|
Брзина на светлината |
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Автор | |
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
slusaj
ti zboruvas za svetlinata koja nemoze da izleze od crnata dupka zatoa so ima materijalni svojstva jas zboruvam za svetlinata koja se dvizi kon crnata dupka i taa zabrzuva i ne e konstanta |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Планкова константа
Болцманова константа Авогардов (б)рој Пи ...ОВИЕ,КАКО И МНОГУ ДРУГИ , СЕ САМО НУМЕРИЧКИ ВЕЛИЧИНИ КОЈ СЛУЖАТ ЗА ПРЕСМЕТКА,А НЕ ДА ГИ МЕШАМЕ СО ФИЗИЧКИТЕ... |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
james dean
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јанлаш си нешто!!! Не може да забрза светлина!!! (барем не на тој начин) Таа може само да успори, односно во случајот кој го кажуваш ти, може да скршне, пошто материјата во просторот делува како леќа! А инаку побрзо од светлината е само квантното тунелирање, ама тоа не е забрзување, туку "кратење на патот"! |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ok
kje odam nekogas kaj crnata dupka i kje meram so stoperka |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_constant |
|
sasebt
Сениор Регистриран: 10.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas kolku so znam c e konstantno. inace svetlinata koa pominuva niz materija, koa ke udri vo nekoja cestica, cesticata ja vpiva, pa posle ja ispusta. tuka se gubi vreme. inace od cestica do cestica ta pak si fura so c.
e sea ako meris rezultantno, toas koa pominuva niz materija, pominuva pobavno, posto zastanuva po pat, ili pak skrsnuva levo desno. inace, anakin, ne zabrzuva, to dosea nigde go neam procitano. bas spored ajnstajn vika sedvizi po prava linija i konstantno. kaj crnite dupki, a i kaj telata kaj so ima gravitacija, tuka samiot prostor-vreme e iskriven, taka da i svetlinata izgleda kako da se iskrivuva. a kao, spored ajnstajn, ne e taka. ta se dvizi pravo niz prostorot, amaposto toj e iskriven, posmatras deka krivi. isto kako bob-sanka. tamu nema vrtenje levo desno, samo pravo ... e sea ako e kriva stazata, sankata vrti, ali vo sustina sankata odi samo pravo |
|
Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...МИСЛЕВ НА ФИЗИЧКИТЕ ПОИМИ(ТОПЛИНА ,ЗВУК..)
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
toa bi bilo tocno
da svetlinata nema i materijalni svojstva , samo elektomagnetni a sekoja materija ima tendencija da zabrzuva F=m*a2 a=SQRT (F/m) ako F + g a svetlinata sepak ima masa togas taa ima i zabrzuvanje Изменето од anakin - 13.Април.2008 во 23:00 |
|
|
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Точно е ова што го вика Sasebt! Светлината само ја следи закривеноста на просторот. И кога ќе наиде на вдлабнатина во просторот направена од масивно тело нормално дека и треба повеќе време да ја помине закривеноста отколку да цепа право. А во црната дупка светлината се врти во круг и не може да излезе од вдлабнатината - пошто е многу длабока! |
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па маса и забрзување е те једно, те исто (што би рекол Рамбо)! Тоа го вика и Ајнштајн! |
|
sasebt
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne bi se slozil, mislam deka i nego mu bese toa matno. masa i zabrzuvanje ... ist efekt, ali, dali zabrzuvanjeto go iskrivuva prostorot? slozeno prasanje...
|
|
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aham
no udreniot po glava so jabolkoto nevika taka e posilen od ajnstajn no poslab od rambo taka da sme pata pata |
|
|
|
sasebt
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
haha
cak noris e najjak. |
|
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
X-men
vidov vo 3 del epten e jak ni svetlina ne mu moze niso |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |