IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПОЛИГАМИЈА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПОЛИГАМИЈА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 46>
Автор
Порака
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Статус: Офлајн
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:04
ZENA = KAZNA
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:07
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Во постот на Постариот брат не гледам шовинизам. Напротив. мислам дека тој само преку шега го искажал христијанскиот став-еден маж-една жена, како што првично решил нашиот Создател, а не како некој што ги извртел работите во своја корист, барајќи разноразни оправдувања за тоа.Но сепак, да го почекаме Постариот, неблагодарно е да проценувам туѓо мислење.среќа

Напротив. мислам дека тој само преку шега го искажал христијанскиот став-еден маж-една жена, како што првично решил нашиот Создател, А зборовите во Стариот Завет за полигамијата,зарем не се од вашиот Создател и тоа првични зборови?
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:11
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by KGB KGB напиша:

Efendija me intersira kako ke bide vo rajot, edna zena ili seuste ne se znae?

Како за кого,колку заслужил,толку ќе добие!

zenite se dobivaat po zasluga? kolku sovinisticki i ponizuvacki

Бутел2,тоа беше само шега упатена кон КГБ,за подетална информација види:

http://www.makislam.info/makislam/Tekstovi/default.asp?NrArtikull=347

http://www.makislam.info/makislam/Tekstovi/default.asp?NrArtikull=345

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:11

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 14:24
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:16

Каде рекол Бог “Бидете полигамни“?

Соломон,Авраам и уште многу други личности од Стариот Завет имале повеќе жени.Според чија Објава овие се раководеле?
Зошто Бог не интервенирал тогаш,и не ги опоменел дека таа работа не им чини?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:20
Еве каде:

Poligamija + mnoštvo ljubavnica
U Bibliji se spominju razni “slavni sveti muškarci” koji imaju mnoštvo ljubavnica i supruga, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Nigdje se to ne osuđuje. Solomon npr. ima 700 žena i 300 ljubavnica - prilježnica. Možemo samo zamisliti kakva je kvaliteta emocionalnog-društvenog-seksualnog života žena u takvim brakovima. Kao što se opisuje u Knjizi Postanka (21,10), ljubavnica se može otpustiti kada više nije potrebna, a kada supruga dosadi, nabavi se još jedna ili otjera stara. Abraham je imao dvije ljubavnice (konkubine); Gideon: barem 1; David: mnogo; Nahor: 1; Jakob: 1; Elifaz: 1; Gideon: 1; Kaleb: 2; Manaše: 1; Saul: 1; David: barem 10; Rehoboam: 60; Solomon: 300; neidentificiran Levit: 1; Belšazar: više od jedne.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:22

Кон врв
mikus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јули.2005
Поени: 49802
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mikus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:25
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

ZENA = KAZNA

vaaaaaaaaaaaaaat?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:27

Ефендија, Мојсеевите закони, дали беа од Мојсеј или од Бог?Бог директно му ги даде на Мојсеј Десетте заповеди.Но што мислиш за Петтокнижието?И какво било тогашното општество? Дали мислиш дека тие закони треба да бидат на сила и денес?

Мариа_магдалена,Мојсеј беше Божји Пророк,и работеше според Божјата воља и одредба.

Знам какво било тогашното општество,и ја знам оправданоста на тоа.

Мислам дека во нормални услови денес тие закони не треба да бидат правосилни.

А што мислиш ти,ако дојде таква состојба како тогаш,некаде во светот,во некоја земја,дали би било оправдано пак да се актуализира Полигамијата?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:32

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:51

Не. Кратко и јасно.Појдовно несогласување: Ти сметаш дека човек по природа е полигамен, не затоа што е така навистина, но затоа што во к*ранот е оправдана полигамијата, па следствено, бараш поткрепа.Ја пак како и повеќето христијани, сметаме дека по природа човек не е полигамен. Доказ-Еден Адам за Една и Единстевна Ева.среќа

Maria_magdalena:За мене Qur,anot бил и ќе биде Вистина над вистините.И јас не се сомневам дека тоа е така како што во него е кажано.И тука ја гледам и способноста на Исламот како вера да одолее на сите предизвици и непредвидливи моменти кои времето и животот можат да ги наметнат.Воодушевен сум од мојата вера која за сите состојби има решение,тоа е впрочем Божјиот Збор,наш патоказ по кој треба да се движиме.Полигамијата по незнам кој пат ќе спомнам дека е исклучок а не правило,и ќе додадам дека Qur,anot е единствената Божја Книга која ја ограничила полигамијата.

Точно,Адам бил еден и Ева била една,додека си функционирало се како што треба.Но,зошто подоцна Соломон бил еден,а наспроти него 1000 жени,Авраам бил еден а наспроти него Сара и Агара,итн.,Значи тоа било време кое барало такви решениа.Ќе речеш било и поминало.
Така е!-И јас се согласувам со тебе.Но,да се запрашаме:што ако пак ни се поврати тоа време?-Како тогаш да постапиме,според она што ни го дава како решение Божјата Книга,или ќе бараме друга,поинаква алтернатива?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:01

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:08
Ne moze nikoj da biide po radjanje poligamen ili ne - coveckoto sustestvo se radja kako TABULA RASA go zaboravivte toj vazen moment....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 00:17

Така е!-И јас се согласувам со тебе.Но,да се
запрашаме:што ако пак ни се поврати тоа време?-Како тогаш да
постапиме,според она што ни го дава како решение Божјата Книга,или ќе
бараме друга,поинаква алтернатива?Верувај, алтернативи има.Бог ќе ги создаде во моментот кога ќе требаат. Нам Исус ни рекол да не се грижиме за утрешниот ден, дури ни врапчињата бе Ефендија не се грижат што ќе јадат, па ете ги, па лилјаните ен се грижат што ќе облечат-па поубаво се облеченеи од кралеви (од Проповедта на Гората, патем кога сме кај лилјаните, кај ви е Златни Лилјан)...Значи Бог дава сила, дава алтернативи....Мислиш ли дека гладот во светот е поради недостиг ан храна? Тоа се лаги И 10 милијарди да сме-Божјата кошница е полна за сите, само човекот неправилно ги распределил богатствата.Па така и за оваа работа. Бог ќе понуди алтернатива во слична ситуација, но, човек ќе се повиика на својата божемна полигамија за да ги засдоволи страстите.

Повторно грешно размислуваш,би рекол надвор од концептот на реалноста.Кога птиците би имале разум верувај дека и тие би воделе грижа и за зимата,и за облеката и за храната и за иднината...исто е и со лиљаните,(незнам кај е Златниов,се изгуби во последно време)) -дури ако погледнеш научно ќе видиш дека и тие имаат своја заедница и организација на животот.
Ние сме луѓе мариа,посебно почестени од Бога како намесници на Земјава,нејзини Владари,кои треба да бидат спремни на се,нормално раководени од Божјата Мудрост.Затоа човекот има упатство а тоа е Божјата Објава,која не го остава на цедило,и на претпоставки.Завршила мисијата на Божјите Пратеници,Божјиот Збор е финализиран.

Да се вратиме на Полигамијата,Ајетот вели:;Ви се дозволуваат до четири,но,ако не можете да бидете праведни кон сите нив подеднакво(не ги исполнувате условите за тоа),тогаш најдобро вие една....!

Гледаш колку убаво,и колку едноставно но,сепак мудро решение.И затоа јас Ефендија си имам една жена,и никој не може да ми приговори дека со тоа сум го прекршил Божјиот Закон.Напротив,сум го испочитувал како што треба.А плус на тоа,јас и сум верен на својата жена(исто и таа мене),ја сакам,почитувам,чувам,внимавам на неа.Не се плашам од нејзино изневерување,а ниту таа од мое,Зошто?-Затоа што така Аллах ни наредил,и ние тоа го почитуваме.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 46>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.