|
Албанците заштитени со закон! |
Внеси реплика | страница <1 7891011 45> |
Автор | |
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pA ZATOA VLADATA VIKA IMAME PODGOTVENO AKCIONEN PLAN, TOA VALJDA ZNACI DEKA NESTO NA RATI KE PLAKAAT. TUKU JA ZATUPIVME ZA STUJATA. POZDRAV SEGA MORA DA ODAM. |
|
BACHIOS
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1517 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pozdrav
|
|
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
|
baba mulon
Сениор Регистриран: 17.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 258 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.[/QUOTE]
нема дискриманација во плаќање струја, а и не сум слушнал да ги брани некоја партија за тоа прашање, т.е да застане зад нив[/QUOTE]Nema a?E cekaj da vidish neka prodolzi EVN da kine struja na podolg period pa ke vidime.Ke se cueme pak |
|
Im YOUR NIGHTMARE
|
|
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Писателите си ги бараат назад Струшките вечери
Политиката не пее, не пишува и е илузорно да се издаваат наредби и да се одредуваат односи и соодноси кој, како и што треба да биде во СВП, вели поетесата Светлана Христова-Јоциќ [Писателите единствени во барањето да им биде вратена најголемата поетска манифестација] Да им се врати организацијата на Струшките вечери на поезијата побараа поранешните претседатели и истакнати членови на Друштвото на писателите на Македонија на состанок, кој вчера го одржаа во Домот на писателите. Тие се незадоволни зашто фестивалот, кој тие го формираа во 1962 година, сега го организираат луѓе што ги избира Министерството за култура. Од ДПМ негодуваат зашто новото раководство на фестивалот не им ја прифати понудата да се активира Почесниот совет на Струшките вечери, кој го сочинуваат писатели од Друштвото и досегашни челници на големата поетска манифестација. Пред почетокот на средбата, некои од авторите беа категорично против политиката во фестивалот.Струшките вечери треба да останат каде што биле, каде што се зачнале, а се зачнати во Друштвото на писателите на Македонија. Замислете да имате рожба и некој после да ви ја одземе. Ние најдобро ќе го одгледуваме фестивалот и најдобро ќе работиме за неговиот успех. Поетскиот збор е народен, а не политички. Политиката не пее, не пишува. Илузорно е воопшто да се издаваат наредби и да се одредуваат односи и соодноси кој, како и што треба да биде во СВП - рече поетесата Светлана Христова-Јоциќ.На средбата во ДПМ присуствуваа и многумина академици, меѓи кои и академик Радован Павловски. Тој порача итно да престане мешањето на политичките интереси во фестивалот. - Струшките вечери треба да му се вратат на своето лице, кое е препознатливо за сите култури и цивилизации на македонската почва. Сите што сме членови на Друштвото на писателите ги формиравме Вечерите со своето творештво. На тој универзален фестивал сега не може да му се менува спектарот. Сега се појавуваат деструктивни политички асоцијации, кои треба да си ги тргнат подалеку рацете од СВП - вели Павловски.Со сличен став беше и Илхами Емин, кој порача да му се дозволи на фестивалот да остане светски духовен настан. Политиката секогаш, за жал, била против творештвото и поетиката. Таа го жнее неговиот плод дури откако тоа самото ќе се докаже и ќе се избори. Тогаш, тие структури излегуваат како сопственици на тоа творештво. Посакуваме Струга повторно да е светски град на поезијата и на вистинските поетски вредности - рече Емин. Од Друштвото на писателите најавија дека и понатаму ќе бараат да ги водат Струшките вечери, без одлуки од Министерството за култура. СВП првпат се одржаа од 6 до 9 септември 1962 година, во Струга. A OVA VO STRUGA KAKVA NEPRAVDA E TOA E NEVEROJATNO, MI SE GADI. VO SE LI MORA DA SE MESA POLITIKATA. KE JA UPROPASTAT OVAA MANIFESTACIJA SO NIVNATA GLUPAVA DVOJAZICNOST. KOJ k*r IM E , NEKA PISAT PESNI AKO SAKAAT I NA ZANZIBARSKI KOJ NESTO KE IM KAZE. SRAMOTA REVOLTIRAN SUM PORADI DEGRADIRANJETO NA EDNA VAKVA MANIFESTACIJA. AKO TOLKU SAKAT NEKA NAPRAVAT DENOVI NA ALBANSKATA POEZIJA I PRIJATNO NEKA GI OSTAVAT STRUSKITE VECERI NA POEZIJATA NA MIRA. |
|
BACHIOS
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kazi kade e forata , ne sum mnogu vo tek so struskite veceri
|
|
|
|
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa gradskite vlasti sakat da gi napravat dvojazicni, plus ministerot za kultura gi bira clenovite i predsedatelot na upravniot odbor.
Jas mislam deka ovaa manifestacija treba da im ja ostavat na onie sto ja izmislile , sto ja formirale i sto ja etablirale vo svetski ramki , vo sprotivno ova e krazba, i golema sramota. Vo se li mora da se mesa politikata |
|
BACHIOS
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vo kakov smisol dvojazicni , pa neli se multijazicni, ili sakat japonec da zbori na MK/albanski. Mirise na politika
|
|
|
|
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa kolku sto razbrav site dokumenti da bidat dvojazicni a i komisiite izgleda da zboruvat na dva jazika, pa pa da ima preveduvaci , slusalki , abe komedii. Sto ne gi ostavat lugeto na mira da si gi organiziraat , sto falese do sega bese edna od najubavite manifestacii od ovoj vid vo Evropa. Poradi ovoj problem i toa sto komisiite predocna se sostanaa ne bea nitu vo Pariz kade sto bea pokaneti ,a bese mnogu vazno za afirmacija na nasite poeti. Ama toa ti e politikata se rastura i segde se mesa vo ovaa drzava. Neznam na koj ova mu tekna. |
|
BACHIOS
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mislam deka e glupo i tolku od mene za ova tema ( mu teknal na nekoj neproduktiven lokalec deka treba da udira po gradi za ohr.dogovor)
|
|
|
|
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve zosto ja postaviv ovaa tema, neli e ova baranje na luge koi sebesi se smetaat zastiteni so zakon.
Od Brodec izvadija oruzje so ko moze edna armija da se naoruza, ovie gospoda se fateni na delo i uste sega ne bile oni. Ne e problem da se soberat 40000 potpisi, ajde ke napagame drzava pa ako ne fatat ke sobereme potpisi i ke ne oslobodat pa posle pak istoto. A da bide paradoksot uste pogolem gospodinot koj go odnel dokumentot so potpisi bil osuden za ubistvo na POLICAEC. Vakvo nesto definitivno samo vo MAKEDONIJA moze da se sluci. Toa i se gospoda Albanci pravata sto gi barate, da cuvate doma oruzje , droga , prostitutki , da ubivate da ograbuvate i ako ve fatat da soberete 40.000 potpisi i da barate da ve oslobodat. SRAMOTA. Иницијаторот на граѓанската иницијатива за собирање на потписи за ослободување на притворените во полициската акција во Бродец, Семи Хабиби, денеска до Собранието поднесе 40.000 потписи. Бара Парламентот да расправа за Бродец и за ослободување на 13-мината притворени кои веќе се обвинети за кривично дело тероризам. „Сме ги собрале овие потписи заради ослободување на невино притворените граѓани од село Бродец. Значи, тие потписи се собрани за нивно ослободување, бидејќи е употребена прекумерна сила“, рече Семи Хабиби. „Овие притворени граѓани се невини според искажувањата на нивните соселани“, додаде Хабиби. Во неодамнешната полициска акција во тетовското село Бродец, преземена против пребегнатите затвореници од затворот Дубрава во Косово, беа убиени шестмина, а 13 други беа уапсени. Во акцијата настрада и озлогласениот Рамадан Шити, додека под се уште неразјаснети околности успеа да побегне Лирим Јакупи-Нацист. Инаку, Семи Хабиби во 2001 година беше обвинет за напад на полициската станица во Теарце, кога загина еден полицаец, а тројца беа ранети. Беше амнестиран со законот за амнестија. Изменето од kultuzin - 28.Март.2008 во 09:56 |
|
BACHIOS
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne gledas od kogo se organizira
,,Toa i se gospoda Albanci pravata sto gi barate, da cuvate doma oruzje , droga , prostitutki , da ubivate da ograbuvate i ako ve fatat da soberete 40.000 potpisi i da barate da ve oslobodat,,- se nadevam deka ne generaliziras |
|
|
|
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nikogas ne generaliziram , taka sum vospitan. Ne postoi samo crno ili samo belo, go znaes toa neli Jan Ceng Jang. I ti znaes deka imam Albanci prijateli koi mnogu gi pocituvam, i zatoa ako generaliziram sam sebe ke se demantiram. Изменето од kultuzin - 28.Март.2008 во 11:09 |
|
BACHIOS
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Uste ednas, ne gledas od kogo se oraganizira, pa toj utre ke pobara i sostanok so Solana , please kultuzin ne ja navreduvaj intilegencijata so takvi tipovi .Jas licno takvi izjavi od takvi tipovi ( od bilo koja strana ne gi sfakam ozbilno)
|
|
|
|
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tuku mi smeta ova, slusav izjavi na postari luge od seloto Albanci se razbira koi im bea blagodarni na policajcite sto gi odstranile ovie banditi od seloto zosto i tie samite ne se cuvstvuvale bezbedno.
I so e najtragicno smesteni bea vo Djamija, sto e mnogu sramno vo Verski objekt kaj sto lugeto se molat da kries oruzje i da podgotvuvas teroristicki akt. Mislam deka bese fer od vladata sto odvoi pari za renoviranje na Djamijata. |
|
Внеси реплика | страница <1 7891011 45> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |