IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата одобрува ропство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата одобрува ропство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 12>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:39
Halid, toa shto ne go razbirash, a i samiot ovoj citat koj sega go diskutirame ubavo objasnuva - Hristijanite poteknuvaat i od Isaak i od Ismail. Hristijaninot e plod na Bozhjata Ljubov i razbiranjeto na taa ljubov, ne na eden ili na drug narod.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:40
Halid, ako ne razbirash prashaj da ti se objasni...

Isus doagja so novata objava megju evreite. Novata objava e objava za site Bozhji cheda. Onie evrei koi ne sakaa da ja prifatat si ostanaa so Stariot Zavet (Torata) i si prodolzhija do deneshen den da si zhiveat spored nego.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:41
Halid - prochitaj ja celata scena so Hananejkata, kje razberesh mozhebi... Isus e za site narodi i samiot veli deka nema vekje da bide zemniot Erusalim mestoto kade shto kje se posvetime na Boga, a Nebesniot - koj se naogja vo Dush*te nashi...
I site narodi gi oslobodil i za hranata i za se - ama nekoi ne go razbrale... shto da praish - lugje se...
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:43
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Halid, toa shto ne go razbirash, a i samiot ovoj citat koj sega go diskutirame ubavo objasnuva - Hristijanite poteknuvaat i od Isaak i od Ismail. Hristijaninot e plod na Bozhjata Ljubov i razbiranjeto na taa ljubov, ne na eden ili na drug narod.

Aman be,jas ne razbiram ti razbiras!!!Kade be toa poteknuvaat od Isak i Ismail??? Abe site se Od Boga Stvoreni,toa e jasno!!!

No jas baram Informacija,dli voopsto imaat Koren??
Kako sto Evreite,poteknuvaat od Ishak
Muslimanite od Ismail!

Hristijanite,od koj???
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:46

Efendija, toa ti go gledash, samo zatoa shto e spomnato deka Sinajskata Gora se naogja vo Arabija. Ako imash najmalo poznavanje od Biblijata, kje znaeshe za znachenjeto na Sinajskata Gora vo vrska so Mojsej. Ako ti barash prichina da veruvash deka nekoj e protiv tebe, bujrum, nikoj nema da mozhe da te razubedi, no ovoj tekst definitivno ne zboruva za diskriminacija, a zboruva za otvoranje na umot i dushata i osloboduvanje od duhovnite spregi!

Синајската гора се наоѓа помеѓу Египет и Арабија.Но,во овие пасуси се скрива и нешто друго,кое не сакате слободно да го протолкувате.Мене ме чуди зошто ЕвАнгелос одбегнува да прокоментира за овие пасуси?-Некаде на почетокот рече дека многумина тешко ќе сватат што значат овие пасуси и каква е нивната порака.Еве јас сум едниот од нив ,и затоа ќе чекам одговор од ЕвАнгелос.

А тебе Зидарски ти благодарам уште еднаш на појаснувањето.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:47

Halid - prochitaj ja celata scena so Hananejkata, kje razberesh mozhebi... Isus e za site narodi i samiot veli deka nema vekje da bide zemniot Erusalim mestoto kade shto kje se posvetime na Boga, a Nebesniot - koj se naogja vo Dush*te nashi...
I site narodi gi oslobodil i za hranata i za se - ama nekoi ne go razbrale... shto da praish - lugje se...

Na sekomu spored svesta... nekomu so stap i sabja, a nekomu so ubav zbor. I vo toa ima pravda. Zatoa Isus reche deka ke dojde ushte ednash, da im gi otvori ochite na onie koi se ushte spijat ili na onie koi nesvesno poshle po lazhni profeti.    
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:49
Pa ete, ti odgovoriv - poteknuvaat i od Isak i od Ismail. Zatoa shto toa shto Isus go propoveda, vazhi za site, ne samo za evreite ili samo za arapite. Pojasno od ova, ne znam kako da ti kazham...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:50
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Isus doagja so novata objava megju evreite. Novata objava e objava za site Bozhji cheda. Onie evrei koi ne sakaa da ja prifatat si ostanaa so Stariot Zavet (Torata) i si prodolzhija do deneshen den da si zhiveat spored nego.

A koj toa ,ti ce mi Objasnis!??

Znaci tie Evrei koi ne go prifatija,si ostanaa da si bidat Verni na Stariot zavet,ok!!

No Tie Evrei koi go "Prifatile Isusa"i Novio zavet,i tie bile Evrei,Neli???
A od kade Izleze sega ova Hristijani!??

Zarem ovie Evrei se Infiltrirale vo Hristijani!???
Zarem Isus im rekol Vie od denes koi me prifativte ke se vikate Hristijani!!???

Od kade???

Kade toa,zosto moraat da se narekuvaat Hristijani!!???

Zosto ne se narekuvaat Starozavetni Evrei(onie koi go otfrlile Isusa) i Novozavetni Evrei(Onie koi go prifatile Isusa)

Neli i samiot pasus,kazuvat Ispraten sum za Izgubenite ovci na Izrailot!! Tuka ne se spomnuvaat Nikakvi Hristijani!!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:52
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Aman be,jas ne razbiram ti razbiras!!!Kade be toa poteknuvaat od Isak i Ismail??? Abe site se Od Boga Stvoreni,toa e jasno!!!

No jas baram Informacija,dli voopsto imaat Koren??
Kako sto Evreite,poteknuvaat od Ishak
Muslimanite od Ismail!

Hristijanite,od koj???

Ti mislish deka lugjeto pochnaa od Avram ili deka nekoj spored ragjanje zasluzhuva da e Bozhjo chedo ?

Verata i Bozhjoto pripagjanje ne se nekakva nekretnina (parche niva ili kukja) pa so ragjanje i dokazhuvanje koj e taktkoto da se polaga pravo na niv.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:54

Znaci tie Evrei koi ne go prifatija,si ostanaa da si bidat Verni na Stariot zavet,ok!!

Od kade???

Zosto ne se narekuvaat Starozavetni Evrei(onie koi go otfrlile Isusa) i Novozavetni Evrei(Onie koi go prifatile Isusa)

Neli i samiot pasus,kazuvat Ispraten sum za Izgubenite ovci na Izrailot!! Tuka ne se spomnuvaat Nikakvi Hristijani!!

Halid, znaesh deka prvite hristijani bile evrei? Znaesh deka i denes ima evrei hristijani? Znaesh deka hristijanstrvo e religija, a ne nacionalna pripadnost? Znaesh deka onoj sto se deklarira kako evrein znachi deka si ja kazhuva svojata nacionalnost, a ne vera?

Ispomesha mnogu raboti za kuso vreme.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:55

Na sekomu spored svesta... nekomu so stap i sabja, a nekomu so ubav zbor. I vo toa ima pravda. Zatoa Isus reche deka ke dojde ushte ednash, da im gi otvori ochite na onie koi se ushte spijat ili na onie koi nesvesno poshle po lazhni profeti.    

E be Mesi!! Znaes li kolku sakam da go docekam Vracanjeto na ISA.A.S.,no i ti zaedno da bidis Ziv i Zdrav!

I da vidis Isa.a.s.(Isus) koj zakon ce Vospostavet!!No ako toa nie ne go docekame,edno e Sigurno!!

Ke izlezeme na Sudni dan!!!
80:33.     A kada do|e glas zaglu{uju}i -
80:34.     na dan kada }e ~ovjek od brata svoga pobje}i
80:35.     i od majke svoje i od oca svoga
80:36.     i od druge svoje i od sinova svojih, -
80:37.     toga Dana }e se svaki ~ovjek samo o sebi brinuti

80:38.     neka lica bi}e toga Dana blistava,
80:39.     nasmijana, radosna,
80:40.     a na nekim licima toga Dana bi}e pra{ina,
80:41.     tama }e ih prekrivati,
80:42.     to }e nevjernici - razvratnici biti.

Interesno a MSn!!!???
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:55
Ne moraat da se narekuvaat Hristijani Halide - sakaat da se narekuvaat Hristijani, zatoa shto toa e chest, a ne prinuda.
Ona za izgubenite ovci - prochitaj go celoto poglavje, pa posle zboruvaj, ubavo kazhuva tamu, kje razberesh.

Begame sosema od temata, i sekogash se sveduva na edna ista diskusija, chekam sega trojstvoto nekade da go vmetnete samo...
Diskutiravme ednash za ova - i ubavo objasniv tamu - takov primer imalo i porano - koga Jakov gi poveduva Evreite od Sinaj kon Judeja, eden del ostanuvaat vo Sinaj, smetajki deka toa e pravilen nachin na posvetuvanje na Boga, zatoa shto ednostavno ne sakale ili ne ja razbrale porakata koja im bila pratena. Istoto se sluchuva i so doagjanjeto na Isus - nekoi ja razbiraat negovata poraka i go posleduvaat, nekoi ne. Razlikata megju prethodnite i Isus, e vo toa shto Isus e praten do site cheda Bozhji, odnosno site lugje.
Ajde sega nazad na tema.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:58

Od kade???

Halid, znaesh deka prvite hristijani bile evrei? Znaesh deka i denes ima evrei hristijani? Znaesh deka hristijanstrvo e religija, a ne nacionalna pripadnost? Znaesh deka onoj sto se deklarira kako evrein znachi deka si ja kazhuva svojata nacionalnost, a ne vera?

Ispomesha mnogu raboti za kuso vreme.

Koga ti spomnuvam Evrej,Mislam na Judejcite!1Kapis!!??
A ti Kako sakas vrtija!!

Se citame Utre ,InsAllah!!
Sefa idam!!!

Poz...

P.s.Da ne zaboravam,Utre na MTV-1,VO 23-35MIN,
DOLINATA NA VOLCITE!!!!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 23:03

E be Mesi!! Znaes li kolku sakam da go docekam Vracanjeto na ISA.A.S.,no i ti zaedno da bidis Ziv i Zdrav!

I da vidis Isa.a.s.(Isus) koj zakon ce Vospostavet!!No ako toa nie ne go docekame,edno e Sigurno!!

Ke izlezeme na Sudni dan!!!
80:33.     A kada do|e glas zaglu{uju}i -
80:34.     na dan kada }e ~ovjek od brata svoga pobje}i
80:35.     i od majke svoje i od oca svoga
80:36.     i od druge svoje i od sinova svojih, -
80:37.     toga Dana }e se svaki ~ovjek samo o sebi brinuti

80:38.     neka lica bi}e toga Dana blistava,
80:39.     nasmijana, radosna,
80:40.     a na nekim licima toga Dana bi}e pra{ina,
80:41.     tama }e ih prekrivati,
80:42.     to }e nevjernici - razvratnici biti.

Interesno a MSn!!!???

Halid, veruvaj vo sto sakash, toa si e tvoe pravo. Bidi zainteresiran od sto sakash bidejki i toa e tvoe pravo. Plashi se od koj sakas, slushaj kogo saksh, prati go onoj sto mislish deka ke te spasi od neshtoto od sto se plashish i nadevaj se deka ke te donese onamu kade sto bi sakal da bidesh i t.n., i t.n. Sto toa e samo tvoj izbor sto go pravish spored svesta sto ja imash vo momentov. Ako toa te pravi srekjen - SUPER!

Toa sto tebe ti e interesno, mene poveke ne mi e...

P.S. I da se vratime na temata.

Изменето од Messenger - 04.Април.2008 во 23:04
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 6,985 секунди.