IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата одобрува ропство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата одобрува ропство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 21:52
Originally posted by tofu tofu напиша:

А Марија Магдалена, не те сладам. Значењето на цитатот е тоа, покори се, трпи, трај, ќути, нека те газат. Темата е за ропство. Идните поколенија произлезени од споменатите жени во цитатот тука не се битни. Постави си прашање во друга тема.

нека%20ти%20е%20срам Пак киксна. Ама нема ни јас да те просветам, зашто ти имаше друга цел. Си кажа на почеток.

Сепак, ќе почекам друг доброволец да го разјасни цитатот,тебе и на останатите,  навистина ќе биде интересно.....Ако пак ептен никој нема м**а како мене, јас сум секогаш тука. Ама после тоа, ќе ве замолам-без недолични ЛП-ња.голема%20насмевка

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 21:55
Па не знам како ве учат во црква за тоа какво е скреното значење на тој цитат.
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 22:03
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Halid - kako po obichaj ili ne me chitash kako shto treba ili si barash kavga...
Jas te citam Super,a Nikako ne baram Kavga!!

No neznam zosto se nemat Hrabrost od tvoja strana i Ednas da Priznaes na Greskata koja si ja napravil,dal ne namerno dal namerno ne e vazno,Dovolno e da se Imat Hrabrost i da se priznaet,a nie sme neli Luge i Prostuvame!??

Znaes edna Pogovorka velet:Hrabrosta e Ceneta Duri i kaj Tvojot "Neprijatel"a dodeka Kukaviclokot e omrazen i kaj svojata majka

Rekov "anti-hristijanski (ili islamski) broshurki". Znachi - koristam zbor ILI. Toa vo makedonskiot jazik e zbor za vzaimno iskluchuvanje, a ne za poistovetuvanje. Ako sakav da gi poistovetam kje pishev "(odnosno islamski)" ili samo "(islamski)". Ova veruvam deka e dovolno jasno.
Sega duri i gramatika pocnuvas da mi Drzis..Fala.hmmm,no zarem ne vide vo Tekstot deka si zaboravil da stavis zapirka pomegu"Anti Hristijanski(ili Islamski),ova mi davat do znaenje bar mene deka e Ispoistuvanje!!!

Hristijanski broshurki imam sretnato dosta, no vo niedna ne sum prochital nishto anti-islamsko, ne sum ni prochital da se spomnuva islamot vo niv.
Pa i vo Islamskite brosuri,ne se spomnuvat nisto Hristijansko,se zboret samo za Islamot!!!

Za razlika od toa - sekoj den dobivam na ulica islamski broshurki, polni so "razoblichuvanje na hristijanstvoto" i so dosta direktni navredi upateni kon hristijanstvoto i crkvata...Neznam,kakvi se tie "Knigi",Mozebi se od onie koi tropaat po vratite sekoj den!!!

Ti da ne ispomesuvas mn raboti,

Na pr,jas imam kniga Da se Sledi Isus ili Pavle!

Zarem mislis deka ovaa e Anti Hristijanska!!
a samata e Pisuvana od Hristijanka,koja sega se Konvertirala,i gi kazuvat nejzinoto glediste na tie raboti!! I sega za tebe ova e Islamka Kniga od edna strana a od druga Anti Hristijanka!!

Postovite na Tofu gi gledam, samo shto toj ne gleda za shto tochno pishuva. Ja razbiram negovata namera, ama na mnogu pogreshen i losh nachin pristapuva.Za tofu,ne odgovaram sam neka si odgovori!!
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 22:28
   muhamed drzhel robovi i slugi Isus nemal potrebi od toa
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 22:37
Originally posted by tofu tofu напиша:

Па не знам како ве учат во црква за тоа какво е скреното значење на тој цитат.

Нема скриено значење-уште еден доказ дека НЕ СИ ЈА ПРОЧИТАЛ БИБЛИЈАТА: објаснението се наоѓа во самата Библија така да нема потреба да прашуваш попови.

Ако си ја прочитал (а сега 100% гледам дека не сиголема%20насмевка) се ќе ти беше јасно како ден.
газење%20од%20смеење
А ќе се разјаснеше нешто и кај новата темаголема%20насмевка.

Патем, немој да бидеш толку повредлив и нежен, не заборави дека темата ТИ ја започна со НАВРЕДА-но добрата воља на Зидарот те спаси од бан.

Но јас сакам да си играм долги партии шах...пред да дадам Мат.

Дакле....чекање
Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:03
Дакле штооо? Дали ти ги памтиш од збор до збор книгите што ги сметаш за глупави?
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:09
“Алал да ви е христијани во какви глупости и гадости верувате, какви книги почитувате. Ова за ропството е само една од многуте работи што ми бодат очи во вашата сакана и ценета света книга Библија.“ (ова ќе си го запишам)

Инаку, да ти одговорам, никогаш не читам глупави книги-но само оние кои ми ја оплеменуваат душата и ми помагаат да поучам некојглупчо.

Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:16
Алал да ви е христијани во какви глупости и гадости верувате, какви книги почитувате. Ова за ропството е само една од многуте работи што ми бодат очи во вашата сакана и ценета света книга Библија.(tofu)

Znaci so crveno ti se podcrtani zborovite koi nie gi smetame za navredlivi.

1. Ne e bitno za mene toa sto ti me vregjas, toa ne zboruva za mene, ami za tebe.

2. Nie ne veruvame vo stavanje na lugjeto vo ropstvo, ami toa se pravila na igra, koi bile neophodni za da funkcionira covestvoto vo tie vreminja, Srekja e sto Isus dojde za da ne nauci da prostuvame na nasite dolznici, za i Bog nam da ni prosti .

3. Tie pravila na igra vazat i den denes, Ako ti zemis zaem vo Banka, i ne go vratish, togash bankata ke ti konfiskuva se sto imas do vrednosta koja ja dolzis, no dokolku ti nemas nishto, odish vo zatvor, ili ti ja odzema slobodata, so prosti zborovi stanuvash rob, i tamu rabotish shto ke ti se rece, krsis kamen, pletis zica, i sl, so cel da si go isplatish dolgot.

4. Jas veruvam deka i da pojdish kaj bilo koj Kadija od Islamot ke postapit isto.

5. Jas ne velam deka e toa Hristijanski, ama zatoa vo svetot 0.0001 procenti od Hristijanite se Bankari, a kaj Evreite toj procent e mnogukratno pogolem, pa ne moze da raboti uspesno Banka koja samo oprostuva dolgovi bez da bara kazna za toa.
Nie treba da svatime deka da se bara od nekogo da si go odraboti dolgot ne e nehristijanski, ami naprotiv deka dokolku navistina go sakame nekogo, i samkame da go naucime kako treba da zivee treba da go naterame da svati deka treba da si go isplati dolgot, sekako ne po sekoja cena, cenata za paricen i bilo kakov dolg ne moze da bide smrt.

6. A sega da vidime vaka dali e podobro da go naterame nekogo da raboti za da si gi isplati parite koi ni gi dolzi, ili treba da go Ubieme,jas siguren sum deka sekoj dolznik ke se opredeli da crnci ko rob se dodeka ne si gi vrati parite, samo da ne se sooci so smrtta.
 7. Sega za kraj me interesira kako e problemot so vrakjanje dolgovi resen kaj vas vo k*ranot i dajte Sura.

Изменето од postariot brat - 31.Март.2008 во 23:19
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:17
Тофу, она што ти подразбираш под ропство и она "ропство" што се спомнува во Библијата се две спротивни нешта.
Ти можеби на раопството гледаш како угнетување на некои црнци, кои мораат да работат по 20 часа на ден со 1 кришка леб и 1 чашка вода, робови кои мораат макотрпно да рмбаат, робови врз кои нон стоп фрчи робовладетелскиот камшик за да работат побрзо и сл...
Жал ми е што ќе те разочарам, но тоа не се робовите во Библијата.

Робовите во Библијата се слободни луѓе кои доброволно и самостојно одлучиле да му служат на некој човек. Со модерниот речник можеш да ги наречеш и куќни помошници, бејбиситери, хигиеничари и сл. професии што постојат и ден денес. Честопати се случувало некој роб, откако ќе му истекло времето за служење (пр 7 години) тој да не сака да си оди од својот господар, затоа што му било убаво, затоа што имал убава соба кај него, убава храна и сл. Да си живеела и ти во тоа време и доколку те фатела некоја сериозна сиромаштија, и ти би посакала да биде нечија робинка т.е. слугинка за да си обезбедиш покрив на главата, храна, пари, заштита и сл.

Согласно библиското поимање на зборот "роб" и денес има part time, а во некои случаи и full time робови. Тоа се куќните помошнички, бејбиситерите, телохранителите, хигиеничарите итн.

И атеистичката религија одобрува ропство. Но разликата помеѓу ропството во Библијата и она во атеизмот е тоа што барем во Библијата ропството е регулирано, слугите се заштитени, а и господарите исто така.

п.с. Врати му ја темава на муслиманот што ти ја даде намигнување

Изменето од EvAngelos - 31.Март.2008 во 23:21
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:21
Да, но, ќе се согласиш Евангелосе, дека Библијата е совршена па за селектираниот цитат од Стариот Завет има објаснение и во Новиот Завет. Уште еден доказ за Божјата промисленост на работите, Неговото планско делување, но и доказ дека тофу сепак не ќе да ја прочитал Библијата.

Но се мислам, дал да ја отварам Пандоринава Кутија вечерва, или утре?збунетост
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:22
tofu imash opomena za ovie zborovi:

Алал да ви е христијани во какви глупости и гадости верувате, какви книги почитувате. Ова за ропството е само една од многуте работи што ми бодат очи во вашата сакана и ценета света книга Библија.

Nikoj od vernicite ne se javil so zhalba do moderatorite, no te predupreduvam deka ja mina linijata na tolerantnosta i navleze dlaboko vo teritorii koi ne se dozvoleni na forumov.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:23
za razlika od bibliskite robovi robovite vo muslimanskite zemji bea zarobeni i samiot muhamed imal takvi vrzani robovi pa se do ne odamna do edno pred 40 godini im stana mnogu maka na sheicite koga trebaa da gi oslobodat zatoa ne im e razbirlivo za kakvi robovi stanuva zbor vo vovedot.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:29
Ne znam dali imanjeto robovi e onoa sto se propoveda vo k*ranot, taka sto jas so edna golema doza na rezerva bi go smeshal robstvoto so Islamot.

Ako velite deka vo islamot robstvoto e dozvoleno, togash citirajte takvi objavi od k*ranot. Neoficijalno, znam semejstva od Saudiska Arabija koi bea dojdeni vo Amerika so polovina duzina robovi, pa moraa da se vrakjaat nazad poradi amerikanskiot zakon koj zabranuva neshto takvo. Sega, dali e toa spored islamskite zakoni na zhiveenje ili ne i dali ovie bogati saudijci se pravi muslimani, toa e sosem drugo prashanje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2008 во 23:32
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Да, но, ќе се согласиш Евангелосе, дека Библијата е совршена па за селектираниот цитат од Стариот Завет има објаснение и во Новиот Завет. Уште еден доказ за Божјата промисленост на работите, Неговото планско делување, но и доказ дека тофу сепак не ќе да ја прочитал Библијата.

Но се мислам, дал да ја отварам Пандоринава Кутија вечерва, или утре?збунетост

Знам на кој цитат мислиш среќа Што се однесува до мене, отварај ја инаку јас ќе ја отворам голема%20насмевка
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.