло, на неправда не се радува, а на вистина се радува, се извинува, во се верува, на се се надева, се претрпува.
Љубовта никогаш не престанува.
(Коринтјаните 13 глава)

Сакам да прашам дали еден од овие атрибути Православието во светски рамки ги има?
Ако ги нема да се запрашаме дали православието треба да се нарече Христијанска вера или Христијанска црква.

Со почит, Госпел.
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2008 во 15:07
големо%20гушкање
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5678>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,180 секунди.