|
Библијата одобрува ропство |
Внеси реплика | страница <1 34567 12> |
Автор | ||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тофу, оалбави се. Немам што да ти реплицирам, но само би се послужила со изреката на Анакин која гласи “Вози Мишко“.....
Изменето од maria_magdalena - 02.Април.2008 во 09:58 |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тофу, а што велиш јас тебе да ти направам една утринска егзегеза на пишаното?
Проблемот со тебе тофу е што не си ја прочитала содржината на Библијата. Проблемот со тебе е што не си ја прочитала ни првата страна од Библијата.
Ти не изнесе ништо. Ти само ни пастираше цитати позајмени од некој муслиман.
Кој рекол дека тоа не се слуги? Јас двапати потенцирав дека тоа се слуги кои доброволно одлучиле да служат, најчесто заради пари, а некои од нив и заради некоја убава девојка како што си ти
"Бидејќи Јаков се вљуби во Рахила, рече: „Ќе ти служам седум години за твојата помлада ќерка Рахила."
(Битие 29:18) Наспроти ова, во атеистичката религија, слугите служат недоброволно, под прислила, тие се експлоатирани, и служат одвај за една мизерна егзистенција.
Ја мај ка тааа? А зошто тие борци против се што не е еврејско го напишале и ова...
"Но нема разлика меѓу Јудеец и Грк; зашто еден и ист е Господ на сите; богат за сите, кои Го повикуваат"
(Римјаните 10:12) Или пак следнава изјава на Исус...
"и не мислете да речете во себеси: Авраам е наш татко, зашто ви велам, Бог може од овие камења да му издигне чеда на Авраама."
(Матеј 3:9) Појаснување: Јудејците се евреи. Евреите потекнуваат од Авраам.
Воопшто не си го разбрала цитатот со Арапите, Агара, Исмаил итн. Ич не коментирај за тоа.
|
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
tofu
Сениор Регистриран: 01.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 328 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Слушај Боки 13, проблемот со тебе е што ја читаш Библијата со затворени очи и она што таму е напишано на еден начин, ти го разубавуваш и го толкуваш на сосема поинаков начин.
Друго, исламска литература не читам, едноставно не ме интересира! Тој што ти ја полни главата со такви информации многу греши! Ниту еден слуга не ужива во слугувањето. Никој човек не сака да се покорува. Тоа само вие робовладетелите така си го замислувате. Евреите го чекаа Месијата за да им стане владетел, нивни владетел, а не некој си Бог. Е ама имало луѓе, неписмени, па си направиле една толку контрадикторна приказна, па после нив другите луѓе ја прифатиле, и така сега ти тука ми кажуваш што било како било. |
||||
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
||||
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
tofu so seta pochit no i jas ja imam primeteno tvojata zhenstvenost po postovite da bidam uchtiv ili neznaesh dobro makedonski shto ne bi rekol ili si zhensko a se pretstavuvash kako mashko ili nekoj drug ti go koristi nikot shto isto taka e sumnjivo malku pa gi doveduvash lud'eto vo dilema kako da ti se obrac'aat a poshto vo tvoite postovi isto taka ima i doza na lazhenje najverojatno c'e e vtoroto toest deka si zhensko
|
||||
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
vardi se tofu ovie dvajca pocnaa da ti se dodvoruvaat (i toa na teritorija na veroispovest) mislam deka e dobar razlog za zagrizenost...
|
||||
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
||||
tofu
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Знам јас што им е проблемот. Се однесуваат како секој политичар кога е на кампања. Кога веќе нема аргументи, почнува да копа по приватниот живот на противникот. Тоа се најниски удари кои само говорат колку вредат како луѓе. Мизерни се и прости.
|
||||
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ajde malce olabavete...
Tofu - nekoj shto e reshen deka nema da mu se dopagja Biblijata i deka napishanoto vo nea e glupost, shto i da mu kazhesh, kje si ostane na toa mislenje. Shto i da chitash, ako si reshil deka kje bidesh protiv toa od pochetok, dzhabe se objasnuvanjata. Problemot e shto vo sekoj tvoj post, bukvalno vo sekoj, blika nepoznavanje na odredeni temi. Ne velam neznaenje, a ednostavno nepoznavanje na konkretni temi. Kako na primer - istorija, sociologija, kulturoloshki odliki na odredeni narodi niz istorijata i slichno... So toa shto kje prochitash citat od Biblijata, nemoj ni da pomislish deka si ja razbral sushtinata na taa Kniga. Ti bea dadeni mnogu detalni i mnogu jasni objasnuvanja za tvoite prashanja, kako i sekogash do sega - tvoe e dali kje gi prifatish ili ne, no odgovori, jasni i konkretni bea dadeni. Ako ne se soglasuvash so odgovorite, najmnogu shto mozhesh da napravish e da se zablagodarish za naporot na onie koi sednale, potroshile del od svoeto dragoceno vreme, za da ti objasnat tebe, bez pritoa da imaat nikakva korist od toa, i potoa da si prodolzhish po tvojot pat. Toa se vika pochit i e neshto shto e odlika na dostoinstveni lugje. |
||||
tofu
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кога модераторот ќе застане зад еден човек само затоа што тој е христијанин, а ќе се сврти против друг, само затоа што овој го напаѓа христијанството, тоа се вика пристрасност. А оној што е пристрасен, најчесто не е разумен.
Е сега ако ти рече дека јас немам познавања од разни области, тоа се само твои пусти зборови. Јас пак тврдам дека ти имаш многу оскудни познавања од истите области. Вашите објаснувања не ги прифаќам затоа што не дале рационален одговор на прашањето. Искрено не сум само јас со се уште отворени прашања. Не има многу тука по форумот. Зарем и тоа не го гледаш? А почитта зидарски треба да се заслужи! |
||||
|
||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Istoto vazhi i vo obraten pravec Tofu...
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
tofu, te razbiram bidejki i jas sum se nashol bezbroj pati vo ista situacija. Majka mi e dlaboko religiozna zhena koja navistina veruva vo hristijanstvoto i celiot zhivot go prozhiveala onaka kako sto preporachuva Biblijata. Bezbroj pati sum diskutiral so nea i chesto pati ne umeela da go racionalizira onoa vo sto veruva. Na krajot mi stana jasno deka tokmu zatoa veruvanjeto e veruvanje, a religijata ne e nauka. Ako ochekuvash od bilo koja religija egzakten dokaz za nejzinoto propovedanje ili dogma, togash ochekuvaj deka nikogash nema da bidesh zadovolen. Ostanuva edinstveno da gi razberesh istorisko-kulturno-moralnite sostojbi vo koi odredenite veruvanja se pojavile i da se obidesh da proniknesh vo prichinite i prirodata na dogmite koi podocna se pojavile kako fundament na religiite. Na krajot, ostanuva spiritualnosta kaj veruvanjata i dokolku toa te interesira, togash ke imash pole za prouchuvanja i za svoja lichna duhovna nadgradba. Inaku, ako barash cvrsti nepobitni fakti za se i seshto sto e religiozno, togash si go gubish vremeto... nemozhesh nikogash da pobiesh neshto sto nemozhe da se dokazhi. Ako vakviot priod kon religiite ne te zadovoluva, togash bi ti preporachal da se zainteresirash za dalekuistochnite zhivotni filozofii. Nema da bidesh nitu prviot, a nitu posleden chovek sto go napravil toa. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Во право си, но не сосема. Повеќето традиционални евреи очекувале нов владетел, владетел од нивните браќа, нов политички лидер кој ќе ги ослободи од римската власт и ќе им овозможи слобода и политичка независнот. Таков "Спасител" очекувале повеќето евреи.
Но поупатените евреи, оние кои добро ги познавале писмата (Стариот Завет) очекувале Отелотворен Бог, Спасител од гревот, оној кој ќе ги ослободи од ропството на гревот и ќе им подари вечен живот. Сега немам време да ти цитирам старозаветни пророштва за ваквите очекувања на евреите, но ќе ти ги цитирам следнива две пророштва што верувам ќе бидат доволни за да ти ја поткрепат тезата дека упатените евреи очекувале Бог да дојде меѓу нив.
"Затоа, Господ Сам ќе ви даде знак: Еве, девица ќе зачне и ќе роди син, и ќе му даде име Емануел!"
(Исаија 7:14)
Зборот "Емануел" е кованица од две зборчиња Еману - Ел, и во превод значат: "Бог меѓу нас" или "Бог со нас".
Целото 9-то поглавје на книгата на пророкот Исаија зборува за доаѓањето на Месијата, и меѓу другото таму за Него се вели:
"Зашто, ни се роди Дете, Син ни се даде, власта му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот."
(Исаија 9:6)
Само овие два цитати се доволни да докажат дека евреите чекале Бог, а не земен владетел. А има и уште многу.
|
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Za ovie dva citati trkni do temata tvoja "Bibliski prorostva" ke vidis deka si vo golema zabluda. |
||||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Draga Marija M., dobro znaes deka retko vleguvam vo diskusii za Biblijata, ne se cuvstvuvav povikana da govoram na temava, Tofu ve prasa vas i.... No ona sto ne mi se dopadna e izrazot koj go imase upotrebeno. Ne sfakam kako eden vernik, hristijanin, edna zena, moze da upotrebuva takvi zborovi. Neznam iskreno vernicite kaj nas sosema retko mozes da gi cues da upotrebuvaa vulgarni zborova A POSEBNO KOGA GOVORAT ZA NESTO SVETO. Navisitna nemav namera da te napagam tuku dobronamerno da te opomenam. Toa mozebi vlece koreni od islamot, kade sme dolzni da se opomenuvame megusebno za greskite koi sme gi napravile. Nikogas vo zivoto ne sum bila vuglarna, iako okolinata e takva, sekogas sum smetala deka BILO KOJ VERNIK i dobro vispitan covek, ne moze da si dozvoli vulgarnosti... Izvini, jas sepak smetam deka ova e dobronamern, i kako velime nie. DELATA SE VREDNUVAAT SPORED NAMERATA. Pozz i guska za tebe , i prosti mi ako pogresno se razbravme. |
||||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Поздрав и до тебе Изменето од maria_magdalena - 03.Април.2008 во 23:25 |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
Внеси реплика | страница <1 34567 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |