IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Мешани верски бракови
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Мешани верски бракови

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
Автор
Порака
antigona Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 139
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај antigona Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:30
da ... megjutoa sto bi se slucilo da nekoj musliman , na pr. albanec mu rece na tatka si deka e vljuben i saka da se ozeni so romka ?
Јас имам оружја,кои не ги познавате,имам начини и патишта,кои не ви се познати
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:31
taka rece toj kotle od BONEY M
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:31
Дозволено е машкото, со исламска вероисповед да се жени со немуслиманка. најдобро е прво да ја прочиташ целата тема.
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:32
pa dojde vo shutka i napravile TOP SVADBA
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:33
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

<font face="Georgia, Times New Roman, Times, serif" size="2">Kade otide mojot komentar kade odgovoriv na pva prasanje?Zasto mojto trud go nema, ke kazam kratko - Ne e dozvolen, a sega nekoj ako saka da si tera kako shto naumil, normalno so sila ne mozes da mu branis, ama takviot neka se zaprasa kogo ljubi poveke- Toj nevernikot shto moze da go zavede nego i decata negovi po durg pat ili Bog koj znae se i jasno opomenuva da ne se mesame so nevernici.I shtom mojot post e za cenzura, nemam shto da pravam veke ovde.Moite stavovi izgleda smetaat. E da nemalo dozvola za takvi razvodnuvanja na verata niz vekovive sega ke go nemase ovoj problem i ova prasanje nemase zasto da se postavi, sekoj ke si znaese kaj mu e mestoto, a vaka imame razlicni tolkuvanja. Kako i da e mojot odgovor pak e odlucno NE

Si gi izmeshal temite. Tvojot odgovor trebashe da odi vo temata "Meshani verski brakovi", no go vidov vo nekoja druga tema (po greshka tamu si go stavil, a sega nemozham da go najdam), pa zatoa milish deka nekoj ti gi cenzurira (vadi) komentarite. Mislam deka toa ti beshe odgovorot na moeto prashanje dali ima del vo Noviot Zavet kade shto izrichito se veli da ne se mazhi/zheni so pripadnik na druga vera ili so nevernik.

Ti blagodaram na odgovorot. Citatite sto gi naveduvash ne se odnesuvaat konkretno na brachen zhivot formiran od chesni lugje, iako mozhesh da si gi interpretirash na toj nachin dokolku sakash taka. Tuka se davaat soveti za vernikot da ne se druzhi so greshnici (bludnici, razbojnici, pijanici, huligani...) . Site citati se izvadeni od drug kontekst i se odnesuvaat za drugi raboti.

Vo sekoj sluchaj, tvoe pravo e kako ke gi interpretirash tie zborovi. Isusovite zborovi vo odnos na lugjeto se samo Ljubov, proshtevanje, sochuvstvo i pruzhanje raka... Samiot toj lichno dava najubav primer so greshnicata Marija Magdalena.

Vo sekoj sluchaj, ushte ednash ti blagodaram na odgovorot.    
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај antigona Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:34
a od kade pak nekomu takvo pravo da se postavuva nad nekogo vo odnos na religija ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:35
Originally posted by antigona antigona напиша:

a od kade pak nekomu takvo pravo da se postavuva nad nekogo vo odnos na religija ?

Уште еднаш ти велам, прочитај ја целата тема и ќе го најдеш одговорот.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:36
Originally posted by hr.lucky hr.lucky напиша:

zosto na pripadnicite na islamska veroispoved na maskite im e dozvoleno da se zenat so zeni od drugi religii a na zenskite ne im e dozvoleno? sum bil svedok na mnogu nemili nastani ako devojkata saka nekoe momce od druga religija se mesa cela familija tatko,braca,tepacki,kuc'ni pritvor itn. so sila i branat na najrazlicni nacini zosto ?

Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

Одговорот лежи во самото прашање.
 Значи да повторуме машките смеат (иако ова не е препорачливо) да се женат со жена која е припадник на друга вероисповед, за разлика од женскиот пол кој не смее да се мажи за немуслиман.
Мудроста на ова е во тоа што машките членови, како што видовме се над жените, Бог ги поставил така да тие се носители, глави на фамилијата, и тоа не само според Исламот, туку тоа е природно правило, исто така и според Библијата, Мажот е глава на жената, тој е оној кој одлучува, тој е повлијателен. Па според тоа тој ги наметнува неговите убедувања и врз својата жена.
Кога тоа би се случило, жената би ја изгубила својата вера, макар и да не стане христијанка, таа веќе во новата ситуација не може да се однесува според Исламските правила, па така таа веќе не е онаква муслиманка како и муслиманката која е мажена за муслиман.
Правилата на Исламот се јасни, никој не смее да ја напушти својата вера, од едноставна причина, бидејќи не може да најде подобро од Ислам, не смее да го замени правиот пат и да избере заблуда, не смее поради своите страсти да го изгуби Ахиретот (идниот свет). Кога тоа би го сторила таа веќе паднала во бездна од која не може да излезе.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:39
Originally posted by anakin anakin напиша:

taka rece toj kotle od BONEY M

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:40
Originally posted by antigona antigona напиша:

Toa e nachin da se zashtiti religijata od lugje koi so vleguvanje megju vernicite i sozdavanje semejstva so niv bi imale destruktivno vlijanie vrz verata. Ova ne e nishto novo, toa go praktikuvaat i evreite, iljadnici godini pred site drugi, ne samo za chuvanje na religijata, tuku i na nacijata, pa poshiroko i na materijalnite dobra (za ova mozhe duri da se otvori i cela druga tema - zoshto se dozvoluvalo mazh a se zheni so zhena od druga vera, no ne se dozvoluvalo obratnoto).
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај antigona Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:42
od kade ti ideja deka islamot e superioren i pocist za razlika od ostanatite religii pa poradi toa ne smee muslimanka da se mazi za pripadnik na druga religija

a samo musliman ima pravo da zema od druga religija????pazi te molam
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:43
Kogo prashuvah?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:46
Ај кажи ми дека е обратно.среќа
Секој припадник има право да си го негува своето, да верува дека само таа е исправна, па затоа е и верник на таа религија, инаку би ја напуштил.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Април.2008 во 13:49
пауза за ручек моламголема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,139 секунди.