IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПОЛИГАМИЈА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПОЛИГАМИЈА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 46>
Автор
Порака
IQ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Darling

Регистриран: 11.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 12382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IQ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 14:31
EvAngelos se soglasuvam so se shto kaza na ovaa tema

[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 14:39
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Recimo kajmene na selo ima nekoja mazena na koja i umrel mazot i
sega ostanuva nezastitena.Normalno deka ima i drugi nezeneti mazi
no taa bila mazena i sega nesakaat da ja zemat,i doaga nekoj dobar
vernik koj e veke zenet i bidejki saka da ja zastiti i nea i ponuduva
brak.

А зошто да не дојде некој добар верник кој е слободен и да ја омажи? Можеби некој исто така вдовец чија жена е исто така почината?

Khaleefah само даде пример со што само ја оправдува полигамијата, тој никаде не вели дека не може да дојде и некој вдовец кој е добар верник, има и такви случаи. Сепак мислам дека оправдувањето на тоа да мажот има повеќе жени во Ислам е право кое го има дадено Аллах џ.ш. а тој најдобро ја познава природата на луѓето.
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 17:41
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Еден маж-една жена. Така создал Бог.

A Isusa!??
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 18:33
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

zenite na padnatite borci, sto ostanle vdovici gi zgrizuva drzavata so penzii , a i sigurno ne se site zeni nepismeni utki, iako znaeme deka muslimanskite zeni duri sega vo poslednite 20 godini pocnaa poveke da se skoluvaat, dosega vazno bese samo da se dobri domakinki i da mu udovoluvaat na mazot.

DO SEGA NE REAGIRAV NA NITU EDNA TVOJA NAVREDA (nitu na temata za religija i nacija), no sega sum PRIMORANA.

Koj ti dava na tebe za pravo da ti gi narekuvas site onie zeni koi se vtori ili treti - NEPISMENI UTKI!
KOJ TI DAVA ZA PRAVO DA TI NAREKUVAS NEKOGO NEPISMENA UTKA?
KAKVA HRABROST!

AISHA, HAFSA, ZEJNEB.....zenite na Pratenikot, bile vtora, treta i toa ne gi pravi pomalku vredni ili NEPISMENI.

Mojata prijatelka KOJA DOBORVOLNO PRIFATILA DA BIDE VTORA ZENA, A PRIOTA E VISOKO OBRAZUVANA, VSUSNOST MAGISTAR, spored tebe znaci deka e UTKA~
ili za tebe sekoja muslimanka e utka~

Kakva drskost od tvoja strana!

SKOLUVANOSTA ILI NESKOLUVANOSTA NA MUSLIMANKITE NE E TVOJA RABOTA, NE TREBA DA TE INTERESIRA, NO NIKAKO AMA NIKAKO NE SMEES DA SI ZEMES ZA PRAVO NEKOGO DA NAREKUVAS NEPISMENA UTKA!
NEMA DA DOZVOLAM NEKOJ NA VAKOV NACIN DA GI NAVREDUVA MUSLIMANKITE!
AKO PRODOLZAT VAKVI NEDOLICNI KOMENTARI, jas a i poveketo muslumani ke se povleceme od forumov!

Ne se lutam koga diskutirame, ne ocekuvam od vas da prifatite nesto vo koe nie veruvame. Sum za diskusija no ne i za navreda!

Butel2 dovolno navreduvase, a nikogas ne bese ni opomenata od moderatorite, a od druga strana nema musliman na forumov koj ne bil opomenat!

Zarem e tesko da se dobie nekoi objektivno razmisluvanje!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 18:45
Dali nekoj od vas bil nekogas vo Bosna! Vo blisko minato, postvoeno!

Eve primer (iako ne sakam da pisuvam za privatniot zivot)!

Vo samite pocetoci od vojnata, tetka mi ostana bez soprug, a ima 3 kerki i sin. Najstarata togas imase 13 godini.

tetka mi ne rabotese (a i nemase kade vo toa vreme). ZA zal vo bosna ima poveke vdovici otkolku obratnoto.
Fala mu na Boga, ja oseti vojnata "samo" 2 godini, i potoa dojde vo Sk. branot na izbleglici koj bese.
NAvistina samo ona znae kako i bilo da uspee sama da vospita i skoluva 4 deca, od koi 3 se so visoko obrazovanie! Sama!!!!

2 godini, vo podrumi bez hrana, sakale da i go zemat 8 godisniot sin, da go stavat vo logor i seto toa taa morala sama da go trpi!Da se bori za GOLA EGZISTENCIJA> ZA HRANA!

Koga ke se setam so kakvi traumi e ona den denes, i navistina mi e zal za nea!

Sega veke ima 50 godini, no koga ednas ja prasav, zosto ne se premazila, dali sakala!
Taa mi odgovori deka bi prifatila, no koj bi zemal (okolu) 35 zena so 4 deca.Vdovci ne postojat, postarite od nea se zeneti. Taa imase braka koi i pomagaa, moite vujkovci, no drugo e maz, drugo e brat!

Ni jas ni ona ne bevme svesni za poligamijata, nitu mazite okolu nea!

Sega Fala mu na Boga, ona ima docekano i vnuce, no samo ona si znae kako i bilo vo izminatite godini!
Se nadevam deka Bog ke ja nagradi za trpenieto!

PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 18:58
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Vo samite pocetoci od vojnata, tetka mi ostana bez soprug, a ima 3 kerki i sin. Najstarata togas imase 13 godini.

tetka mi ne rabotese (a i nemase kade vo toa vreme). ZA zal vo bosna ima poveke vdovici otkolku obratnoto.
Fala mu na Boga, ja oseti vojnata "samo" 2 godini, i potoa dojde vo Sk. branot na izbleglici koj bese.
NAvistina samo ona znae kako i bilo da uspee sama da vospita i skoluva 4 deca, od koi 3 se so visoko obrazovanie! Sama!!!!

2 godini, vo podrumi bez hrana, sakale da i go zemat 8 godisniot sin, da go stavat vo logor i seto toa taa morala sama da go trpi!Da se bori za GOLA EGZISTENCIJA> ZA HRANA!

Sega veke ima 50 godini, no koga ednas ja prasav, zosto ne se premazila, dali sakala!
Taa mi odgovori deka bi prifatila, no koj bi zemal (okolu) 35 zena so 4 deca.Vdovci ne postojat, postarite od nea se zeneti. Taa imase braka koi i pomagaa, moite vujkovci, no drugo e maz, drugo e brat!

Sega Fala mu na Boga, ona ima docekano i vnuce, no samo ona si znae kako i bilo vo izminatite godini!

Insallah Sestro!!!

Allah.xh.sh. da ja nagradet!!!

Koga go citav ovoj post,Moornici mi pominaa niz teloto!!!

Mi }emo vas dovoditi u isku{enje malo sa strahom i gladovanjem, i time {to }ete gubiti imanja i `ivote, i ljetine. a ti obraduj izdr`ljive,(Bekara 155)

Nagradata za Strplivite e Neizmerna!!!
Кон врв
Kristin969 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Октомври.2007
Локација: Scotland
Поени: 340
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 19:22

Navistina, heroj od zena! I uste nesto: samo zena moze  da istrpi tolkava zrtva. Mozebi malku ke izlezam od kontekstot, ama eve eden vistinski slucaj tuka kaj sto ziveam: zenata umira i ne pominuvaat 40 dena mazot (sto mnogu zali po nea) si donesuva druga. decata ne ja prifakaat , mnogu se potreseni od postapkata na tatkoto i zaminuvaat da ziveat kaj babata i dedoto. A retko koja zena vdovica se premazuva, prvo misli za decata, a ne za sebe....taka da i se vosh*tuvam na hrabrosta na majkata, koja gi pominala site uzasi na vojnata, a uspeala da prezivee i taa i nejznite deca! Bog neka ja blagoslovi!
Ljubov i Svetlina!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 19:37

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 14:23
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 20:00

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

zenite na padnatite borci, sto ostanle vdovici gi zgrizuva drzavata so penzii , a i sigurno ne se site zeni nepismeni utki, iako znaeme deka muslimanskite zeni duri sega vo poslednite 20 godini pocnaa poveke da se skoluvaat, dosega vazno bese samo da se dobri domakinki i da mu udovoluvaat na mazot.

DO SEGA NE REAGIRAV NA NITU EDNA TVOJA NAVREDA (nitu na temata za religija i nacija), no sega sum PRIMORANA.

Koj ti dava na tebe za pravo da ti gi narekuvas site onie zeni koi se vtori ili treti - NEPISMENI UTKI!
KOJ TI DAVA ZA PRAVO DA TI NAREKUVAS NEKOGO NEPISMENA UTKA?
KAKVA HRABROST!

AISHA, HAFSA, ZEJNEB.....zenite na Pratenikot, bile vtora, treta i toa ne gi pravi pomalku vredni ili NEPISMENI.

Mojata prijatelka KOJA DOBORVOLNO PRIFATILA DA BIDE VTORA ZENA, A PRIOTA E VISOKO OBRAZUVANA, VSUSNOST MAGISTAR, spored tebe znaci deka e UTKA~
ili za tebe sekoja muslimanka e utka~

Kakva drskost od tvoja strana!

SKOLUVANOSTA ILI NESKOLUVANOSTA NA MUSLIMANKITE NE E TVOJA RABOTA, NE TREBA DA TE INTERESIRA, NO NIKAKO AMA NIKAKO NE SMEES DA SI ZEMES ZA PRAVO NEKOGO DA NAREKUVAS NEPISMENA UTKA!
NEMA DA DOZVOLAM NEKOJ NA VAKOV NACIN DA GI NAVREDUVA MUSLIMANKITE!
AKO PRODOLZAT VAKVI NEDOLICNI KOMENTARI, jas a i poveketo muslumani ke se povleceme od forumov!

Ne se lutam koga diskutirame, ne ocekuvam od vas da prifatite nesto vo koe nie veruvame. Sum za diskusija no ne i za navreda!

Butel2 dovolno navreduvase, a nikogas ne bese ni opomenata od moderatorite, a od druga strana nema musliman na forumov koj ne bil opomenat!

Zarem e tesko da se dobie nekoi objektivno razmisluvanje!

Ne Ajsa, jas ne gi narekuvam vtorite ili tretite zeni nepismeni utki, samo gi citiram ona sto vie go pisuvate vo vasite postovi.

vo vasite postovi poligamijata se opravduva kako humanost - od humani pricini da go delis krevetot so nekogo? od sozaluvanje? za mene nesfatlivo.

poligamijata ja opravduvate kako zgrizuvanje na nezastitenite zeni ili zenite koi ostanale vdovici ostanuvaat nezastiteni. - zosto edna zena koja e rabotosposobna , skoluvana, ima deca a sekako ima i braka, mozebi zivi roditeli i eden kup rodnini bi ostanla nezastitena? tuka otvorivte tema griza za roditelite? decata ne bi se grizele za svojata majka?

pa vidis, skoluvanosta i neskoluvanosta ne samo na muslimankite tuku i na site vo ovaa drzava i te kako me interesira, a ako faktot deka muslimankite ne site, tuku muslimankite albanki najveke ne se skoluvaa do pred 10-15 godini te boli, zalam, za toa nikogo ne mozes da obvinuvas .

jas ne vregjam, i nikogo ovde ne sum navredila , jas ne ja opravduvam poligamijata a pricinite koi gi naveduvate kako opravduvanje za poligamijata ednostavno ne drzat.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 20:43
Gore ti ubavo rece muslimanskite zeni!
I ne me vrega nisto sto e na nacionalna baza. Ne se vregam za albankite bidejki ne sum albanka, no od druga strana i mene ne mi se dopaga stepenot na neobrazovanost kaj niv - NO SEPAK NIKOGAS NE SUM GI NAREKLA NEPISMENI UTKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 20:51

Gore ti ubavo rece muslimanskite zeni!
I ne me vrega nisto sto e na nacionalna baza. Ne se vregam za albankite bidejki ne sum albanka, no od druga strana i mene ne mi se dopaga stepenot na neobrazovanost kaj niv - NO SEPAK NIKOGAS NE SUM GI NAREKLA NEPISMENI UTKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jas rekov - ne se site zeni nepismeni utki - ne potencirav nikogo, tuku voopsto zenskiot rod, bidejki od site vasi opravduvanja proizleguva deka zenite opsto zemeno ako se bez maz se nikoj i nisto, nesposobni da se grizat za sebesi i ona najveke sto se potencira deka site ke stanat orospii akonekoj maz ne gi zeme pokraj sebe, e pa sega kade ima navredi kon zenskiot rod, ti si pametna i sekako gledas i samata, samo nekogas tesko e nesto da se priznae, pa ne ni ocekuvam da kazes so kakvo omalovazuvanje i nepocit se zboruva kon zenskiot rod od muslimanskite vernici ovde.

jas samo go napisav otvoreno ona sto vo navodnici go pisuvaat muslimanskite maski vernici, ne site, ima isklucci, no poveketo da.
Кон врв
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 21:44
"A be" mene i zhenite me nerviraat shto tolku “galama” pravat za “poligamijata”... ”they act” kako celiot niven zhivot da im se vrti okolu edna cel “mazhot”...so toa samo im davaat da se chuvstvuvaat “posuperiorni”,,, e ova za mene e navreda za zhenata, koja za zhal ja pravi samata sebesi...namesto da pokazhuvaat indiferentnost pri nivnata odluka,,,koga veke reshile da se pre-ozhenat...bez meshanje na emociite so logikata,,,i ladnokrvno da gledat na “prichinite” i eventualno na “mudrosta” (dodeka ja ima) shto se krie zad takviot chekor..toa bi dokazhalo navistina “high” position na zhenata,,,bidejki dokazhuva “high” level na samodoverba..i megjusebna doverba,,,na sloboda za donesuvanje odluki,,,ednostavno sloboda na izbor,,,bez “zagushenje”...sloboda za sekoj da si ima sopstven zhivot,,, iako se zaedno vo brak,,,

a za toa okolu prostitutkite,,,pa jas mislam deka ako nekoj saka veke da si zeme vtora zhena,,ete neka poveli neka si zeme nekoja zhena koja stvarno ima potreba za toa,,,eve prostitutka na primer,,,koja cel svoj zhivot bila tretirana kako “animal”,,”parche meso” ...pa sega od taa “marriage” samo + ke ima....no znam deka nema nitu eden mazh,,koj bi postapil taka,,,duri i od muslimanite za koi e dozvolena poligamijata,,i so ova ushte ednash se dokazhuva “nemokta” na chovekot pred predrasudite...

zidarski- ne sum bila vo situacija da bidam vtora zhena,,poshto seushte sum mlada za “marriage”,,no samo gi kazhuvam moite stavovi okolu toa...

butel2- te molam,,prochitaj si ubavo,,ne rekov deka zhenite se nesposobni za zhivot,,,tuku rekov” pri soochuvanje so vakvi sluchai”,,,ili spored tebe treba da zamizhime pred realnosta...i da se prepravime deka site si zhiveeme “zhivot od sonishta”...

i ushte eden plus,,,za da dojdeme do shto porealni zaklochoci treba da mislime nadvor od sekojdnevnite predrasudi,,,so maximalna sloboda....a ne vaka nikoj ne saka da se odrekuva od svoeto ego,,pa vrz taa osnova gi “judge” neshtata,,,"VISTINATA" NE E ova mi se dopagja mene,,i taka mora da bide...ili ...ova ne mi se dopagja,,,pa ova mora da bide greshka ,,,koj znae,,,neshto za tebe mozhe da ne e dobro,,i ti izgleda nelogichno,,,ama za toa isto neshto nekoj drug ima sosema razlichno mislenje...
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 22:22

Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Sekoj koj zasluzil povekje od edna zena sigurno napravil nekoj golem grev pa zasluzil takva kazna od Gospod.

Uf sovinistu eden! Balkanecu!!!!!!
Tipicen stav od eden koj tvrdi deka e GOLEM HRISTIJANIN!!! iznenadena sum sot nikoj od zenite ne reagirase na ovoj post!
Sto zenata e grev, nesto sot e visok, nesto nepotrebno spored tebe. pa da tuka se krie dogata, deka Eva e taa koja go naterala Adam da zgresi i so toa ti go MRAZIS celiot zenski rod!
ZENATA E KAZNA?!?!?!?!?!?!?!
kAKVO BLITKO RAZMISLUVANJE Vsusnost ne razmisluvanje!
ZENATA E BLAGODET! ZENATA E PREKRASNO I NEZNO SUSTESTVO!!
dA ama toa tebe ti e tesko za razmisluvanje!!!!!

Inaku da se vratime na temata......
sega ne mozam da pisuvam ovo t.n. "dobar hristijanin" me izvadi od takt!
Balkanec!!!!!

I nikakov komentar od moite prijatelki, hristijanki za ova!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:02

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 14:24
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 46>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.