IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПОЛИГАМИЈА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПОЛИГАМИЈА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3132333435 46>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 17:28

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 14:32
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 17:30
Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Efendija, ti dadov nauchno objasnuvanje (iako vo mnogu kratki crti). Ako ti ne ja smetash psihologijata za nauka - toa e drug muabet...

Добро,се потруди,секоја чест.

Види вака ќе направиме еден експеримент:

1.На една страна имаме 1 маж и 4 жени (се мисли на комплетно здрави),

2. На другата страна имаме 1 жена и 4 мажи.(и овде се мисли на комплетно здрави)

Прашањето гласи:

Која од овие две групи во една брачна заедница(како што ви наведов) имаат повеќе шанси да се разболат од венерични болести?

Ајде да ве видам.

Ajdeeeee... kade ja svrti temava.

Jas ke ti go dadam vistinskiot problem od koj sakate da izbegate po sekoja cena bidejki ke se vidi vistinata.

1. Na edna strana imame 1 mazh i 4 zheni

2. Na druga strana imame 4 mazhi i 1 zhena.

Pod uslov da se site normalni sekojdnevni lugje, kazhi koja grupa vo celina ke bide seksualno pozadovolna? So drugi zborovi, dali eden mazh ke mozhe seksualno da zadovoli chetiri zheni vo edna nok ili edna zhena chetiri mazhi? I toa taka da si odi redovno so godini...

E ajde sega eksperimentiraj i misli mu ja, pa koga ke najdesh, kazhi go rezultatot.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 17:32
Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Inace sekako deka edna zena ne moze celosno da go zadovoli na maz, barem ke mene e takaголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Ajde te molam, objasni kako i zoshto ne mozhe tebe da te zadovoli edna zhena?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 17:35

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 14:33
Кон врв
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 17:43

Зидарски за Полигамијата мислам дека доволно објаснавме и УЗДУЖ И ПОПРЕКО.Значи комплетно го изложивме исламскиот став по ова прашање и констатиравме дека таа не е правило туку исклучок,и истото го поткрепивме со Qur,anski цитати.Од друга страна разработивме и вонредни случаи кои би можеле да доведат до активирање на полигамија...

Efendija,,,mnooogu greshno e ova shto go velish,,,nie nitu “del”…nitu parchence ne objasnivme za Islamskiot stav okolu ova prashanje…pa kamo li kompletno,,,,

Edna moja prijatelka ja ima zemeno kako doktoraturska tema “POLIGAMIJATA”…vo eden mnoogu poznat Amerikanski univerzitet,,,I shto mislish,,zarem onie eminentni profesori bi ja ostavile da izbere da pishuva doktoraturska tema za neshto shto mozhe da se objasnuva so ovie zborovi shto go objasnija muslimanite vo forumot….zarem mislish deka onie veke ne gi imaat slushnato ovie “tezi”, shto obichnite muslimani sekogash gi nudat koga e vo prashanje ova tema,,,,zarem mislish deka onie ovie “tezi” sakaat da gi slushnat,,,ili e vo prashanje neshto drugo???

Znaesh samo kolku vreme taa zaedno so eden tim na eksperti istrazhuvaat za ova prashanje???

Zoshto???...za na kraj da dojdat do zakluchok deka taa e “iskluchok”…taa se aktivira samo za vreme na vojnite…itn,,itn,,,iskreno ovie “reasons” – prichini…poveke mi lichat na OPRAVDUVANJE otkolku nekakvi si argumenti Zoshto vo Islamot e dozvolena Poligamijata…

Ne,,,mislam deka nie nishto drugo ne napravivme,,,osven “mix” na hristijanski I muslimanski mislenja,,,”potkrepeni” vrz nash*te “lichni” emocii...dozhivuvanja...pod vlijanie na nash*te sekojdnevni opshtestveni uslovi itn,,itn,,…znachi sekoj od svojot agol,,,

Zatoa ova ne mozhe da se nareche “Kompletno izlozhuvanje na Islamskiot stav”….bidejki za da bide taka,,,site nie bi trebalo da bideme eksperti od taa sfera,,,i da diskutirame na ekspertsko nivo,,,za da “izlozhuvash” kompleten stav okolu bilo kakov problem,,,treba da imash mnooooogu znaenje,,,I PAK ne mozhesh da bidesh siguren dali ja imash pokazhuvano realnata slika na problemot….

se nadevam me razbirash...
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
Кон врв
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 17:49
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Inaku onoa sto go rekol Muhamed - "Sekoja novotarija vodet vo zabluda..." ne drzhi voda. Toa e misla so koja ne se slozhuvam, a ubeden sum deka nitu eden svesen chovek nema da ja potvrdi. Toa e dobro samo za chuvanje na religijski dogmi i za nishto drugo. Kako mozhe se shto e novo po defolt da bide zabluda??? Pa ako beshe taka togash sekoj profet so novite najavi ke beshe proglasen za zabludena ovca koja saka da gi prelazhe lugjeto. Spored toa i Muhamed bi bil istiot kako niv.

Messenger,,,prophetot go rekol toa vo vrska so "rules" na religijata...osnovnite "stolbovi" na verata...znaesh ,,eve na primer,,toa shto se pojavuvat razlichni sekti na primer potkrepeni vrz osnova na Islamot,,,

normalno deka ne rekol za "inventions"...progress itn itn...

Изменето од Fantastic Lady - 26.Март.2008 во 17:49
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 17:57

Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Inace sekako deka edna zena ne moze celosno da go zadovoli na maz, barem ke mene e takaголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Ajde te molam, objasni kako i zoshto ne mozhe tebe da te zadovoli edna zhena?

Batka gledas deka imam smejli napraveno,, zatoa sto mi se zdosadi da citam edno ta isto, pa smenav nasokaбакнеж...........
Licno jas po ova prasanje se izjasniv uste koga bese otvorena temata. Prilicno vaka mi bese odgovorot " Jas ne mozam na kraj da izlezam so edna zena, a kamoli so dve ili povece тага...... dovolni mi e licno edna, no ne gi osuduvam onie sto imaat povece....A islamskiot stav okolu toa e nekolku pati objasnuvan i dovolno jasen, i toa e i moj stav"!

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 18:03
Originally posted by Fantastic Lady Fantastic Lady напиша:

Зидарски за Полигамијата мислам дека доволно објаснавме и УЗДУЖ И ПОПРЕКО.Значи комплетно го изложивме исламскиот став по ова прашање и констатиравме дека таа не е правило туку исклучок,и истото го поткрепивме со Qur,anski цитати.Од друга страна разработивме и вонредни случаи кои би можеле да доведат до активирање на полигамија...

Efendija,,,mnooogu greshno e ova shto go velish,,,nie nitu “del”…nitu parchence ne objasnivme za Islamskiot stav okolu ova prashanje…pa kamo li kompletno,,,,

Edna moja prijatelka ja ima zemeno kako doktoraturska tema “POLIGAMIJATA”…vo eden mnoogu poznat Amerikanski univerzitet,,,I shto mislish,,zarem onie eminentni profesori bi ja ostavile da izbere da pishuva doktoraturska tema za neshto shto mozhe da se objasnuva so ovie zborovi shto go objasnija muslimanite vo forumot….zarem mislish deka onie veke ne gi imaat slushnato ovie “tezi”, shto obichnite muslimani sekogash gi nudat koga e vo prashanje ova tema,,,,zarem mislish deka onie ovie “tezi” sakaat da gi slushnat,,,ili e vo prashanje neshto drugo???

Znaesh samo kolku vreme taa zaedno so eden tim na eksperti istrazhuvaat za ova prashanje???

Zoshto???...za na kraj da dojdat do zakluchok deka taa e “iskluchok”…taa se aktivira samo za vreme na vojnite…itn,,itn,,,iskreno ovie “reasons” – prichini…poveke mi lichat na OPRAVDUVANJE otkolku nekakvi si argumenti Zoshto vo Islamot e dozvolena Poligamijata…

Ne,,,mislam deka nie nishto drugo ne napravivme,,,osven “mix” na hristijanski I muslimanski mislenja,,,”potkrepeni” vrz nash*te “lichni” emocii...dozhivuvanja...pod vlijanie na nash*te sekojdnevni opshtestveni uslovi itn,,itn,,…znachi sekoj od svojot agol,,,

Zatoa ova ne mozhe da se nareche “Kompletno izlozhuvanje na Islamskiot stav”….bidejki za da bide taka,,,site nie bi trebalo da bideme eksperti od taa sfera,,,i da diskutirame na ekspertsko nivo,,,za da “izlozhuvash” kompleten stav okolu bilo kakov problem,,,treba da imash mnooooogu znaenje,,,I PAK ne mozhesh da bidesh siguren dali ja imash pokazhuvano realnata slika na problemot….

se nadevam me razbirash...

Pa sigurno deka te razbira... zarem ne razbra ti do sega deka toj e ekspert.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 18:06
Originally posted by Fantastic Lady Fantastic Lady напиша:

Inaku onoa sto go rekol Muhamed - "Sekoja novotarija vodet vo zabluda..." ne drzhi voda. Toa e misla so koja ne se slozhuvam, a ubeden sum deka nitu eden svesen chovek nema da ja potvrdi. Toa e dobro samo za chuvanje na religijski dogmi i za nishto drugo. Kako mozhe se shto e novo po defolt da bide zabluda??? Pa ako beshe taka togash sekoj profet so novite najavi ke beshe proglasen za zabludena ovca koja saka da gi prelazhe lugjeto. Spored toa i Muhamed bi bil istiot kako niv.

Messenger,,,prophetot go rekol toa vo vrska so "rules" na religijata...osnovnite "stolbovi" na verata...znaesh ,,eve na primer,,toa shto se pojavuvat razlichni sekti na primer potkrepeni vrz osnova na Islamot,,,

normalno deka ne rekol za "inventions"...progress itn itn...

Izlaga deka mislime isto, oti ako beshe taka togash sekoj profet so novite objavi ke beshe proglasen za zabludena ovca koja saka da gi prelazhe lugjeto. Spored toa i Muhamed bi bil istiot kako niv.

Изменето од Messenger - 26.Март.2008 во 18:06
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 18:51

Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Ok.maria,toa sto Bog,go kazal Eden Maz edna zena,Ok(Spored vas.t.e.Potkrepeno Bibliski)

No ova so monastvovo,znaci doagat-Kako da kazam,da ne recam Izmislica,kako eden Vid Niovotarija!!!Ili gresam!!! Bidejci ne e potkrepeno(dokolku ne e,poso vi samata kazavte deka nemate Bibliski citat,Ce pocekame da videme Evangelos,so ke kazet,Dali mtoj imat Bibliski citat!!)

Eve Konkretno za Islamot,Nie sekogas barame za nekoja rabota najprvo Dokaz vo Quranot, pa potoa vo Hadis!!!

A Muhammed.a.s.rekol:Sekoja novotarija vodet vo zabluda, a sekoja Zabluda vodet vo Gehennem!!(Pekol)

Mislam deka i vie koga sakate da potvrdete nesto,toa sto sakate da go potvrdete treba da go potvrdete so Bibliski citat,se drugo bi bilo Novorarija,jalovo nesto!!!

Sepak Blagodaram,maria,a najmnogu vi blagodaram na vasat Iskrenost.. Ce pocekame da dojdet Evangelos!!

Halid, monashtvo e sloboden izbor na sekoj chovek i za toa nema nikakva naredba vo svetite knigi. Monashtvo postoi vo skoro site svetski religii, a ima ushte poveke lugje koi zhiveat takov zhivot, no bidejki ne se vernici nikoj ne gi vika monasi, tuku samotnici ili ekscentrici... ili ne gi narekuvaat nikako.

Ete,koj najde da kazuvat!!More mesinger,kaj toa imalo Monastvo,Nikade nemat!!A posebno vo Islamot nemat takva rabota....

Allah.xh.sh velet:Kalugerstvoto sami tie go Izmislija!!!
Vaka bese ajetot,no neznam koj e !!!(Ako go znaet bratot efendija,neka go Postirat!)

Eve go ajetot,celosno,go pastira bratot Dzem!!

27. Zatim smo, poslije njih, jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sljedbenika njegovih smo blagost i samilost ulili,dok su monaštvo oni sami, kao novotariju, uveli - Mi im ga nismo propisali - u želji da steknu Allahovo zadovoljstvo; ali, oni o njemu ne vode brigu onako kako bi trebalo, pa ćemo one među njima koji budu ispravno vjerovali nagraditi, a mnogi od njih su navjernici. (sura Hadid

Vtoro,okolu ona so Bidatot,odnosno Novotariite,zosto odma Konstatitras!!a ne prasuvas!!!???

More,Muhammed.a.s. kazuvat deka sekoj Bidat vo Verata,noset vo Zabluda a sekoja Zabluda vo Gehennem!!

Na pr,kako sto denes ima Muslimani koi baraat zastita na Amajlii,ovaa rabota e Golem grev i e Novotarija,raz??

Nemat nikakva potkrepa ni od Quran, ni od Hadis(zborovite na Muhammed.a.s.)

Tuku se izmislila Posle Muhammed.a.s.od samite Luge!!!

Dovolen e eden primer ili uste sakas,Dali me razbiras!???

Ne misli ti deka Proizvodstvoto na Kolata,Avionot.itn.itn.Koi ne postoele vo Vremeto na Muhammed.a.s se Bidat,odnosno Novotarija!!!

So ovoj Hadis Muhammed.a.s. Ni kazuvat deka sekja Novotarija,koja e Izmislena od Lugeto,a nemat Quranska ili Hadiska Potkrepa,noset vo Zabluda,a sekoja Zabluda vo Gehennem!!!

Dali sega ja razbra celta,okolu tie zborovi!!!

Изменето од Halid ibn Velid - 26.Март.2008 во 19:17
Кон врв
dzem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Март.2008
Поени: 117
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dzem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 18:57
27. Zatim smo, poslije njih, jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sljedbenika njegovih smo blagost i samilost ulili, dok su monaštvo oni sami, kao novotariju, uveli - Mi im ga nismo propisali - u želji da steknu Allahovo zadovoljstvo; ali, oni o njemu ne vode brigu onako kako bi trebalo, pa ćemo one među njima koji budu ispravno vjerovali nagraditi, a mnogi od njih su navjernici. (sura Hadid)
Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 19:02
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Види вака ќе направиме еден експеримент:

1.На една страна имаме 1 маж и 4 жени (се мисли на комплетно здрави),

2. На другата страна имаме 1 жена и 4 мажи.(и овде се мисли на комплетно здрави)

Прашањето гласи:

Која од овие две групи во една брачна заедница(како што ви наведов) имаат повеќе шанси да се разболат од венерични болести?

Ајде да ве видам.

Nikoj. Venerichnite bolesti ne nastanuvaat sami od sebe - se prenesuvaat od eden na drug. Ako i vo ednata i vo drugata grupa site se kompletno zdravi - nema kako da se razbolat od bilo shto. Osven od nastinka...

Зборот беше за полигамен и полиандричен брак,кој нормално вклучува и интимни односи.Но,без никакви налети на петли и излетувања на кокошки од кокошарникот, како што мариа_магдалена мисли,туку,исклучиво односи во рамките на погорниве примери,без ниеден надворешен натрапник.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 19:04
Originally posted by dzem dzem напиша:

27. Zatim smo, poslije njih, jednog za drugim naše poslanike slali, dok nismo Isaa, sina Merjemina, poslali, kojem smo Indžil dali, a u srca sljedbenika njegovih smo blagost i samilost ulili, dok su monaštvo oni sami, kao novotariju, uveli - Mi im ga nismo propisali - u želji da steknu Allahovo zadovoljstvo; ali, oni o njemu ne vode brigu onako kako bi trebalo, pa ćemo one među njima koji budu ispravno vjerovali nagraditi, a mnogi od njih su navjernici. (sura Hadid)

Што ќе правевме ние без тебе!Аллах да те награди.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2008 во 19:06

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 14:33
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3132333435 46>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.