IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Статусот на жената во Кyранот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Статусот на жената во Кyранот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 38>
Автор
Порака Обратен редослед
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Статус: Офлајн
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2008 во 01:45
Problemot za neobrazovanost kaj Muslimankite vo Makedonija smetam deka e najmnogu poradi slepata tradicija, i istovremeno neprakticiranjeto na Islamot. Ne mozelo i da bide poinaku koga ne sme ja znaele korista od obrazovanieto, i ne sme gi pocitovale Allahovite zborovi.
Se slozuvam so sestrata Aisha deka obrazovanieto vo Islamot e vozdignato na najvisok piedestal.

Vo edna prilika vlegol Pejkamberot s.a.w.  so nekolku svoi Ashabi vo Dzamija i vnatre videle dve grupi na ludze, edna grupa obavuvale molitva (Klanjale) a druga grupa ucele (citale k*ran, verojatno i Hadisi) ,Pejkamberot s.a.w. gi prasal na drugarite koja od dvete grupi e podobra, tie sto se molat ili tie sto ucat? Ashabite odgovorile tie sto se molat se podobri, a Pejkambwrot s.a.w. gi poucil i im rekol deka tie sto ucat se podobri vernici, bidejki ucat i ce naucat poubavo i podobro da se molat.

Situacijata denesna e takva kakva sto e, no insAllah nie ce se smenime pa vo idnina ce bideme podobri, pa i Allah dz.s ce ja promeni nasata sostojba i ce ni dade pogolema nauka medzu Muslimanite!

Da spomnam  za Saudiska Arabija, sum procital deka tamu 60% od studentite se zeni, kolku e ova vistina Allah najdobro znae.
Vo Afrika najgolem problem e toa sto obrazovanieto e privilegija na pobogatite, vo mnogu zemji duri i osnovnoto obrazovanie se placa, pa mozeme da zamislime kolku narodot tamu moze da si go dozvoli toa.

Malezija e zemja kade sto Muslimanite imaat golem procent na obrazovani licnosti so poln izraz na zborot bidejki obrazovanieto vo Malezija ne zaostanuva mnogu so obrazovanieto vo Zapadnite zemji.

A najgolem procent na akademski gradzani vo svet ima Jordan, interesno zarem ne.

"Naslednici na Pejkamberite se Alimite ( Ucenite ludze)" - Rekol- Muhammed s.a.w

Изменето од muhadzir - 18.Април.2008 во 01:50
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2008 во 00:17
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Аиша - не ме разбирај погрешно, не сакам да звучам навредливо, но ова е феномен кој не е присутен само во Македонија, но во целиот исламски свет... Да, има земји во кои има уште поголема неписменос и необразованост (како на пример некои Африкански земји), но освен во тие земји - муслиманските се на второ место по необразованост на населението, особено необразованост на жената.
Турција е исклучок, но мора да се земе во предвид крајно секуларниот карактер на таа земја. Во останатите земји - почнувајки од Индонезија на исток, па се до Мароко на запад, нивото на образованост е многу ниско. Дури и во земји во кои има услови и има релативно постабилна финансиска ситуација. Исклучок е можеби Иран, во целата таа ситуација... но тие се шиити, па нели не ги броиме...
Дури и во Босна и Албанија, образованоста на жените се должи на нерелигиозниот карактер на државите. Дури и во овие две земји, во реоните во кои традицијата има посилно влијание, образованието на населението е многу ниско.
Зошто е тоа така, кога к*ранот изрично бара од луѓето да се едуцираат, без разлика на полот? Зошто од жената се очекува да се занимава само со домаќинските работи, и да биде добра сопруга, а не да биде добар доктор, професор, инжењер? Ова не е феномен само во Македонија, а низ целиот исламски свет...

Fenomenot koj mene me uzasnuva i voopsto ne mi se dopaga e da skoluvanite muslimanki se daleku od religijata. I sega ako sakas da bides prava vernicka, bivas osuduvana od predhodnite. "Sota baras ti so samija vo pr. pravo, medicina, arhitekt." Ko da obrazovanieto im pripaga nim.
Za da navlezam vo podlaboka analiza zosto muslimankite se najcesto neobrazuvani, sum zboruvala so mnogu zeni, i najcesto odgovorot bil deka nivnite roditeli bile ubedeni ako odi vo grad da se skoluva ke stane ista kako nemuslimankite (procafiritce se) vakov izraz se koristel.
No ima eden inreresna rabota. Jas uzivam da go sledam Oprah showto, i nacinot na koja taa gi obrabotuva ovie temi. Sosotjbata na zenata e alarmantna kaj site narodi. Duri ona voopsto ni ne govori za muslimankite, najcesto govori za afro-amerkincite. POsebno za Afrika, kolku tesko ziveat tamu, i navistina ne ni mozam da razmisluvam zosto neodat vo skolo, koga i samiot si svesen vo kakvi uslovi ziveat.
A za porazvienite......eh
Nemoj te molam za indonezijaSo sigurnost znam deka stepenot na obrazovnie na zenata e na VISKOKO nivo. Imam prijatelka koja e od tamu, a omazena e tuka. Taa e magistar, a nejzinata kerka e na med, fakultet vo sk.Tie se tamu super. Arapskiot del zagrizuva i toa mnogu. Voopsto nema nikakva strategija za obrazovanie. Vlasta e korumpirana i vooposto ne se grizi.
Za zal neobrazovanieto e povrzano so nizok stepen na svesnost kaj zenite.
Islamot e toj koj ni veli DEKA ALLAH GI SAKA UCENITE. Deka ucenit evo odnos na DRUGITE se kako zvezdata vo odnos na mesecinata. Sekogas ucenjeto e prioritet, PRviot ZBOR KOJ ALLAH MU GO UPATIL NA PRATENIKOT BIL "iqre - UCI".
Nemozam da ja najdam vistinskata pricina za problemot, no koga ke pomislam na Palestina, i na statistikata neodamna objavena na eden islamski sayt deka toj narod e najskoluvan vo celiot muslimanski svet!

Ednostavno nam ni ostanuva da ja gledame segasnosta, koja mnogu vetuva. Minatoto e tazno i nemoze da se popravi, a idninata ke socekame da dojde.
Na muslimankata i e dozvoleno da bide lekar, ingener, i sl. za ona sto ja biva pred se. Prioriteto se znae, i za nego e pisuvano, no nejzinata profesija e LICNO nejzino pravo, a islamot i nudi OGROMNA PODRSKA.

"NAJDOBAR E ONOJ KOJ NAJMNOGU IM KORISTI NA LUGETO!" -hadis.

Imam mnogu prijtelku muslimanki koi se doktorki, ekonomisti, menageri.....no imam i od onie koi se vredni domakinki, koi se posvetile na decata, no se mnogu doboro religiski obrazuvani. Nemora taa da IMA dokaz za svoeto obrazovanie (diploma) bitno e da ima ZNAENJE!
Sepak da se bide domakninka ne e taka lesno!

Изменето од Aisha - 18.Април.2008 во 00:17
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2008 во 00:10
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Значи нема цитат во обратна насока?

Има,ама вечерва некако сум уморен.Пишував многу досега,па ќе оставам за утре Иншаллах,а во меѓувреме кој знае,бујрум нека каже.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 23:09
Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik! 4:34

Изменето од Templarius - 17.Април.2008 во 23:09
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
HILAFET_CH Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 10.Април.2008
Поени: 138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај HILAFET_CH Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 23:04
Eve jas ke probam da potkrepam maria magdalena;
Plasete se od A
llah vo pogled na zenata!Vie kaj niv imate svoi prava,a i tie imaat kaj vas svoi prava.
Vaka govorel Muhamed S.a.w.s
Ve zadolzuvam dobro da postapuvate so svoite soprugi!
nekoj mu se pozalil na Pejgamberotdeka zenamu e rasturena.pejgamberot mu rekol;razvedise od nea.No jas ja sakam odgovoril covekot.Vo toj slucaj pokrij ja nejzinata mana .Ova se samo enkolku obvrski od mazot sprema zenata
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 22:59
А зашто не би требало да има?
Зар добриот и послушниот сопруг не е најголемо земно богатство за жената, кажано во обратна насока?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 22:52

Iskreno neznam dali ima. Ama ne bi trebeloнамигнување

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 22:50
Па и да нема, се знае богати редот тука.
Што е тоа непослушна жена
лутиналутиналутина
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 22:49
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 22:48

Дај поткрепа од к*ран за послушност на мажот кон жената.
Инаку и јас се согласувам со тебе, се разбира.

Ne rekov deka mazot treba da e poslusen na zenata, tuku da ne e prkosi.. i deka treba ubavo da se odnesuva kon nea, bidejki mu e najgolem Bozj darсреќа

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 22:41
Дај поткрепа од к*ран за послушност на мажот кон жената.
Инаку и јас се согласувам со тебе, се разбира.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 22:36

Да, навистина послушната жена е најголемо богатсво за мажот, се согласувам.среќа
Што е тоа богати, непослушна жена, да му пркоси на мажотлутина

Jas mislam deka i za obratna nasoka istoto vaziнамигнување
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 22:34
Да, навистина послушната жена е најголемо богатсво за мажот, се согласувам.среќа
Што е тоа богати, непослушна жена, да му пркоси на мажотлутина
Кон врв
HILAFET_CH Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 10.Април.2008
Поени: 138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај HILAFET_CH Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 22:31
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:"Zemaljski zivot je blago, a najvece blago ovog svijeta je dobra i poslusna zena"
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 38>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.