IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата одобрува ропство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата одобрува ропство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
Автор
Порака
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 21:45
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

A be efendija... koga zboruvame nie deka od razlichen aspekt gi gledame rabotite, ne mi veruvash...
Ovde ne se zboruva za konkreten narod i za konkretna nacija, etnos, a se zboruva za onie koi kje go prifatat Bozhjeto Slovo i Slobodata koja kje im ja donese Hristos, i za onie koi nema, koi kje ostanat vrzani za staroto, za odminatoto, da robuvaat na idejata, namesto da se prepushtat na Bozhjata Ljubov. Slobodata i ropstvoto se vo dushata na chovekot, a ne vo teloto negovo. Teloto e minliva rabota, dushata e taa koja e slobodna ili zarobena.

Епа затоа сакам од ваш аспект,малце да ми ги прокоментирате подетално овие пасуси.Добивам впечаток дека не сакате да ми одговорите на прашањето.

Ако не се зборува за конкретна нација или народ,зошто тогаш се спомнати Арапите и Агара,ајде малце размрдај ги прстите,пишувај нешто повеќе околу ова...
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 21:47
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Efendija, мене ме мрзи да ти објаснувам. Можеби подоцна, ако има и некои други искрено заинтересирани на кои не им е јасен тој цитат.

Тебе најмалку треба да те мрзи да ми објасниш.Како поборник за изворното Христијанство се надевам дека ќе бидеш реален и реално ќе ги протолкуваш овие пасуси.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 21:56
Nikade ne se spomnati arapite... najdi kade se spomnati arapite vo toj citat?!?!?
Direktno se kazhuva se shto treba da se kazhe - Spomnati se dvata zaveta - edniot od gorata Sinaj - simbolichno pretstaven preku Agara, odnosno - pretstavnicite na staroto (i kako shto kazhuva - se naogjaat sega vo Erusalim, odnosno se lugjeto koi vo toa vreme seushte ja vrzuvaat verata samo so hramot i so materijalnata nejzina pretstava, a ne so duhovnata)
Drugiot e Nebesniot Erusalim. Nematerijalnoto, Duhovnoto, Prosvetlenoto...
Se e jasno...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 21:59

Nikade ne se spomnati arapite... najdi kade se spomnati arapite vo toj citat?!?!?
Direktno se kazhuva se shto treba da se kazhe - Spomnati se dvata zaveta - edniot od gorata Sinaj - simbolichno pretstaven preku Agara, odnosno - pretstavnicite na staroto (i kako shto kazhuva - se naogjaat sega vo Erusalim, odnosno se lugjeto koi vo toa vreme seushte ja vrzuvaat verata samo so hramot i so materijalnata nejzina pretstava, a ne so duhovnata)
Drugiot e Nebesniot Erusalim. Nematerijalnoto, Duhovnoto, Prosvetlenoto...
Se e jasno...

Ок,ќе чекам одговор од ЕвАнгелос,бидејќи тој некои зборови во пасусите ги имаше болдирано за да се читаат поубаво. А тебе ти благодарам.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:01
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Цитатот е тој, и го болдирав на претходна страна.
Ај отварај ја ти, заш после многу се жесточат муслиманите на мене па секакви работи се дешаваат Ај да ги одморам м***ва малу.

Значи, 1,2,3......
Ајде брате Тииииии

Sto bese toa hristijanska etika!!!!
Sramota vakvi zborovi od nekoj vernik, na tema koga govorite za biblijata, za pratenicite od Boga!
Uste zidarski ova go videl
Cudno mi e , znam deka na vakvi raboti reagira,.
Ej Ev WWJD ili kazal! Ova sigurno ne!
SRAMOTA vakvo nesto od eden/nekoj vernik!
Ајша, наместо постојано да ми се подлутуваш и да ме критикуваш за се што ќе напишам, како би било да се осврнете на цитатот и објаснението што ви го даде Евангелос?

Za ovoj Citat li mislis!??

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Само за тебе сестроо големо%20гушкање

Originally posted by tofu tofu напиша:

Битие 16:8-9 и ја праша: „Агаро, Сарина слугинко, откаде доаѓаш и каде одиш?” А таа одговори: „Еве, бегам од својата господарка Сара.” А Господовиот ангел и рече: „Врати се кај господарката твоја и покори и се под нејзините раце!

Се сомневам дека ќе ги сфатат овие зборови, ама ајде да пробаме...

"Кажете ми, вие, кои сакате да бидете под Законот: не го слушате ли Законот? Зашто е напишано дека Авраам имал два сина: едниот од робинката, а другиот од слободната. Но оној, од робинката, роден е по тело, а оној од слободната преку ветувањето. Ова е речено сликовито: тие жени се двата завета; едниот од гората Синај, кој раѓа за ропство; тој е Агара - зашто Агара е Синајската Гора во Арабија, и му одговара на сегашниот Ерусалим, кој робува со своите деца. Но небесниот Ерусалим е слободен, тој е наша мајка, зашто е напишано: „Весели се неплодна, која не раѓаш; воскликни и извикај ти, која не си имала породилни маки; зашто оставената има повеќе деца, отколку онаа, која има маж.” И вие сте, браќа, деца на ветувањето како Исак. И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега. А што вели Писмото? „Истерај ја робинката и нејзиниот син, зашто синот на робинката нема да наследи со синот на слободната!” Затоа, браќа, ние не сме деца на робинката, туку на слободната."
(Галатјаните 4:21-31)

Isto sega ima vo Ovoj Pasus,Evangelos i Maria!!??

Za sto ne znam se raduvate!??
Zarem ne vi stanalo jasno,deka Biblijata ne e Nisto za Muslimanite!???

I so ovie"fakti"nisto ama apsolutno nisto ne dokazuvate,barem za nas Muslimanite,poso nie Biblijata ne ja Priznavame,a som ne ja priznavame se vo nea go smetame za LAZNO!!

Do tuka e jasno???

A sega Evangelos,za tebe..

Nie poteknuvame od Lozata na Ismail.a.s.
A Evreite poteknuvaat od Lozata na Ishak.a.s.
a se prasuvame Vie Hristijanive od koja loza poteknuvate!??

maria i za tebe istovo vazet!!

И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега.(Evangelos)

A ova Evangele,za Ismail se odnesuvat demek a ?

Ismail go gonel na Ishak a ,i Demek Nie deneska Muslimanite koi poteknuvame od Islamil.a.s.gi goneme Potomcite na Ishak.a.s.(jas vaka go razbrav ova)

Ako e vaka kako sto sum go razbral,
Zarem ne ti e Sram!!!

Zarem ne gledas koj kogo Gonet i Unistuvat vo Svetov!!

Zarem ne gledas Evreite sto se i sesto pravat vrz Muslimanite!??(Hristijanite ne gi spomnuvam,poso Tie ne si go znaat pocetokot,koj im je Nivniot Pocetok!)

Zarem si slep!?
I dete od 2 god,mu e jasno koj kogo Progonuvat vo Svetov!!

Evangelos!!! Jas vaka go Podrazbiram ovoj Citat!!! A Evangele,i ti a i maria sigurno ne ste go videle ovoj Post!!

Zatoa sega te prasuvam,Koj vi e vam Korenot na Hristijanite,Dali vie voopsto imate Koren!!!

Eve Evreite se od Ishak
Muslimanite od Ismail

A Hristijanite>?>????
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:04
Od Boga...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:18

Od Boga...

A drugive narodi od Mace i Kuce da ne poteknuvaat!!!

Pa se znae deka na site ne sozdal Bog!!!

Mislam na drugo zidarski,Ili nemate pocetok,Ne e sramno da se kaze!!

Zatoa koga jas kazuvam deka Hristijantvoto e samo Sekta na Judizmot,Vie se Lutete!!
Zatoa se dodeka ne se kazet Pocetokot,jas na toa Stojam!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:27

Od Boga...

Zatoa koga jas kazuvam deka Hristijantvoto e samo Sekta na Judizmot,Vie se Lutete!!

Јас во погорните Библиски пасуси брате Халиде гледам дискриминација и основа за војни и потчинување на луѓето,како и нивна поделба на робови и владетели.Вакви,а и други многу слични пасуси на овие биле основа за Крстоносните војни,Колонизаторските војни,и уште една низа други злодела кои Христијаните ги правеле и сеуште ги прават врз одредени народи.

Само работата е во тоа што овие немаат (да цитирам некого) м**а,до крај да се изјаснат.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:29
Ti imam odgovoreno na ova, vo druga tema, po drug povod...
Poteknuvame od Adama, poteknuvame od Avraam, i sme onie koi go razbrale Poslanieto Negovo i Zborot Negov, koga doagja megju nas na zemjata. Ostanatite, ostanale sinovi na gorata Sinajska... nie - nie veruvame vo Nebesniot Erusalim, ne vo zemskiot, zatoa shto Toj ni go donese Slovoto i Ljubovta.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:33

Ti imam odgovoreno na ova, vo druga tema, po drug povod...
Poteknuvame od Adama, poteknuvame od Avraam, i sme onie koi go razbrale Poslanieto Negovo i Zborot Negov, koga doagja megju nas na zemjata. Ostanatite, ostanale sinovi na gorata Sinajska... nie - nie veruvame vo Nebesniot Erusalim, ne vo zemskiot, zatoa shto Toj ni go donese Slovoto i Ljubovta.

Nikade,ne ste mi odgovorile!!!

Pa i nie Poteknuvame od Adam(Adem) i Avram(Ibrahim)imal dva Sina!!

Ishak.a.s. od Kogo Poteknuvaat Evreite
Ismail.a.s.Od kogo Poteknuvaat Muslimanite!

Kaj se tuka Hristijanite!!??
Nikade ne se zboruvat!!??
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:34
Efendija, toa ti go gledash, samo zatoa shto e spomnato deka Sinajskata Gora se naogja vo Arabija. Ako imash najmalo poznavanje od Biblijata, kje znaeshe za znachenjeto na Sinajskata Gora vo vrska so Mojsej. Ako ti barash prichina da veruvash deka nekoj e protiv tebe, bujrum, nikoj nema da mozhe da te razubedi, no ovoj tekst definitivno ne zboruva za diskriminacija, a zboruva za otvoranje na umot i dushata i osloboduvanje od duhovnite spregi!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:35
So objavata sto ja nosi Isus, veruvanjeto na evreite od ekskluzino stanuva inkluzivno. Toa stanuva veruvanje na site narodi, vkluchuvajki gi i arapite.

Изменето од Messenger - 04.Април.2008 во 22:35
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:36
Originally posted by efendija efendija напиша:

Od Boga...

Јас во погорните Библиски пасуси брате Халиде гледам дискриминација и основа за војни и потчинување на луѓето,како и нивна поделба на робови и владетели.Вакви,а и други многу слични пасуси на овие биле основа за Крстоносните војни,Колонизаторските војни,и уште една низа други злодела кои Христијаните ги правеле и сеуште ги прават врз одредени народи.

Само работата е во тоа што овие немаат (да цитирам некого) м**а,до крај да се изјаснат.

E brat,Efendija,jas taa Diskriminacija od koga sum ja videl,No..ete Navistina nemaat..Kako sto kaza,Veruvaat vo "Jehova"a na Ednive Jehova,im naredil Edno(i toa strogo da se pridrzavaat na toa,kako na pr:Sunet i Nejadenje na Svinsko,a na Drugive,Gi Oslobodil od toa)..I dve godisno dete ke znaet deka se rabotet za Diskriminacija!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 22:38
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

So objavata sto ja nosi Isus, veruvanjeto na evreite od ekskluzino stanuva inkluzivno. Toa stanuva veruvanje na site narodi, vkluchuvajki gi i arapite.
]\

Ispraten sum pri Izgubenite ovci na Izrailot!!!

Kaj tuka gi gledas site narodi!??
A posebno Arpite???

Zarem za tebe Evreite se Site narodi,ili pak Imas pravo!!!

Da Izrael go Komanduvat celiot svet,i site se pod negova Cizma!!Mozebi na ova si pomislil!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.