IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата и алкохолот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата и алкохолот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 891011>
Автор
Порака
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 11:19
Инспириран сум од последниве неколку поста (по желба може и да цитирам)

Дали верниците се безгрешни?
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 11:19
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ej Mess. vo Quranot, ima stih koj veli..." Jadete i pijte, ama ne preteruvajte....."

Ако алкохолот е забранет во к*ранот, а се вели
" Jadete i pijte, ama ne preteruvajte....."
-тогаш под “пијте“ сигурно не се мисли на алкохол...
Па така и во Библијата...
Ако за Исус велеле дека “јаде и пие со грешници“, а во

Лука 22:18 “..зашто нема да пијам од лозовиот плод додека не дојде царството Божјо“...каде гледате тогаш дека Исус пиел вино? Или каде тоа Исус рекол да се пие-но умерено?Што е умерено? 1чашка, 2, 5? “Првата за концентрацијаВтората за зафрканцијаТретата пред спиење за броење овциЧетвртата директ за Бардовци?“Токму затоа што човек не знае за умерено-таква мера за умерено не е спомената.Неферментиран гроздов сок во краевите каде живеел Исус на земјата се пие и денес.

Tokmu taka Marija---Ovoj ajet koj go iznese Sestrata Aisha se rabotat za sekoe jadenje i pienje koe e HALAL(Dozvoleno)...a za nesto koe e Haram(zabraneto) I vo najmala mera, toa ne smeet da se konzumirat-bilo jadeneje ili pienje...

znaci so ovoj ajet,Allah.xh.sh. ni nareduvat da jademe i pieme(halal) no isto taka ni se nareduvat da ne preteruvame

Изменето од Halid ibn Velid - 21.Февруари.2008 во 13:50
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2008 во 11:42

Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Zatoa velam deka vernik e onoj koj gi sledi site verski zakoni i preporaki. Ne mozhe nekoj da se smeta za vernik samo ako teoretski se deklarira kako takov. Najgolemiot broj lugje se izjasnuvaat kako nekakvi vernici edinstveno zatoa sto poteknuvaat od vernichko semejstvo ili zatoa sto nekoj nekogash im rekol oti "negovite lugje" odele/odat vo nekakov duhoven hram (crkva, dzhamija, sinagoga...).
Zatoa jas ne smetam deka ima dobri i loshi vernici
. Mozhe samo da ima ili da nema vernici. Zatoa jas samiot ne se smetam za vernik i verojatno zatoa nema nikogash da bidam vernik.

E ajde sega na zdravje! Ako za Isus vinoto beshe dobro, edna chashka ke bide dobra i za mene.

Treba da smetas I to Kako deka Ima Dobri vernici,a za Losi Vernici da i jas vikam deka nema-Takvite gi vikam GRESNICI..

Vikas ako za Isus bese dobro vinoto,i za tebe edna caska e ubava-Ako se Vladas prema Hristijantvoto-Togas Super ke ti e taa caska,no ako se vladas prema Islamot-Togas za Isus ne bilo dobro Vinoto-Isus go Mrazel Vinoto..

Zatoa ako ti se pie Vino,nemoj da go spomnuvas Isus,poso Nie vikame deka ne Piel,tie vikaat deka si Piel,i taka da Mesi-ako gi pocituvas dvata stavovi-ke si ostanes i bez Vino
Poso neli za da bidis ramnopraven kon dvete strani

Eve na pr-Jas ke ti Vikam Isus ne piel,Evangelos ke ti kaze piel-i ako ti se napies-Togas si so Evangelos
Ako ne pies togas si kon mene, Evangelos ke ti se luti...

Zatoa ko ti se pie,nemeasaj,stegaj kolku sakas Vino...

P.s.Imale togas Casi??

Pa zatoa jas celo vreme velam deka ne sum nikakov vernik na nikoja religija.

Pa zosto Togas se Vladas prema Isus,kako rekol od Aspekt na Hristijanstvoto???

Neli si kontradiktoren??? na ovie zborovi koi sega gi pisa????

Ako ne si vernik,togas nema da ti bide Gajle kako rekol Isus(spored Hristijanstvoto) edna casa ili dveste ili trista...Ke si stegas i nikomu niso..neli???

E spored toa so go pisa pogore za Isus deka rekol edna caska e dobra,Togas si Hristijanin,a spored ova so go pisa sega deka ne si vernik na niedna vera..Togas ke ti kazam deka se drzis na dve granki...Prema potrebata..
P.s. Pazi da ne ti se skrasat grankite

Abre Halide... nemoj rabotite vo zhivotot da gi gledash taka crno-belo, pa ako smetam deka edna ideja od Isus e dobra da me napravish hristijanin, ako smetam deka nekoja ideja od k*ranot e dobra da me napravish musliman, a ako spojam dve raboti da velish deka se drzham za dve granki. Svetot ne e parcijaliziran taka kako sto si go zamisluvash. I zoshto mora chovek da odi po nechij tugj pat, stapka po stapka?

Jas si go odam mojot pat, onaka kako sto jas go gledam, onaka kako jas go osoznavam. Sum gi videl drugite i blagodaram, ama ne odam po niv. Ne velam deka ne chinat. Sekomu spored potrebite i razbiranjata. Zatoa imam pochit prema site, se dodeka ne mi se istoporat pred mene i ne pochnat da mi popuvaat kako sum moral da odam po nivniot "najispraven" avtopat.

Ete, tuka se razlikuvame jas i ti. Jas ne mu se smeam nikomu, ne ponizhuvam nikogo, ne se smetam za podobar od nitu eden koj ne se slozhuva so mene. Nikogash ne tvrdam deka jas sum sekogash 100% vo pravo, ne posegnuvam po nikoj avtoritet samo za da si dadam samiot podrshka za neshto sto sum naumil da pravam i sekogash sum spremen da se koregiram, da se otkazham od raboti koi sum uvidel deka ne se ispravni i da prifatam novi.   

Ete, toa jas go pravam., Zhiveam onaka kako sto govoram a govoram onaka kako sto mislam. Ako mi se dopagja uchenjeto na Isus, togash se obiduvam da go razberam i da go inkorporiram vo moeto zhiveenje. Ako mi se dopagja neshto od Muhamed, go pravam istoto. Ako vidam deka Buda imal dobro razbiranje za nekoi raboti ke go razgledam i toa. Na krajot ona najvazhnoto, ke vidam kako me uchi zhivotot i dali onoa sto nekoj nekogash neshto rekol vazhi istoznachno i denes. Ako vidam deka toa veke e arhaichno, nevazhno ili pogreshno vednash go brisham od mojata kniga. Da Halide, jas ne se plasham od Bozhjata kazna da izbrisham onoa sto ne vredi i da napisham onoa sto vredi.

I znaesh shto? Taka bilo odsekogash. Odsekogash rabotite se menuvale i sekogash se dopishuvalo, se menuvalo i se brishelo. Gledaj go toa kako sakash, narechi go kako sakash, no toa e toa. Pochnuvajki od Avram i zavrshuvajki so Osho i Dalaj Lama.

Xexe..Aman be Mesi,nikoj ne te teraat da odis po nicii pat,dvizisi se po tvojiot pat,super ti e i tamu,Ti taka mislis deka nikogo ne si navredil,ili nikomu ne mum popuvas a ???? Znaes mesi ti si Indirektenili Infiltriran ili Prikrien, za razlika od mene,Jas sum javen i javno go kazuvam ona sto go Mislam..a ti Mesi ne!!!

Muhammed.a.s.rekol:Kulilhakka veleu kane murra(Kazija Vistinata makar i gorka Bila).Taka da Mesi jas vistinata sekogas i sekomu mu ja kazuvam vo Oci javno..Ne sakam da izigruvam pred nekogo,demek jas sum naj,naj,a zad nego da mu go kopam Grobot..E ne!! Mesi toa nemois da Gio najdis kaj nieden Vernik,poso sekogas vernikot e Svesen deka nekoj sekogas nego go sledet,i e svesen za Kaznata koja ce ja dobiet dokloku se ponasat na necesen nacin,no isto taka e svesen i za nagradata koja ja dobivat,od Onoj koj sekogas go sledet,za napravenite dobri dela i za Realno I pravedno ponasanje kon site..

Tka da Mesi jas kako sto tebe te znam deka ne si pripadnik na niedna vera,ti ja kazav Vistinata vo Oci,da ne mesas nesto komu nekomu mu e sveto,koga tebe ke ti se Pie ne gledaj so pravel Buda,Isus itn.itn..Butkaj si go zivotot,i teraj,

Poso neli i samiot rece si ziuvas i si teras po svojot pat kako ti samiot si go spoznavas toj pat,epa stom sam go spoznavas ,ne treba ti da gledas kako i kolku casi Isus"Piel"Vino,Neli???

Ziveis onaka kako sto Govoris a ??? Epa togas ona sto go Izgovori za Isus deka edna caska bila dobra za nego,toa e govor od sekoj Hristijanin,koj misletr dejka Isus piel..Taka da jas spored toa Pomiosliv deka sepak si nastroen Hristijanski,eve sega i Ti samiot toa go kazuvas,deka ziuvas onaka kako sto govoris...

Tokmu, deka se razlikuvame jas i ti,Ti kazav deka ti nikomu ne mu se smeis Javno,go prikrivas toa,Jas za razlika od tebe sum javen...

Mesi i ne Izbrzuvaj ne si se fali samiot kakov si Ostavi prostor neka drugite te pofalat-Vaka mi se gledas-NARCISTICEN--jas vaka,jas taka,jas ova ,jas ona,,,Poleka smirise...

Изменето од Halid ibn Velid - 21.Февруари.2008 во 13:54
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2008 во 11:51
Stose nafrlile na Messinger kako volci zato sto kazuva deka si pie po nekoja casa vino. Pienje i pijancenje ne e isto.

A nikoj od vas ne go komentira Tachi nitu tie sto bea so nego kako si pravea ziveli i pieja rakija. Jas go postaviv prasanjeto zatoa sto Tachi e musliman, a vo islamot pienjeto alkohol e strogo zabraneto.

Vo toj kontekst,Tachi voopsto ne e vernik,ili e los vernik ili gresnik? Vo sekoj slucaj heroj e vo ocite na albancite, ama kako vernik?
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2008 во 14:14
Stose nafrlile na Messinger kako volci zato sto kazuva deka si pie po nekoja casa vino. Pienje i pijancenje ne e isto.

A nikoj od vas ne go komentira Tachi nitu tie sto bea so nego kako si pravea ziveli i pieja rakija. Jas go postaviv prasanjeto zatoa sto Tachi e musliman, a vo islamot pienjeto alkohol e strogo zabraneto.

Vo toj kontekst,Tachi voopsto ne e vernik,ili e los vernik ili gresnik? Vo sekoj slucaj heroj e vo ocite na albancite, ama kako vernik?

Sekoj covek sto ce se napie alkohol izleguva od Islam, i takov ce bide se dodeka iskreno ne se pokae i povtorno da vleze vo Islam.. A za Tachi otvorisi tema na politika ovde ne i e mestoнамигнување

NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2008 во 15:49
nema potreba da otvaram tema na politika, ne komentiramnisto vovrska so negovite politicki idei,tuku Tachi kako musliman so caska rakija...:)
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2008 во 17:04
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

nema potreba da otvaram tema na politika, ne komentiramnisto vovrska so negovite politicki idei,tuku Tachi kako musliman so caska rakija...:)

Kolku sto jas proveriv na ovaa tema,tebe vece tie odgovoreno na prasanjeto Butel,imas odgovor mnogu ubav od mojot brat Efendija,koj pak ke go postiram:

Navistina Butel ima posebna tema po ova prasanje koja se vika QUR,ANOT I ALKOHOLOT,no sepak ce ti odgovoram ovde.Vo kratki crti prvo ce ti go iznesam Islamskiot stav po ova prasanje:

Allah dz.s. vo 90-91 ajet od sura Maide rekol: O VJERNICI,VINO I KOCKA I KUMIRI I STRELICE ZA GATANJE SU ODVRATNE STVARI,SHEJTANOVO DJELO;ZATO SE TOGA KLONITE DA BISTE POSTIGLI STO ZELITE.SHEJTAN ZELI DA POMOCU VINA I KOCKE UNESE MEDJU VAMA NEPRIJATELJSTVO I MRZNJU I DA VAS OD SJECANJA NA ALLAHA I OD OBAVLJANJA NAMAZA ODVRATI,PA,HOCETE LI SE OKANUTI?"

Muhammed a.s. rekol:"Ona sto opiva vo golemi kolicini,zabraneto e da se konzumira i vo najmala kolicina!"(Ahmed,Ebu Davud,Tirmizi)

Isto taka vo druga prilika Muhammed a.s. gi prokolnal slednive osobi koi sto rabotat na proizvodstvo i ponuda na alkoholni pijaloci:

-onoj sto go cedi,
-onoj za kogo se cedi,
-onoj koj go pie,
-onoj koj go distribuira,
-onoj na komu mu se distribuira,
-onoj koj go toci,
-onoj koj go prodava,
-onoj koj sto od zarabotuvackata so nego se hrani,
-onoj koj sto go kupuva,i:
-i onoj za kogo se kupuva.(Tirmizi,Ibn Madze)

P.S.Site muslimani koi ti si gi videla deka pijat alkohol Butel,se golemi gresnici. I ne moze nikoj musliman,"ako ima dva grama pamet" da tvrdi deka NEMA ili NE POSTOJAT losi muslimani,i te kako gi ima,za zal gi ima vo nenormalno golem broj koi pokraj drugoto go konzumiraat i ova zlo.

Se nadevam deka si zadovolna od odgovorov.

Mislam deka ovde mnogu jasno se posocuva deka toa vazi za site muslimani,pa vo toj kos vleguva i Taci.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2008 во 18:01
jas dobiv odgovor i se zablagodariv, mojot komentar pogore bese vo poinakov kontekst.
Кон врв
Gazija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 164
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gazija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 20:41
Zosto Adventistite govorat deka alkoholot e zabranet spored Biblijata,ima li takvi citati,ako ima koi se tie?

Molam nekoj da mi odgovori koj dobro e upaten vo ovaa problematika.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 22:56

Не се само адвентистите тие што говорат така. Така велат и методистите, и сведоците, и холинес црквите (назарени, назареќани) и некои други.

Да има некои такви библиски цитати, но јас повеќе мислам дека тие забрануваат да се опиваме/пијанчиме, а не да пивнеме едно пиво неделно или една чаша вино со некоја добра вечера и добро друштво.
Еве ги цитатите:

Исаија: 5:22 Тешко им на оние кои се силни во виното и јунаци во мешањето на силните пијалаци;

Ефесјани: 5:18 И не се пијанете со вино, во кое е разузданоста, туку полнете се со Духот!

1 Тимотеј: 5:23 Не пиј веќе само вода, туку земај по малку вино, заради твојот желудник и честите боледувања.

Адвентистите исто така забрануваат да се јадат/пијат уште многу други работи кои Библијата ги дозволува, но тоа е друга тема.

п.с. Ако продолжуваш со прашања за адвентистите, префрли се на темата за Адвентистите
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gazija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 23:39
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Не се само адвентистите тие што говорат така. Така велат и методистите, и сведоците, и холинес црквите (назарени, назареќани) и некои други.

Да има некои такви библиски цитати, но јас повеќе мислам дека тие забрануваат да се опиваме/пијанчиме, а не да пивнеме едно пиво неделно или една чаша вино со некоја добра вечера и добро друштво.
Еве ги цитатите:

Исаија: [COLOR=#800080 size=2">5:22[/COLOR"> Тешко им на оние кои се силни во виното и јунаци во мешањето на силните пијалаци;

Ефесјани: [COLOR=#800080 size=2">5:18[/COLOR"> И не се пијанете со вино, во кое е разузданоста, туку полнете се со Духот!

1 Тимотеј: [COLOR=#800080 size=2">5:23[/COLOR"> Не пиј веќе само вода, туку земај по малку вино, заради твојот желудник и честите боледувања.

Адвентистите исто така забрануваат да се јадат/пијат уште многу други работи кои Библијата ги дозволува, но тоа е друга тема.

п.с. Ако продолжуваш со прашања за адвентистите, префрли се на темата за Адвентистите

Ne,nemam da prodolzam so prasanja za Adventistite,tuku ce prasam zosto se kontradiktorni prvite dva citati so tretiot,koi ti gi posoci?

Vo prvite dva jasno i decidno se zabranuva alkoholot,dodeka vo tretiot citat se dozvoluva zaradi tvojot zeludec i cestite zaboluvanja.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 23:42
Првите два цитата не се контрадикторни со третиот.
Во првите два цитати не се забранува алкохолот, туку се забранува пијанството. Читај убаво, затоа и ти пишувам кирилица.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gazija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2008 во 23:47

Првите два цитата не се контрадикторни со третиот.
Во првите два цитати не се забранува алкохолот, туку се забранува пијанството. Читај убаво, затоа и ти пишувам кирилица.

Aaa toa,znaci stanuva zbor za pijanstvoto a ne za alkoholot. Ne sum znael deka covek moze da se opijani i od pienje na voda.
Sepak ti blagodaram za odgovorot.
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2008 во 09:26

1 Тимотеј:5:23 Не пиј веќе само вода, туку земај по малку вино, заради твојот желудник и честите боледувања.

Е така си оди тоа малку по малку и камен пијанголема%20насмевка. Освен тоа овој цитат им дава мотив на оние со болен желудник што повеќе да пијат алкохол за побрзо да заздрават, па така тие наместо малку ... ги утнале погорните два цитати, се разбира дозволено поради болеста-здравјето пред се.
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 891011>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.