IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПОЛИГАМИЈА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПОЛИГАМИЈА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 46>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:26
Vo site ovie diskusiji od obete strani zaboravame na eden faktor koj ne smee da ne se zeme vo predvid a toa e djavolot toj sigurno sedi vo nekoe cose i se smee = dali razmisluvate deka i toj ima vlijanie na se okolu nas ????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:38

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 14:25
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:50
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Да се вратиме на Полигамијата,Ајетот вели:;Ви се
дозволуваат до четири,но,ако не можете да бидете праведни кон сите нив
подеднакво(не ги исполнувате условите за тоа),тогаш најдобро вие
една....!

Гледаш колку убаво,и колку едноставно но,сепак мудро решение.И
затоа јас Ефендија си имам една жена,и никој не може да ми приговори
дека со тоа сум го прекршил Божјиот Закон.Напротив,сум го испочитувал
како што треба.А плус на тоа,јас и сум верен на својата жена(исто и таа
мене),ја сакам,почитувам,чувам,внимавам на неа.Не се плашам од нејзино
изневерување,а ниту таа од мое,Зошто?-Затоа што така Аллах ни наредил,и
ние тоа го почитуваме.
Така е Ефендија, тоа ти верувам.Но ти сам рече дека по природа сметаш оти мажите се полигамни, и дека во дадена ситуација би постапил правејќи севап, т.е. би земал повеќе од една жена. Ако би ги исполнил условите и под дадени околности, ти тоа би го сторил, не? Бидејќи ќе го сториш тоа од почит кон Алах.

Не Мариа-...,Аллах тоа од нас изрично не го бара.Јас би постапил вака,ако дојде до таква ситуација би згрижил други жени,но,не би ги венчал,едноставно би им помогнал со тоа што нема да ги оставам на улица,а во меѓу време,можеби ќе се најдат некои кои ќе ги оженат.Со тоа јас не прекршувам ништо Аллахово.Видете:сите ние овде забораваме ена многу битна и суштинска работа,а таа е: Во никој случај муслиман не смее да искористи одредена состојба за да примора некого да му се потчини против својата воља.Тоа е голем грев.Така е и со Полигамијата.Во никој случај не смеат да се згрижат тие жени со цел за да се стапи во брак со нив,без нивна дозвола,тоа е сосема неисламски.

Е сега ,за разлика од мене ако некој друг муслиман,во таква дадена состојба,сака да има уште една или две,ајде да одам до крај три жени плус неговата.Тој мора да ги исполни сите услови предвидени со верата,значи:
1.да има дозвола од првата жена
2.да има дозвола од другите жени
3.да обезбеди подеднакви услови за сите(посебни соби,и сите попратни средства)
4.да биде еднаков во било кој поглед кон сите.

Е,ако има таков муслиман кој ќе може да ги исполни сите овие услови,нека повели,нека се ожени со четири жени.Но,гледате дека овие критериуми се навистина многу тешки и вонредни.

Затоа ако не можат да се исполнат сите овие услови,важи секогаш актуелното правило:ТОГАШ НАЈДОБРО ВИЕ ЕДНА!

"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:57
Ефендија, не знам зошто ги посочуваш како пример Соломон и Авраам. На нив никаде не им било дозволено да имаат повеќе жени, додека на вас муслиманите ви се дозволени до 4 жени, а на Мухаммед и повеќе.
И доста барате изговори за полигамијата, доста ни мачкате очи за некакви си вонредни состојби мостојби костојби - факт е дека никогаш не мора да се иде на полигамија ако не се сака. И во христијанството иало војни, епидемии (големата чума во европа) и сл, па населението издржало и во моногамија. За секое лонче си има капаче, за секоја жена маж, за секој маж жена намигнување
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:02
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ефендија, не знам зошто ги посочуваш како пример Соломон и Авраам. На нив никаде не им било дозволено да имаат повеќе жени, додека на вас муслиманите ви се дозволени до 4 жени, а на Мухаммед и повеќе.
И доста барате изговори за полигамијата, доста ни мачкате очи за некакви си вонредни состојби мостојби костојби - факт е дека никогаш не мора да се иде на полигамија ако не се сака. И во христијанството иало војни, епидемии (големата чума во европа) и сл, па населението издржало и во моногамија. За секое лонче си има капаче, за секоја жена маж, за секој маж жена намигнување

Ние не бараме никакви изговори,туку го објаснуваме она што ти сега убаво го објасни,а тоа е:факт е дека никогаш не мора да се иде на полигамија ако не се сака.
А инаку да те прашам:А каде тоа императивно Аллах џ.ш. бара од муслиманите да оженат четири жени?

И патем да те прашам,ако на Авраам и Соломон никаде не им било дозволено да имаат повеќе жени,откаде тогаш кај нив повеќе жени.Значи ФАКТ Е ДЕКА НИКАДЕ НЕ ИМ БИЛЕ НИ ЗАБРАНЕТИ.

Изменето од efendija - 25.Март.2008 во 01:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:07
Никаде јас не реков дека Аллах бара од муслиманите да оженат четири жени, туку дека ВИ ДОЗВОЛУВА до толку да ожените. Се разбира на сите вас, освен на Мухаммед кој бил ексклузивно привилегиран.

Авраам и Соломон си имале повеќе жени на своја рака, а не под Божја дозвола. Заповедта за брак во Библијата гласи:

"Затоа човекот ќе ги остави татка си и мајка си, и ќе се прилепи кон својата жена (А НЕ СВОИТЕ ЖЕНИ!); и тие ќе станат едно тело."
(Битие 2:24)

Не ми одговоривте на прашањето:
Што ако во некое муслиманско село има четири пати повеќе мажи од жени. Дали Аллах предвидел ваква ситуација? Дали во тој случај една жена може да омажи 4 мажи?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:15

Никаде јас не реков дека Аллах бара од муслиманите да оженат четири жени, туку дека ВИ ДОЗВОЛУВА до толку да ожените. Се разбира на сите вас, освен на Мухаммед кој бил ексклузивно привилегиран.

Авраам и Соломон си имале повеќе жени на своја рака, а не под Божја дозвола. Заповедта за брак во Библијата гласи:

"Затоа човекот ќе ги остави татка си и мајка си, и ќе се прилепи кон својата жена (А НЕ СВОИТЕ ЖЕНИ!); и тие ќе станат едно тело."

(Битие 2:24)

Не ми одговоривте на прашањето:

Што ако во некое муслиманско село има четири пати повеќе мажи од жени. Дали Аллах предвидел ваква ситуација? Дали во тој случај една жена може да омажи 4 мажи?

Прво одговори ми убаво на моето прашање дали им доликува на Божјите пророци на своја рака да си земаат повеќе жени и против Божјата воља?
Каков е тој Божји Пратеник кога работи нешто на своја рака,јас би реко, дека може да биде се,само Пратеник не!

Инаку примерот што го посочуваш е пример за Полиандриа.
Во такви случаи нема да се пристапи по Библиската шема која говори за методот на Лотовите ќерки кон својот Татко.Туку кратко и јасно:Во никој случај една жена не може да се омажи за повеќе мажи,за ова имаше убаво пишувано сестрата Аиша,па прочитај го тој текст,за да согледаш зошто Исламот ја забранува Полиандријата.
.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:16

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:25
Originally posted by efendija efendija напиша:

Прво одговори ми убаво на моето прашање дали им доликува на Божјите пророци на своја рака да си земаат повеќе жени и против Божјата воља?

Во Библијата НИ ЕДЕН Божји пророк немал повеќе од една жена.

Инаку примерот што го посочуваш е пример за Полиандриа.
Во такви случаи нема да се пристапи по Библиската шема која говори за методот на Лотовите ќерки кон својот Татко.Туку кратко и јасно:Во никој случај една жена не може да се омажи за повеќе мажи,за ова имаше убаво пишувано сестрата Аиша,па прочитај го тој текст,за да согледаш зошто Исламот ја забранува Полиандријата. .

Ај те молам, да не го барам тој пост на Аиша, можеш ли во кратки црти да ми објасниш зошто тоа е различно кај жените? Зошто еден маж може да земе повеќе жени, а една жена не може да земе повеќе мажи - се разбира збориме за "вонредната" состојба.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:26

Но не им биле ни дозволени. 

Не им биле дозволени-не им биле забранети.Што пророци ќе беа овие кога се на своја рака си работеле!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:36

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:38

Во Библијата НИ ЕДЕН Божји пророк немал повеќе од една жена.

Инаку примерот што го посочуваш е пример за Полиандриа. Во такви случаи нема да се пристапи по Библиската шема која говори за методот на Лотовите ќерки кон својот Татко.Туку кратко и јасно:Во никој случај една жена не може да се омажи за повеќе мажи,за ова имаше убаво пишувано сестрата Аиша,па прочитај го тој текст,за да согледаш зошто Исламот ја забранува Полиандријата. .

Ај те молам, да не го барам тој пост на Аиша, можеш ли во кратки црти да ми објасниш зошто тоа е различно кај жените? Зошто еден маж може да земе повеќе жени, а една жена не може да земе повеќе мажи - се разбира збориме за "вонредната" состојба.

Во оваа брзаница дури сега го видов твојов пост.Ајде во кратки црти зошто Полиандријата е забранета.

По природата и вродениот нагон,човекот е поспособен за Полигамија отколку жената за Полиандрија,Од биолошка страна гледано полесно муе на човекот да ги обавува своите должности на сопруг,дури и ако има повеќе жени,додека Жената ако има неколку мажи нема да биде во таа состојба.Жената поминува низ неколку психолошки фази во тек на месечниот циклус,а да не зборуваме за после пораѓањето.Што ќе стане со мажите за тоа време.
Жена која има повеќе мажи,нормално е да има и повеќе сексуални партнери и истовремено е поподложна кон венеричните болести и сексуалните преносливи болки,кои можат да се пренесат и на нејзините мажи,дури и ниеден од нив да немал вонбрачна врска.Додека ако човекот има повеќе жени ништо од ова нема да се случи....итн
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:40

Е тогаш веќе имаме едни посебни услови кои не соодветствуваат на денешните, општествата и старите држави се уредувале

Во ред,потполно те разбирам.Но поентата мие во друго,како може толку лесно да се рече дека тие пророци си се женеле на своја рака,тоа не е во склад со исправната теологија.Зарем Бог немал тогаш свои закони,и ги оставил своите избраници сами да си ги кројат Божјите Закони?-Оти ќе забележиш и ти дека тие пророци настапувале во Божјо име.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:45

Но поентата мие во друго,како може толку лесно да се рече дека тие пророци си се женеле на своја рака,тоа не е во склад со исправната теологија.

За кои пророци збориш бе?
Библиските пророци, како што веќе 3 пати ти кажав, немале повеќе од една жена.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 46>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,906 секунди.