Испечати | Затвори го прозорот

Брзина на светлината

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Наука
Опис на форумот: Астрономија, Генетика, Физика...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13071
Датум на принтање: 18.Декември.2024 во 05:31
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Брзина на светлината
Постирано од: sasebt
Наслов: Брзина на светлината
Датум на внесување: 04.Април.2008 во 02:06
Пред некое време, читав една книга, The elegant universe, brian green.

и тука објаснува како ајнштајн демек измислил то шо го измислил. е сеа, сее то во ред, само што, ајнштајн тргнал од претпоставка дека брзината на светлината е константна.

барав на гугл, ама нигде не најдов објаснување зошто брзината на светлината е константна.

ако некој има мислење/информација, нека написи

поздрав

-------------
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3883 - Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето

Коментари:
Постирано од: james dean
Датум на внесување: 04.Април.2008 во 21:37

Во универзумот има многу константи - никој нe знае зошто се тие токму толкави колку што се!

-------------

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 07.Април.2008 во 00:07
Originally posted by sasebt sasebt напиша:

Пред некое време, читав една книга, The elegant universe, brian green.и тука објаснува како ајнштајн демек измислил то шо го измислил. е сеа, сее то во ред, само што, ајнштајн тргнал од претпоставка дека брзината на светлината е константна.барав на гугл, ама нигде не најдов објаснување зошто брзината на светлината е константна.ако некој има мислење/информација, нека написипоздрав

Тоа е една контрадикторност во Ајнштајновата теорија на релативитет!!!
Докажувајќи дека се е релативно, па дури и времето,морал да тргне од некои поставки. Една од нив е дека c=const. Значи има една работа која не е релативна, а тоа е константната брзина на светлоста!!!!
Една од слабите карики во теоријата, но иако многумина се обидоа да го оспорат тој факт, сите дополнителни и подоцнежни (пософистицирани) мерења покажаа дека навистина е така!!
Едноставно брзината на светлоста е константна и тоа ти е!!!
Зошто? Ќе докаже некој друг Ајнштајн!!!!

Датум на внесување: 07.Април.2008 во 00:47

Зошто е π секогаш 3,14.........(до бесконечност), а не е некој друг број?

Зошто силите (гравитацијата, електро-магнетната и слабата и јаката нуклеарна сила) се токму онолкави колку што се????... и зошто воопшто има само 4 сили ????

...........
Има безброј прашања без одговор!

-------------

Датум на внесување: 07.Април.2008 во 10:49
a be decki

ova so go pisite go znam, ama fintata e ... sho gi nateralo lugeto da svatat deka c e konstantno. ne zosto e 3x10^8 m/s, nego zosto e konstantno. edinstveno so sum nasol, e deka, eksperimentalno ispadnalo deka e konstanta.

znaci, nemate cueno nekoj da se zanimava so ovaa problematika? da barem proba da objasni zoso c e const?

za 4 sili, ne se znae deka se 4 :) se smeta deka ima 1 objasnuvanje za se, ne 4 (ili 2, ako racunas kvantna i ajnstajnova)

-------------
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3883 - Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето

Постирано од: Petkovsky
Датум на внесување: 12.Април.2008 во 22:44
Зашто ништо не и влијае на светлината. Ниту гравитација, ниту ниту електромагнетни зраци и слично. Затоа се вели дека нејзината брзина е константа. Просто кажано, не може да се смени.

Друго, од каде тргнал Ајнштајн:
Пред да ги објави он тие негови пронајдоци, научниците имале проблеми со решавање на некои равенки. Неговата генијалност е во тоа што има видел и покажал дека ниту времето па ниту масата на едно тело не се константни. Како се зголемува брзината на некое тело, расте и неговата маса.

Датум на внесување: 12.Април.2008 во 22:46
а Пи е толкав колку што е зашто е резултат на периметарот на било кој круг, поделен со неговиот дијаметар или 22/7.

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 20:03
Originally posted by Petkovsky Petkovsky напиша:

Зашто ништо не и влијае на светлината. Ниту гравитација, ниту ниту електромагнетни зраци и слично. Затоа се вели дека нејзината брзина е константа. Просто кажано, не може да се смени.

....

Еј да не се подзабораи малце!?! Како гравитацијата не и влијае на светлината????
А црните дупки!!???

-------------

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 13.Април.2008 во 20:32
   БРЗИНАТА НА СВЕТЛИНАТА Е КОНСТАНТНА САМО ВО ВАКУУМ ПРОСТОРОТ!ЗАНЕМАРУВАЈЌИ ГО НЕКОИ ОД НАУЧНИЦИТЕ ОВОЈ ФАКТ,МНОГУ ОБИДИ ЗА ДА СЕ УТВРДИ НЕЈЗИНАТА ТОЧНА БРЗИНА ,ПАДНАЛЕ ВО ВОДА ИЛИ ОПИТИТЕ БИЛЕ НЕУСПЕШНИ.ШТО ЗНАЧИ,КАКО И ОСТАНАТИТЕ ФИЗИЧКИ ПОИМИ (ЗВУК,ТОПЛИНА,МАГНЕТНО ПОЛЕ,ГРАВИТАЦИЈА...)ТАКА И БРЗИНАТА НА СВЕТЛИНАТА НЕ Е КОНСТАНТНА.НОСИТЕЛОТ НА СВЕТЛИНСКИОТ ЗРАК ФОТОНОТ Е ЗАВИСЕН ОД МАТЕРИЈАТА НИЗ КОЈА ПОМИНУВА,ЗНАЧИ СЕ ОДБИВА ,ПРЕКРШУВА ПРОДИРА...!АКО ЗБОРУВАМЕ ЗА ВАКУУМ,ТОГАШ ТОА Е ПОСЕБНА ПРИКАЗНА.

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 13.Април.2008 во 20:53
e vaka
svetlina ne e nitu elekromagneten bran nitu celosna materija

nego e nesto izmegju i se odnesuva i kako elektomagneten bran no i kako materijalna korpuskula

taka da - brzinata zavisi od okolinata niz koja se dvizi i usporuva
no gravitacijata ja zabrzuva kako i sekoe materijalno telo

ne e konstanta - vo nikoj slucaj

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 21:43

Да точно дечки! Тоа го заборавивме - ВО ВАКУУМ!!! (но во вакуум се смета за константа!)

И дека има константи во природата има, на пр:

Планкова константа
Болцманова константа
Авогардов рој
Пи
.... и уште многу други!!!

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 21:54
ne e konstanta nitu vo vakuum
pri deluvanje na ogromna gravitacija taa zabrzuva

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 22:06
Кога зборуваме за брзина на светлина и користиме с, тогаш зборуваме за брзината во вакуум, и таа е по дефиниција константна. Па дури и дефиницијата на еден метар е изведена на основа на тој факт.

Значи да се поправам и доискажам, брзината на светлината е константа во вакуум. Дури и користејки ги Лоренцовите трансформации, брзината на светлината во вакуум останува константа, така да тврдењето дека "ne e konstanta - vo nikoj slucaj" е погрешно.

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 22:15
Originally posted by anakin anakin напиша:

Шо ти на тебе бе???    Кај може светлина да забрзува???? Тоа е крајна граница на брзината во универзумот!!! Ти текнува??? Таа забавува од гравитацијата. Затоа црните дупки се црни - дека светлината не може да и избега на силната гравитација на ѕвездата!!!

Ама тоа не се рачуна у константноста на брзината на свтелината!!!

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 22:26
slusaj
ti zboruvas za svetlinata koja nemoze da izleze od crnata dupka
zatoa so ima materijalni svojstva

jas zboruvam za svetlinata koja se dvizi kon crnata dupka
i taa zabrzuva i ne e konstanta

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 22:33
Планкова константа
Болцманова константа
Авогардов (б)рој
Пи

...ОВИЕ,КАКО И МНОГУ ДРУГИ , СЕ САМО НУМЕРИЧКИ ВЕЛИЧИНИ КОЈ СЛУЖАТ ЗА ПРЕСМЕТКА,А НЕ ДА ГИ МЕШАМЕ СО ФИЗИЧКИТЕ...

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 22:35

Јанлаш си нешто!!! Не може да забрза светлина!!! (барем не на тој начин) Таа може само да успори, односно во случајот кој го кажуваш ти, може да скршне, пошто материјата во просторот делува како леќа! А инаку побрзо од светлината е само квантното тунелирање, ама тоа не е забрзување, туку "кратење на патот"!

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 22:36
ok
kje odam nekogas kaj crnata dupka
i kje meram so stoperka голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 22:37
Originally posted by zagor zagor напиша:

Планкова константа
Болцманова константа
Авогардов (б)рој
Пи

...ОВИЕ,КАКО И МНОГУ ДРУГИ , СЕ САМО НУМЕРИЧКИ ВЕЛИЧИНИ КОЈ СЛУЖАТ ЗА ПРЕСМЕТКА,А НЕ ДА ГИ МЕШАМЕ СО ФИЗИЧКИТЕ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_constant - http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_constant

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 22:53
jas kolku so znam c e konstantno. inace svetlinata koa pominuva niz materija, koa ke udri vo nekoja cestica, cesticata ja vpiva, pa posle ja ispusta. tuka se gubi vreme. inace od cestica do cestica ta pak si fura so c.

e sea ako meris rezultantno, toas koa pominuva niz materija, pominuva pobavno, posto zastanuva po pat, ili pak skrsnuva levo desno.

inace, anakin, ne zabrzuva, to dosea nigde go neam procitano. bas spored ajnstajn vika  sedvizi po prava linija i konstantno. kaj crnite dupki, a i kaj telata kaj so ima  gravitacija, tuka samiot prostor-vreme e iskriven, taka da i svetlinata izgleda kako da se iskrivuva. a kao, spored ajnstajn, ne e taka. ta se dvizi pravo niz prostorot, amaposto toj e iskriven, posmatras  deka krivi. isto kako bob-sanka. tamu nema vrtenje levo desno, samo pravo ... e sea ako e kriva stazata, sankata vrti, ali vo sustina sankata odi samo pravo

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 22:53
...МИСЛЕВ НА ФИЗИЧКИТЕ ПОИМИ(ТОПЛИНА ,ЗВУК..)

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 22:57
toa bi bilo tocno
da svetlinata nema i materijalni svojstva , samo elektomagnetni
a sekoja materija ima tendencija da zabrzuva

F=m*a2

a=SQRT (F/m)

ako F + g  a svetlinata sepak ima masa togas taa ima i zabrzuvanje

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:01

Точно е ова што го вика Sasebt! Светлината само ја следи закривеноста на просторот. И кога ќе наиде на вдлабнатина во просторот направена од масивно тело нормално дека и треба повеќе време да ја помине закривеноста отколку да цепа право. А во црната дупка светлината се врти во круг и не може да излезе од вдлабнатината - пошто е многу длабока!

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:04

Па маса и забрзување е те једно, те исто (што би рекол Рамбо)! Тоа го вика и Ајнштајн!

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:14
ne bi se slozil, mislam deka i nego mu bese toa matno. masa i zabrzuvanje ... ist efekt, ali, dali zabrzuvanjeto go iskrivuva prostorot? slozeno prasanje...

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:15
aham
no  udreniot po glava so jabolkoto nevika taka
e posilen od ajnstajn no poslab od rambo
taka da sme pata pataгазење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:21
haha

cak noris e najjak.

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:24
X-men

vidov vo 3 del
epten e jak
ni svetlina ne mu moze niso

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:46
Originally posted by james dean james dean напиша:

Шо ти на тебе бе???    Кај може светлина да забрзува???? Тоа е крајна граница на брзината во универзумот!!! Ти текнува??? Таа забавува од гравитацијата. Затоа црните дупки се црни - дека светлината не може да и избега на силната гравитација на ѕвездата!!!
Ама тоа не се рачуна у константноста на брзината на свтелината!!!

Малку да бидеме попрецизни, брзината на светлоста останува иста секогаш и во секои услови, но зависи од медиумот низ кој се простира!!!! (воздух, вода, вакуум)

Под дејство на гравитацијата брзината на светслоста НЕ СЕ МЕНУВА, ниту се зголемува ниту се намалува!!!!!
Светлоста НЕ забавува од гравитацијата, таа само не може да излезе од црната дупка затоа што таму просторот е закривен сам по себе (или сам во себе ако сакате) а светлоста се движи низ просторот, па затоа и не може да излезе од црната дупка, нели тој е толку многу искривен што е "вовлечен" сам во себе (ова е малку тенко објаснување ама подобро нема, никој не знае што точно "се случува " во црната дупка-математички тоа е сингуларитет, што е тоа во стварност , секој нека си објаснува како сака)!!!!
Значи да резимирам!!!!
Брзината на светлоста е константна секогаш, но зависи од медиумот низ кој се простира!!!!!!

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:48

slusaj
ti zboruvas za svetlinata koja nemoze da izleze od crnata dupka
zatoa so ima materijalni svojstva

jas zboruvam za svetlinata koja se dvizi kon crnata dupka
i taa zabrzuva i ne e konstanta

Не ќе да е така!!!!!

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:51

Планкова константа
Болцманова константа
Авогардов (б)рој
Пи

Се согласувам!!!!
Малку надвор од темава, можеби не толку, но математиката може да биде само алатка во рацете нан физичарот, таа не ја опрееделува природата, туку ги дефинира физчките закони и ги предвидува последиците од нив!!!!

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:53
kje, ne kje  e
vazno e MISHKO DA VOZI
a za svetlinata se naj naj naj

a da go prasame gospod
toj ja stvoril toj znae

rekol neka bi svetlina i neka so c brzinaголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Април.2008 во 23:57

toa bi bilo tocno
da svetlinata nema i materijalni svojstva , samo elektomagnetni
a sekoja materija ima tendencija da zabrzuva

F=m*a2

a=SQRT (F/m)

ako F + g  a svetlinata sepak ima masa togas taa ima i zabrzuvanje

Никако, носители на светлината се фотони, а тоа се честици кои НЕМААТ МАСА, ако ја гледаш светлината по корпускуларна теорија!!!!
Ако ја гледаш како по брановата теорија таа е бран , пак нема маса!!!!!
Светлината како и материјата има дуалистичка природа, што најдобро ја опишува квантната теорија (пак за тоа, ама е неизбежно)!!!!!!

Нема шанси светлината да има забрзување или успорување!!!
Ако тоа го докаже некој, отиде у пи*ку матер денешната физика!!!!!

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 00:00
juuuuuuuuuuuuuuuu

navistina

sega me zainati

kje dokazuvam газење%20од%20смеењеpa neka ode sve u picku mater големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 00:02
..МАСА И ЗАБРЗУВАЊЕ ИМААТ ВРСКА НО НЕ Е ЕДНО ИСТО.
МАСА Кg
ЗАБРЗУВАЊЕ a=v/t ...ИЛИ БРЗИНА ВО ЕДИНИЦА ВРЕМЕ.

F=m*a2   ОВАА ФОРМУЛА Аnakin НЕКАКО НЕ МИ Е ЈАСНА..

a=SQRT (F/m)

-------------

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 00:06

ne bi se slozil, mislam deka i nego mu bese toa matno. masa i zabrzuvanje ... ist efekt, ali, dali zabrzuvanjeto go iskrivuva prostorot? slozeno prasanje...

Маса е мерка за инерција на едно тело!!!!!!
ТОА Е ДЕФИНИЦИЈА ЗА МАСА!!! И мене не ми се допаѓа ама, тоа е!!!!
А забрзување?????
Забрзувањето е последица од константно делување на сила!!!!
Примерот со лифтот што слободно паѓа во замислениот експеримент на Ајнштајн, покажува дека ако во таков лифт пуштиме некое тело кое има маса тоа ќе ЛЕБДИ,т.е. ќе мирува се додека на него не делува сила!!!!!!
И сеа да не се распишувам па превише има тука многу да се кажува!!!!!

Нема ништо матно окулу маса и забрзување!!!
Забрзувањето НЕ ГО ИСКРИВУВА просторот, просторот го искривува гравитацијата!!!!!!
Забрзувањето е последица, гравитацијата е причина !!!!!

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 00:10
...ИМА ПРАВО Anakin....СЕ РАЗМУАБЕТИВМЕ КАКО ПИЈАНИЦИ НА СЕЛСКА СЛАВА!АЈ БАТАЛЕТЕ ФИЗИКА ИМА КОЈ ДА ЈА БИСТРИ, И АЈ ВО ЉУБОВ И СЕКС КАЈ ДЕВОЈКИНЕ....САМИ ДРЕМАТ ТАМУ...

-------------

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 00:19
a be, ima drugi forumi za toa, jas mislev ima nekoj tuka za poozbilna diskusija.

inace, imam edna teorija, ili objasnuvanje za ova prasanje, t.e. kako jas go razbiram ajnstajn.

jas go svakjam ova kako, nema brzina. znaci, c e nekoe svojstvo na materijata, taka da, gledano od moja strana, mozam da kazam deka se vo univerzumot se dvizi so ista brzina c. ovaa nasa "brzina" e ustvari, efekt na brzina na tecenje na vremeto. pr. koa "stois vo mesto", nekako si uspeal da se dvizis niz vremeto so polna brzina.

ako doneses energija, togas mozes da go "zakocis" vremeto, t.e. da napravis toa da pominuva pobavno.

taka da, od A do B, ke ti treba pomalku vreme so poveke energija.

ako imas beskonecno energija, toas ti pak letas so c, ali vremeto e stopirano.

mene mi ima nekoja logika, a vas?

-------------

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 00:26
Mene ama bas ic mi nema logika, to edno!!!!
A drugo se sto sakas da dokazes , samo so matematika dokazai i predvidi posledici od toa!!!!
Se drugo e rekla kazala, sekoj moze da si pravi kolku saka teorii, pa i na nekogo da mu se logicni, na nekogo da ne mu se logicki, ama prorodata ne znae za logika!!!
Taa ima svoi zakoni!!!!!
A tie ne se otkrivaat so logika, tuku so dokazi!!!!

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 00:29
ok, jas ne gi smenav formulite, ili dokazite, samo, si davam moe objasnuvanje ZOSTO toa so go kazal ajnstajn e taka.

-------------

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 00:36
...ЕДЕН ДЕН АЈНШТАЈН НЕМА ДА БИДЕ ВО ПРАВО !

-------------

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 00:48
Ajnstajn samo gi resil kontradiktornostite koi sejavile vo toa vreme 1905 vo fizikata!!!
Otfrlil nekoi postavki, a nekoi gi prifatil, site ne mozele da bidat validni !!!
Edna od prifatenite postavki e deka brzinat na svetlosta e konstantna, ne se menuva i ne se zabrzuva i ne se usporuva!!!!!
Potoa toa go potkrepil so matematicki formuli, od cii resenija proizleguvaat drugi posledici!!!!!
Toa se relativnosta na vremeto, masata itd (Paradoksot na bliznaci!!!!)
Kako i da e podocna priresavanje na negovite formuli drugi fizicari izvlekle nekoi zaklucoci, kako za postoenjeto na crni dupki!!!!!
Mislam siroka tema e, i ne moze kratko da e objasni!!!

A objasnuvanjeto na mnogu raboti koi proizleguvaat od Ajnstajnovite ravnki za teorijata na relativitetot (opsta i specijalna) moze da se razberat samo so pomos na matematika, tesko e nadrug nacin da se diskutira za niv!!!!

Fizikata ne e kazuvanje prikazni!!!
Fizikata e opipliva nauka, ili e taka ili ne e takа!!!
Ako e taka, dokazi!!!
Ako milslis deka ne e taka , dokazi!!!
Nema prikazni, samo dokazi!!!!!!!!!!!!!!

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 01.Јули.2008 во 17:41
Светлината велат дека се движи 300,000km/sec тогаш
Брзината на светлината 1,080,000,000 km/h односно милијарда осумдесет милиони километри на час.

Ова „епохално„ откритие го открив со дигитронот на сметачот. Како мал не ми беше јасно тие секунди колку се во часови претворени, а тогашните дигитрони одеа до 8 нули.

Датум на внесување: 03.Јули.2008 во 11:24
[QUOTE=којсумјас]
Edna od prifatenite postavki e deka brzinat na svetlosta e konstantna, ne se menuva i ne se zabrzuva i ne se usporuva!!!!!

cit:....Брзината на светлоста е константна секогаш, но зависи од медиумот низ кој се простира!!!!!! збунетостзбунетостзбунетостне%20знам

....se e ova zastareno veke....!...ode Ajnstajn vo istorijata....мафтање

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2008 во 11:34
svetlinata se dvizi???
ne sum znael тага

-------------

Постирано од: da be
Датум на внесување: 03.Јули.2008 во 12:22
ne be
dvizenieto sveti

-------------
So, so you think you can tell Heaven from Hell?
Да бе
Go Ahead, make my day!

Постирано од: mikeg
Датум на внесување: 03.Јули.2008 во 12:36
A BE LUGE VO OVOJ SVET I SVETLINATA LI SE DVIZI?

Датум на внесување: 03.Јули.2008 во 13:00
Originally posted by да бе да бе напиша:

ne be
dvizenieto sveti

taka e
natak sino, natam crvenoсреќа

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2008 во 13:56
..SVETI!..sveti zatoa sto taa leti so golema brzina i pri toa,taa se zagreva od mediumot niz koj se dvizi i ete..bi svetlina!
                                                                                                ZAGORголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2008 во 14:10
ako se namali trienjeto so podmackuvanje se zgolemuva li brzinata?
збунетост
primer so vazelinголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2008 во 14:20
Originally posted by mikeg mikeg напиша:

A BE LUGE VO OVOJ SVET I SVETLINATA LI SE DVIZI?

...se se dvizi!...dvizenjeto e mok!..pogotovo so naucno-tehnickite dostignuvanja na brendovite FAG i SKF....голема%20насмевка...a da...i OKTA nasa ke zaboravev!..golema blagodarnost do nea za mototo i sofisticiranata tehnologija..!(ova garant ke se brise...citajte pobrzo..намигнување)

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2008 во 14:32
se se dvizi ...da....so pomosh na vazelin use podobroголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2008 во 14:45
смеење  -trienje...
      -trienje pri lizganje...
      -probivanje(penetriranje...)
      -zagubi na energija...
      -viskozitet...
      -zamor na materijalot...
      -svivanje...
      -svlekuvanje...
      -kinenje....
      -pravolinisko ramnomerno dvizenje..
      -izminat pat vo edinica vreme..
      -dinamicka energija....

...i mnogu mnogu drugi faktori sto vlijaat na brzinata so koj treba da se dvizi .......задоволство

-------------

Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 10:59
Brzinata na svetlinata ne e konstantna velicina poradi toa sto taa se dobiva matematicki od ravenkata c ednakvo na 1 vrz kvadraten koren od proizvodot dielektricna konstanta na vakuum po magnetna permeabilnost na vakuum sto znaci ako se promeni nivnata jacina togas svetlinata ke se dvizi pobrzo a so toa i vremeto ke tece pobrzo ili pobavno. Ovde zborime za vakuum. A ako se naoga vo prirodna sredina taa moze da bide pogolema od 3 * 10^8. Citav pred nekoj den nekoj naucnik uspeal laboratoriski so pomos na magnetni polinja da ja zgolemi goleminata na brzinata na svetlinata, no sepak toa e brzina na svetlinata i ne moze da ima nesto pobrzo od svetlinata. Pozdrav.

Постирано од: xman
Датум на внесување: 29.Јули.2008 во 18:54
гледам тука никој не се потруди да објасне шо е уствари светлина!! а и тоа дека има некои шо сасвим грешно а разбират! ја колку шо знам...
светлина е осцилација на материјална честичка т.е. електромагнетен бран. тоа значи дека ако некоја честичка почне да осцилира под дејство на некоја сила, тоа движење т.е. осцилација ги задвижува сите други материјални честички околу неа, бидејќи знајме дека честичките се привлекуват и тоа се случува се додека не се остваре некоа рамнотежна состојба т.е. фреквенција на осцилациите или брзина на честиците или ако сакате температура на материјата. само да подсетам тука дека брзината на осцилациите на честицата немат врска со "брзината на светлината" пошто брзината на светлината е уствари брзината на простирање на бранот или време на реакција на другата честица. така да неможе да се манипулира со таа особина на честиците (барем за сега, пошто не ни е познато дека освен расојанието меѓу честиците има некој друг фактор)

Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 14:57

[QUOTE=којсумјас]

cit:....Брзината на светлоста е константна секогаш, но зависи од медиумот низ кој се простира!!!!!! збунетостзбунетостзбунетостне%20знам

....se e ova zastareno veke....!...ode Ajnstajn vo istorijata....мафтање

Nisto nelogicno nema tuka... za cudenje....pak voopsto...

Brizinata na svetlosta e sekogas ista-konstantna, koga se prostira vo edna sredina.
Ako e vakuum, togas taa e tolku kolku e i bez razlika dali nabljuduvacot se dvizi vo pravec na PODVIZEN izvor na svetlina ili bega od nego-
brzinata na svetlinata ostanuva ISTA i toa za site.

Isto vazi i ako celata situacija se odviva vo nekoja druga sredina (medium) da receme voda ili vozduh ili staklo itd.
Vo voda svetlosta ima druga brzina, ama taa vo vodata seklogas ke bide ISTA-ist primer sto go kazav pogore...
Koj razbira-razbira ...
Koj ne...

Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 15:02
Originally posted by xman xman напиша:

гледам тука никој не се потруди да објасне шо е уствари светлина!! а и тоа дека има некои шо сасвим грешно а разбират! ја колку шо знам...
светлина е осцилација на материјална честичка т.е. електромагнетен бран. тоа значи дека ако некоја честичка почне да осцилира под дејство на некоја сила, тоа движење т.е. осцилација ги задвижува сите други материјални честички околу неа, бидејќи знајме дека честичките се привлекуват и тоа се случува се додека не се остваре некоа рамнотежна состојба т.е. фреквенција на осцилациите или брзина на честиците или ако сакате температура на материјата. само да подсетам тука дека брзината на осцилациите на честицата немат врска со "брзината на светлината" пошто брзината на светлината е уствари брзината на простирање на бранот или време на реакција на другата честица. така да неможе да се манипулира со таа особина на честиците (барем за сега, пошто не ни е познато дека освен расојанието меѓу честиците има некој друг фактор)

Opsto prifateno e deka svetlosta ima dualisticka priroda.
Ednas se odnesuva kako bran.
Vo druga situacija se odnesuva kako cestika.
Taa cesticka se narekuva foton i nema masa na miruvanje.
Ova najednostavno kazano.

Датум на внесување: 31.Јули.2008 во 19:34
ja mislam deka toa so fotonot e samo radi da se poednostavnat nekoi presmetki, a ne deka svetlinata e nekoja cestica bez masa! ako gresam, a nekoj znae zosto svetlinata vo nekoi situacii se odnesuva kako cesticka neka pise. i dajte definicija za cesticka da ne se razberime nesto greska

Датум на внесување: 08.Август.2008 во 09:42
Cestica vo MIKRO svetot ne e bas isto so toa sto covekot vo sekojdnevniot zivot go poistovetuva so poimot "cestica" kako prasina ili slicno. Nitu pak vizuelno mozeme da gi pretstavime kako topcinja na primer. Vo sustina nie ne mozeme vizuelno da si pretstavime i kako izgleda eden trodimenzionalen bran-za ednodimenzionalen i dvodimenzionalen e polesno.Uste pomalku mozeme da zamislime vizuelno kako bi izgledal eden elektromagneten bran kako svetlianta koja se prostira niz vselenata milijardi svetlosni godini.
Ednostavno fizikata ne e semokna-taa se obiduva da gi pretstavi rabotite vo prirodata na nacin koj e prifatliv za covekovite pomanja. Prikaznata zosto svetlinata vo nekoi slucai se odnesuva kako cestica, pocnuva uste od vremeto na Njutn, pa e otfrlena od Hajgensovata teorija koj vo toa vreme podobro ja objasnuva prirodata na svetlosta- vsusnost se raboti za edna pojava narecena difrakcija (pojava na senki i polusenki).
Ovaa teorija e "vinovna" za pojavata na eden poim koj ustvari dolgo vreme se koristel za objasnuvanje na "neobjasnivoto". Imeno- ako svetlinata e bran, togas taa mora da se prostita niz nekoja sredina vo vselenata. Taka e roden poimot na eter.
Megutoa, g-dinot Ajnstajn i ovde gi zamesal prstite, pa povikuvajki se na Plankovata kvantna teorija, tocno gi predviduva rezultatite od eden eksperiment narecen -  fotoelektricen efekt.Spored Plankovata teorija, sekoe zracenje ili energija ne e golemina koja kontinuirana, t.e. moze da ima bilo koja vrednost. Naprotiv , taa moze da ima samo tocno odredeni vrednost. . Predviduvanjata na Maks Plank pokazale deka energijata se zraci vo tocno odredeni "porcii" koi Plank gi narekol KVANTI.
Da ne ja dolzam,ima tuka mnogu za zboruvanje a i ova dosehga malku go karikirav,I svetlosta koja ima tocno odredena branova dolzina ima tocno odredena energija. A bidejki energijata se "razmenuva" vo tocno opredeleni "porcii" te.kvanti -sleduva deka i svetlosta se odnesuva kako cestica.Klucno za ova, uste ednas da potenciram,  e fotoelektricniot efekt.Zatoa , vo nekoi situacii svetlosta ja definirame kako elektromagneten bran, a vo nekoi situacii kako cestica.

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 15:22
добро, замене честицата мора да има маса, шо значи и брзина. а за таа специална честица без маса сум скептик и мислам (незнам, не сум физичар, него машинец) дека фотоните се само некое специално решение шо држе вода само у некои случаи, шо е тешко да се објаснат со брановата теорија. како шо е примерот за избивањето на електрон кај фотоелектричниот ефект, пошто нели... зошто се избиват електрони само од површината на металот!?

Постирано од: brza
Датум на внесување: 17.Август.2008 во 15:54
teoretski,...sprema ona ....akcija-reakcija,....moze da se napravi vselensko letalo so brzina na svetlina,...,ako letaloto ispushta mnogu jak snop svetlina,...kako reakcija na toa,...i toa ke se dvizi so ista brzina,...ama ,vo sprotiven pravec,....taka nekako prosto kazano,....ama ,sepak kako ideja  bila vozmozna,...shto znachi  se smeta,...deka svetlosnite fotoni imaat i nekoja masa,....za da bide "taman" zakonot na akcija i reakcija!

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 17:55
шо сега светлината има и маса!?

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 22:25

шо сега светлината има и маса!?

.....da,i toa zapameti go ,samo dosega ne e dokazano.Ova ti go kazuvam da se setis nekogas na ovoj tekst ,da ne se cudis,tuku samo ke si kazes ....e,jas od koga znaev...!!!

-------------

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 18.Август.2008 во 01:20

zagor, одамна е докажано дека светлината има маса. Доказот се состои во докажувањето на нејзината корпускуларна природа, преку докажувањето на импулсот на фотоните.

Станува збор за релативистичка маса т.е. на маса во движење.
m=h*f/c^2 (ха по еф врз це на квадрат среќа) Каде што "h" е планкова константа, "f" е фрекфенција на фотонот, a "c" e брзината на светлината.

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 03:08

добро, замене честицата мора да има маса, шо значи и брзина. а за таа специална честица без маса сум скептик и мислам (незнам, не сум физичар, него машинец) дека фотоните се само некое специално решение шо држе вода само у некои случаи, шо е тешко да се објаснат со брановата теорија. како шо е примерот за избивањето на електрон кај фотоелектричниот ефект, пошто нели... зошто се избиват електрони само од површината на металот!?

Фотоните немаат маса......
Според Ајнштајновата теорија на релативност,
ништо што се движи со брзината на светлоста НЕ МОЖЕ да има маса...
од равенките на теоријата на релативност произлегува дека
колку повеќе некое тело се приближува со брзината кон брзината на светлоста...
толку повеќе му се зголемува масата....
па ако некое тело се движи со брзина на светлоста тоа мора да има бесконечна маса...
а тоа нели не е можно....да има бесконечна маса...
затоа ниедно материјално тело кое има маса не може да се движи со брзина на свтелоста....
и обратно
ако се движи со брзина на светлоста не може да има маса...
Па така фотонот нема маса...

Инаку фотонот има енергија.....
А од друга страна
според равенаката E=m*c^2 призлегува поврзаноста на масата со енергијата..... има енергија ...има маса....
ама нема...
ПАРАДОКСАЛНО..????
Е да...
Ама ај некој нека ја побие теоријата на релативност....

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 17:28
Инаку фотонот има енергија.....
А од друга страна
според равенаката E=m*c^2 призлегува поврзаноста на масата со енергијата..... има енергија ...има маса....
ама нема...
ПАРАДОКСАЛНО..????
Е да...
Ама ај некој нека ја побие теоријата на релативност....
..kojсумјас.

...ke ja pobijat,samo da bideme zivi da docekame..!...ne moze toj Ajnshtajn da bide za vek i vekov najpameten i vo pravo...!cekaj samo ..ke izleze nekoj od Makedonija,da ne recam Mariovec ..i ke vidis...

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2008 во 00:10
хехехе, абе ви на заебанција а завртите или стварно мислите дека фотонот има маса!!?

Датум на внесување: 19.Август.2008 во 00:13
...da,ama taa e mnogu mala.... zasega ne moze da se izmeri..

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2008 во 00:33
хехехе, па не ми одговори дали се заебаваш... ако неможе да се измере масата на еден фотон, тогаш нека се измере на ногуте фотони шо "слетуват" на телата, колку да се докаже дека има маса, немора одма да знајме колкава е:)))

Датум на внесување: 19.Август.2008 во 01:19

бре бре бре.... све сами научници голема%20насмевка

-------------

Постирано од: connected
Датум на внесување: 19.Август.2008 во 01:21
Како не те боли глава од толку памет бе Ев? големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2008 во 01:25

хехехе, па не ми одговори дали се заебаваш... ако неможе да се измере масата на еден фотон, тогаш нека се измере на ногуте фотони шо "слетуват" на телата, колку да се докаже дека има маса, немора одма да знајме колкава е:)))

....abe kakva zaebancija..kako da izmerat na poveke... na kantar?... ne mozat da se "ulovat"..!tie nAli se dvizat so brzinata na svetlinata ,a taa e ogromna...(IDIVIDI-WIKI...)

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2008 во 01:27
Originally posted by connected connected напиша:

Како не те боли глава од толку памет бе Ев? големо%20гушкање

еј ќути, вратов ми знае голема%20насмевка
Еј, connected, приближи ми се да ти шепнам нешто... :back:

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2008 во 03:08

....abe kakva zaebancija..kako da izmerat na poveke... na kantar?... ne mozat da se "ulovat"..!tie nAli se dvizat so brzinata na svetlinata ,a taa e ogromna...(IDIVIDI-WIKI...)

аха, да така е стварно, не помислив на тоа... и никад нема застан за светлината, а црните тела а рефлектират црната боја од спектарот:)))

Постирано од: konan
Датум на внесување: 31.Август.2008 во 09:47
ABEEEE SE TEPATE ZA NESTO SO NEE NI BLIZU DO VISTINATA....EDNO ZABORAVATE DEKA SITE KONSTANTI SE ....PRIBLIZO.... ILI VARIJABILNO VO ZAVISNOST OD USLOVITE..A AKO SE ZEME ZA PRIMER VAKUMOT TOGAS KE IMA GOLEMI PROBELMI SO KONSTANTITE
..SITE ZNAEME DEKA VODATA ISPARUVA NA 100C NOAKO SE STAVE VO VAKUM POTREBNATA TEMPERATURA I ENERGIJA DRASTICNO SE NAMALUVA.VO ZAVISNOST OD VISKOZNOSTA I SUVITE MATERII VO TECNOSTA KOJA SE VARI...TAKA DA SE STOE TESKO MERLIVO SE MERI VO VAKUM A SE NAZNACUVA DEKA E PRIBLIZNO TOCEN SEKOJ REZULTAT

Датум на внесување: 31.Август.2008 во 22:56
ovoj Ajnshtajn stvarno zeza cel vek ...cel narod! ..procitajte i analizirajte samo nesto od I.Njutn,O.K.Remer,Dj.K.Maksvel...

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2009 во 01:47
i? s odlucivte na krajot?

nikoj nema odgovor na moeto prasanje a?

vojjo ti mozda??

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2009 во 01:54

i? s odlucivte na krajot?

nikoj nema odgovor na moeto prasanje a?

vojjo ti mozda??

mozebi ajnstajn e tuka na forum da ti odgovori
no jas za tie 4 godini ne go nacekav
jbg

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2009 во 01:57
nema da dojdi, nemal plateno i mu go isklucile ineternetot

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2009 во 01:59
no slusaj go ova

ako izvorot se dvizi togas svetlinata ima osim svoja brzina i pocetna brzina
taka da vo eden pravec ima pogolema a vo obraten pravec pomala brzina

taka da vo kosmosot ima i crvena i sina svetlina
i gledame kako kosmot se shiri
na edna strana kon nas a na druga sprotivno  od nas
ako e taka
da svetlina konstantno se dvizi no nema konstantna golemina
he
se e relativno bre kako gi gledame i kako stoime prema izvorot na svetlinata

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2009 во 02:03
Брзината на светлината е константна затоа што се покажала како таква во сите мерења досега. Но, како и за сите константи, никој не може да гарантира дека во некои други неиспробани услови или после икс време таа ќе биде константа.

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2009 во 02:07
ne evan
slicno e i so zvukot  , brzinite se sobriraat i odzemaat vektorski
toa e fakt
toa se nabljuduva vo nasiot kosmos kako razlicni brzini na svetlinite

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2009 во 02:19
anakin, e pa bas to ne e taka. so brzinata na svetlinaata ne mojs da si prais vektorski matematiki ... kako i da ja meris, ta begal od nea, ta trcal kon nea, ke izmeris 3x10^8

merele taka nekoi naucnici pred ajnstajn. i ne znaele oti, pa ustvari ajnstajn im go resil toj problem...

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2009 во 03:10
анакин, брзината на светлината ја мереле при изгрејсонце и при зајдисонце и таа покажала иста вреднсот. Доколку се собирала векторски, тогаш при изгрејсонце ќе требало да измерат поголема брзина затоа што површината на земјата (заедно со мерниот инструмент) во тој случај се приближува кон сонцето (со брзина околу 470 m/s), а при зајдисонце се оддалечува (со истата брзина). Но добиле и сеуште добиваат еднаква вредност.

Токму од оваа "парадоксалност" следи и целата теорија на релативноста и влезот на времето како четврта димензија итн.

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 22.Јуни.2009 во 16:31
,.....a, jas se chudam,збунетост...kako toa zemjava da e tolku zaostanata,...so volku napredni glavi!,..pravo chudo!изненадување,.....

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 30.Јуни.2009 во 08:51
ako izvorot se dvizi togas svetlinata ima osim svoja brzina i pocetna brzina
taka da vo eden pravec ima pogolema a vo obraten pravec pomala brzina...

Anakin

..potpolno si vo pravo,i Ve citam celo vreme ama nikako da se soglasite so stavovite.
...ako ne se vektorski velicini ,ne e mozno da se patuva so brzina na svetlinata.toa e fakt!...i vo prasanje e samo denot koga teoriite na BUSAVIOT ke bidat frleni vo voda...голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 30.Јуни.2009 во 11:48

ako izvorot se dvizi togas svetlinata ima osim svoja brzina i pocetna brzinataka da vo eden pravec ima pogolema a vo obraten pravec pomala brzina...

Кој обратен правец?

Датум на внесување: 30.Јуни.2009 во 12:00
не%20знам
..toa e citat od Anakin.
...inaku jas go razbiram toa (obratnoto )koga ke se odbie od ogledalo,pr.konkavno...ne konveksno,kako eden od nacinite,i vtoro koga izvorot se dvizi..t.e. go menuva pravoliniskoto dvizenje..pr.farovite kaj avionite...задоволство

-------------

Постирано од: Мигаре Тактика
Датум на внесување: 30.Јуни.2009 во 12:08
мислам дека е 300,000 км. во сец. ??? така???

Датум на внесување: 30.Јуни.2009 во 13:40
Поточно 299.792.458 m/s

-------------

Постирано од: NiNa1
Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 10:18
lelellele

-------------

Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 10:33
Originally posted by Petkovsky Petkovsky напиша:

ako izvorot se dvizi togas svetlinata ima osim svoja brzina i pocetna brzinataka da vo eden pravec ima pogolema a vo obraten pravec pomala brzina...

Кој обратен правец?

svetlinata ima slicen efekt kako zvukot
ne zvuci isto voz koj se dvizi mrena nas ili to jok se odalecuva od nas ( obratna nasoka) - terorija na sobiranje na vektori

SVETLINATA NASA E MNOGU STARA, IMA 8 MINUTI hehehehe

-------------

Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 10:37
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

анакин, брзината на светлината ја мереле при изгрејсонце и при зајдисонце и таа покажала иста вреднсот. Доколку се собирала векторски, тогаш при изгрејсонце ќе требало да измерат поголема брзина затоа што површината на земјата (заедно со мерниот инструмент) во тој случај се приближува кон сонцето (со брзина околу 470 m/s), а при зајдисонце се оддалечува (со истата брзина). Но добиле и сеуште добиваат еднаква вредност.

Токму од оваа "парадоксалност" следи и целата теорија на релативноста и влезот на времето како четврта димензија итн.

ne e taka

zatoa sirenjeto na kosmosot se nabljuduva
tocno znaat koj del
 se siri a koj del ne

se sto se dvizi i ispusta nusproizvod pri zvoeto dvizenje, nusproizvodot ima osim svoja relaticna i apsolutna brzina

-------------

Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 10:44
Anakinova teorijaплазење

telo koe se dvizi so pogolema brzina od svetlinata, nemoze da ispusta svetlina vo obraten pravec od dvizenjeto

-------------

Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 11:45
Каква теорија на собирање вектори? Што збориш ти...Доплеровиот ефект (тоа што го опишуваш) не е ист како оној кај звукот.

За космосот пак не си во право. Не можеш да кажеш дека некои делови се шират некои не, целиот космос се шири.
Како се приметува ширењето? Сигурно не според некое доцнење на светлината, туку поради нејзино развлекување. Кога се набљудуваат далечни галаксии, тие изгледаат малку црвенскасти. Зашто? Поради тоа ширење на космосот, се развлекува и брановата должина, па така светлината почнува да мава на црвено. Ширењето на космосот е минимално, а во делови каде што има гравитација е скоро неприметливо, затоа што таа сила која сака да го рашири е надвладана од гравитацијата. Меѓу галаксии нема силна гравитација, па така таму тој ефект доаѓа до израз.

Значи, тоа нема врска со собирање на брзини, доплеров ефект и слично.

Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 11:54
ete mavanje na svetlinata na crveno e promena
znaci nesto se slucuva so svetlinata
frekvencijata ne se menuva onaka bez vrska, nego so promena na apsolutnata brzina
голема%20насмевка

-------------

Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 08.Јули.2009 во 19:16

Anakinova teorijaплазење

telo koe se dvizi so pogolema brzina od svetlinata, nemoze da ispusta svetlina vo obraten pravec od dvizenjeto

mozhe, mozhe намигнување

-------------
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    

Постирано од: Соловиев
Датум на внесување: 23.Јули.2009 во 17:34

Anakin

..potpolno si vo pravo,i Ve citam celo vreme ama nikako da se soglasite so stavovite.

...ako ne se vektorski velicini ,ne e mozno da se patuva so brzina na svetlinata.toa e fakt!...i vo prasanje e samo denot koga teoriite na BUSAVIOT ke bidat frleni vo voda...голема%20насмевка

Фатална грешка,брзината на светлината е константна.

-------------
(Се моли непознатиот фактор одговорен за снемвање на овој потпис да не изводи)

Датум на внесување: 28.Октомври.2009 во 09:02
svetlosniot snop  koga pominuva niz jako naelektrizirano magnetno pole ,pokraj promena na traektorijata na dvizenje, ja menuva i brzinata!toa e fakt...veke dokazana rabota!

-------------

Постирано од: Dr. Cullen
Датум на внесување: 28.Октомври.2009 во 12:07

svetlosniot snop  koga pominuva niz jako naelektrizirano magnetno pole ,pokraj promena na traektorijata na dvizenje, ja menuva i brzinata!toa e fakt...veke dokazana rabota!

Но кога поминува низ магнетно поле се движи побавно отколку кога се движи низ вакуум или воздух. И тоа и исто факт. :)

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk