|
Внатрешни несогласувања во Христијанствот |
Внеси реплика | страница <1 23456 8> |
Автор | |
im happy
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 136 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не дека МПЦ е безгрешна, но сепак македонските православни христијани се сплотени под МПЦ и навистина е идиотски некој од страна да ти вели дека не може да постоиш.
|
|
middle is best... i believe in science
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da znam sto pravese SPC vo bosna.
Gi blagoslovuvase srpskite zlostorstva i ne sekoe AMINASE! Zalno e. Pa neli imase pred nekoj den, kako makedonskiot (neznam sto, mislam patrijarh) vo Grcija bil napadnat od strana an nekoi ultra nacionalisti! Eh ete sto se slucuva koga nacijata ke se stavi pred VERATA!!! |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
im happy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Абе Аиша, самата црква е основана од политички причини. СПЦ знаеш што правеше на Косово, ГПЦ знаеш какви зулуми врз Македонците прави и ден денес. Преку црквата дејствува државата. Иако се вели дека се башка, не е така. Секуларна држава е само реклама. Вистината е дека СПЦ е многу јак партнер на српската држава.
|
|
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka predhodno nekoj objasnuvase deka stanuva zbor tokmu za politika.
No ne razbiram, pa neli site ovie zemji se sekularni, kako mozat svojata nacionalna propaganda (istorija) da ja mesaat so religija. Zarem ne im e istot spasitel i sl. Znaci i vo crkvata ima CISTA politika.... A nekoj bi pomislil deka site se hristiijanski braka, obedineti pod edna pravoslavna crkva.....No relanosta e drugo! |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
im happy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па се должи на тоа што како што бугарија не ни го признава народот, грција името, да не одам понатаму, така србија не ни ја признава црквата. А факт е дека СПЦ е основана подоцна од Охридската архиепископија. Е сега тоа е како ќерката да и рече на мајката дека е постара од неа. Сфаќаш? Политика е тоа. Политика и македонска судбина, сите да сакаат нешто да и украдат. Ај можеби некој поупатен ќе ти објасни со повеќе детали.
|
|
|
|
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во право си.Но,ме интересира зошто постои толкав раздор помеѓу Црквите?-Ете СПЦ неја признава МПЦ,ГПЦ(грчката ),исто така не ја признава МПЦ,БПЦ (бугарската) не сум сигурен но мислам и таа дека не ја признава МПЦ,итн...Што е проблемот,дали може некој да ми објасни на што се должи ова непризнавање на МПЦ? Однапред ви благодарам. |
|
lazanski
Група Регистриран: 17.Април.2008 Локација: Bahamas Статус: Офлајн Поени: 50 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
od prosta pricina sto toa e nacin na koj se izrazuvaat istite vo odnos na pripadnicite na site ostanati religii ... toa samoto po sebe dovolno govori koj i na kakov nacin gi tolkuva nestata i so koj stepen na civilizacija i kultura raspolaga ....
|
|
lazanski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a sto se odnesuva do epitetite " kucence " i slicno , bi te zamolil da se obides da vo izlivi na gnev gi izostavis od svojot ne taka kulturen i civiliziran recnik ... ne bi bilo ubavo da pocne nekoj da te sporeduva so vahabiite ....
|
|
im happy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Омер, не се замарај со тој Јован. Батали го. Тоа ти е српски поп кој сака македонската црква да ја претстави како српска. Си основал Православна охридска архиепископија, а факт е дека МПЦ е возобновена Охридска архиепископија. Е сега затоа што СПЦ не ја признава, СПЦ решава да внесе раздов меѓу македонските верници. Мислам познат начин на крадење туѓа историја.
|
|
|
|
lazanski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
za ona poslednoto , slobodno dokolku se inetersiras , moze da se obratis kaj katolickiot nadbiskup vo tirana ili licno kaj papata ... seto toa e von domen na Hristijanskata Pravoslavna Crkva i kako takvo , nepotrebno za diskusija ....
|
|
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ајде да ти реплицирам во твој стил:Темата е за внатрешните несогласувања во Христијанството,не мешај сега баби и жаби,остави го Бин Ладен,Вехабиите и другите.Кажи ако имаш што да кажеш по оваа тема,оти јас како добар познавач на РАСКОЛОТ ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО гледам дека ти само се вртиш во место,како некое кученце кога го лажеме со некоја коска. |
|
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Европски сехристијански собор во Романија Билјана Ставрова Коментари (0) 11.09.2007 00:00 Г.г.Стефан Христијанството во промоција на европското единство. Ова е пораката на претседателот на Европската комисија Жозе Мануел Баросо до Европскиот сехристијански собор. Религиите да ги зајакнат вредностите врз коишто се темели единството на европскиот континент, истакна тој. По пауза од 20 години, и МПЦ имаше свој претставник во Романија на средба со христијанските лидери. Архиепископот Стефан денеска со оценка, мал чекор кон признавањето на МПЦ, учество кое заслужува внимание. „Она што е актуелно меѓу сите христијански цркви треба да го знае МПЦ, а и да им каже што е ново, што се случува, како живее МПЦ“, изјави г.г.Стефан, поглавар на МПЦ. На Сехристијанскиот собор беше отворено прашањето за заедничко признавање на крштението меѓу католичката и православната црква, како далечна интенција кон христијанско обединување на Европа. Последниот Сехристијански црковен собор се одржа во Сибиу, Романија, пред 10 години во Грац, а во 1989 година во Базел. На претходните два не беше поканет ниту еден претставник на МПЦ. За учеството на МПЦ главно се противеле делегациите на Грчката и Српската православна црква. Инаку, годинава врз средбата во Сибиу фрли сенка неодамна издадениот документ од Ватикан, во кој се вели дека протестантите, јеховините сведоци, баптистите не се цркви во вистинска смисла на зборот. |
|
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ме интересира кој е признат од другите цркви:
МПЦ или Јован |
|
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН. |
|
lazanski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
apsolutno nepotrebno za diskusija ... ni najmalku .... vprocem , povrsnoto poznavanje sekogas ve doveduva vo zabludi i samo se obiduvate da gi tolkuvate rabotite na nacin kako sto samo vam vi odgovara ... isto kako i so temata za vahabiite kade siot toj konflikt i seta taa situacija e pofundamentalisticka i poradikalna za razlika od nekakov si raskol vo hristijanstvoto .. kako i da e , i dokolku ima raskol , toj ce se resi na hristijanski nacin , mirno ... za razlika od nekoi poradikalni formi na razresuvanje na sudir pomedju vernici prepoznatlivi isklucivo i samo vo edna druga religija
|
|
Внеси реплика | страница <1 23456 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |