IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата одобрува ропство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата одобрува ропство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 12>
Автор
Порака
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Статус: Офлајн
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:40
Ne, ocigledno e deka ne razbiraat deka da se bide rob moze da bide i cest i privelegija, na primer, do pred nekoja godina kaj nas, a vo povekjeto Muslimanski zemji seuste e dolznost ili dolg kon tatkovinata i Voenata obvrska, dolg koj mora da se otplati a za koj nisto ne sme zgresile osven sto sme se rodile vo zemja kade postoi takva glupava obvrska.
 Dali jas sega koj navistina se cuvstvuvav kako rob dodeka bev vo vojska i koga nekoj ke mi rece mirno jas morav da stojam mirno i da se vrtam po naredba i tn. dali imav sloboda na izbor dali da odam vo vojska ili ne, ili edinstvena alternativa za neodenje vo vojska bese zatvor.
Fala Bogu jas bev vojska vo mirno vreme, ama zamislete si da nekoj vas ve natera da ubivate za armija koja sosila ve dovleckala tamu.
Jas se raduvam sto Hristijanskite vrednosti vo zapadniot svet ne samo sto ja ukinuvaat zadolzitelnata voena obvrska, ami poleka ja ukinuvaat i smrtnata kazna duri i za zlodela.  Kazneno - popravnata ustanova zatvor se pomalku e kaznnena a se povekje e popravna kade sto se vkluceni i psiholozi, koi imaat zadaca da pomognat na onie koi zastranile da gi revidiraat svoite pogledi, pa da se pokajat i da se vratat na praviot pat, i uslovite vo zatvorite se povekje se podobruvaat, sekako deka sme daleku od Evropa, ama sigurno e deka i Azija ne ni dise u vrat.

Povtorno ke prasam kako e problemot so vrakjanje dolgovi resen kaj vas vo K*ranot i dajte Sura.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:47
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Да, но, ќе се согласиш Евангелосе, дека Библијата е совршена па за селектираниот цитат од Стариот Завет има објаснение и во Новиот Завет. Уште еден доказ за Божјата промисленост на работите, Неговото планско делување, но и доказ дека тофу сепак не ќе да ја прочитал Библијата.

Но се мислам, дал да ја отварам Пандоринава Кутија вечерва, или утре?збунетост

Знам на кој цитат мислиш среќа Што се однесува до мене, отварај ја инаку јас ќе ја отворам голема%20насмевка

Цитатот е тој, и го болдирав на претходна страна.голема%20насмевка
Ај отварај ја ти, заш после многу се жесточат муслиманите на мене па секакви работи се дешаваатголема%20насмевка Ај да ги одморам м***ва малу.

Значи, 1,2,3......
Ајде брате Тииииииголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:57
Само за тебе сестроо големо%20гушкање

Originally posted by tofu tofu напиша:

Битие 16:8-9
и ја праша: „Агаро, Сарина слугинко, откаде доаѓаш и каде одиш?” А таа одговори: „Еве, бегам од својата господарка Сара.” А Господовиот ангел и рече: „Врати се кај господарката твоја и покори и се под нејзините раце!

Се сомневам дека ќе ги сфатат овие зборови, ама ајде да пробаме...

"Кажете ми, вие, кои сакате да бидете под Законот: не го слушате ли Законот? Зашто е напишано дека Авраам имал два сина: едниот од робинката, а другиот од слободната. Но оној, од робинката, роден е по тело, а оној од слободната преку ветувањето. Ова е речено сликовито: тие жени се двата завета; едниот од гората Синај, кој раѓа за ропство; тој е Агара - зашто Агара е Синајската Гора во Арабија, и му одговара на сегашниот Ерусалим, кој робува со своите деца. Но небесниот Ерусалим е слободен, тој е наша мајка, зашто е напишано: „Весели се неплодна, која не раѓаш; воскликни и извикај ти, која не си имала породилни маки; зашто оставената има повеќе деца, отколку онаа, која има маж.” И вие сте, браќа, деца на ветувањето како Исак. И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега. А што вели Писмото? „Истерај ја робинката и нејзиниот син, зашто синот на робинката нема да наследи со синот на слободната!” Затоа, браќа, ние не сме деца на робинката, туку на слободната."
(Галатјаните 4:21-31)

Изменето од EvAngelos - 01.Април.2008 во 01:18
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 00:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 00:02
Нека те наградит Отецот наш што не падна на мене оваа мака, а сега имајте лека ноќ од мене, па утре ќе видам кој што разбрал од оваголема%20насмевка

лека ноооооооооооооќголемо%20гушкање

Изменето од maria_magdalena - 01.Април.2008 во 00:03
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 01:32
Temata e "Biblijata odobruva ropstvo",I jas velam Da i ne samo toa ami i protezira ropstvo, zosto sekoj gresel a najvekje pred Boga, i so toa koga nekoj ke svati kolku gresel toj e Bozji Rob za sekogas zosto nikogas ne moze da se odkupime za site nasi grevovi, samo sto da se Robuva na Bog e najlesno zosto toj e Najmilostiviot Gospodar, i od nas ne bara nisto drugo osven da gi sakame site i da prostuvame kako sto Toj ni prostuva.

Potretpat ke prasam kako e problemot so vrakjanje dolgovi resen kaj vas vo K*ranot i dajte Sura.

Изменето од postariot brat - 01.Април.2008 во 01:34
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 01:35
postar b. ima 45464645 temi za islamot, slobodno prasaj tamu temava e biblija i ropstvo!
Ima mnogu Quranski stiha koi govorat za toa sto te interesira.
No na druga tema i utre, nov den novi sili, sega e docna!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 02:07
dobro neka e utre ama jas sakam na ovoj forum zatoa sto bese navredeno naseto poimanje na Bog koj ete odobruva ropstvo, pa zatoa me interesira kako e kaj muslimanite i sakam odgovor tuka, moze i so eden zbor, ke vi go poednostavam prasanjeto
Ako Biblijata odobruva ropstvo, togas k*ranot Odobruva.....(shto)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 11:12
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Цитатот е тој, и го болдирав на претходна страна.
Ај отварај ја ти, заш после многу се жесточат муслиманите на мене па секакви работи се дешаваат Ај да ги одморам м***ва малу.

Значи, 1,2,3......
Ајде брате Тииииии

Sto bese toa hristijanska etika!!!!
Sramota vakvi zborovi od nekoj vernik, na tema koga govorite za biblijata, za pratenicite od Boga!
Uste zidarski ova go videl
Cudno mi e , znam deka na vakvi raboti reagira,.
Ej Ev WWJD ili kazal! Ova sigurno ne!
SRAMOTA vakvo nesto od eden/nekoj vernik!

Ајша, наместо постојано да ми се подлутуваш и да ме критикуваш за се што ќе напишам, како би било да се осврнете на цитатот и објаснението што ви го даде Евангелос? Абе каков цитат да дадам, дал Библиски, дал од к*ран, се јас си го јадам стапот, се нешто се лутите.
Ту мајко му стара, штом така па ич да не пишуваме, нели сме овде да дискутираме?
Но како што и претпоставивме, изгледа никој ништо не сте разбрале од објаснението.
Наместо лутење и критики, ајде, да видиме, што разбравте од објаснението, па после лутете се.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 11:15
postar brate, зарем е можно секоја тема да ја расипуваш? Зарем е можно на секоја тема да коментираш надвор од топикот? Овде како што гледаш темата е Библијата и ропството, а не Кyранот и ропството и затоа нема потреба тука да го мешаш Кyранот или Исламот.
Дај те молам пред да коментираш прочитај го насловот на темата и сконцентрирај се на него, а потоа коментирај.

Од друга страна, беше објаснето какво "ропство" одобрува Библијата и колку е тоа супериорно во споредба со ропството што го дозволува атеизмот и сметам дека нема што многу да се додава на "темава".
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 17:32

Изменето од Halid ibn Velid - 01.Април.2008 во 17:37
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 17:33
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Цитатот е тој, и го болдирав на претходна страна.
Ај отварај ја ти, заш после многу се жесточат муслиманите на мене па секакви работи се дешаваат Ај да ги одморам м***ва малу.

Значи, 1,2,3......
Ајде брате Тииииии

Sto bese toa hristijanska etika!!!!
Sramota vakvi zborovi od nekoj vernik, na tema koga govorite za biblijata, za pratenicite od Boga!
Uste zidarski ova go videl
Cudno mi e , znam deka na vakvi raboti reagira,.
Ej Ev WWJD ili kazal! Ova sigurno ne!
SRAMOTA vakvo nesto od eden/nekoj vernik!
Ајша, наместо постојано да ми се подлутуваш и да ме критикуваш за се што ќе напишам, како би било да се осврнете на цитатот и објаснението што ви го даде Евангелос?

Za ovoj Citat li mislis!??

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Само за тебе сестроо големо%20гушкање

Originally posted by tofu tofu напиша:

Битие 16:8-9 и ја праша: „Агаро, Сарина слугинко, откаде доаѓаш и каде одиш?” А таа одговори: „Еве, бегам од својата господарка Сара.” А Господовиот ангел и рече: „Врати се кај господарката твоја и покори и се под нејзините раце!

Се сомневам дека ќе ги сфатат овие зборови, ама ајде да пробаме...

"Кажете ми, вие, кои сакате да бидете под Законот: не го слушате ли Законот? Зашто е напишано дека Авраам имал два сина: едниот од робинката, а другиот од слободната. Но оној, од робинката, роден е по тело, а оној од слободната преку ветувањето. Ова е речено сликовито: тие жени се двата завета; едниот од гората Синај, кој раѓа за ропство; тој е Агара - зашто Агара е Синајската Гора во Арабија, и му одговара на сегашниот Ерусалим, кој робува со своите деца. Но небесниот Ерусалим е слободен, тој е наша мајка, зашто е напишано: „Весели се неплодна, која не раѓаш; воскликни и извикај ти, која не си имала породилни маки; зашто оставената има повеќе деца, отколку онаа, која има маж.” И вие сте, браќа, деца на ветувањето како Исак. И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега. А што вели Писмото? „Истерај ја робинката и нејзиниот син, зашто синот на робинката нема да наследи со синот на слободната!” Затоа, браќа, ние не сме деца на робинката, туку на слободната."
(Галатјаните 4:21-31)

Isto sega ima vo Ovoj Pasus,Evangelos i Maria!!??

Za sto ne znam se raduvate!??
Zarem ne vi stanalo jasno,deka Biblijata ne e Nisto za Muslimanite!???

I so ovie"fakti"nisto ama apsolutno nisto ne dokazuvate,barem za nas Muslimanite,poso nie Biblijata ne ja Priznavame,a som ne ja priznavame se vo nea go smetame za LAZNO!!

Do tuka e jasno???

A sega Evangelos,za tebe..

Nie poteknuvame od Lozata na Ismail.a.s.
A Evreite poteknuvaat od Lozata na Ishak.a.s.
a se prasuvame Vie Hristijanive od koja loza poteknuvate!??

maria i za tebe istovo vazet!!

И како што некогаш оној, кој се роди по тело, го гонеше оној, кој се роди по дух, така е и сега.(Evangelos)

A ova Evangele,za Ismail se odnesuvat demek a ?

Ismail go gonel na Ishak a ,i Demek Nie deneska Muslimanite koi poteknuvame od Islamil.a.s.gi goneme Potomcite na Ishak.a.s.(jas vaka go razbrav ova)

Ako e vaka kako sto sum go razbral,
Zarem ne ti e Sram!!!

Zarem ne gledas koj kogo Gonet i Unistuvat vo Svetov!!

Zarem ne gledas Evreite sto se i sesto pravat vrz Muslimanite!??(Hristijanite ne gi spomnuvam,poso Tie ne si go znaat pocetokot,koj im je Nivniot Pocetok!)

Zarem si slep!?
I dete od 2 god,mu e jasno koj kogo Progonuvat vo Svetov!!

Изменето од Halid ibn Velid - 01.Април.2008 во 17:41
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2008 во 18:17
Halide, prijatele... zs se istrchuvash... Toa shto EvAngelos go pisha pogore, ne se negovi zborovi, i ne se denes napishani... napishani se pred skoro 2000 godini. Citatot e od obrakjanjeto na Pavle kon Galatjanite! Tokmu toj citat objasnuva shto e ropstvo i shto e sloboda... za tie shto sakaat da razberat...
Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 09:49
Проблемот вас Марија Магдалена, ЕвАнгелос, зидарски, Темплариус итн да не ве набројувам, ви е во тоа што вие во Библијата го читате она што сакате да го прочитате. Јас пак и останатите што не веруваат во светоста на таа книга во неа го читаме она што таму е напишано. Значи јас ви изнесов цитати каде што Господ одобрува ропство, а вие одеднаш велите “не е тоа ропство, не се тоа слуги, тоа е професија, тоа е обична работа„. Со луѓе како вас разговор апсолутно не може да се води. Вие никогаш нема да ја прифатите вистината.
А Марија Магдалена, прочитај што ти одговорив порано за твоето прашање. Реков се работи за потомството, ти ми тврдеше дека не е така. Испадна дека сепак е така. А тоа што говори тој цитат јасно дава до знаење дека евреите што ја пишуваа Библијата ја напишаа со една и единствена цел - борба против се што не е еврејско (и не е напишана од Господ, што е најважно, а како може книга што не е напишана од Господ да биде света, е тоа само вие си знаете очигледно)! А вие што сте сега, евреи или неевреи? Па еве, самите извлечете заклучок што сте кажале! Јас велам секој народ е слободен, а вие се изнарадувавте затоа што во Библијата пишувало дека Арапите не се слободни. Срам да ви е!
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.