Испечати | Затвори го прозорот

Библијата одобрува ропство

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13002
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 21:12
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Библијата одобрува ропство
Постирано од: tofu
Наслов: Библијата одобрува ропство
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:21
Алал да ви е христијани во какви глупости и гадости верувате, какви книги почитувате. Ова за ропството е само една од многуте работи што ми бодат очи во вашата сакана и ценета света книга Библија.

Битие 9:25-27
„Проклет да е Ханаан, и да им биде слуга на своите браќа!” Тогаш продолжи: „Благословен да е Господ, Симовиот Бог, а Ханаан ќе му биде слуга! Бог нека го рашири Јафета, аа да живее во Симовите шатори, Ханаан нека му е слуга!”

Битие 16:8-9
и ја праша: „Агаро, Сарина слугинко, откаде доаѓаш и каде одиш?” А таа одговори: „Еве, бегам од својата господарка Сара.” А Господовиот ангел и рече: „Врати се кај господарката твоја и покори и се под нејзините раце!

Битие 17:12-13
Секое машко среде вас, низ вашите поколенија, кога ќе наполни осум дена, нека биде обрезано, како она што е родено во вашиот дом, така и она што е купено со сребро од некој странец, кој не е од вашата крв. Да, и родениот во твојот дом и купениот со сребро треба да биде обрезан! Така Мојот Завет на вашите тела ќе остане вечен Завет.

Битие 24:35-36
Господ го благослови мојот господар премногу, па стана богат. Му даде овци и говеда, сребро и злато, слуги и слугинки, камили и ослиња. Сбра, жената на мојот господар, му роди син откако остаре, и му отстапи сè свое.

Битие 26:12-14
Исак посеа во онаа земја, и во тоа лето му роди стопати повеќе. Господ го благословуваше, и човекот стануваше сè побогат. Спечали стада со овци и говеда, доби и многу слуги, така што Филистејците му завидеа.

Излез 12:43-44
Господ им рече на Мојсеја и Арона: „Нека е ова правило за пасхалната жртва: Ниеден странец не смее да јаде од неа! Секој роб, купен за пари и обрезан, може да ја јаде!

Излез 20:17
Не ќе го посакуваш домот на твојот ближен! Не ќе ги посакуваш: жената на твојот ближен, ни неговиот слуга, ниту неговата слугинка, ни неговиот вол, ниту неговото осле, ни што и да е што му припаѓа на твојот ближен!”

Излез 21:2-8
Ако купиш еден Евреин за роб, нека служи шест години. На седмата година нека замине, без откупнина, слободен. Ако дојде сам, сам и нека си замине; ако е женет, со него нека отиде и неговата жена. Ако господарот му набавил жена, па таа му роди било синови било ќерки, и жената и нејзините деца нека му припаднат на нејзиниот господар, а тој нека си отиде сам. Ама ако робот изјави отворено: ‘Ги љубам својот господар, својата жена и своите деца, не сакам да бидам слободен,’ тогаш неговиот господар нека го доведе при судиите. Кога ќе го доведе до вратата или до столбот на вратата, господарот нека му го дупне увото со шило и нека му остане трајно во служба. Кога човек ќе ја продаде ќерка си за робинка, таа нека не се ослободува како и машките робови. Ако не му се допадне на својот господар, кој ја одредил за себеси, нека ја остави да се откупи. Нема право да ја продаде на странци, кога не и бил верен.

Излез 21:20-21
Ако некој го удри со стап својот роб или својата робинка па умре под неговата рака, треба да ја поднесе одмаздата. Но ако робот преживее ден-два, нека не се спроведува одмаздата, зашто робот е негова сопственост.

Излез 21:26-27
Ако некој ги удри својот роб или својата робинка во око и го упропасти, нека го ослободат заради окото. Ако му избие заб на својот роб - или на својата робинка - нека го ослободи заради забот.

Излез 21:32
Ако боцне роб или робинка, нека сопственикот им исплати на нивниот господар триесет сребрени сикли, а добичето нека биде каменувано.

Излез 22:2-3
Ако крадецот биде затекнат како го пробива ѕидот, па му биде зададен смртоносен удар, неговата крв не треба да биде одмаздувана. Но ако е сонцето веќе изгреано, неговата крв треба да биде одмаздена. Крадецот треба да ја надомести штетата. Ако нема ништо, тој треба да биде продаден за неговата кражба.

Левит 19:20
‘Ако некој преспие со робинка, која е свршена за друг, но уште не е откупена ниту и е дадена слободата: треба да бидат казнети, но не со смрт, зашто таа не е слободна.

Левит 22:11
Ако свештеникот купи некого за сребро, тој може да јаде како и оној, кој се родил во неговиот дом; тие можат да јадат од неговиот леб.

Левит 25:39
‘Ако осиромаши твојот брат, кај тебе, и ако ти се продаде, не присилувај го да ти служи како роб.

Левит 25:44-46
А ако сакаш да имаш робови и робинки, можете да ги купите, и машки и женски, од народите што се околу вас. Можете да ги купувате и од придојдениците, кои се населени меѓу вас; од нивните семејства што живеат со вас и што се родени во вашата земја. Таквите можат да станат ваша сопственост. Нив можете да им ги предавате во наследство на вашите деца, за да ги наследат за секогаш во сопственост. Кон нив можете да постапувате како кон робови. Но кон своите браќа, Израелевите синови, никој не смее да господари со жестокост.’

Второзаконие 5:21
Не посакувај ја жената на својот ближен! Не лакоми за куќата на својот ближен, за неговата нива, за неговиот слуга, за неговата слугинка, за неговиот вол, за неговото осле, ниту за нешто што е на твојот ближен.’”

Второзаконие 15:12
„Ако ти се продаде тебе твојот брат - Евреин или Еврејка - нека ти служи шест години, а на седмата година пушти го слободен од кај себе.

Второзаконие 20:10-11
„Кога ќе дојдеш под некој град за да се нафрлиш врз него, најнапред понуди му мир. Ако ти одговори со мир и ти ги отвори своите врати, сиот народ што ќе го најдеш во него претвори го во поданик, нека работи за тебе.

Второзаконие 20:14
А жените, децата, добитокот, сè што ќе биде во градот - сиот плен - земи ги за себе, и уживај го пленот од своите непријатели, што ти го дава Господ, твојот Бог.

Исус Навин 9:23
Затоа сега ќе биде клетва врз вас, и никогаш не ќе го снема ропството меѓу вас: ќе бидете дрвосечачи и водоносци за Домот на мојот Бог.”

Лука 12:46-47
господарот на тој слуга ќе дојде во ден, кога не го очекува, и во час, што не го знае, и ќе го расече и ќе ја одреди неговата судбина со неверните. А оној слуга, кој ја знаел волјата на својот господар, и не приготвил и не постапил според неговата волја, ќе биде многу биен.

Лука 17:7-9
”Кој од вас - ако има слуга - кој ора или го чува стадото, ќе му рече, кога ќе се врати од поле: „Дојди бргу и прилегни покрај трпезава!” Нема ли да му каже: ‘Приготви ми нешто за вечера и препаши се, за да ми служиш додека јадам и пијам, а потоа и ти јади и пиј!’ Зар ќе му благодари на слугата, што ја исполнил заповедта?

1 Петар 2:18
Слуги, покорувајте им се на своите господари со целосен страв, но не само на добрите и кротките, туку и на суровите!

1 Коринтјани 7:21-22
Ако си повикан како роб? Не грижи се! Туку, ако можеш да станеш и слободен, подобро искористи го тоа, зашто оној, кој е повикан како роб во Господа, слободен е во Господа; исто така и оној, кој е повикан како слободен, роб е на Христа.

Ефесјани 6:5-6
Робови, слушајте ги вашите господари по тело со страв и трепет, во простота на своето срце, како Христа! Не служете само пред очите, како оние кои им угодуваат на луѓето, туку како Христови служители, кои од сета душа ја извршуваат Божјата волја!

Колосјани 3:22
Робови, слушајте ги во сè своите земни господари, не за очите како оние, кои им угодуваат на луѓето, туку во простотата на срцето, боејќи се од Господа!

Колосјани 4:1
Господари, правете им на робовите што е праведно и справедливо, знаејќи дека и вие имате Господар на небесата.

1 Тимотеј 6:1-5
Робовите, кои се подјармени, да ги сметаат своите господари достојни за секаква почест, за да не се хули Божјото име и науката. А оние кои имаат верни господари, да не ги презираат, затоа што се браќа, туку да им служат подобро, зашто оние кои се ползуваат од нивните услуги се верни и возљубени браќа! Така поучувај и проповедај! Ако некој поучува инаку и не ги следи здравите зборови на нашиот Господ Исус Христос и на науката на побожноста, тој е надуен и не знае ништо, туку боледува од желба за распрашувања и препирки од кои произлегуваат: зависта, расправиите, хулењата, лукавите сомневања, празни препирки меѓу луѓето со изопачен ум и лишени од вистината, кои мислат дека побожноста е средство за печалба.

Тит 2:9-10
Опоменувај ги робовите за да им се покоруваат на своите господари, да настојуваат да им угодат, да не им противречат, да не поткрадуваат, туку да ја покажат својата добра верност, та да ја украсуваат во сè науката на нашиот Спасител, Бога.

-------------
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.

Коментари:
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:29
И тебе алал да ти е што не знаеш кое општествено уредување владеело тогаш.
Библијата не е книга-водич за тоа како да се уредуваат опшетествата, но Светилка која ни го покажува патот до Бога. Патем, во неа се содржани и некои историски факти.

Сепак, послушај го Евангелос и читни ја Библијата, а потоа пастирај цитати, па ќе си дискутираме.намигнување

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:39
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

И тебе алал да ти е што не знаеш кое општествено уредување владеело тогаш.Библијата не е книга-водич за тоа како да се уредуваат опшетествата, но Светилка која ни го покажува патот до Бога. Патем, во неа се содржани и некои историски факти.Сепак, послушај го Евангелос и читни ја Библијата, а потоа пастирај цитати, па ќе си дискутираме.намигнување

A nesto kako Nervozno da deluvas!!??
Ne ti se Dopagat a !??

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:43
Не дека ми се допаѓа или не, но за да дискутираш на тема треба да имаш поим од работите, да си читнал нешто.
Еве на пример, вие муслиманите од форумов често ми замерувате на мојата љубопитност. Јас за тоа што незнам си прашувам отворено, учам, читам....Кога незнам-молчам и чекам другите да кажат.

Што да не ми се допаѓа, тогашното уредување си било робовладетелско. Библијата покрај тоа што ни го трасира патот до Бог, дава и историски податоци. Или некој незнаел какво уредување владеело тогаш?збунетост

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:44
tofu, toa sto go citirash e neshto slichno kako i onie raboti od k*ranot. Toa e Stariot Zavet namenet za stariot chovek. Vo toa vreme bilo potrebeno taka da se zhivee, no denes e podrugo. Zatoa Isus go presekuva staroto i donesuva novo koe go objavuva vo Noviot Zavet. Staroto poveke ne vazhi.

No dobro e sto gi sobirash tie podatoci bidejki na toj nachin, kako svesno bitie, sogleduvash zoshto toa e otfrleno. Mislam deka na ovoj nachin direktno ja potvrduvash Isusovata relevantnost. Za zhal ima ushte bezbroj lugje koi toa se ushte ne mozhat da go sogledaat.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:46
Originally posted by tofu tofu напиша:

Алал да ви е христијани во какви глупости и гадости верувате, какви книги почитувате. Ова за ропството е само една од многуте работи што ми бодат очи во вашата сакана и ценета света книга Библија.

и ја праша: „Агаро, Сарина слугинко, откаде доаѓаш и каде одиш?” А таа одговори: „Еве, бегам од својата господарка Сара.” А Господовиот ангел и рече: „Врати се кај господарката твоја и покори и се под нејзините раце!

Патем, тофу, знаеш ли какво друго значење има овој цитат?
Тек сега нагазивте на ежотголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:49

Библијата покрај тоа што ни го трасира патот до Бог, дава и историски податоци. Или некој незнаел какво уредување владеело тогаш?збунетост

A neli Tuka vie kazuvate Deka Biblijata se zanimavat samo za Duhovnosta za Covekot ili kako sto kazavi go trasirat patot do Boga!??

A zosto koga ve prasuvame,Zosto spored Biblijata ne mozet da se imat"Bibliska drzava" ili Hristijanska!Vie Vikate ona Predhodnoto!!!

A zosto togas se zanimavat so Istorija!!??

Ova Malku ili povece od Malku mi izgledat,Dvojazicno,pardon-Dvoarsinost!!!

So Istorija,Geografija.itn.itn.MOZE,a Ureduvanje e Toa ne moze!!!

Постирано од: zidarski
Tofu - imash oficijalna opomena od mene za ovoj tekst:
"Алал да ви е христијани во какви глупости и гадости верувате, какви книги почитувате. "

Se mislev vednash da te baniram na nedela dena, zatoa shto za vakvi raboti sekogash iskluchuvam (bez razlika od koja vera se!), ama kje ti dadam ushte edna mozhnost. Ova e gnasna i dolna navreda na chuvstvata na site vernici! Baram javno izvinuvanje od tebe!

голема%20насмевка
чекање

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:51
Доволно ќе биде да го објасни цитатов-не треба јавно извинување, бар не до мене. Ама дека го нагази ежот....голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:52
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

tofu, toa sto go citirash e neshto slichno kako i onie raboti od k*ranot. Toa e Stariot Zavet namenet za stariot chovek. Vo toa vreme bilo potrebeno taka da se zhivee, no denes e podrugo. Zatoa Isus go presekuva staroto i donesuva novo koe go objavuva vo Noviot Zavet. Staroto poveke ne vazhi.

No dobro e sto gi sobirash tie podatoci bidejki na toj nachin, kako svesno bitie, sogleduvash zoshto toa e otfrleno. Mislam deka na ovoj nachin direktno ja potvrduvash Isusovata relevantnost. Za zhal ima ushte bezbroj lugje koi toa se ushte ne mozhat da go sogledaat.

Da ne preteruvas Premnogu a !!??

A Vikas demek za Starite Luge a ???
i vikas vo toa vreme bilo taka potrebno,a deneska ne!!

Epa po Vtor pat te prasuvam(prviot pat ne dobiv odgovor)

ZOSTO SE SLUZIS SO NAUCNITE OTKRITIJA OD "TIE STARI LUGE,(COVECI)!!!!
ZAREM MODERNIOT I NAPREDEN COVEK DA SE SLUZET SO NAUKATA NA STAROMODNIOT!!!
CUDNO!!!

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:54
Ama da se vratam na temava... Ovoj citat objasnuva se shto treba da se objasni:
1 Коринтјани 7:21-22
Ако си повикан како роб? Не грижи се! Туку, ако можеш да станеш и слободен, подобро искористи го тоа, зашто оној, кој е повикан како роб во Господа, слободен е во Господа; исто така и оној, кој е повикан како слободен, роб е на Христа.

Biblijata ne se zanimava so postavuvanje na pravila za drzhavno ureduvanje.
Site citati koi gi imash zadadeno vo vrska so "ropstvo" i "sluguvanje" se zhitija, a ne obrakjanje na Boga kon lugjeto. Sto pati imam povtoreno tuka deka Biblijata se sostoi od ZHITIJA i od BOZHJI OBRAKJANJA. Mnogu malku umstveni sposobnosti se potrebni za da se razlikuvaat dvete, no pred se, treba da se prochita ubavo celata Biblija.
So citative shto si gi postavil, ne mi pokazhuvash deka si ja prochital Biblijata, a deka si prochital anti-hristijanski (ili islamski) broshurki, zatoa shto identichniot tekst go imam sretnato... Ne mozham edno po edno da se zanimavam so sekoe, vekje ti odgovoriv za razlika megju Bozhji Zbor i Naredbi i zhitija... educiraj se malku na taa tema, posle kje razgovarame.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:55
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Tofu - imash oficijalna opomena od mene za ovoj tekst:
"Алал да ви е христијани во какви глупости и гадости верувате, какви книги почитувате. "

Se mislev vednash da te baniram na nedela dena, zatoa shto za vakvi raboti sekogash iskluchuvam (bez razlika od koja vera se!), ama kje ti dadam ushte edna mozhnost. Ova e gnasna i dolna navreda na chuvstvata na site vernici! Baram javno izvinuvanje od tebe!

Ova vikas e Navreda a !!??? I go Opomenuvas tofu!!!

tofu, toa sto go citirash e neshto slichno kako i onie raboti od k*ranot. Toa e Stariot Zavet namenet za stariot chovek.
A ova kako go Podrazbiras!!??? Ili na Mutaf se pravis!!??? Ili da be,Moderator e MSN!!!Zboraviv,Pardon!!

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:56
Halid - se sluzhime so nivnite otkritija... ama gi usovrshuvame! Istotaka - go usovrshuvame i nachinot na koj ja ureduvale drzhavata. Isto kako shto sme ja usovrshile nivnata aritmetika, geometrija, astronomija, fizika, medicina... na ist nachin, go usovrshuvame i drzhavnoto ureduvanje.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:57
Halid - ne go opomenav Tofu za citatite, a go opomenav za toa shto veli deka se toa gadosti i gluposti.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:58
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

CUDNO!!!

Se dodeka meshash babi i zhabi, se dodeka ne gi otvorish ochite i ne slushah za da nauchish vmesto da se protivish, nema nikogash da ja razberesh vistinata.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 18:59

Halid - ne go opomenav Tofu za citatite, a go opomenav za toa shto veli deka se toa gadosti i gluposti.

A Msn,sto kazuvat!!???

Ili ne ja uklucuvas Logikata vo toj tekst!???

Prvo vikat deka se isti kako vo Quranot,i pooa vikat,deka Stariot zavet e za Starite Luge,so toa go Ispoistuivat Quranot!!!

Ili ti ne go podrazbiras taka a !!
da be koga ne ti se svigat taka e znam!!!

Pozz..se citame pokasno,idam na Namaz!!

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:01
Takvi citati ima vo k*ranot, toa beshe poentata na postot na Msn... shto e tochno, ili ne e?!

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:07
Halid, prvo ne velam deka se isti, tuku deka e vo slichna relacija so rabotite koi se diskutirale na forumov za k*ranot i sherijatkiot zakon.
I sto te pogagja tolku tugjoto mislenje ako ne e isto kako i tvoeto? Ovde ne vladee ednoumie i nema verska policija da vteruva disciplina i da sankcionira razlichni mislenja.

Ako ti sakash da si Alahov rob, a drug ne saka, sto te tangira toa tolku mnogu? Da ne stanuvash taka pomalu rob? Ako ti mislish deka starite zakoni se za site lugje na site vreminja, sto se potresuvash ako nekoj drug ne se slozhuva so tebe, pa reche deka toa ne e taka? Zarem odednash ti ke prestanesh da gi sledish starite zakoni?

Ako ti sakash da zavrshish samo osnovno uchilishte i im velish na site deka toa e dovolno za vek i vekovi i ne treba nishto poveke da se uchi, sto se sekirash ako nekoj drug reche deka bi sakal da odi na sredno shkolo i na univerzitet? Ne te tera tebe da odish, tuku odi toj.

Sto se vozbuduvash za raboti koi i onaka velish deka ne se merodavni za tebe?

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:35
Не знам што пишува во к*ранот, не сум го читал, а исламски брошурки навистина не ме интересираат. Ова се цитати од Библијата, од Стариот, а ако воопшто ги погледнавте, ќе приметевте дека се и од Новиот Завет. Значи тоа се цитати од Библијата каде што Господ одобрува ропство, како пред, така и по појавата на Исус. Не е финтата во државното уредување туку во фактот што според Библијата Господ е тој што ги дозволува и одобрува тие работи, какво што е ропството (а тоа за мене е гадост!). Инаку немам намера за ништо да се извинам, прво ти зидарски, ЕвАнгелос и Марија Магдалена да ми се извините мене затоа што ширите наоколу лаги дека не сум ја прочитал Библијата. Прво самиот себе да се банираш зидарски, а после да солиш памет ок?

-------------
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:39
Smiri se tofu, ne plamnuvaj tolku brzo... Sekoe javno iznesuvanje na misli e podlozhno na kritika, pa koga veke se pishuva za sechii ochi treba da se ochekuva sekakvi repliki... pozitivni i negativni.

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:47
Tofu - ako si ja prochital Biblijata, togash nishto ne si razbral od nea... Citatite shto gi vadish (odnosno listata) postoi vo povekjeto broshurki, zatoa taka rekov - ja imam sretnato nekolku pati vekje...
Ako ja imash prochitano celata Biblija, togash kje znaeshe deka ne se toa citati kade shto Gospod odobruva ropstvo! Ako ja imash prochitano, kje znaesh deka ima razlika vo Biblijata megju Zhitija i Bozhjo Obrakjanje... Ako ja imash prochitano, kje znaesh deka ne se zanimava so drzhavnoto ureduvanje i nema striktni klauzuli za toa shto i kako da se pravi vo edna drzhava i kakvo da bide nejzinoto ureduvanje, a kje znaeshe deka osnovnata rabota koja najmnogu se vrednuva vo Hristijanstvoto e toa shto Bog mu dal na chovekot SLOBODNA VOLJA! I chovekot postapuva spored taa slobodna volja i e suden spored svoite postapki potoa. Zatoa Bozhjiot Sud ima smisla, zatoa shto ni e dadena mozhnost da postapime taka, kako shto nie, nashata volja ni nalaga - a Toj potoa kje sudi na nash*te dushi. Ako ja imash prochitano Biblijata, togash kje gi znaeshe barem ovie raboti, zatoa shto se osnovni.
Opomenata do tebe ne e zaradi citatite koi gi postavi, ako nekoj ima vreme, mozhe da sedne i eden po eden da ti gi objasnuva, ama jas ovoj pat nema da go napravam toa, zatoa shto e besmisleno - ti ne prashuvash zatoa shto sakash objasnuvanje, a prashuvash zatoa shto sakash da go navredish Hristijanstvoto. Kakva ti e celta so toa - samo ti si znaesh. Ne veli deka ne e taka - zatoa shto ako ne beshe, temata kje beshe postavena vo forma na prashanje i kje pobarashe objasnuvanje, a nemashe da gi navreduvash site Hristijani na forumot so toa shto kje ja narechesh Biblijata lagi i gadosti...
Ovoj pat seriozno te predupreduvam, deka ako ne se izvinish za taa svoja replika, kje te baniram na edna nedela vo soglasnost so pravilata na ovoj pod-forum. Znachi - ne te opomenuvam zaradi sodrzhinata na postot koj go objavi, nitu za citatite, nitu za temata. Te opomenuvam za konkretnata navredliva replika, zatoa shto ne e toa lichno obrakjanje kon mene - a kon site Hristijani!

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:49

Halid, prvo ne velam deka se isti, tuku deka e vo slichna relacija so rabotite koi se diskutirale na forumov za k*ranot i sherijatkiot zakon.
I sto te pogagja tolku tugjoto mislenje ako ne e isto kako i tvoeto?

Ovde ne vladee ednoumie i nema verska policija da vteruva disciplina i da sankcionira razlichni mislenja.
Ako ti sakash da si Alahov rob, a drug ne saka, sto te tangira toa tolku mnogu? Da ne stanuvash taka pomalu rob?

Ako ti mislish deka starite zakoni se za site lugje na site vreminja, sto se potresuvash ako nekoj drug ne se slozhuva so tebe, pa reche deka toa ne e taka? Zarem odednash ti ke prestanesh da gi sledish starite zakoni?

Ako ti sakash da zavrshish samo osnovno uchilishte i im velish na site deka toa e dovolno za vek i vekovi i ne treba nishto poveke da se uchi, sto se sekirash ako nekoj drug reche deka bi sakal da odi na sredno shkolo i na univerzitet? Ne te tera tebe da odish, tuku odi toj.

Sto se vozbuduvash za raboti koi i onaka velish deka ne se merodavni za tebe?
Mozebi si se Ispomesal ,no nejse!!!

Mene me Tangirat samo za toa Da ne go Mesas Quranot!!!

Toa poso koga gi kaza ovie Zborovi
tofu, toa sto go citirash e neshto slichno kako i onie raboti od k*ranot. Toa e Stariot Zavet namenet za stariot chovek.(MSN)

Ova me tangirat,Da ne go mesas Quranot,kazuvajciza "Stariot zavet"za Stari Luge,znam kaj ciljash ti,ne se Sekiraj!!

Taka sto sakam da ti dadam do Znaenje,deka prvo temava ne e za toa,a Vtoro dosta so Tvoite Intrigi!!

Bidi Iskren, koga vece nesto sakas da kazis kazigo javno,ne bidi....

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:53

CUDNO!!!

Se dodeka meshash babi i zhabi, se dodeka ne gi otvorish ochite i ne slushah za da nauchish vmesto da se protivish, nema nikogash da ja razberesh vistinata.

A ti Karakteristicno za tebe,koga nemas Odgovor,odma-pocnuvanje so nekakvi si Babi zabi(kazuvajciim na drugite deka mesale),,,Itn.itn..
no nejse,aj ti Koj ne mesas Babi i Zabi,zosto ednostavno ne odgovoris!??

i da da ti kazam deka sekogas ke se Protivam na Nevistinata i na Nepravda!

Elhamdulillah sto se Pridrzavam na Pravdata i Vistinata!!

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 19:58

So citative shto si gi postavil, ne mi pokazhuvash deka si ja prochital Biblijata,a deka si prochital anti-hristijanski (ili islamski) broshurki, zatoa shto identichniot tekst go imam sretnato... Ne mozham edno po edno da se zanimavam so sekoe, vekje ti odgovoriv za razlika megju Bozhji Zbor i Naredbi i zhitija... educiraj se malku na taa tema, posle kje razgovarame.

A zosto Ispoistuvas Anti hristijanski brosuri i Islamski!??

Zarem se sto e Protiv Hristijanstvoto e Islamsko!?

Mozebi tofu se bavaet so Evrejski brosurki,i sega...

Islamskite knigi se zanimavaat so Islamska tematika!!!

Nemaat za Cel da se zanimavaat Nitu so Hristijanska nitu so Evrejska tematika.tn.itn.Tie se zanimavaat so Islamsa tematika!!

Ne znam zosto gi Ispoistuvas,Ili mozebi ti Ostanalo od Hristijanskite Brosurki,si mislis deka ako tie se zanimavaat so Anti Islamski propagandi,Mislis deka i Islamskite Knigi se zanimavaaat so Toa!!!

Ne moj Druze,ne ni go prodavaj ona vaseto na nas!!

P.s.Kaj go najde bas tofu!!Zosto Mesas tofu i Islamski brosuri!!

Zarem ne gi sledis posovite na Tofu,Mislev deka razbiras ama...

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 20:14
Halid - kako po obichaj ili ne me chitash kako shto treba ili si barash kavga...
Rekov "anti-hristijanski (ili islamski) broshurki". Znachi - koristam zbor ILI. Toa vo makedonskiot jazik e zbor za vzaimno iskluchuvanje, a ne za poistovetuvanje. Ako sakav da gi poistovetam kje pishev "(odnosno islamski)" ili samo "(islamski)". Ova veruvam deka e dovolno jasno.
Hristijanski broshurki imam sretnato dosta, no vo niedna ne sum prochital nishto anti-islamsko, ne sum ni prochital da se spomnuva islamot vo niv. Za razlika od toa - sekoj den dobivam na ulica islamski broshurki, polni so "razoblichuvanje na hristijanstvoto" i so dosta direktni navredi upateni kon hristijanstvoto i crkvata...
Postovite na Tofu gi gledam, samo shto toj ne gleda za shto tochno pishuva. Ja razbiram negovata namera, ama na mnogu pogreshen i losh nachin pristapuva.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 21:26

Инаку немам намера за ништо да се извинам, прво ти зидарски, ЕвАнгелос и Марија Магдалена да ми се извините мене затоа што ширите наоколу лаги дека не сум ја прочитал Библијата. Прво самиот себе да се банираш зидарски, а после да солиш памет ок?

Добро тофу еве јавно извинение што помислив дека не си ја прочитал Библијата, ми се причини. Можеби сум се повела под мислата на Вангел.

Бидејќи веќе си ја прочитал, објасни ми го цитатот што ти го заокружив погоре, мислам дека ќе биде интересен за дискусија, а ќе биде и клучен за една друга тема, чинам, новата на Муџахир. Во секој случај, интересно ќе биде да ни го протолкуваш...за сите без исклучок.

Поздравсреќа

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 21:43
За разлика од тебе зидарски, јас Библијата ја читав со отворени очи и затоа и најдов милион маани. И не, немам намера да ти се извинам ни тебе ни на останатите твои истомисленици само затоа што сум против оние работи опишани во Библијата!
А Марија Магдалена, не те сладам. Значењето на цитатот е тоа, покори се, трпи, трај, ќути, нека те газат. Темата е за ропство. Идните поколенија произлезени од споменатите жени во цитатот тука не се битни. Постави си прашање во друга тема.

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 21:52

А Марија Магдалена, не те сладам. Значењето на цитатот е тоа, покори се, трпи, трај, ќути, нека те газат. Темата е за ропство. Идните поколенија произлезени од споменатите жени во цитатот тука не се битни. Постави си прашање во друга тема.

нека%20ти%20е%20срам Пак киксна. Ама нема ни јас да те просветам, зашто ти имаше друга цел. Си кажа на почеток.

Сепак, ќе почекам друг доброволец да го разјасни цитатот,тебе и на останатите,  навистина ќе биде интересно.....Ако пак ептен никој нема м**а како мене, јас сум секогаш тука. Ама после тоа, ќе ве замолам-без недолични ЛП-ња.голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 21:55
Па не знам како ве учат во црква за тоа какво е скреното значење на тој цитат.

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 22:03

Halid - kako po obichaj ili ne me chitash kako shto treba ili si barash kavga...
Jas te citam Super,a Nikako ne baram Kavga!!

No neznam zosto se nemat Hrabrost od tvoja strana i Ednas da Priznaes na Greskata koja si ja napravil,dal ne namerno dal namerno ne e vazno,Dovolno e da se Imat Hrabrost i da se priznaet,a nie sme neli Luge i Prostuvame!??

Znaes edna Pogovorka velet:Hrabrosta e Ceneta Duri i kaj Tvojot "Neprijatel"a dodeka Kukaviclokot e omrazen i kaj svojata majka

Rekov "anti-hristijanski (ili islamski) broshurki". Znachi - koristam zbor ILI. Toa vo makedonskiot jazik e zbor za vzaimno iskluchuvanje, a ne za poistovetuvanje. Ako sakav da gi poistovetam kje pishev "(odnosno islamski)" ili samo "(islamski)". Ova veruvam deka e dovolno jasno.
Sega duri i gramatika pocnuvas da mi Drzis..Fala.hmmm,no zarem ne vide vo Tekstot deka si zaboravil da stavis zapirka pomegu"Anti Hristijanski(ili Islamski),ova mi davat do znaenje bar mene deka e Ispoistuvanje!!!

Hristijanski broshurki imam sretnato dosta, no vo niedna ne sum prochital nishto anti-islamsko, ne sum ni prochital da se spomnuva islamot vo niv.
Pa i vo Islamskite brosuri,ne se spomnuvat nisto Hristijansko,se zboret samo za Islamot!!!

Za razlika od toa - sekoj den dobivam na ulica islamski broshurki, polni so "razoblichuvanje na hristijanstvoto" i so dosta direktni navredi upateni kon hristijanstvoto i crkvata...Neznam,kakvi se tie "Knigi",Mozebi se od onie koi tropaat po vratite sekoj den!!!

Ti da ne ispomesuvas mn raboti,

Na pr,jas imam kniga Da se Sledi Isus ili Pavle!

Zarem mislis deka ovaa e Anti Hristijanska!!
a samata e Pisuvana od Hristijanka,koja sega se Konvertirala,i gi kazuvat nejzinoto glediste na tie raboti!! I sega za tebe ova e Islamka Kniga od edna strana a od druga Anti Hristijanka!!

Postovite na Tofu gi gledam, samo shto toj ne gleda za shto tochno pishuva. Ja razbiram negovata namera, ama na mnogu pogreshen i losh nachin pristapuva.Za tofu,ne odgovaram sam neka si odgovori!!

Постирано од: hr.lucky
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 22:28
   muhamed drzhel robovi i slugi Isus nemal potrebi od toa

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 22:37

Па не знам како ве учат во црква за тоа какво е скреното значење на тој цитат.

Нема скриено значење-уште еден доказ дека НЕ СИ ЈА ПРОЧИТАЛ БИБЛИЈАТА: објаснението се наоѓа во самата Библија така да нема потреба да прашуваш попови.

Ако си ја прочитал (а сега 100% гледам дека не сиголема%20насмевка) се ќе ти беше јасно како ден.
газење%20од%20смеење
А ќе се разјаснеше нешто и кај новата темаголема%20насмевка.

Патем, немој да бидеш толку повредлив и нежен, не заборави дека темата ТИ ја започна со НАВРЕДА-но добрата воља на Зидарот те спаси од бан.

Но јас сакам да си играм долги партии шах...пред да дадам Мат.

Дакле....чекање

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:03
Дакле штооо? Дали ти ги памтиш од збор до збор книгите што ги сметаш за глупави?

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:09
“Алал да ви е христијани во какви глупости и гадости верувате, какви книги почитувате. Ова за ропството е само една од многуте работи што ми бодат очи во вашата сакана и ценета света книга Библија.“ (ова ќе си го запишам)

Инаку, да ти одговорам, никогаш не читам глупави книги-но само оние кои ми ја оплеменуваат душата и ми помагаат да поучам некојглупчо.

-------------

Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:16
Алал да ви е христијани во какви глупости и гадости верувате, какви книги почитувате. Ова за ропството е само една од многуте работи што ми бодат очи во вашата сакана и ценета света книга Библија.(tofu)

Znaci so crveno ti se podcrtani zborovite koi nie gi smetame za navredlivi.

1. Ne e bitno za mene toa sto ti me vregjas, toa ne zboruva za mene, ami za tebe.

2. Nie ne veruvame vo stavanje na lugjeto vo ropstvo, ami toa se pravila na igra, koi bile neophodni za da funkcionira covestvoto vo tie vreminja, Srekja e sto Isus dojde za da ne nauci da prostuvame na nasite dolznici, za i Bog nam da ni prosti .

3. Tie pravila na igra vazat i den denes, Ako ti zemis zaem vo Banka, i ne go vratish, togash bankata ke ti konfiskuva se sto imas do vrednosta koja ja dolzis, no dokolku ti nemas nishto, odish vo zatvor, ili ti ja odzema slobodata, so prosti zborovi stanuvash rob, i tamu rabotish shto ke ti se rece, krsis kamen, pletis zica, i sl, so cel da si go isplatish dolgot.

4. Jas veruvam deka i da pojdish kaj bilo koj Kadija od Islamot ke postapit isto.

5. Jas ne velam deka e toa Hristijanski, ama zatoa vo svetot 0.0001 procenti od Hristijanite se Bankari, a kaj Evreite toj procent e mnogukratno pogolem, pa ne moze da raboti uspesno Banka koja samo oprostuva dolgovi bez da bara kazna za toa.
Nie treba da svatime deka da se bara od nekogo da si go odraboti dolgot ne e nehristijanski, ami naprotiv deka dokolku navistina go sakame nekogo, i samkame da go naucime kako treba da zivee treba da go naterame da svati deka treba da si go isplati dolgot, sekako ne po sekoja cena, cenata za paricen i bilo kakov dolg ne moze da bide smrt.

6. A sega da vidime vaka dali e podobro da go naterame nekogo da raboti za da si gi isplati parite koi ni gi dolzi, ili treba da go Ubieme,jas siguren sum deka sekoj dolznik ke se opredeli da crnci ko rob se dodeka ne si gi vrati parite, samo da ne se sooci so smrtta.
 7. Sega za kraj me interesira kako e problemot so vrakjanje dolgovi resen kaj vas vo k*ranot i dajte Sura.

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:17
Тофу, она што ти подразбираш под ропство и она "ропство" што се спомнува во Библијата се две спротивни нешта.
Ти можеби на раопството гледаш како угнетување на некои црнци, кои мораат да работат по 20 часа на ден со 1 кришка леб и 1 чашка вода, робови кои мораат макотрпно да рмбаат, робови врз кои нон стоп фрчи робовладетелскиот камшик за да работат побрзо и сл...
Жал ми е што ќе те разочарам, но тоа не се робовите во Библијата.

Робовите во Библијата се слободни луѓе кои доброволно и самостојно одлучиле да му служат на некој човек. Со модерниот речник можеш да ги наречеш и куќни помошници, бејбиситери, хигиеничари и сл. професии што постојат и ден денес. Честопати се случувало некој роб, откако ќе му истекло времето за служење (пр 7 години) тој да не сака да си оди од својот господар, затоа што му било убаво, затоа што имал убава соба кај него, убава храна и сл. Да си живеела и ти во тоа време и доколку те фатела некоја сериозна сиромаштија, и ти би посакала да биде нечија робинка т.е. слугинка за да си обезбедиш покрив на главата, храна, пари, заштита и сл.

Согласно библиското поимање на зборот "роб" и денес има part time, а во некои случаи и full time робови. Тоа се куќните помошнички, бејбиситерите, телохранителите, хигиеничарите итн.

И атеистичката религија одобрува ропство. Но разликата помеѓу ропството во Библијата и она во атеизмот е тоа што барем во Библијата ропството е регулирано, слугите се заштитени, а и господарите исто така.

п.с. Врати му ја темава на муслиманот што ти ја даде намигнување

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:21
Да, но, ќе се согласиш Евангелосе, дека Библијата е совршена па за селектираниот цитат од Стариот Завет има објаснение и во Новиот Завет. Уште еден доказ за Божјата промисленост на работите, Неговото планско делување, но и доказ дека тофу сепак не ќе да ја прочитал Библијата.

Но се мислам, дал да ја отварам Пандоринава Кутија вечерва, или утре?збунетост

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:22
tofu imash opomena za ovie zborovi:

Nikoj od vernicite ne se javil so zhalba do moderatorite, no te predupreduvam deka ja mina linijata na tolerantnosta i navleze dlaboko vo teritorii koi ne se dozvoleni na forumov.

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:23
za razlika od bibliskite robovi robovite vo muslimanskite zemji bea zarobeni i samiot muhamed imal takvi vrzani robovi pa se do ne odamna do edno pred 40 godini im stana mnogu maka na sheicite koga trebaa da gi oslobodat zatoa ne im e razbirlivo za kakvi robovi stanuva zbor vo vovedot.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:29
Ne znam dali imanjeto robovi e onoa sto se propoveda vo k*ranot, taka sto jas so edna golema doza na rezerva bi go smeshal robstvoto so Islamot.

Ako velite deka vo islamot robstvoto e dozvoleno, togash citirajte takvi objavi od k*ranot. Neoficijalno, znam semejstva od Saudiska Arabija koi bea dojdeni vo Amerika so polovina duzina robovi, pa moraa da se vrakjaat nazad poradi amerikanskiot zakon koj zabranuva neshto takvo. Sega, dali e toa spored islamskite zakoni na zhiveenje ili ne i dali ovie bogati saudijci se pravi muslimani, toa e sosem drugo prashanje.

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:32

Да, но, ќе се согласиш Евангелосе, дека Библијата е совршена па за селектираниот цитат од Стариот Завет има објаснение и во Новиот Завет. Уште еден доказ за Божјата промисленост на работите, Неговото планско делување, но и доказ дека тофу сепак не ќе да ја прочитал Библијата.

Знам на кој цитат мислиш среќа Што се однесува до мене, отварај ја инаку јас ќе ја отворам голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:40
Ne, ocigledno e deka ne razbiraat deka da se bide rob moze da bide i cest i privelegija, na primer, do pred nekoja godina kaj nas, a vo povekjeto Muslimanski zemji seuste e dolznost ili dolg kon tatkovinata i Voenata obvrska, dolg koj mora da se otplati a za koj nisto ne sme zgresile osven sto sme se rodile vo zemja kade postoi takva glupava obvrska.
 Dali jas sega koj navistina se cuvstvuvav kako rob dodeka bev vo vojska i koga nekoj ke mi rece mirno jas morav da stojam mirno i da se vrtam po naredba i tn. dali imav sloboda na izbor dali da odam vo vojska ili ne, ili edinstvena alternativa za neodenje vo vojska bese zatvor.
Fala Bogu jas bev vojska vo mirno vreme, ama zamislete si da nekoj vas ve natera da ubivate za armija koja sosila ve dovleckala tamu.
Jas se raduvam sto Hristijanskite vrednosti vo zapadniot svet ne samo sto ja ukinuvaat zadolzitelnata voena obvrska, ami poleka ja ukinuvaat i smrtnata kazna duri i za zlodela.  Kazneno - popravnata ustanova zatvor se pomalku e kaznnena a se povekje e popravna kade sto se vkluceni i psiholozi, koi imaat zadaca da pomognat na onie koi zastranile da gi revidiraat svoite pogledi, pa da se pokajat i da se vratat na praviot pat, i uslovite vo zatvorite se povekje se podobruvaat, sekako deka sme daleku od Evropa, ama sigurno e deka i Azija ne ni dise u vrat.

Povtorno ke prasam kako e problemot so vrakjanje dolgovi resen kaj vas vo K*ranot i dajte Sura.

-------------
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:47
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Знам на кој цитат мислиш среќа Што се однесува до мене, отварај ја инаку јас ќе ја отворам голема%20насмевка

Цитатот е тој, и го болдирав на претходна страна.голема%20насмевка
Ај отварај ја ти, заш после многу се жесточат муслиманите на мене па секакви работи се дешаваатголема%20насмевка Ај да ги одморам м***ва малу.

Значи, 1,2,3......
Ајде брате Тииииииголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2008 во 23:57
Само за тебе сестроо големо%20гушкање

Се сомневам дека ќе ги сфатат овие зборови, ама ајде да пробаме...

"Кажете ми, вие, кои сакате да бидете под Законот: не го слушате ли Законот? Зашто е напишано дека Авраам имал два сина: едниот од робинката, а другиот од слободната. Но оној, од робинката, роден е по тело, а оној од слободната преку ветувањето. Ова е речено сликовито: тие жени се двата завета; едниот од гората Синај, кој раѓа за ропство; тој е Агара - зашто Агара е Синајската Гора во Арабија, и му одговара на сегашниот Ерусалим, кој робува со своите деца. Но небесниот Ерусалим е слободен, тој е наша мајка, зашто е напишано: „Весели се неплодна, која не раѓаш; воскликни и извикај ти, која не си имала породилни маки; зашто оставената има повеќе деца, отколку онаа, која има маж.” И вие сте, браќа, деца на ветувањето како Исак. И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега. А што вели Писмото? „Истерај ја робинката и нејзиниот син, зашто синот на робинката нема да наследи со синот на слободната!” Затоа, браќа, ние не сме деца на робинката, туку на слободната."
(Галатјаните 4:21-31)

-------------

Датум на внесување: 01.Април.2008 во 00:00

Датум на внесување: 01.Април.2008 во 00:02
Нека те наградит Отецот наш што не падна на мене оваа мака, а сега имајте лека ноќ од мене, па утре ќе видам кој што разбрал од оваголема%20насмевка

лека ноооооооооооооќголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 01.Април.2008 во 01:32
Temata e "Biblijata odobruva ropstvo",I jas velam Da i ne samo toa ami i protezira ropstvo, zosto sekoj gresel a najvekje pred Boga, i so toa koga nekoj ke svati kolku gresel toj e Bozji Rob za sekogas zosto nikogas ne moze da se odkupime za site nasi grevovi, samo sto da se Robuva na Bog e najlesno zosto toj e Najmilostiviot Gospodar, i od nas ne bara nisto drugo osven da gi sakame site i da prostuvame kako sto Toj ni prostuva.

Potretpat ke prasam kako e problemot so vrakjanje dolgovi resen kaj vas vo K*ranot i dajte Sura.

-------------

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 01.Април.2008 во 01:35
postar b. ima 45464645 temi za islamot, slobodno prasaj tamu temava e biblija i ropstvo!
Ima mnogu Quranski stiha koi govorat za toa sto te interesira.
No na druga tema i utre, nov den novi sili, sega e docna!

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 01.Април.2008 во 02:07
dobro neka e utre ama jas sakam na ovoj forum zatoa sto bese navredeno naseto poimanje na Bog koj ete odobruva ropstvo, pa zatoa me interesira kako e kaj muslimanite i sakam odgovor tuka, moze i so eden zbor, ke vi go poednostavam prasanjeto
Ako Biblijata odobruva ropstvo, togas k*ranot Odobruva.....(shto)

-------------

Датум на внесување: 01.Април.2008 во 11:12
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Цитатот е тој, и го болдирав на претходна страна.
Ај отварај ја ти, заш после многу се жесточат муслиманите на мене па секакви работи се дешаваат Ај да ги одморам м***ва малу.

Значи, 1,2,3......
Ајде брате Тииииии

Sto bese toa hristijanska etika!!!!
Sramota vakvi zborovi od nekoj vernik, na tema koga govorite za biblijata, za pratenicite od Boga!
Uste zidarski ova go videl
Cudno mi e , znam deka na vakvi raboti reagira,.
Ej Ev WWJD ili kazal! Ova sigurno ne!
SRAMOTA vakvo nesto od eden/nekoj vernik!

Ајша, наместо постојано да ми се подлутуваш и да ме критикуваш за се што ќе напишам, како би било да се осврнете на цитатот и објаснението што ви го даде Евангелос? Абе каков цитат да дадам, дал Библиски, дал од к*ран, се јас си го јадам стапот, се нешто се лутите.
Ту мајко му стара, штом така па ич да не пишуваме, нели сме овде да дискутираме?
Но како што и претпоставивме, изгледа никој ништо не сте разбрале од објаснението.
Наместо лутење и критики, ајде, да видиме, што разбравте од објаснението, па после лутете се.

-------------

Датум на внесување: 01.Април.2008 во 11:15
postar brate, зарем е можно секоја тема да ја расипуваш? Зарем е можно на секоја тема да коментираш надвор од топикот? Овде како што гледаш темата е Библијата и ропството, а не Кyранот и ропството и затоа нема потреба тука да го мешаш Кyранот или Исламот.
Дај те молам пред да коментираш прочитај го насловот на темата и сконцентрирај се на него, а потоа коментирај.

Од друга страна, беше објаснето какво "ропство" одобрува Библијата и колку е тоа супериорно во споредба со ропството што го дозволува атеизмот и сметам дека нема што многу да се додава на "темава".

-------------

Датум на внесување: 01.Април.2008 во 17:32

Датум на внесување: 01.Април.2008 во 17:33

Ај отварај ја ти, заш после многу се жесточат муслиманите на мене па секакви работи се дешаваат Ај да ги одморам м***ва малу.

Значи, 1,2,3......
Ајде брате Тииииии

Sramota vakvi zborovi od nekoj vernik, na tema koga govorite za biblijata, za pratenicite od Boga!
Ајша, наместо постојано да ми се подлутуваш и да ме критикуваш за се што ќе напишам, како би било да се осврнете на цитатот и објаснението што ви го даде Евангелос?

Za ovoj Citat li mislis!??

Битие 16:8-9 и ја праша: „Агаро, Сарина слугинко, откаде доаѓаш и каде одиш?” А таа одговори: „Еве, бегам од својата господарка Сара.” А Господовиот ангел и рече: „Врати се кај господарката твоја и покори и се под нејзините раце!

"Кажете ми, вие, кои сакате да бидете под Законот: не го слушате ли Законот? Зашто е напишано дека Авраам имал два сина: едниот од робинката, а другиот од слободната. Но оној, од робинката, роден е по тело, а оној од слободната преку ветувањето. Ова е речено сликовито: тие жени се двата завета; едниот од гората Синај, кој раѓа за ропство; тој е Агара - зашто Агара е Синајската Гора во Арабија, и му одговара на сегашниот Ерусалим, кој робува со своите деца. Но небесниот Ерусалим е слободен, тој е наша мајка, зашто е напишано: „Весели се неплодна, која не раѓаш; воскликни и извикај ти, која не си имала породилни маки; зашто оставената има повеќе деца, отколку онаа, која има маж.” И вие сте, браќа, деца на ветувањето како Исак. И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега. А што вели Писмото? „Истерај ја робинката и нејзиниот син, зашто синот на робинката нема да наследи со синот на слободната!” Затоа, браќа, ние не сме деца на робинката, туку на слободната."

Isto sega ima vo Ovoj Pasus,Evangelos i Maria!!??

Za sto ne znam se raduvate!??
Zarem ne vi stanalo jasno,deka Biblijata ne e Nisto za Muslimanite!???

I so ovie"fakti"nisto ama apsolutno nisto ne dokazuvate,barem za nas Muslimanite,poso nie Biblijata ne ja Priznavame,a som ne ja priznavame se vo nea go smetame za LAZNO!!

Do tuka e jasno???

A sega Evangelos,za tebe..

Nie poteknuvame od Lozata na Ismail.a.s.
A Evreite poteknuvaat od Lozata na Ishak.a.s.
a se prasuvame Vie Hristijanive od koja loza poteknuvate!??

maria i za tebe istovo vazet!!

И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега.(Evangelos)

A ova Evangele,za Ismail se odnesuvat demek a ?

Ismail go gonel na Ishak a ,i Demek Nie deneska Muslimanite koi poteknuvame od Islamil.a.s.gi goneme Potomcite na Ishak.a.s.(jas vaka go razbrav ova)

Ako e vaka kako sto sum go razbral,
Zarem ne ti e Sram!!!

Zarem ne gledas koj kogo Gonet i Unistuvat vo Svetov!!

Zarem ne gledas Evreite sto se i sesto pravat vrz Muslimanite!??(Hristijanite ne gi spomnuvam,poso Tie ne si go znaat pocetokot,koj im je Nivniot Pocetok!)

Zarem si slep!?
I dete od 2 god,mu e jasno koj kogo Progonuvat vo Svetov!!

Датум на внесување: 01.Април.2008 во 18:17
Halide, prijatele... zs se istrchuvash... Toa shto EvAngelos go pisha pogore, ne se negovi zborovi, i ne se denes napishani... napishani se pred skoro 2000 godini. Citatot e od obrakjanjeto na Pavle kon Galatjanite! Tokmu toj citat objasnuva shto e ropstvo i shto e sloboda... za tie shto sakaat da razberat...

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 09:49
Проблемот вас Марија Магдалена, ЕвАнгелос, зидарски, Темплариус итн да не ве набројувам, ви е во тоа што вие во Библијата го читате она што сакате да го прочитате. Јас пак и останатите што не веруваат во светоста на таа книга во неа го читаме она што таму е напишано. Значи јас ви изнесов цитати каде што Господ одобрува ропство, а вие одеднаш велите “не е тоа ропство, не се тоа слуги, тоа е професија, тоа е обична работа„. Со луѓе како вас разговор апсолутно не може да се води. Вие никогаш нема да ја прифатите вистината.
А Марија Магдалена, прочитај што ти одговорив порано за твоето прашање. Реков се работи за потомството, ти ми тврдеше дека не е така. Испадна дека сепак е така. А тоа што говори тој цитат јасно дава до знаење дека евреите што ја пишуваа Библијата ја напишаа со една и единствена цел - борба против се што не е еврејско (и не е напишана од Господ, што е најважно, а како може книга што не е напишана од Господ да биде света, е тоа само вие си знаете очигледно)! А вие што сте сега, евреи или неевреи? Па еве, самите извлечете заклучок што сте кажале! Јас велам секој народ е слободен, а вие се изнарадувавте затоа што во Библијата пишувало дека Арапите не се слободни. Срам да ви е!

-------------

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 09:57
Тофу, оалбави се. Немам што да ти реплицирам, но само би се послужила со изреката на Анакин која гласи “Вози Мишко“.....

-------------

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 11:43
Тофу, а што велиш јас тебе да ти направам една утринска егзегеза на пишаното? среќа

Јас пак и останатите што не веруваат во светоста на таа книга во неа го читаме она што таму е напишано.

Проблемот со тебе тофу е што не си ја прочитала содржината на Библијата. Проблемот со тебе е што не си ја прочитала ни првата страна од Библијата.

Значи јас ви изнесов цитати каде што Господ одобрува ропство, а вие одеднаш велите “не е тоа ропство, не се тоа слуги, тоа е професија, тоа е обична работа„.

Ти не изнесе ништо. Ти само ни пастираше цитати позајмени од некој муслиман.
Кој рекол дека тоа не се слуги? Јас двапати потенцирав дека тоа се слуги кои доброволно одлучиле да служат, најчесто заради пари, а некои од нив и заради некоја убава девојка како што си ти трепкање

"Бидејќи Јаков се вљуби во Рахила, рече: „Ќе ти служам седум години за твојата помлада ќерка Рахила."
(Битие 29:18)

Наспроти ова, во атеистичката религија, слугите служат недоброволно, под прислила, тие се експлоатирани, и служат одвај за една мизерна егзистенција.

А тоа што говори тој цитат јасно дава до знаење дека евреите што ја пишуваа Библијата ја напишаа со една и единствена цел - борба против се што не е еврејско

Ја мај ка тааа? среќа А зошто тие борци против се што не е еврејско го напишале и ова...

"Но нема разлика меѓу Јудеец и Грк; зашто еден и ист е Господ на сите; богат за сите, кои Го повикуваат"
(Римјаните 10:12)

Или пак следнава изјава на Исус...

"и не мислете да речете во себеси: Авраам е наш татко, зашто ви велам, Бог може од овие камења да му издигне чеда на Авраама."
(Матеј 3:9)

Појаснување: Јудејците се евреи. Евреите потекнуваат од Авраам.

Јас велам секој народ е слободен, а вие се изнарадувавте затоа што во Библијата пишувало дека Арапите не се слободни.

Воопшто не си го разбрала цитатот со Арапите, Агара, Исмаил итн. Ич не коментирај за тоа.

-------------

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 14:06
Слушај Боки 13, проблемот со тебе е што ја читаш Библијата со затворени очи и она што таму е напишано на еден начин, ти го разубавуваш и го толкуваш на сосема поинаков начин.
Друго, исламска литература не читам, едноставно не ме интересира! Тој што ти ја полни главата со такви информации многу греши!
Ниту еден слуга не ужива во слугувањето. Никој човек не сака да се покорува. Тоа само вие робовладетелите така си го замислувате.
Евреите го чекаа Месијата за да им стане владетел, нивни владетел, а не некој си Бог. Е ама имало луѓе, неписмени, па си направиле една толку контрадикторна приказна, па после нив другите луѓе ја прифатиле, и така сега ти тука ми кажуваш што било како било.

-------------

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 14:15
tofu so seta pochit no i jas ja imam primeteno tvojata zhenstvenost po postovite da bidam uchtiv ili neznaesh dobro makedonski shto ne bi rekol ili si zhensko a se pretstavuvash kako mashko ili nekoj drug ti go koristi nikot shto isto taka e sumnjivo malku pa gi doveduvash lud'eto vo dilema kako da ti se obrac'aat a poshto vo tvoite postovi isto taka ima i doza na lazhenje najverojatno c'e e vtoroto toest deka si zhensko

Постирано од: the king
Датум на внесување: 02.Април.2008 во 14:19
vardi se tofu ovie dvajca pocnaa da ti se dodvoruvaat (i toa na teritorija na veroispovest) mislam deka e dobar razlog za zagrizenost...

-------------
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 14:50
Знам јас што им е проблемот. Се однесуваат како секој политичар кога е на кампања. Кога веќе нема аргументи, почнува да копа по приватниот живот на противникот. Тоа се најниски удари кои само говорат колку вредат како луѓе. Мизерни се и прости.

-------------

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 16:10
Ajde malce olabavete...
Tofu - nekoj shto e reshen deka nema da mu se dopagja Biblijata i deka napishanoto vo nea e glupost, shto i da mu kazhesh, kje si ostane na toa mislenje. Shto i da chitash, ako si reshil deka kje bidesh protiv toa od pochetok, dzhabe se objasnuvanjata.
Problemot e shto vo sekoj tvoj post, bukvalno vo sekoj, blika nepoznavanje na odredeni temi. Ne velam neznaenje, a ednostavno nepoznavanje na konkretni temi. Kako na primer - istorija, sociologija, kulturoloshki odliki na odredeni narodi niz istorijata i slichno...
So toa shto kje prochitash citat od Biblijata, nemoj ni da pomislish deka si ja razbral sushtinata na taa Kniga.
Ti bea dadeni mnogu detalni i mnogu jasni objasnuvanja za tvoite prashanja, kako i sekogash do sega - tvoe e dali kje gi prifatish ili ne, no odgovori, jasni i konkretni bea dadeni. Ako ne se soglasuvash so odgovorite, najmnogu shto mozhesh da napravish e da se zablagodarish za naporot na onie koi sednale, potroshile del od svoeto dragoceno vreme, za da ti objasnat tebe, bez pritoa da imaat nikakva korist od toa, i potoa da si prodolzhish po tvojot pat. Toa se vika pochit i e neshto shto e odlika na dostoinstveni lugje.

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 16:48
Кога модераторот ќе застане зад еден човек само затоа што тој е христијанин, а ќе се сврти против друг, само затоа што овој го напаѓа христијанството, тоа се вика пристрасност. А оној што е пристрасен, најчесто не е разумен.
Е сега ако ти рече дека јас немам познавања од разни области, тоа се само твои пусти зборови. Јас пак тврдам дека ти имаш многу оскудни познавања од истите области.
Вашите објаснувања не ги прифаќам затоа што не дале рационален одговор на прашањето. Искрено не сум само јас со се уште отворени прашања. Не има многу тука по форумот. Зарем и тоа не го гледаш?
А почитта зидарски треба да се заслужи!

-------------

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 16:53
Istoto vazhi i vo obraten pravec Tofu...

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 17:10

Кога модераторот ќе застане зад еден човек само затоа што тој е христијанин, а ќе се сврти против друг, само затоа што овој го напаѓа христијанството, тоа се вика пристрасност. А оној што е пристрасен, најчесто не е разумен.
Е сега ако ти рече дека јас немам познавања од разни области, тоа се само твои пусти зборови. Јас пак тврдам дека ти имаш многу оскудни познавања од истите области.
Вашите објаснувања не ги прифаќам затоа што не дале рационален одговор на прашањето. Искрено не сум само јас со се уште отворени прашања. Не има многу тука по форумот. Зарем и тоа не го гледаш?
А почитта зидарски треба да се заслужи!

tofu, te razbiram bidejki i jas sum se nashol bezbroj pati vo ista situacija. Majka mi e dlaboko religiozna zhena koja navistina veruva vo hristijanstvoto i celiot zhivot go prozhiveala onaka kako sto preporachuva Biblijata. Bezbroj pati sum diskutiral so nea i chesto pati ne umeela da go racionalizira onoa vo sto veruva. Na krajot mi stana jasno deka tokmu zatoa veruvanjeto e veruvanje, a religijata ne e nauka.

Ako ochekuvash od bilo koja religija egzakten dokaz za nejzinoto propovedanje ili dogma, togash ochekuvaj deka nikogash nema da bidesh zadovolen. Ostanuva edinstveno da gi razberesh istorisko-kulturno-moralnite sostojbi vo koi odredenite veruvanja se pojavile i da se obidesh da proniknesh vo prichinite i prirodata na dogmite koi podocna se pojavile kako fundament na religiite. Na krajot, ostanuva spiritualnosta kaj veruvanjata i dokolku toa te interesira, togash ke imash pole za prouchuvanja i za svoja lichna duhovna nadgradba.

Inaku, ako barash cvrsti nepobitni fakti za se i seshto sto e religiozno, togash si go gubish vremeto... nemozhesh nikogash da pobiesh neshto sto nemozhe da se dokazhi.

Ako vakviot priod kon religiite ne te zadovoluva, togash bi ti preporachal da se zainteresirash za dalekuistochnite zhivotni filozofii. Nema da bidesh nitu prviot, a nitu posleden chovek sto go napravil toa.

-------------

Датум на внесување: 02.Април.2008 во 22:27

Евреите го чекаа Месијата за да им стане владетел, нивни владетел, а не некој си Бог.

Во право си, но не сосема. Повеќето традиционални евреи очекувале нов владетел, владетел од нивните браќа, нов политички лидер кој ќе ги ослободи од римската власт и ќе им овозможи слобода и политичка независнот. Таков "Спасител" очекувале повеќето евреи.
Но поупатените евреи, оние кои добро ги познавале писмата (Стариот Завет) очекувале Отелотворен Бог, Спасител од гревот, оној кој ќе ги ослободи од ропството на гревот и ќе им подари вечен живот. Сега немам време да ти цитирам старозаветни пророштва за ваквите очекувања на евреите, но ќе ти ги цитирам следнива две пророштва што верувам ќе бидат доволни за да ти ја поткрепат тезата дека упатените евреи очекувале Бог да дојде меѓу нив.

"Затоа, Господ Сам ќе ви даде знак: Еве, девица ќе зачне и ќе роди син, и ќе му даде име Емануел!"
(Исаија 7:14)

Зборот "Емануел" е кованица од две зборчиња Еману - Ел, и во превод значат: "Бог меѓу нас" или "Бог со нас".

Целото 9-то поглавје на книгата на пророкот Исаија зборува за доаѓањето на Месијата, и меѓу другото таму за Него се вели:

"Зашто, ни се роди Дете, Син ни се даде, власта му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот."
(Исаија 9:6)

Само овие два цитати се доволни да докажат дека евреите чекале Бог, а не земен владетел. А има и уште многу.

-------------

Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 02.Април.2008 во 22:44

Евреите го чекаа Месијата за да им стане владетел, нивни владетел, а не некој си Бог.

Во право си, но не сосема. Повеќето традиционални евреи очекувале нов владетел, владетел од нивните браќа, нов политички лидер кој ќе ги ослободи од римската власт и ќе им овозможи слобода и политичка независнот. Таков "Спасител" очекувале повеќето евреи.

Но поупатените евреи, оние кои добро ги познавале писмата (Стариот Завет) очекувале Отелотворен Бог, Спасител од гревот, оној кој ќе ги ослободи од ропството на гревот и ќе им подари вечен живот. Сега немам време да ти цитирам старозаветни пророштва за ваквите очекувања на евреите, но ќе ти ги цитирам следнива две пророштва што верувам ќе бидат доволни за да ти ја поткрепат тезата дека упатените евреи очекувале Бог да дојде меѓу нив.

"Затоа, Господ Сам ќе ви даде знак: Еве, девица ќе зачне и ќе роди син, и ќе му даде име Емануел!"

(Исаија 7:14)

Зборот "Емануел" е кованица од две зборчиња Еману - Ел, и во превод значат: "Бог меѓу нас" или "Бог со нас".

Целото 9-то поглавје на книгата на пророкот Исаија зборува за доаѓањето на Месијата, и меѓу другото таму за Него се вели:

"Зашто, ни се роди Дете, Син ни се даде, власта му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот."

(Исаија 9:6)

Само овие два цитати се доволни да докажат дека евреите чекале Бог, а не земен владетел. А има и уште многу.

Za ovie dva citati trkni do temata tvoja "Bibliski prorostva" ke vidis deka si vo golema zabluda.

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 03.Април.2008 во 21:07

Значи, 1,2,3......
Ајде брате Тииииии

Ајша, наместо постојано да ми се подлутуваш и да ме критикуваш за се што ќе напишам, како би било да се осврнете на цитатот и објаснението што ви го даде Евангелос? Абе каков цитат да дадам, дал Библиски, дал од к*ран, се јас си го јадам стапот, се нешто се лутите.Ту мајко му стара, штом така па ич да не пишуваме, нели сме овде да дискутираме?Но како што и претпоставивме, изгледа никој ништо не сте разбрале од објаснението.Наместо лутење и критики, ајде, да видиме, што разбравте од објаснението, па после лутете се.

Draga Marija M., dobro znaes deka retko vleguvam vo diskusii za Biblijata, ne se cuvstvuvav povikana da govoram na temava, Tofu ve prasa vas i....
No ona sto ne mi se dopadna e izrazot koj go imase upotrebeno. Ne sfakam kako eden vernik, hristijanin, edna zena, moze da upotrebuva takvi zborovi. Neznam iskreno vernicite kaj nas sosema retko mozes da gi cues da upotrebuvaa vulgarni zborova A POSEBNO KOGA GOVORAT ZA NESTO SVETO.
Navisitna nemav namera da te napagam tuku dobronamerno da te opomenam. Toa mozebi vlece koreni od islamot, kade sme dolzni da se opomenuvame megusebno za greskite koi sme gi napravile.
Nikogas vo zivoto ne sum bila vuglarna, iako okolinata e takva, sekogas sum smetala deka BILO KOJ VERNIK i dobro vispitan covek, ne moze da si dozvoli vulgarnosti...
Izvini, jas sepak smetam deka ova e dobronamern, i kako velime nie. DELATA SE VREDNUVAAT SPORED NAMERATA.
Pozz i guska za tebe , i prosti mi ako pogresno se razbravme.

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 03.Април.2008 во 23:20
трепкање

Поздрав и до тебе

-------------

Постирано од: efendija
Датум на внесување: 04.Април.2008 во 18:50

Битие 16:8-9 и ја праша: „Агаро, Сарина слугинко, откаде доаѓаш и каде одиш?” А таа одговори: „Еве, бегам од својата господарка Сара.” А Господовиот ангел и рече: „Врати се кај господарката твоја и покори и се под нејзините раце!

Ќе може ли да ја чуеме егзегезата на овој Библиски Пасус?

-------------
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 18:57
Сте чуле за Робовладетелското општество,сте чуле дека двигател на тоа општество била Црквата,вероватно сте чуле дека и колонизаторските мисии во Афричкиот свет биле со благослов на Црквата,сте чуле и многу други работи,затоа предлагам сега да слушнеме КАКО НА СЕТО ОВА ГЛЕДА БИБЛИЈАТА.

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 19:04
Ако почнам јас да раскажувам што се сум слушнал за муслиманите ќе настане војна на форумов среќа а ти ќе се браниш со изјавата "не се тие вистински муслимани, само декларативни муслимани". Епа ист ти е случајот и со таквите "христијани" и со таквата "црква".
Почитувам што во твојот пост не напиша "Христовата Црква", бидејќи од црква до Христова Црква има гооолема разлика.

п.с. Од тебе зависи дали ќе ги запалиме фитиљите намигнување

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 19:35
Efendija - robovladetelskoto opshtestvo ne postoi vekje vo vremeto vo koe se formira crkvata! Robovladetelstvoto e tipichno za prethodniot period. Vo periodot vo koj Evropa, a i golem del od svetot e Hristijaniziran, na scena e Feudalizmot. Iako ne e do kraj slobodno opshtestvo, sepak e golem chekor napred vo odnos na robovladetelstvoto. Tipichen primer za feudalna drzhava na nash*te prostori e Osmanliskata imperija.
Vo vrska so osvojuvanjata vo Afrika i Azija od kolonizatorite i uchestvoto na crkovni lica vo tie misii, ubavo ti kazha EvAngelos - ima vistinski i ima deklarativni hristijani... Mnogu ubav primer za ova ima vo filmot "Misijata" koj nekolkupati go preporachav tuka na forumov...

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 19:57

Ако почнам јас да раскажувам што се сум слушнал за муслиманите ќе настане војна на форумов среќа а ти ќе се браниш со изјавата "не се тие вистински муслимани, само декларативни муслимани". Епа ист ти е случајот и со таквите "христијани" и со таквата "црква".
Почитувам што во твојот пост не напиша "Христовата Црква", бидејќи од црква до Христова Црква има гооолема разлика.

п.с. Од тебе зависи дали ќе ги запалиме фитиљите намигнување

Некако како да чувствувам страв во твоиве зборови.Во контекст на темава барам подетално да елаборирате каков е ставот на Библијата по однос на ропството,и нормално е дека тука ќе се поврзуваат некои работи од минатото и сегашноста,но,не со цел за некој да се дискредитира,туку со цел за да се добие вистинската слика по ова прашање,значи да бидам јасен,целта мие чисто информативна,а не провокаторска.А за фитилите да ти кажам дека ти одамна ги запали,но,за твое разочарување тие брзо згаснаа.

П.С. Сеуште чекам коментар на цитираниот Библиски пасус.

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 20:02

Efendija - robovladetelskoto opshtestvo ne postoi vekje vo vremeto vo koe se formira crkvata! Robovladetelstvoto e tipichno za prethodniot period. Vo periodot vo koj Evropa, a i golem del od svetot e Hristijaniziran, na scena e Feudalizmot. Iako ne e do kraj slobodno opshtestvo, sepak e golem chekor napred vo odnos na robovladetelstvoto. Tipichen primer za feudalna drzhava na nash*te prostori e Osmanliskata imperija.
Vo vrska so osvojuvanjata vo Afrika i Azija od kolonizatorite i uchestvoto na crkovni lica vo tie misii, ubavo ti kazha EvAngelos - ima vistinski i ima deklarativni hristijani... Mnogu ubav primer za ova ima vo filmot "Misijata" koj nekolkupati go preporachav tuka na forumov...

Во ред е Зидарски,мислев на средниот век кога го спомнав робовладетелското општество,или барем неговите остатоци.Инаку не е на одмет во интерес на поставенава тема да се даде малце поширок елаборат по ова прашање.Еве на пример ќе ти го посочам Библискиот цитат кој го пастира ЕвАнгелос,а на кој ти задоволно испрати неколку гушкања,да ми го објасните малце пошироко,т.е. да разбереме овде на форумот што сака да се каже во тој цитат.И пак да повторам дека далеку сум од помислата некого да напаѓам,едноставно барам објаснување.

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 20:26
Efendija - citatot sam objasnuva za shto tochno se odnesuva... prashaj konkretno ako neshto ne ti e jasno od nego, zatoa shto samata poenta e direktno kazhana vo tekstot.

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 20:28

Efendija - citatot sam objasnuva za shto tochno se odnesuva... prashaj konkretno ako neshto ne ti e jasno od nego, zatoa shto samata poenta e direktno kazhana vo tekstot.

Ете,јас никако не можам да ја разберам поентата,па затоа ќе молам за објаснување.Значи барам коментар на (Галатјаните 4:21-31)

Благодарам!

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 20:39
Ubavo te prashav - shto tochno ne ti e jasno...?

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 20:41

Ubavo te prashav - shto tochno ne ti e jasno...?

Целиот Библиски цитат.Ќе молам повторно да го пастираш и малце да го елаборираш,се надевам дека барем за толку имаш познавање.

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 20:43
Efendija, istotaka znam deka i ti imash barem za tolku poznavanja, zatoa bez detski muabeti... prashaj si otvoreno toa shto sakash da prashash, ne vrti kako mache okolu ripche, odamna sme go nadminale vo vzaimnata komunikacija toj moment - mozheme direktno da zboruvame, neli?

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 21:26
Јас секогаш сум директен и директно прашувам,само незнам зошто ти упорно ми вртиш околу прашањето без да ми одговориш,ајде да бидам уште подиректен:

Дали во овие пасуси Бог е дискриминатор,па ги воздигнал некои народи а некои ги потчинил,како што тоа јасно се гледа со потомците на жената робинка,или......

Затоа пак ќе ве замолам за коментар на овие Библиски пасуси.

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 21:30
Efendija, мене ме мрзи да ти објаснувам. Можеби подоцна, ако има и некои други искрено заинтересирани на кои не им е јасен тој цитат.

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 21:40
A be efendija... koga zboruvame nie deka od razlichen aspekt gi gledame rabotite, ne mi veruvash...
Ovde ne se zboruva za konkreten narod i za konkretna nacija, etnos, a se zboruva za onie koi kje go prifatat Bozhjeto Slovo i Slobodata koja kje im ja donese Hristos, i za onie koi nema, koi kje ostanat vrzani za staroto, za odminatoto, da robuvaat na idejata, namesto da se prepushtat na Bozhjata Ljubov. Slobodata i ropstvoto se vo dushata na chovekot, a ne vo teloto negovo. Teloto e minliva rabota, dushata e taa koja e slobodna ili zarobena.

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 21:45

A be efendija... koga zboruvame nie deka od razlichen aspekt gi gledame rabotite, ne mi veruvash...
Ovde ne se zboruva za konkreten narod i za konkretna nacija, etnos, a se zboruva za onie koi kje go prifatat Bozhjeto Slovo i Slobodata koja kje im ja donese Hristos, i za onie koi nema, koi kje ostanat vrzani za staroto, za odminatoto, da robuvaat na idejata, namesto da se prepushtat na Bozhjata Ljubov. Slobodata i ropstvoto se vo dushata na chovekot, a ne vo teloto negovo. Teloto e minliva rabota, dushata e taa koja e slobodna ili zarobena.

Епа затоа сакам од ваш аспект,малце да ми ги прокоментирате подетално овие пасуси.Добивам впечаток дека не сакате да ми одговорите на прашањето.

Ако не се зборува за конкретна нација или народ,зошто тогаш се спомнати Арапите и Агара,ајде малце размрдај ги прстите,пишувај нешто повеќе околу ова...

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 21:47

Efendija, мене ме мрзи да ти објаснувам. Можеби подоцна, ако има и некои други искрено заинтересирани на кои не им е јасен тој цитат.

Тебе најмалку треба да те мрзи да ми објасниш.Како поборник за изворното Христијанство се надевам дека ќе бидеш реален и реално ќе ги протолкуваш овие пасуси.

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 21:56
Nikade ne se spomnati arapite... najdi kade se spomnati arapite vo toj citat?!?!?
Direktno se kazhuva se shto treba da se kazhe - Spomnati se dvata zaveta - edniot od gorata Sinaj - simbolichno pretstaven preku Agara, odnosno - pretstavnicite na staroto (i kako shto kazhuva - se naogjaat sega vo Erusalim, odnosno se lugjeto koi vo toa vreme seushte ja vrzuvaat verata samo so hramot i so materijalnata nejzina pretstava, a ne so duhovnata)
Drugiot e Nebesniot Erusalim. Nematerijalnoto, Duhovnoto, Prosvetlenoto...
Se e jasno...

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 21:59

Nikade ne se spomnati arapite... najdi kade se spomnati arapite vo toj citat?!?!?
Direktno se kazhuva se shto treba da se kazhe - Spomnati se dvata zaveta - edniot od gorata Sinaj - simbolichno pretstaven preku Agara, odnosno - pretstavnicite na staroto (i kako shto kazhuva - se naogjaat sega vo Erusalim, odnosno se lugjeto koi vo toa vreme seushte ja vrzuvaat verata samo so hramot i so materijalnata nejzina pretstava, a ne so duhovnata)
Drugiot e Nebesniot Erusalim. Nematerijalnoto, Duhovnoto, Prosvetlenoto...
Se e jasno...

Ок,ќе чекам одговор од ЕвАнгелос,бидејќи тој некои зборови во пасусите ги имаше болдирано за да се читаат поубаво. А тебе ти благодарам.

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:01

Значи, 1,2,3......
Ајде брате Тииииии

Ајша, наместо постојано да ми се подлутуваш и да ме критикуваш за се што ќе напишам, како би било да се осврнете на цитатот и објаснението што ви го даде Евангелос?

Za ovoj Citat li mislis!??

Isto sega ima vo Ovoj Pasus,Evangelos i Maria!!??

Za sto ne znam se raduvate!??
Zarem ne vi stanalo jasno,deka Biblijata ne e Nisto za Muslimanite!???

I so ovie"fakti"nisto ama apsolutno nisto ne dokazuvate,barem za nas Muslimanite,poso nie Biblijata ne ja Priznavame,a som ne ja priznavame se vo nea go smetame za LAZNO!!

Do tuka e jasno???

A sega Evangelos,za tebe..

Nie poteknuvame od Lozata na Ismail.a.s.
A Evreite poteknuvaat od Lozata na Ishak.a.s.
a se prasuvame Vie Hristijanive od koja loza poteknuvate!??

maria i za tebe istovo vazet!!

И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега.(Evangelos)

A ova Evangele,za Ismail se odnesuvat demek a ?

Ismail go gonel na Ishak a ,i Demek Nie deneska Muslimanite koi poteknuvame od Islamil.a.s.gi goneme Potomcite na Ishak.a.s.(jas vaka go razbrav ova)

Ako e vaka kako sto sum go razbral,
Zarem ne ti e Sram!!!

Zarem ne gledas koj kogo Gonet i Unistuvat vo Svetov!!

Zarem ne gledas Evreite sto se i sesto pravat vrz Muslimanite!??(Hristijanite ne gi spomnuvam,poso Tie ne si go znaat pocetokot,koj im je Nivniot Pocetok!)

Zarem si slep!?
I dete od 2 god,mu e jasno koj kogo Progonuvat vo Svetov!!

Evangelos!!! Jas vaka go Podrazbiram ovoj Citat!!! A Evangele,i ti a i maria sigurno ne ste go videle ovoj Post!!

Zatoa sega te prasuvam,Koj vi e vam Korenot na Hristijanite,Dali vie voopsto imate Koren!!!

Eve Evreite se od Ishak
Muslimanite od Ismail

A Hristijanite>?>????

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:04
Od Boga...

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:18

Od Boga...

A drugive narodi od Mace i Kuce da ne poteknuvaat!!!

Pa se znae deka na site ne sozdal Bog!!!

Mislam na drugo zidarski,Ili nemate pocetok,Ne e sramno da se kaze!!

Zatoa koga jas kazuvam deka Hristijantvoto e samo Sekta na Judizmot,Vie se Lutete!!
Zatoa se dodeka ne se kazet Pocetokot,jas na toa Stojam!!!

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:27

Od Boga...

Zatoa koga jas kazuvam deka Hristijantvoto e samo Sekta na Judizmot,Vie se Lutete!!

Јас во погорните Библиски пасуси брате Халиде гледам дискриминација и основа за војни и потчинување на луѓето,како и нивна поделба на робови и владетели.Вакви,а и други многу слични пасуси на овие биле основа за Крстоносните војни,Колонизаторските војни,и уште една низа други злодела кои Христијаните ги правеле и сеуште ги прават врз одредени народи.

Само работата е во тоа што овие немаат (да цитирам некого) м**а,до крај да се изјаснат.

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:29
Ti imam odgovoreno na ova, vo druga tema, po drug povod...
Poteknuvame od Adama, poteknuvame od Avraam, i sme onie koi go razbrale Poslanieto Negovo i Zborot Negov, koga doagja megju nas na zemjata. Ostanatite, ostanale sinovi na gorata Sinajska... nie - nie veruvame vo Nebesniot Erusalim, ne vo zemskiot, zatoa shto Toj ni go donese Slovoto i Ljubovta.

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:33

Ti imam odgovoreno na ova, vo druga tema, po drug povod...
Poteknuvame od Adama, poteknuvame od Avraam, i sme onie koi go razbrale Poslanieto Negovo i Zborot Negov, koga doagja megju nas na zemjata. Ostanatite, ostanale sinovi na gorata Sinajska... nie - nie veruvame vo Nebesniot Erusalim, ne vo zemskiot, zatoa shto Toj ni go donese Slovoto i Ljubovta.

Nikade,ne ste mi odgovorile!!!

Pa i nie Poteknuvame od Adam(Adem) i Avram(Ibrahim)imal dva Sina!!

Ishak.a.s. od Kogo Poteknuvaat Evreite
Ismail.a.s.Od kogo Poteknuvaat Muslimanite!

Kaj se tuka Hristijanite!!??
Nikade ne se zboruvat!!??

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:34
Efendija, toa ti go gledash, samo zatoa shto e spomnato deka Sinajskata Gora se naogja vo Arabija. Ako imash najmalo poznavanje od Biblijata, kje znaeshe za znachenjeto na Sinajskata Gora vo vrska so Mojsej. Ako ti barash prichina da veruvash deka nekoj e protiv tebe, bujrum, nikoj nema da mozhe da te razubedi, no ovoj tekst definitivno ne zboruva za diskriminacija, a zboruva za otvoranje na umot i dushata i osloboduvanje od duhovnite spregi!

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:35
So objavata sto ja nosi Isus, veruvanjeto na evreite od ekskluzino stanuva inkluzivno. Toa stanuva veruvanje na site narodi, vkluchuvajki gi i arapite.

-------------

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:36
Originally posted by efendija efendija напиша:

Od Boga...

Јас во погорните Библиски пасуси брате Халиде гледам дискриминација и основа за војни и потчинување на луѓето,како и нивна поделба на робови и владетели.Вакви,а и други многу слични пасуси на овие биле основа за Крстоносните војни,Колонизаторските војни,и уште една низа други злодела кои Христијаните ги правеле и сеуште ги прават врз одредени народи.

Само работата е во тоа што овие немаат (да цитирам некого) м**а,до крај да се изјаснат.

E brat,Efendija,jas taa Diskriminacija od koga sum ja videl,No..ete Navistina nemaat..Kako sto kaza,Veruvaat vo "Jehova"a na Ednive Jehova,im naredil Edno(i toa strogo da se pridrzavaat na toa,kako na pr:Sunet i Nejadenje na Svinsko,a na Drugive,Gi Oslobodil od toa)..I dve godisno dete ke znaet deka se rabotet za Diskriminacija!

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:38

So objavata sto ja nosi Isus, veruvanjeto na evreite od ekskluzino stanuva inkluzivno. Toa stanuva veruvanje na site narodi, vkluchuvajki gi i arapite.
]\

Ispraten sum pri Izgubenite ovci na Izrailot!!!

Kaj tuka gi gledas site narodi!??
A posebno Arpite???

Zarem za tebe Evreite se Site narodi,ili pak Imas pravo!!!

Da Izrael go Komanduvat celiot svet,i site se pod negova Cizma!!Mozebi na ova si pomislil!!

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:39
Halid, toa shto ne go razbirash, a i samiot ovoj citat koj sega go diskutirame ubavo objasnuva - Hristijanite poteknuvaat i od Isaak i od Ismail. Hristijaninot e plod na Bozhjata Ljubov i razbiranjeto na taa ljubov, ne na eden ili na drug narod.

Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:40
Halid, ako ne razbirash prashaj da ti se objasni...

Isus doagja so novata objava megju evreite. Novata objava e objava za site Bozhji cheda. Onie evrei koi ne sakaa da ja prifatat si ostanaa so Stariot Zavet (Torata) i si prodolzhija do deneshen den da si zhiveat spored nego.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk