IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Житијата на светците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Житијата на светците

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 14>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Житијата на светците
    Испратена: 14.Април.2008 во 23:44
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

ЕвАнгелос - неколку теми на форумов се со чисто информативен карактер, односно само пренесуваат информација и толку. Идејата за дискутирање за празниците и дискутирање на житијата е добра и ја поддржувам, но ве молам да отворите нова тема за тоа.

Оки доки задоволство
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2008 во 23:46
Originally posted by чаир чаир напиша:

Другар на Св. Антониј Велики.... Се упокои околу 366 година.

Дали овој Антониј Велики е истиот оној Атанасиј Велики? (бидејќи и двајцата се од 4 век)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2008 во 23:47

Свети Марко Исповедник, епископ Аретусиски
(во Сирија)

... Според тие извештаи Марко разурнал некој незнабожечки храм во времето на царот Константин и...

... Сега тие се кренаа на Марко затоа што им го разорил нивниот храм, па побараа или да им изгради храм или да им плати некоја поголема сума пари.
Бидејќи старецот Марко се откажа да им направи како што бараа, го биеја, го навредуваа и го влечеа по улиците. Потоа со тенок и јак конец му ги одрежаа ушите, а потоа го разголеа и го намачкаа со мед, па го оставија врзан за едно дрво на летната жега за да го касаат осите, комарците и стршените.

Сметам дека Марко си добил заслужена казна. Тој прекршил верски закон за толеранција на другите религии (нешто што најмалку доликува на еден христијанин) и откако одбил да се покае и да ја поправи штетата што ја направил си добил заслужена казна.

Изменето од EvAngelos - 14.Април.2008 во 23:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2008 во 23:48

Злобните незнабожци ги исекоа нивните тела на парчиња, ги помешаа со јачмен и им ги дадоа на свињите. Но набрзо ги постигна казна: забите им испопаѓаа, а на усните им изби неподнослива смрдеа.

Импресиониран сум од лесната казна што ги снашла незнабожците. Овие невиден масакар извршиле, а за тоа само забите им попаѓале и здивот им засмрдел.

Преподобен Јован Пустиник
Син на една христијанка Јулијана во Ерменија. Уште како момче ја остави мајка му и побегна во пустина. Сиот пламтеше од љубов кон Господ Христос. Во пустината најпрво се предаде на раководство на духовникот Фармутиј, којшто толку се беше удостоил кај Бога што ангел Божји секојдневно му носеше леб. По извесно време младиот Јован се оддалечи и се повлече во осаменост. Се спушти во еден сув бунар и внатре помина цели десет години во пост, молитва и бдеење. Св. Фармутиј му носеше од ангелскиот леб и му даваше да јаде. Бидејќи ангелот Божји не сакаше лично да му дава леб на младиот Јован, за да не се погордее, затоа леб му се даваше преку Старецот Фармутиј. По десет години тежок подвиг во бунарот, Свети Јован се престави кај Господ, а неговите мошти се покажаа чудотворни. Поживеа и се прослави во 4 век.

Интересно сведоштво. Ја оставил мајка му, отишол во пустина, се пикнал во бунар, бдеел 10 години во него и умрел.
Е тоа ти се вика вистински христијанин. Фала ти Чаир за интересните сведоштва што ги споделуваш со нас. Верувам и другите уживаат читајќи ги нив. среќа
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2008 во 23:49
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

<P ="SubProlog">Свети Марко Исповедник, епископ Аретусиски (во Сирија)

... Според тие извештаи Марко разурнал некој незнабожечки храм во времето на царот Константин и...

... Сега тие се кренаа на Марко затоа што им го разорил нивниот храм, па побараа или да им изгради храм или да им плати некоја поголема сума пари.

Бидејќи старецот Марко се откажа да им направи како што бараа, го биеја, го навредуваа и го влечеа по улиците. Потоа со тенок и јак конец му ги одрежаа ушите, а потоа го разголеа и го намачкаа со мед, па го оставија врзан за едно дрво на летната жега за да го касаат осите, комарците и стршените.

Сметам дека Марко си добил заслужена казна. Тој прекршил верски закон за толеранција на другите религии (нешто што најмалку доликува на еден христијанин) и откако одбил да се покае и да ја поправи штетата што ја направил си добил заслужена казна.

Mozebi bil vo pravo zasto mora sekogas hristijanite da trpat???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2008 во 23:49

Свети Јона, митрополит Московски

На старост посака да го снајде некоја болест, да се помачи и со маките наполно да се очисти пред да замине од овој свет. По неговите молитви Бог допушти рана на неговата нога, а за ова му беше претходно јавено во видение на еден свештеник Јаков. Од оваа рана светителот умре и отиде меѓу небесните граѓани на 31 март 1461 година.

Една од двете најголеми заповеди на кој се темели целиот Закон и учењето на пророците е:
"Љуби го својот ближен како себе си!"
(Левит 19:18 Матеј 22:39 Римјаните 13:9 Галатјаните 5:14)

Ако не се љубиме себе си, како можеме да ги љубиме другите? Ако се љубиме пак себе си тогаш нема да молиме мазохистички молитви од Бог! Како може човек што се сака себе си да го моли Бог да добие рана од која потоа ќе умре? Ни еден Божји човек во Библијата не молел таква мазохистичка молитва од Бог!

Исто така Бог рекол:

"Или не знаете дека вашето тело е храм на Светиот Дух, Кој е во вас, Кого го имате од Бога, па не си припаѓате само на себеси?"
(1 Коринтјани 6:19)

"Не знаете ли дека сте Божји храм и дека Божјиот Дух живее во вас?Ако некој го разруши Божјиот храм, Бог ќе го разруши него, зашто Божјиот храм е свет, а тоа сте вие. "
(1 Коринтјани 3:16-17)

Од сведоштвото кое ни го наведе Чаир читаме дека Јона го молел Бог да го разурне неговото тело т.е. храмот на Светиот Дух, наспроти Божјата заповед да не го разурнуваме нашето тело кое е храм на Светиот Дух.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2008 во 23:53
Се надевам дека Чаир ќе има доволно доблест и ќе одговори на оваа тема, а соодветно ние ќе го почитуваме договорот во темата за календарот да не се пишуваат коментари.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2008 во 23:57

Свети Марко Исповедник, епископ Аретусиски (во Сирија)

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Mozebi bil vo pravo zasto mora sekogas hristijanite da trpat???

Темплариус пријателе, во житието на овој Марко никаде не е наведено дека тој го направил тоа злодело во знак на одмазда.
Во житието на овој Марко е јасно наведено дека тој го разурнал храмот ВО ВРЕМЕТО НА КОНСТАНТИН. Во времето на Константин христијанството не е прогонувано, туку може да се каже дека е еден вид привилегирана религија. Во времето на Константин никој не можел туку така да руши христијански храмови. Тоа е доказ дека никој не му срушил на овој Марко некој негов храм за да потоа тој се одмаздува.
Од ова следува дека Марко сам си барал рчки и извршил АГРЕСИЈА врз храмот на некоја друга религија, со тоа го прекршил верскиот закон за толеранција на неистомислениците, и како што веќе кажав, си добил заслужена казна среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2008 во 00:00
A toj Marko sega e priznaen kako svetec ili ne e...?
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
KGB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2008 во 00:02
Evangelos neka ne te cudi samiot Konstatin koga go slavat i go narekuvaat 13-ot apostol gi unishtuval paganskite hramovi.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2008 во 00:09
KGB ti da ne rabotis vo gradezna inspekcija???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2008 во 00:13
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

A toj Marko sega e priznaen kako svetec ili ne e...?

Некои, како Чаир, го признаваат, некои, како мене, не! намигнување
Јас не признавам за "светец" некој провокатор на верска војна. Јас го следам исклучиво изворното Христијанство, она кое го проповедале Христос и апостолите.
Христос не ги разурнувал храмовите на другите религии. Апостолите исто така. Христос ни нареди мирољубиво и толерантно да ја шириме нашата вера. Христос во една прилика рече:

”Ете, Јас ве испраќам како овци меѓу волци; затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби."
(Матеј 10:16)

Исто така кога Павле посетил еден "незнабожечки храм" во Грција, тој не го разурнал, туку им проповедал на тамуприсутните...

"Тогаш Павле застана среде Ареопагот и рече: „Луѓе Атињани! Гледам по сè дека сте многу побожни. Имено, минувајќи и набљудувајќи ги вашите светини, најдов и жртвеник, на кого е напишано: ‘На непознатиот Бог.’ И така, тоа што вие не познавајќи го - го почитувате, јас ви го проповедам тоа. "
(Дела 17:22-23)

Ајде, за да не те копка што им проповедал Павле, еве ќе ти ги напишам и стиховите што следат...

"Бог, Кој го создаде светот и сè што е во него, како Господар на небото и на земјата, не живее во ракотворни храмови ниту прима служба од човечки раце, како да има потреба од нешто; бидејќи Тој, Самиот, им дава на сите: живот, здив и сè. Тој, исто, направи целиот човечки род да потекнува од еден човек и да се насели по лицето на целата земја; откако им определи одредени времиња и граници на нивните живеалишта, за да Го бараат Бога; не би ли Го напипале и нашле некако, зашто Тој не е далеку од ниеден од нас. Зашто во Него живееме, се движиме и постоиме, како што и некои од вашите поети рекле: ‘И ние сме Негов род.’ И бидејќи сме Божји род, не треба да мислиме дека Божеството е како злато, или сребро или камен; како творба на човечката уметност и замисла. И така, не гледајќи на времињата на незнаењето - Бог сега им заповеда на луѓето да се покајат сите и насекаде, зашто определил ден, кога ќе му суди праведно на целиот свет - преку Човекот Кого Го определил за тоа; давајќи им на сите уверување со тоа што Го воскресна од мртвите.” "
(Дела 17:24-31)

Изменето од EvAngelos - 15.Април.2008 во 00:32
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2008 во 00:16
Blagodaram EvAngelos, ovaa ne go znaev, blagodaram uste ednas...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2008 во 13:05
И јас ти благодарам Евангелос.
Иако ќе ми беше драго и Чаир да прокоментираше.

Воедно, би ги похрабрила сите кои имаат недоумици и прашања-да не се плашат да прашуваат.

Ако нешто ме нервирало, тоа било кога како помала ќе поставев некое прашање за светците, Бог и слично, ќе ми речеа: “Не чини да прашуваш многу“.
Зошто да не чини? Напротив.

Кога бев помала, бев...бевцрвенеење...многу бесно детецрвенеење. Правев тешки бељи не размислувајчи за последиците. Еднаш, една комшивка и рекла на мајка ми да ме одведе во црква на молитва, демек сум ималаѓавол. Се сеќавам дека ме однесоа, и дека попот нешто ме прескокнувашеголема%20насмевкапа ме тераа да му бакнам рака а јас пиштев зашто не сакав оти имаше некаква бемка на раката. Ме фатија за коса и ми ги доближија усните до раката на попот. Потоа ми дадоа нафора. Во устата ми беше некако блуткаво и цело време до дома молчев, а сите ме прашуваа што ти е.
Ефектот од ритуалот беше следниов: како растев, правев поголеми но посуптилни бељи, но стекнав и отпор против “авторитетите“голема%20насмевка...

Но и мојата љубопитност за Бог растеше.....Трагав и не се плашев да прашувам и да трагам по Бог.
И тогаш, кога мислев дека Го најдов, открив дека Он ме барал мене (ај некогаш можеби и за тоа) и така сега сме први пријателиголема%20насмевка

Значи, не се плашете да прашувате.....
Вистината ослободуваголемо%20гушкање

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.