IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ХРИСТИЈАНСТВО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ХРИСТИЈАНСТВО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
Автор
Порака
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:22
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Затоа ќе ве молам да ми одговорете на погорново со
разумни докази,а ако ги немате,тогаш постапете како што постапила
Христијанската делегација која што била кај Аллаховиот Пејгамбер
Мухаммед с.а.в.с.-МОЛЧЕТЕ.Ќе молчам, не зашто немам разумен доказ, но зашто што и да кажам на оваа тема за вас ќе биде неразумно.

Обиди се мариа_магдалена,ќе се потрудам да те разберам убаво,а,ако нешто не мие јасно,ќе потпрашам...и така...
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:40
Originally posted by efendija efendija напиша:

Откако Мухаммед а.с. ја обавил Икиндиската Молитва(Намаз),му пришле двајца од нив кои биле најугледни,па Мухаммед а.с. им рекол:”Примете го Исламот!”-”Ние пред тебе го примивме Исламот”-му одговориле.”Излажавте”-им рекол Мухаммед а.с.,па продолжил:”Вас од примањето на Исламот ве одвраќа тоа што на Аллах му припишувате син и што го обожавате крстот и што јадете свинско месо”.Тие му рекле:”Ако Иса не е Божји Син,па кој муе тогаш татко?”. На тоа Мухаммед а.с. им рекол:”Зарем вие не знаете дека децата личат на своите татковци?”-Токму затоа Исус е Богочовек. Отелотворен Бог. Сличен на Бог по природата, безгрешен. Му одговориле:”Секако дека знаеме”.Мухаммед а.с. им рекол:”Зарем вие не знаете дека нашиот Господар е Жив,Кој што не умира,а Иса исчезна,?Кикс. Како да дискутираме? Несогласување. Иса не исчезнал.”-Му рекле:”Секако дека знаемеАко знаеле дека Иса исчезнал-а не бил распнат и воскреснат, тоа и не биле христијани.”. Мухаммед а.с. им рекол:

“Зарем вие не знаете дека нашиот Господар бдее над се,давајќи му опскрба и чувајќи го?”
Му одговориле:”Секако дека знаеме!”-Мухаммед а.с. продолжил:”Па зарем Иса може нешто од ова да направи?”.Му одговориле:”Не”.-Потоа Мухаммед а.с. им рекол:”Навистина нашиот Господар го обликувал Иса во материцата онака како што Тој сакал,и нашиот Господар не јаде,не пие,не говори(со човечкиот говор)?”-Му рекле:”Tака е”.

Мухаммед а.с. продолжил:”Зарем не знаете дека Мерјема на Иса го носела(во својот стомак),како што секоја друга жена го носи своето дете,потоа го родила како што секоја жена раѓа,потоа го хранела како што секое дете се храни,потоа самиот Иса јадел,пиел и зборувал?”-Му одговориле:”Секако дека знаеме”. Повторно исто-концепт за отелотворен Бог кој вие неможете да го разберете.

“ПА КАКО ТОГАШ МОЖЕ ДА БИДЕ ОНАКА КАКО ШТО ВИЕ ТВРДЕТЕ?”-им рекол Мухаммед а.с.

Тие замолчиле,немале одговор.Немале-зашто не биле вистински христијани. А не биле-зашто му потврдиле на Мухамед дека Иса исчезнал. Или пак, му правеле лице?збунетост
 Као што видиш, ја имам одговор. Али ви то не бисте прихватилиголема%20насмевка

Ова го пренесов од делото:
En-Nejsaburi,el-Vahidi,Ebul-Hasan,Esbabun-nuzuli,Darul-Fedzril-Islamijj,1416/1995,стр.65,66.

Затоа ќе ве молам да ми одговорете на погорново со разумни докази,а ако ги немате,тогаш постапете како што постапила Христијанската делегација која што била кај Аллаховиот Пејгамбер Мухаммед с.а.в.с.-МОЛЧЕТЕ.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:02

Откако Мухаммед а.с. ја обавил Икиндиската Молитва(Намаз),му пришле двајца од нив кои биле најугледни,па Мухаммед а.с. им рекол:”Примете го Исламот!”-”Ние пред тебе го примивме Исламот”-му одговориле.”Излажавте”-им рекол Мухаммед а.с.,па продолжил:”Вас од примањето на Исламот ве одвраќа тоа што на Аллах му припишувате син и што го обожавате крстот и што јадете свинско месо”.Тие му рекле:”Ако Иса не е Божји Син,па кој муе тогаш татко?”. На тоа Мухаммед а.с. им рекол:”Зарем вие не знаете дека децата личат на своите татковци?”-Токму затоа Исус е Богочовек. Отелотворен Бог. Сличен на Бог по природата, безгрешен. Му одговориле:”Секако дека знаеме”.Мухаммед а.с. им рекол:”Зарем вие не знаете дека нашиот Господар е Жив,Кој што не умира,а Иса исчезна,?Кикс. Како да дискутираме? Несогласување. Иса не исчезнал.”-Му рекле:”Секако дека знаемеАко знаеле дека Иса исчезнал-а не бил распнат и воскреснат, тоа и не биле христијани.”. Мухаммед а.с. им рекол:

“Зарем вие не знаете дека нашиот Господар бдее над се,давајќи му опскрба и чувајќи го?”
Му одговориле:”Секако дека знаеме!”-Мухаммед а.с. продолжил:”Па зарем Иса може нешто од ова да направи?”.Му одговориле:”Не”.-Потоа Мухаммед а.с. им рекол:”Навистина нашиот Господар го обликувал Иса во материцата онака како што Тој сакал,и нашиот Господар не јаде,не пие,не говори(со човечкиот говор)?”-Му рекле:”Tака е”.

Мухаммед а.с. продолжил:”Зарем не знаете дека Мерјема на Иса го носела(во својот стомак),како што секоја друга жена го носи своето дете,потоа го родила како што секоја жена раѓа,потоа го хранела како што секое дете се храни,потоа самиот Иса јадел,пиел и зборувал?”-Му одговориле:”Секако дека знаеме”.
Повторно исто-концепт за отелотворен Бог кој вие неможете да го разберете.
“ПА КАКО ТОГАШ МОЖЕ ДА БИДЕ ОНАКА КАКО ШТО ВИЕ ТВРДЕТЕ?”-им рекол Мухаммед а.с.

Тие замолчиле,немале одговор.Немале-зашто не биле вистински христијани. А не биле-зашто му потврдиле на Мухамед дека Иса исчезнал. Или пак, му правеле лице?збунетост Као што видиш, ја имам одговор. Али ви то не бисте прихватилиголема%20насмевка
Ова го пренесов од делото:
En-Nejsaburi,el-Vahidi,Ebul-Hasan,Esbabun-nuzuli,Darul-Fedzril-Islamijj,1416/1995,стр.65,66.

Затоа ќе ве молам да ми одговорете на погорново со разумни докази,а ако ги немате,тогаш постапете како што постапила Христијанската делегација која што била кај Аллаховиот Пејгамбер Мухаммед с.а.в.с.-МОЛЧЕТЕ.

Гледам дека се трудиш и од се срце ти благодарам за тоа.Она што те буни со исчезнувањето на Иса а.с. го подразбира неговото заминување од овој свет,итн...итн.Таа делегација била Христијанска мариа_магдалена,не биле тие луѓе некои пустински бедуини,туку великодостојниците од Неџран,но ајде...

Ок,ево ја ќу се потрудити да прихватим твоје објашњење,али рецими,још само ово:

Како можете речи да је и Отац и Син и Дух Свети,једна те иста особа,т.е. БОГ,који је један и једини.

Ако је то тако зар није било боље,и ближе људском памету да је Бог сишао са пријестоља како то њему приличи,неголи (ПАЗИ САД:)

Да изда наредбу(БОГ) СВЕТОМ ДУХУ (БОГУ),да оде до Марије,засјени је и да она постаде носеќа Исаом(БОГОМ),за на крају да опет роди БОГА!

Ако ово образложимо,испаќе овако:

Бог наредио Богу да оде до Марије да је засјени да би она постала носеќа Богом,за на крају да би се опет родио БОГ!

Аллаха ми,ово је доиста тежак и велики пут који је изабрао Бог,да би сишао на Земљу.А поред тога,и доста несхватљиви за здрави разум!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:14
Хеј Шеки Шеки, тако ти Аллаха...

Како можете речи да је и Отац и Син и Дух Свети,једна те иста особа,т.е. БОГ,који је један и једини.

Ако је то тако зар није било боље,и ближе људском памету да је Бог сишао са пријестоља како то њему приличи,неголи (ПАЗИ САД:)

Да изда наредбу(БОГ) СВЕТОМ ДУХУ (БОГУ),да оде до Марије,засјени је и да она постаде носеќа Исаом(БОГОМ),за на крају да опет роди БОГА!

Ако ово образложимо,испаќе овако:

Бог наредио Богу да оде до Марије да је засјени да би она постала носеќа Богом,за на крају да би се опет родио БОГ! Ако је и по к*рану арханџео Џабраил осјенио Марију, чиме је то осјенио па је она занјела? И шта че драгоме Алаху пејгамбер зачет баш непорочном дјевом с једним анџео? Анџео је само Марији донео радосну вијест, а Она а.с. над њом, зачела помочу Духом Свјетим, који је дио нашега Тројства.

Аллаха ми,ово је доиста тежак и велики пут који је изабрао Бог,да би сишао на Земљу.А поред тога,и доста несхватљиви за здрави разум!
За мене јесте и те како схватљив. Бог ме је машала обдарио разумом па могу схватитисреќаал нажалост, немам таленат да пријенесем то другима, а можда други и нече баш да слушају о томе?голема%20насмевка
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:22
Otecot i Sinot i Svetiot Duh ne se edna ista osoba

Bog Otec i Bog Sin zboruvaat preku Svetiot Duh koj e kako svrzuvacka spona pomedju Bog Otec Bog Sin i Ludjeto Svetiot duh vo sebe go sodrzi duhot na vistinata,duhot na ljubovta i toj zboruva vo imeto na Bog Otec i na Bog Sin,
He will not speak on his own, but will speak only what he hears…because he will have received from me what he will announce to you" (Jn. 16:13-14)

The Holy Spirit…will…remind you of all that I told you" (Jn.14:26)

Zznaci Svetiot Duh ne e licnost toa e kako nekoj vid na glasnik na Otecot Bog i na Sinot bog....se nadevam deka sega se razbirame ...

Изменето од Templarius - 25.Март.2008 во 00:22
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:25
Ја хочу и да чујем и да знам.
Видиш по Исламском учењу мелек Џибрил је удахнуо Исаову душу у Хазрети Мерјему, није је осјенио,а његова душа је иста као и све остале људске душе.Заправо његово стварање,т.е. његов случај је као и Адемов,саздан је ријечима БУДИ и БИО ЈЕ!

Али опет не могу схватити како тако лахко кажеш да је зачела помочу Светог Духа!

Који је Свети Дух-речи чеш Бог.

И опет Јово-наново.

Бога наредио Богу,да Марија роди Бога!

А реци ми док се Бог девет мјесеци развијао у маријиној утроби,ко је управљао Свијетом?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:27
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Otecot i Sinot i Svetiot Duh ne se edna ista osoba

Bog Otec i Bog Sin zboruvaat preku Svetiot Duh koj e kako svrzuvacka spona pomedju Bog Otec Bog Sin i Ludjeto Svetiot duh vo sebe go sodrzi duhot na vistinata,duhot na ljubovta i toj zboruva vo imeto na Bog Otec i na Bog Sin,
He will not speak on his own, but will speak only what he hears…because he will have received from me what he will announce to you" (Jn. 16:13-14)

The Holy Spirit…will…remind you of all that I told you" (Jn.14:26)

Zznaci Svetiot Duh ne e licnost toa e kako nekoj vid na glasnik na Otecot Bog i na Sinot bog....se nadevam deka sega se razbirame ...

Светиот Дух не е гласник, но сила , пази архангелот Гаврил на Дева Марија и вели: “Силата на Св. Дух ќе те осени“
Кога Исус се вознесува, Он им го праќа на ушениците Св. Дух како утешител, значи Св. Дух работи...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:27
А реци ми док се Бог девет мјесеци развијао у маријиној утроби,ко је управљао Свијетом?

Бог Отац

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:28
Сакате да кажете дека Светиот Дух не е Бог?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:28
Ал је син био уз њега сво вријеме, знам да је тјешко муслиману то прихватит, ал болан, то јеголема%20насмевка
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:28

Ја хочу и да чујем и да знам.
Видиш по Исламском учењу мелек Џибрил је удахнуо Исаову душу у Хазрети Мерјему, није је осјенио,а његова душа је иста као и све остале људске душе.Заправо његово стварање,т.е. његов случај је као и Адемов,саздан је ријечима БУДИ и БИО ЈЕ!

Али опет не могу схватити како тако лахко кажеш да је зачела помочу Светог Духа!

Који је Свети Дух-речи чеш Бог.

И опет Јово-наново.

Бога наредио Богу,да Марија роди Бога!

Zato i kazem da ima Otac Bog i Sin Bog dok je sin Bog bio u utrobi svoje make svijetom je upravljao Otac Bog...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:28
Тројцата Ефендија, Тројцата
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:30

А реци ми док се Бог девет мјесеци развијао у маријиној утроби,ко је управљао Свијетом? Бог Отац

Онда су то два Бога.Један је Отац а други Син. Дакле,сама си потврдила да Бог није Један.

П.С. А сега преврти на Македонски,подобро да се разбираме.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:31

Тројцата Ефендија, Тројцата

Опет тројица!!!-Па како Тројица могу да буду ЈЕДАН?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,361 секунди.