|
Внатрешни несогласувања во Христијанствот |
Внеси реплика | страница <1 45678> |
Автор | ||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во денешнава дискусија тука има два различни проблеми...
Прво - Јован. Црквата е структура која се води во два правци - едниот - од таканареченото високо-свештенство, вториот - од народот, преку црковните општини. Јован, своеволно ги игнорираше и двата правци за водење на црквата и своеволно донесе одлуки кои се на штета на самата црква и не се во согласност со нејзиниот устав и прописи, кои се согласил да ги почитува во моментот во кој станал нејзин член. Соодветно, како и насекаде (па дури и на форумов) при нарушување на тие правила - следува исклучување. Секој доброволно стапил во служба на тие правила и секој е свесен за последиците од нивното нарушување. Но - таму има уште нешто - многу поголемо потешко како проблем - а тоа се криминалните активности на Јован во периодот околу напуштањето на црквата. Колку и да тврди тој дека е уапсен и преследуван заради црквата, тоа едноставно не е точно - тој е уапсен и преследуван затоа што е обичен криминалец и крадец. Кога обичен човек ќе направи криминал или ќе украде, тоа е лошо. Кога човек кој треба да биде пример за чистота и столб на верата ќе направи криминал - тоа е страшно, и треба да се казни на најстрог можен начин. Да не заборавиме дека МПЦ му даде речиси две години за да се покае и да се врати на правиот пат, што според мене е многу Христијанска постапка. Вториот проблем кој се спомнува - признавањето на МПЦ. Дали МПЦ е признаена или не, не го менува нејзиниот статус. И отежнува работа во странство, доколку сакаат да вршат заедничка богослужба со странските цркви, но нема никаква улога во нејзиното домашно работење. Тоа е како Македонија - голем дел од светот не призна како ФИРОМ и сеуште на многу меѓународни натпревари или манифестации се користи таа скратеница, но тоа не значи ништо за внатрешното функционирање на земјата, таа продолжува да си биде Македонија. Проблемот со признавањето на МПЦ, лежи во неспособноста на СПЦ да се оддели од државата и од национализмот. Дури не навлегувам во историските факти и причини зошто не смеат да го прават тоа што го прават, но доволно е да погледнеме денес што се случува - тие го изгубија седиштето на сопствената патријаршија, а сеуште продаваат национално и историско право. Останатите цркви - имаат две причини да не не признаваат. Прво - некои од нив патат од истиот национализам, но искрено тоа е помал проблем и повеќето од нив би не признале, но во тој случај ќе влезат во судир со црква со која се во сестрински однос веќе со векови, а тоа е Српската. Токму затоа се водат преговори и договори околу признавањето. Црковното прашање не е како световните. Нема потреба да се брза со неговото решавање. На луѓето им се чини дека премногу време поминува, но тоа се само неколку години. Црквата има време и може да чека децении ако треба. Како што реков погоре, тоа не влијае врз нејзиното домашно работење. Изменето од zidarski - 18.Април.2008 во 17:08 |
||
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pred nekoj den slucajno naletav na edna prvoslavna stranica na internet .interesno e toa deka makedonskata crkva ushte nebila priznata kako samostalna crkva.nitu od srpskata a nitu od grckata crkva pa me interesira.dali vije makedoncite pripadzate na druga religija poinakva od srpskoto i grckoto prvoslavje.dali treba toa da znaci deka makedoncite i nemaat nivna crkva a i sveshtenicite nemaat pravo vo drugi drzavi misa da odrzuvaat.
Изменето од trebo.r.a - 18.Април.2008 во 23:20 |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Македонците имаат своја црква. Многу добро објаснив што точно значи непризнавањето - дека не македонските свештеници да одржат заедничка богослужба со свештеници од други народи. Тоа нема никаква врска со верата.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Priznavanjeto ili nepriznavanjeto na Makedonskata crkvata od bilo koja druga crkva nema apsolutno nikakvo znachenje za verata na lugjeto. Toa e samo administartivna rabota megju crkvite na posebnite drzhavi.
Zarem Bog pravi razlika megju drzhavi, nacionalnosti, rasi i nekakvi samonaznacheni administracii ? |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
trebo.r.a
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pa kako shto izglea rabotava bog ne pravi razlika.ama makedonskata crkva izgleda pravi.zoshto togash na makedonskijot sveshtenik mu beshe zatvorena crkvata vo bitolsko?
Изменето од trebo.r.a - 18.Април.2008 во 23:58 |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Затоа што законот не дозволува тој да има црква. Повторно - административни причини.
|
||
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересна работа,поради политички причини МПЦ не е призната од соседните Цркви,додека пак таа не ги признава внатрешните деноминации кои ги има.Јас Зидарски би рекол дека Христијанството од сите вери убедливо најповеќе се рацепило на фракции,а со тоа убедливо има и најповеќе внатрешни несогласувања. |
||
trebo.r.a
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dali biblijata vi dizvoluva povece crkvi da imate od povece nacii ili samo eden narod edna crkva
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Makedonska crkva e najstara i site tie gluposti so koi sakate da ja omalovazite ne vi drzat voda otvorete istorija i citajte... I edno prasanje koje postar Majkata (makedonska crkva) ili Cerkata (Srpska, Grcka, Ruska crkva)...????
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nikoj nikoga ne omalovazuva, i nemoj nesto da ni pripisuvas sto ne sme kazale.
Nam ednostavno ne ni se jasni previranjata pomegu crkvite. Bidejki razmislivame na toj nacin deka verata pred nacijata, a da ne govoram POLITIKATA. Sigurno ne ni paga na pamet DA JA BRANIME ILI PREFERIRAME SPC. ZATOA ubavo citaj gi postovite! Изменето од Aisha - 19.Април.2008 во 01:22 |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da Templarius, no koga administartorite na raznite sobori i zdruzhenija ke zameshaat svoi prsti, koga ke se donesat pravilnici i zakonici na tie zdruzhenija, odednash veke ne e bitno koj e najstar, a koj namlad. Odednash pochnuvaat da vazhat novite pravila i rabotite se sreduvat preku niv.
Makedonskata crkva ja izgubila svojata aftokefalnost vo tursko vreme, istata ja spechalila srpskata crkva i sega, ajde neka se otkazhi sprskata crkva od jurisdikcija na makedonskata teritorija ... |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Aisha tebe nikade ne te spomnav.
Previranaj medju crkvite nema obidot na SPC preku Vraniskovski da ja butne MPC ne im uspea inaku znaeme deka Srbite se povrzani so Grcite i deka seto bese orkestrirano so cel da se pobie vkupniot Makedonski identitet. Inaku vo Bosna bese vodena slicna kampanja koga Srbite sakaa da ja podelat Islamskata Verska Zaednica na Bosna bas pred i posle ratot koj se sluci tamu... |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Точно, Бог не прави разлика меѓу држави, националности, раси итн, но православните цркви прават. Етнофилетизмот во православните цркви е толку голем, што тие дури и во самите нивни имиња ја вклучуваат нацијата т.е. името на државата. Па оттаму имаме и МПЦ, СПЦ, ГПЦ, РПЦ итн.
Законот дозволува Јован да има црква, но влијанието на МПЦ во власта и наклонетоста на власта кон МПЦ (особено премиерот) е толку големо што законот си останува само на хартија. Значи тој де јуре може, но де факто не може да си направи црква. Да беше законот дециден околу ова прашање, немаше воопшто да има толкави дебати околу ова прашање.
За тие што се малку подобро информирани сигурно знаете дека ова (недемократскиот верски закон и неговото неспроведување во пракса) е еден од непремостливите ѕидови за влез во Европска Унија. Европската унија налага обавезна верска слобода и демократски верски закон (еднакви права на сите вери) на сите нејзини членки. Заради овој многу важен услов Македонија правеше неколку ревизии на верскиот закон во последниве години, но неколку пати тој закон (кој беше наметнат со силни ургенции на МПЦ) падна на уставен суд, а новиов кој треба да излезе сега во Мај, којзнае дали и тој ке помине на уставен суд и дали ке биде одобрен од Европската Унија.
Така да, колку и да не ни е мило, ако сакаме да влеземе во Европа, ќе мораме Јован (и на сите други) да им дозволиме да си формираат верски заедници и еднакви права како и другите верски заедници. Изменето од EvAngelos - 19.Април.2008 во 01:30 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
tOKMU TOA GO RASPRAVAME NA DRUGA TEMA.
|
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
Внеси реплика | страница <1 45678> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |